Gość: hehehehe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.09, 22:53 200zł za bilet miesięczny?! to ja 150zł na benzyne wydaje aby do pracy dojechać, a komfort bez porównania. Oj to 3miasto jakoś nie zachęca do komunikacji miejskiej... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ja Jedno Trójmiasto, jedna taryfa IP: *.chello.pl 11.03.09, 23:29 Co za bez sens :] niby jedna taryfa a jednak na linie pośpieszne będą inne bilety? Kurde niech się te ludki w końcu w łeb walną i wymyślą coś na miarę XX wieku już nie mówię o XXI. Bo na razie do obecnych X różnych biletów dołożyli jeszcze 3 (rodzaje metropolitalnego) a za bilet "elektroniczny" trzeba płacić w kasie. Za te nic nie warte wypociny darmozjadów zapłacą oczywiście pasażerowie: patrz "nowy" cennik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf A ja kupuje gdański miesięczny - sieciowy.... IP: *.limes.com.pl 11.03.09, 23:47 ..... i mam wywalone na jakies popieprzone eksperymenty metroplitarne - nie sa mi one do niczego potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danziger Autorowi chyba mózg zlasowalo IP: *.chello.pl 12.03.09, 00:01 pomysłodawca tych zmian powinien sam jeździć obowiązkowo komunikacją miejską oraz wszystkim dopłacić do podwyżek PODWYŻKA CEN POD HASŁEM TYCH SAMYCH BILETÓW kogoś pojebało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Riczi Jedno Trójmiasto, jedna taryfa IP: *.cable.ubr20.sgyl.blueyonder.co.uk 12.03.09, 02:26 Ja proponuje: Jeden bilet jednoprzejazdowy na cala trase jednej lini. Jeden bilet calodzienny na wszystkie linie trojmiasta. Jeden bilet calonocny na wszystkie linie trojmiasta. Ceny biletow do ustalenia. Przykladowo: Jednoprzejazdowy np. 2.5 zl Calodzienny np. 6.0 zl Calonocny np. 9.0 zl Tak jest w Edynburgu - Szkocja, gdzie mieszkam. Taryfa obejmuje kilka mniejszych, sasiadujacych z Edynburgiem miasteczek. Przejazd najdluzszymi liniami trwa okolo 1.5 godziny. na ponizszej stronie www. jest to pokazane: oczywiscie po angielsku, ale nawet osoby nie znajace tego jezyka bez problemu sie w tym zorientuja www.lothianbuses.com/index2.php Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Jedno Trójmiasto, jedna taryfa 12.03.09, 08:04 Popieram, bilety są zbyt drogie. Jednorazowy powinien kosztować w Gdańsku maks 2zł, 2.5 to panie Lisicki jest już dziadostwo z waszej strony. Tak, zachowujecie się jak dziady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nonik Jedno Trójmiasto, jedna taryfa IP: *.chello.pl 12.03.09, 07:36 Nie podoba mi się ta nowa taryfa, jeżdżę wyłącznie po Gdańsku, korzystam wyłącznie z pojazdów ZKM i dla mnie ta unifikacja jest niekorzystna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UIC60 Jedno Trójmiasto, jedna taryfa IP: *.tktelekom.pl 12.03.09, 07:43 Jaka rewolucja???jaki lepszy komfort podróżowania???co za brednie!!! to normalna podwyżka i tyle.Mam gdzieś turystów i ten cały Związek Metropolitalny.Po jaką cholerę mi integracja z Gdynią i innymi miastami......Poza tym szykuje się też "przekręt" z biletami miesięcznymi.Podobno mają zniknąć bilety "trasowane" których cena uzależniona jest od ilości przystanków...Czy to też poprawi komfort podróżowania??? Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Jedno Trójmiasto, jedna taryfa 12.03.09, 08:08 Z pewnością poprawi cenę :) na nową... wyższą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleeeeeeeee Re: Jedno Trójmiasto, jedna taryfa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.09, 08:13 "Jedno Trójmiasto, jedna taryfa" jedna wielka podwyżka, bo oczywiście ceny biletów miesięcznych też wzrosną! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UIC60 Re: Jedno Trójmiasto, jedna taryfa IP: *.tktelekom.pl 12.03.09, 08:38 Podobno stanieją...o jakieś 3-4 zł :-))),te sieciowe,a pozostałe znikną,bo jak bredzi pewien vice prezydent L.i tak jak ktoś kupował bilet od poniedziałku do piątku,to w ciągu miesiąca na pewno kilkadziesiąt razy kupował jednorazowe na inne trasy...Oni mają nas za ciemnogród.Oj jeszcze nie raz "dostaniemy po kieszeni"Im bliżej EURO tym więcej będzie takich logicznych uzasadnień. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Oni tak bardzo nas zachęcają do samochodu 13.03.09, 16:40 że bardziej już się chyba nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Jedno Trójmiasto, jedna taryfa IP: *.nordeabank.pl 12.03.09, 09:38 Nic z tego nie kumam, jedna taryfa ale... Całodzienny na sieć jednego z zarządców (MZK Wejherowo, ZKM Gdynia lub ZTM Gdańsk) - 10 zł Kurcze za 10 to ja już chce pojeździć troche w gdyni, sopocie i gdańsku a tak jak mam 3 bilety kupic? Czy to turystów nie bedzie mylić ? Niby jak rozpozna że przejechał z oliwy do sopotu? A rumia to już mzk wejherowo czy gdynia? Moge do rewy dojechać za 10 czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Jedno Trójmiasto, jedna taryfa 12.03.09, 10:11 Gość portalu: rr napisał(a): > Niby jak rozpozna że przejechał z oliwy do sopotu? ******************************** Zmienią się żule sprawdzający bilety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das ludzie IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.03.09, 11:07 jest cos takiego jak bilet metropolitalny. www.mzkzg.org Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troskliwy Re: ludzie IP: *.ds8.univ.gda.pl 12.03.09, 13:02 ciemnogród to Wy jesteście według mnie, 1,25 zł za ulgowy bilet na cała trasę, 2,5 zł cały, to normalna taryfa w większosci polskich miast. A bilet metropolitarny to ułatwienie dla tych co jezdza skm i tramwajami np. , podwyzki byly to i bilety zdrozaly, poza tym chyba jezdzicie nowymi autobusami w coraz wiekszej ilosci, skads kasa na to musi byc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal A gdzie bilety 3dniowe ub 7dniowe.. IP: 84.38.26.* 12.03.09, 14:00 przykład warszawa: 3 dniowy 16pln, 7 dniowy 32 pln, no ale pewnie taki pomysł przerasta wyobraźnię 3miejskich urzędników. Bilet dobowy droższy niż w Warszawie, w której jest metro, za to na naszym nie można jechać SKM.... znowu żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BH Szkoda IP: *.chello.pl 12.03.09, 14:19 Z komunikacji miejskiej korzystam sporadycznie, jeżdżę głównie z Wrzeszcza do Centrum albo na Przymorze. Płacę za przejazd 2 złote, od czerwca 2,50. Dla mnie więc jest to kicha, ale turystom może trochę ułatwić życie, choć w zasadzie większość miejsc "turystycznych" jest i tak w zasięgu SKM... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eses Trójmiasto dla turystów, nie dla mieszkańców IP: *.chello.pl 12.03.09, 14:58 sram na takie ułatwienia i "konfort" za który trzeba płacić. Kolejna podwyżka ubrana w ładne słówka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd kiedy będą wybory? IP: *.chello.pl 12.03.09, 16:31 w grecji wybuchły by zamieszki, my na razie z naszym marazmem społecznym jesteśmy skazani na półśrodki. Kiedy będą wybory? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyryl Obniżki w Gdańsku? Śmiechu warte... IP: *.chello.pl 12.03.09, 17:20 Gdzie te obniżki w Gdańsku są niby? Przykłady: Przez całe miasto przejedzie się maksymalnie w 30 minut. Zwykle wystarcza nawet bilet za 15 minut. Osobiście, to nawet nie wiedziałem, że istnieje godzinny bilet, ponieważ jest on po prostu NIE POTRZEBNY. Czyli mamy tutaj "obniżkę" - będzie trzeba kupić bilet godzinny za 3 zł zamiast 15/45-minutowych za 2/2.80 zł. Dalej, Bilet całodzienny zdrożeje z 9 zł do 10. To chyba nie wymaga dodatkowego komentarza. Ostatnie - bilety jednoprzejazdowe. Te faktycznie stanieją. Aż o całe 50 groszy - z 3zł do 2.50. Tylko, że odwołam się tutaj do punktu pierwszego - Gdańsk nie jest tak, dużym miastem, by ten bilet miał realne zastosowanie. Znowu likwidowany bilet 15-minutowy jest tańszy, a wystarcza on, by dostać się na przykład z Wrzeszcza do centrum Gdańska. Tak więc ogólnie pod pozorem "wielkich zmian" wciskają nam kolejne podwyżki. A potem się dziwią, że są korki, bo ludziom się nie opłaca skorzystać z komunikacji miejskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
piot-r Drogi Autorze 12.03.09, 18:30 to nie jest dobra wiadomość. Wiadomości o podwyzkach cen nie są wiadomosciami dobrymi. Gdańsk jest totalnie zakorkowany i władze powinny robic wszystko, zeby zachęcic ludzi do korzystania z komunikacji miejskiej. Tymczasem komunikacja jest niepunktualna, niebezpieczna i coraz droższa. Widać, że władze miasta kompletnie oderwały się od rzeczywistości, Adamowicz nie dba o interes mieszkanców Gdanska tylko realizuje swoje wizje. A wizje kosztują. Stąd korzystna wiadomość dla mnie, ze bilet za który płaciłem do tej pory 9,1 zł (i tak za duzo) zapłacę 10 zl. Znikaja najbardziej popularne bilety 45 minutowe. Osobiście byłbym skłonny zapłacić za te bilety gdyby pieniądze te były inwestowane w komunikacje miejską. Ale nie łudźmy się. Gdański ZTM prochu nie wymyśli, a ZKM do ruiny doprowadzi każdy nowy autobus czy tramwaj, vide Citadis - tramwaje kupione po 5 mln zl kilka lat temu dzisiaj nie nadaja sie do eksloatacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczennica uczennica IP: *.chello.pl 12.03.09, 22:13 a czy będą bilety semestralne? bo z tego artykułu wynika że nie będzie. Jest on o wiele lepszy niż miesieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ha, ha, ha, ha Jedno Trójmiasto, jedna taryfa IP: *.centertel.pl 13.03.09, 07:22 Dla pasażera ważna jest cena jaka ma zaplacic za przejazd. Naprawde drugorzędną sprawą jest to czy taką samą taryfę ma wiele miast czy jedno. Liczy sie to, czy cena zachęca mnie do korzystania z przejazdu komunikacja miejską czy nie. Proszę mi powiedzieć co sie takiego stało, ze nagle likwiduje sie bilety na krotsze czasy przejazdu. W czym lepszy jest model gdynski a gorszy gdanski. W czym gorszy jest wiekszy wybor od mniejszego. Odnosze wrazenie, ze intergracja taryf podoba sie jedynie pasjonatom idei integracji. Nikomu wiecej. W jej imieniu gotowi sa - oczywiscie nie sobie a innym - podniesc ceny, pogorszyc komfort podrozowania itp, itd. Chore to jest. Na jednym z forow przeczytałem, ze pewien redaktor zachwalal likwidację biletow 15-minutowych tym, ze m.in. ludzie kradna przejazdy bo ich nie kasują. Ja kasuje! Nie jestem zlodziejem! Dla mnie ta zmiana taryfy to zmiana na gorsze. To ewidentna podwyzka cen. Mam samochod na gaz, niewielki i ekonomiczny. Bardziej oplaca mi się jechac autem niz tramwajem. Skoro redaktor bierze mnie za zlodzieja nie musze jechac tramwajem. Ludzie. Dlaczego w Polsce dla idei robi sie wszystko tak, ze potem nie jest lepiej a gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał jedno 3m, jedna taryfa - jedno wielkie goowno! IP: *.limes.com.pl 02.04.09, 11:06 Dramaty ten cały metropolitarny związek. Ta unifikacja jest tylko i wyłącznie zakamuflowaną podwyżką cen. Znikają bilety 15 minutowe (na których niezły kawałek miasta można tramwajem przejechać) a w Gdyni już w ogóle masakra! 2,5 zł za bilet... czyli już nawet SKM zaczyna być tańsza! 3,5 zł za pośpieszny? Za S W i R?! jakiś mega żart... Cały ten metropolitarny związek powstał by wyprowadzać kasę i wprowadzać podwyżki pod przykrywką unifikacji i dbania o pasażera. Czy ktoś zauważył, że podwyżki wprowadza się w chwili gdy paliwo jest tańsze o 25% względem cen sprzed roku? A było w ostatnich miesiącach tańsze o 40%!! A jak ceny paliwa wzrosną do starych poziomów (5zł / litr) to wprowadzą kolejną podwyżkę cen biletów. Do tego zabija się w Gdyni latami wypracowany model konkurencji i podwyższa kwoty zadań bezprzetargowych dla spółek komunalnych. Za 2,5 zł jestem w stanie kupić obecnie 0,7 litra diesla i przejechać na tym 10 km czyli praktycznie całą Gdynię. Nie opłaca mi się jechać autobusem, skoro mogę jechać wygodnie w aucie kiedy chcę i samemu. W dwie osoby mogę już dojechać z Gdyni do Gdańska za tę samą cenę... Władze miasta zamiast zachęcać ludzi do jazdy środkami publicznego transportu wysyłają sygnał - masz samochód to go używaj i korkuj miasto! Odpowiedz Link Zgłoś