Dodaj do ulubionych

Ponad 140 tys. podpisów za województwem środkow...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.03, 22:12
Myślę, że więcej ludzi z ewentualnego województwa jest przeciw jego
powstaniu. Jeżeli jednak Koszalin i Słupsk bardzo chca to Szczęść Boże z
wyjątkiem Lęborka i okolic oraz tych ziem co nie chcą i pragna pozostać w
pomorskim. Bez słupskich PGR'ów Pomorze będzie na samym szczycie rankingów
PBK per capita w Poland'zie naszym kochanym.
A Koszalinowi zacytuje "biedny boś głupi, głupiś bo biedny", ale skoro
chcecie to już do dzieła!!!.
Obserwuj wątek
    • Gość: z Trójmiasta O tak, też jestem za! IP: *.magtel.net.pl 29.12.03, 00:38
      Jak te biedne tereny wypadną z POMORSKIEGO, to można sie spodziewać, że
      będziemy jednym z "najbogatszych" (choćby wg PKB na głowę ale też wg wielu
      innych najważniejszych wskazników ekonomicznych, pewnie też nawet wg średniego
      dochodu na głowę) a pewnie nawet "najbogatszym" województwem w Polsce. Popieram!
      Za to ŚRODKOWOPOMORSKIE będzie raczej outsiderem wszystkich rankingów
      ekonomicznych.
      • Gość: jestemza ŚRODKOWOPOMORSKIE czy to Eurropa? IP: *.proxy.aol.com 29.12.03, 01:42
        • willisonenbrugh Re: ŚRODKOWOPOMORSKIE czy to Eurropa? 29.12.03, 02:05
          Nie wiem czy śmiać się czy płakać nad głupotą ludzką. To ma być getto biedy czy
          województwo ? i z tym do Europy ? Nie znam się na polityce ale czy to ma jakiś
          związek z p. Kurylczykiem, wojewodą gdańskim ze Słupska? Jeśli tak, to na
          zdjęciach wyglądał mądrzej
          • Gość: Obserwator Re: ŚRODKOWOPOMORSKIE czy to Eurropa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.03, 14:16
            willisonenbrugh napisała:

> czy to ma jakiś związek z p. Kurylczykiem, wojewodą gdańskim ze Słupska?
            Jeśli tak, to na zdjęciach wyglądał mądrzej

Pozory mylą
      • jkammer Re: O tak, też jestem za! 09.01.04, 10:03
        A jak się Trójmiasto odetnie od cycka centalnych (krajowych) inwestycji za
        pieniądze wszystkich podatników to może się okazać, że miasto jest na skraju
        bankructwa, gdyż nie jest w stanie utrzymać się korzystając tylko z podatków
        mieszkańców. Gdyby nie inwestycje krajowe (autostrada A-1, rozbudowa portu
        północnego itp.) g..... mielibyście panowie a nie rozwój gospodarczy.

Więcej skromności życzę.
      • Gość: Marzena Onie tylko nie srodkowopomorskie-mieszkanka USTKI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.04, 17:12
      • Gość: Marzena USTKA,USTKA,USTKA MOWI NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.04, 17:17
    • Gość: Artur Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: *.revers.nsm.pl 29.12.03, 09:38
      Ależ tak, a może nawet powrócić do 49 z pozostawieniem powiatów i td.
      Proponowałbym dodatkowe opodatkowanie ca 20% na utrzymanie tej swory
      darmozjadów. Tu widzimy przewage demokracji, wszak zostało jeszcze wiele
      hektarów do sprzedania z grosze w obcy kapitał, spółdzielnie mieszkaniowe i
      komunalka, z mediów to już wszystko sprzedane acha kolej.
      • Gość: Obserwator Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.03, 14:18
        Gość portalu: Artur napisał(a):

> Ależ tak, a może nawet powrócić do 49 z pozostawieniem powiatów i td.
        > Proponowałbym dodatkowe opodatkowanie ca 20% na utrzymanie tej swory
        > darmozjadów. Tu widzimy przewage demokracji

Popieram. A do gmin należy koniecznie dodać gromady
    • toudiii Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk 29.12.03, 10:26
      EH. Mieszkam w SLupsku. Studiuję w Gdańśku. Odwiezam czasami KOlszalin i jak
      porownuje Gdańsk do Koszalina to płakać mi się chcę. Nie wiem kto jets za
      utworzeniem takeigo Bagna(najbiedniekszego z anjwiesyzm bezrobociem,zawsze
      lewackiego wojewódctwa srodkowopomorskeigo), ale mnei nikt o zdanie nie pytał.
      O skałdaniu podpisów tez wiedizałęm nei wiele( tyle tylko co raczyla proponowac
      firma Brok na swoich plakatach) Poza tym nie słyszę żądncyh argmentów za
      przystąpieniem oprocz "aspektow historycznych". Licze na wyrozumialosc poslów
      na głupote mieszkanców koszalina i ich nieuzasanionych wielkomiejskich
      aspiracji i nie przejmowanie sie ich pobąkiwaniem o nowym wojewódctwie. Do
      wsyzystkich słupszczan apeluje o rozwage. Pamietajcie Koszalin azwsze nas
      okradał kiedy byli naszymi ( opiekunami) Apeluje do naszych pomorskich sumien:
      Nigdize nie bedzie nam lepiej niz przy Gdańsku.
      • Gość: driver Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 10.01.04, 19:55
        brawo .............. polaczenie bidy z nedza da nam srodkowopomorskie :)
      • Gość: Aga Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: *.rgsa.pl 28.01.04, 07:49
        A porownywales kiedys Gdans ze Slupskiem???? To dopiero przykry widok....nikt
        nie chce porownywac Koszalina z Gdanskiem, ale sa tez wojewodztwa, ktorych
        siedziby sa w mniejszych miastach.Poza tym przypominam, ze srodkowopomorskie
        bedzie mialo dwie siedziby-Slupsk i Koszalin, wiec nie wiem czemu sie tak
        rzucasz????Kompleksy jakies macie w Slupsku czy co?
        Jestem rodowita Koszalinianka, mieszkam i pracuje w Gdansku, ale nie dlatego,
        ze z Koszalinem jest cos nie tak. Gdybym tylko mogla zycie ulozylabym sobie
        wlasnie tam. A tak na marginesie-jak skonczysz studia i poznasz dorosle zycie
        to moze bedziesz porownywal miasta przez inny pryzmat niz tylko knajp...zycze
        powodzenia!!!
        • Gość: Remigiusz Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 13:26
          Biedna nic nie widząca koszalinianko.Gdybym miał wybierać pomiędzy Słupskiem, a
          Koszalinem to napewno wybrał bym piękny Słupsk i Slupsk, a nie Koszlin powinien
          być w waszym projekcie,stolicą pożałowania godnego, województwa.Gdy Koszalin
          był miastem wojewódzkim to Słupskowi spadały ochłapy.Pomorskie bez Koszalina i
          okolic będzie miało mniej klopotów,które przejmiecie na siebie.Słupsk,
          pragniemy aby został w pomorskiem.A może powie mi Pani dlaczego pracuje Pani w
          Gdansku,a nie w KOszalinie?
          • Gość: Aga Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: *.rgsa.pl 19.02.04, 10:03
            Gdybys czytal wszystkie moje wypowiedzi to bys wiedzial czemu pracuje w
            Gdansku.A Ty gdzie mieszkasz, ze wypowiadasz sie na temat piekna Slupska?

Widze, ze myslenie masz podobne do tych,ktorych postepowanie krytykujesz/-cie-
            jezeli sp to ze Slupskiem na czele...w niczym nie jestes lepszy. Zdajesz sobie
            z tego sprawe?
          • Gość: Aga Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: *.rgsa.pl 19.02.04, 10:11
            owszem-Slupsk moze byc stolica godnego pozalowania wojewodztwa, ale
            srodkowopomorskiego Koszalin ze Slupskiem RAZEM!!!

"Pomorskie bez Koszalina i okolic będzie miało mniej klopotów,które przejmiecie
            na siebie"
            Moze sie zbytnio nie orientujesz w temacie,ale Koszalin w Pomorskiem nie
            jest,wiec nie bardzo rozumiem co oznacza to zdanie...
    • Gość: Misiek Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.03, 12:04
      Poronione pomysły lewych działaczy pozbawionych stołków!!! Proponuję
      woiweództwo tylko ze Słupskiem i Koszalinem! Jak chcą niech się łączą! Będą się
      gryźli tak jak Bydgoszcz z Toruniem o stołki!!! Ręcze precz do Człuchowa!!
      Bytowa!! Lęborka!!
    • Gość: Maciej K. ręce precz od Słupska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.03, 14:48
      czerwone ręce precz od Słupska. Z Koszalinem nigdy
      • Gość: Metropol Bez balastu,ale czy z funduszami? IP: *.allianz.pl 29.12.03, 16:52
        Faktycznie jak Pomorskie pozbędzie sie balastu w postaci terenów biedniejszych
        o wysokiej stopie bezrobocia to w rankingach wszelakich na głowę przeciętnego
        mieszkańca bedziemy jednymi z najbogatszych.Jednak powstaje pytanie,czy w dobie
        wejścia do struktur UE opłaca sie być bogatym,bowiem transfer unijnych środków
        będzie zależał również od przeciętnej zamożności regionów,wiem,że najbogatsze w
        kraju Mazowieckie może mieć z tym kłopoty,bowiem mogą osiągnąć niedługo 75%
        przeciętnej płacy w Unii i wtedy żegnajcie fundusze,wiadomo,że ten wynik
        Mazowsze osiąga dzięki Warszawie,ale co ma powiedzieć Radom,Ostrołęka,Płock czy
        inni,Wa-wa da sobie radę,ale cierpieć może całe Mazowsze,podobnie może być z
        Pomorzem.Jeśli tak bardzo chcą tego swojego województwa,chociaż w to
        wątpię,niech je sobie tworzą,ale tak za kilka lat.
      • Gość: Aga Re: ręce precz od Słupska IP: *.rgsa.pl 28.01.04, 07:52
        Zebys sie nie zdziwil;)))
        Myslisz, ze Koszalinowi Slupsk jest do czegos potrzebny? Bedziecie tylko kula
        u nogi...
    • Gość: trooper Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: *.revers.nsm.pl 29.12.03, 18:26
      I bardzo dobrze - widzę że wszyscy tu myślimy podobnie - aby pozbyć się tych po-
      pgr-ów :) Takie Sławno np - 30% bezrobocie o ile nie więcej... nawet kiedyś
      serial dokumentalny w TV był o bezrobociu to właśnie tam pojechali.

A pan Ireneusz Bijata, sldowski aktywista, to niech już więcej nic nie wymyśla
      i siedzi cicho - czyż ucichła już sprawa o branie w łapę??? Zawsze myślałem, że
      piloci myśliwców to inteligentni faceci, a to zwykły burak. Dosłownie, bo ze 2
      lata temu widziałem go w TV w buraczkoej marynarce. Co za bezguście :)))
      [płk. Bijata latał w słupskim 28.plm na MiG-23 i nawet był dowódcą pułku przez
      jakiś czas]
      • Gość: Aga Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: *.rgsa.pl 28.01.04, 07:55
        Widze, ze w Pomorskiem egoizm wychodzi ludziom uszami...pewnie-Slawno ma
        wysokie bezrobocie, ludzie nie maja za co zyc, ale przeciez to nie oznacza, ze
        miasto potrzebuje pomocy-najlepiej spisac je na straty.Gratuluje humanizmu!!!!!
        Moze nie wiecie dlaczego Koszalin chce nowego wojewodztwa-guzik prawda, ze
        chodzi o wzgledy historyczne-chcemy sie po prostu oddzielic od Szczecina,ktory
        kradnie wspolne pieniadze i nie tylko.Troche zrozumienia!!!Rankingi sa dla Was
        najwazniejsze?????
    • maj16 To Koszalin chce środkowopomorskiego!!! 29.12.03, 20:22
      Czy się wam to gdańszczanie podoba czy nie, to wiedzcie o tym, że Słupsk nie
      chce środkowopomorskiego. To Koszalin zwariował! Słupsk nie zamierza
      zrobić "dobrze" Trójmiastu i nie będzie go pozbawiał "ogona" w postaci biedy i
      poPGR-owskich terenów. Złożone podpisy mówią wyrażnie: 122.000 z Koszalina i
      regionu i zaledwie 28.000 po stronie słupskiej (w to oprocz Słupska wchodzi
      region słupski). Nie byłoby tylu nawet podpisow, gdyby nie wpychanie sie z
      listami poparcia dosłownie do domów. Ireneusz Bijata przyznał dziś w gazecie
      Głos Pomorza, że sam wysłał 4.000 list do podpisów do słupskich rodzin
      (ciekawe skąd wziął na znaczki?). Mieli zachęcić do wpisywania się też gości,
      którzy przyjechali na święta. W Koszalinie dołączyła się jeszcze agitacja
      kościoła. W Słupsku na szczęście nie miala ona oddzwięku. Nie miejcie więc
      nadziei! Slupsk tak łatwo nie da się oderwać od pomorskiego!
      • Gość: Remigiusz Re: To Koszalin chce środkowopomorskiego!!! IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 14:03
        Brawo słupszczaninie,tak trzymać.Gdańsk nie chce rozstania ze Słupskiem,a razem
        lepiej poradzimy sobie z trudnościami.Jestem za odłączeniem Koszalina-Koszalin
        z wozu koniom lżej-niech fundują naiwni mieszkańcy posady baronom,którzy po
        dojściu do stanowisk i tak wszystkich będą mieli w nosie.Ale skoro naród tak
        chce............to aby nie za pieniądze pomorzan.
        • Gość: Aga Re: To Koszalin chce środkowopomorskiego!!! IP: *.rgsa.pl 19.02.04, 10:12
          A Ty znowu o odlaczeniu Koszalina-od czego chcesz go odlaczac???
    • Gość: gegroza dla Pomorza to lepiej, ale czy lepiej dla Polski ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.03, 20:44
      Byle by nie dzielic Kaszub !
    • Gość: Gostomir Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: *.wmc.com.pl 29.12.03, 20:49
      Słupsk nie chce tworzyć żadnego regionu z Koszalinem !.To tylko grupka
      lokalnych dygnitarzy wraz z dwoma gazetami Głos Pomorza i Głos Słupski których
      redakcje mieszczą się wKoszalinie nakręcają antygdańską propagandę.Roztaczają
      oni wizję Trójmiasta jak śp Trybuna Ludu amerykańskich
      imperialistów.Publikuje się bzdury jakoby Gdańsk zabierał ze Słupska etaty
      urzędnicze sprzęt ograbiał mieszkańców Słupskiego z pieniędzy itp.Tutejsze
      społeczeństwo poddane jest ciągłej presji ośrodków prasowych i radia z
      Koszalina.W tej sytuacji zebranie w całym byłym słupskim województwie 28 tys
      podpisów świadczy o kompletnej klapie tej polityki.Zwłaszcza ,że 7000 tych
      podpisów zebrano w Miastku.Dziwi mnie tylko lekceważenie mieszkańców
      Trójmiasta dla próby oderwania 1/3 terytorium województwa.Słupsk to nie tylko
      PGR-y ale także całe zagłębie skórzano-obuwnicze i wyrobów plastikowych.
      Wystarczy pójść do jakiegolwiek hipermarketu w Trójmieście aby zobaczyć sklepy
      firmowe GINO ROSSI czy całe "ulice" regałów z wyrobami plastikowymi
      pochodzącymi wyłącznie ze Słupska.
    • Gość: pommer Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: *.ipt.aol.com 29.12.03, 21:49
      A kto pytal o zdanie pozostale powiaty , ktore by mialy tworzyc ten mutant w
      postaci woj. SRODKOWOPOMORSKIEGO. Czy ktos mysli,ze powiat zlotowski odlaczy
      sie od WIELKOPOLSKI! Najlepszym rozwiazaniem,by Koszalin byl miastem
      wojewodztwem!
      • Gość: Słupszczanin Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: 82.160.11.* 30.12.03, 09:16

Dziś o 11.00 w Radiu Gdansk dyskusja o tym poronionyum pomyśle. Mam nadzieję,
        że zadzwoni parę osób i uzmysłowi tym baranom z SLD, że to bezsens. 0 801 101
        601. i sms numeru nie pamiętam, ale często go podają.
    • Gość: słupszczanin Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: *.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.03, 11:50
      Gdański Dziennik Bałtycki też robi propagandę, tylko w odwrotną stronę...Co
      czyżby Dziennik miał przez to stracić? Po co wchodziliście na ziemię
      słupską...nikt was tu nie chciał....
      • willisonenbrugh Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk 30.12.03, 14:18
        > Po co wchodziliście na ziemię słupską...nikt was tu nie chciał. <

Chyba nie wszyscy w Słupsku tak głupio piszą i myślą- to bardzo ładne miasto, z
        niezłymi rozwiązaniami budowlanymi i sportem: Czarni Słupsk. W sumie, może
        sobie być w Pomorskiem.
      • Gość: Anna Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: *.wmc.com.pl 30.12.03, 18:15
        A ja chciałam!!! Słupszczanka.
      • Gość: Aga Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: *.rgsa.pl 28.01.04, 07:59
        Tak samo jak nikt nie zapraszal Szczecina do Koszalina...prawda jest, ze niby
        jestesmy biednym regionem, ale kase za nas dostaja, a jak sie odlaczymy to
        fundusze zmaleja...biedni
    • Gość: Anna Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: *.wmc.com.pl 30.12.03, 18:27
      Przeciwnicy środkowopomorskiego! Dziękuję za dzisiejsze wypowiedzi na antenie
      Radia Gdańsk! Bijata nie mial argumentow, a głosow przeciwnych była miażdżąca
      ilość. Na stronie internetowej Głosu Pomorza www.glos-pomorza.pl trwa dyskusja
      internetowa o ŚP. Większość głosów jest przeciwnych, ale w dzisiejszej
      sytuacji trzeba wzmocnić wypowiedzi krytykujące ŚP. Na stronie Dziennika
      Bałtyckiego tez można wypowiedzieć się na temat 17 wojewodztwa- na stronie
      słupskiej jest sonda o ŚP, poza tym można wypowiedzieć się na forum (kliknąć
      FORUM). Temat o "17" jest, ale teraz stoi w miejscu. Dobrze by było gdyby
      Gazeta Wyborcza utworzyła dyskusję na ten temat. Sami dziś napisali, że
      artykuł o podpisach wywołał burzliwą dyskusję. Czyli, że zainteresowanie jest.
    • morfeusz.1 Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk 31.12.03, 10:43
      jestem ze Słupska, mieszkam w Gdańsku, pracuję w Gdyni i za nic na świecie nie
      chcę Słupska w jakimś związku bidy z nędzą. juz jakiś czas temu byliśmy pod
      rządami Koszalinka i na dobre nam to nie wyszło. tak jak jest teraz, czyli
      woj. pomorskie, jest dobrze i tak ma zostać. no ewentualnie władze województwa
      mogły by być w Słupsku :):)

a znacie jakieś wierszyki o Koszalinie:

koszalinek, koszalnek, dwie ulice jeden rynek
      w koszalinku, w koszalinku nie ma ulic ani rynku
      • Gość: Anna Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: *.wmc.com.pl 31.12.03, 13:50
        Nareszcie słupszczanin mieszkający w Gdańsku wyraził swój sprzeciw dla ŚP.
        Brawo! Wiem, że w Trójmieście mieszka wielu slupszczan. Niestety większości z
        nich los Słupska jest obojętny. Pewnie się cieszą,że się stąd wydostali, a po
        nich w Słupsku choćby potop. Dlatego ucieszyłam się czytając opinię "morfeusza"
        • Gość: Anna Ile podpisów w samym Słupsku? IP: *.wmc.com.pl 31.12.03, 14:02
          Jakoś nikt nie chce podać ile podpisow przypada na sam Słupsk. O Koszalinie od
          dawna wiadomo, że zebrał 50.000. Mówi się, że w byłym województwie słupskim
          zebrano ok. 28.000 glosów. W byłe wojewodztwo slupskie wchodzi też Sławno-
          obecny sojusznik Koszalina. Miastko też jest zwolennikiem ŚP. Gdyby odjąć
          podpisy Sławna, Miastka i innych miejscowości, to pewnie okazałoby się, że na
          Słupsk przypada śmiesznie mało głosów. A do tego aktywiści na rzecz ŚP nie
          chcą się przyznać. Potem gadają głupoty, że Słupsk chce nowego wojewodztwa.
          • Gość: Iza Kukła z "Misia"=środkowopomorskie IP: *.wmc.com.pl 01.01.04, 20:58
            Z środkowopomorskim jest tak jak ze słomianą kukłą z filmu "Miś". Tak jak
            kukła runęła w błoto i utytłała wielu ludzi, tak też runął komunizm i ubłocił
            wielu. W to błoto próbuje się na siłę wciągnąć kogo się tylko da, byle roić
            swoje wspomnienia o wspaniałej czerwonej przeszłości w koszalińskim. Myślę, że
            słupszczanie się nie dadzą.
            • Gość: Anna W Radomiu też chcą wojewodztwa! IP: *.wmc.com.pl 01.01.04, 22:13
              Dzisiaj na radomskiej stronie przeczytałam, że Radom tez chce wojewodztwa!
              Ciekawe ile jeszcze miast chce poprawić sobie samopoczucie?
      • Gość: Aga Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: *.rgsa.pl 28.01.04, 08:02
        A pamietasz czasy, kiedy Koszalin rzadil Slupskiem?To stary jestes...i kolejny
        wyraz egoizmu-jak rzady w Slupsku to ok tak? Przypominam, ze Slupsk bedzie na
        rowni z Koszalinem...

Masz czelnosc porownywac Koszalin ze Slupskiem???? Przeciez nie ma czego
        porownywac...w Slupsku nic nie ma, a masa ludzi przyjezdza stamtad do K-lina
        na imprezy...
    • blarr Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk 02.01.04, 11:08
      Powinni utworzyć nowe województwo, nastepnie odgrodzić je, zrównać z ziemią i
      zalać betonem!!! Tak będzie najlepiej!
      • willisonenbrugh Re: Podpisy za województwem środkowopomorskim 02.01.04, 16:45
        Ja stoję za tym co Iza :
        >Z środkowopomorskim jest tak jak ze słomianą kukłą z filmu "Miś". Tak jak
        kukła runęła w błoto i utytłała wielu ludzi, tak też runął komunizm i ubłocił
        wielu. W to błoto próbuje się na siłę wciągnąć kogo się tylko da, byle roić
        swoje wspomnienia o wspaniałej czerwonej przeszłości w koszalińskim. Myślę, że
        słupszczanie się nie dadzą. <
        Nowego i Mądrego '04 Roku, przy okazji- Kaszubom i wszystkim Pomorzakom od
        Szczecina do Krynicy ! Ahoj !
        • Gość: Gostomir Re: Podpisy za województwem środkowopomorskim IP: *.wmc.com.pl 02.01.04, 21:47
          Pamiętajmy,że filmowy Miś był wypchany "słomą z PGR-u pod Koszalinem".
          -to napisałem ja woelbiciel Koszalina i środkowopomorskiego - w zeszłym
          tygodniu nie pisałem ci z Gdańska mnie zakneblowali.
    • Gość: czytelnik Re: ŚRODKOWOPORSKIE czy to Europa? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.04, 08:11
      Pobieżnie śledząc teksty o Środkopomorskiem widać, że stanowisko wojewody
      Kurylczyka jest jasne i oczywiste - powołanie 17. województwa jest w tej chwili
      niemożliwe.
      W zalewie przerośniętych ambicji lokalnych polityków głos Kurylczyka jest
      szansą, że ten chory pomysł nie zostanie zrealizowany.
    • morfeusz.1 Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk 05.01.04, 15:26
      a jest może lista, na której można wpisać swój sprzeciw???
      wiadomo, że Słupskiem od zawsze rządzą czerwoni (ja na nich nie głosowałem) i
      to im zależy żeby sie bratac z jeszcze bardziej czerwonym koszalinem.
      prawicowy Gdańsk nie jest im na ręke, czerwony zawsze dogada się z czerwonym
      • Gość: Anna Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: *.wmc.com.pl 05.01.04, 19:55
        Ponieważ nie ma list, gdzie można oddać głos na "nie" dla środkowopomorskiego,
        więc proponuję "bombardować" posłów e-mailami wyrażającymi nasze poglądy na
        temat ŚP. Ja już parę takich wysłałam. Adres Sejmu: www.sejm.gov.pl (tam jest
        lista posłów, łatwo znależć adres e-mailowy każdego z nich). E-mail do Marka
        Borowskiego: marek.borowski@sejm.pl , Nałęcza: Tomasz.Nalecz@sejm.pl , Tuska:
        Donald.Tusk@sejm.pl , Kaczyńskiego: Jaroslaw.Kaczynski@sejm.pl . Nie ufajmy
        zbytnio w rozsądek posłów. Trzeba dać im znać, że przeciwnicy ŚP istnieją!
        • jkammer Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk 06.01.04, 10:52
          No tak, wszystko fajnie, ale najwidoczniej brak Ci odwagi aby podać swój e-mail
          (chyba w obawie, że zwolennicy środkowopomorskiego zaleją Cię swoimi meilami :)
          • Gość: Anna Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: *.wmc.com.pl 06.01.04, 16:33
            Oczywiście, korzystam z tego, że na tym forum nie ma przymusu podawania e-
            maili. I z tego, ze nie mając swoich mediów i przedstawicieli, jak zwolennicy
            srodkowopomorskiego, mamy prawo pisać listy, czy wysyłac e-maile do posłów. I
            mam nadzieję, że będziemy je wysyłac intensywnie! Nie damy sie tak łatwo
            utopić w koszalinskich i czerwonosłupskich chorych ambicjach!
            • jkammer Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk 07.01.04, 13:23
              Tylko, że jedynym skutkiem będzie zablokowanie konta przez adresatów.
              W końcu zwolennicy też mogą wysyłać meile.
              Zresztą nie tędy droga, też możecie zorganizować akcję zbierania podpisów
              przeciwko środkowopomorskiemu.
              Swoja drogą stereotypy o "czerwonym" Koszalinie i Słupsku są grubo przesadzone,
              to tylko twór prasowy.
              Liczba posłów z SLD nie świadczy jeszcze o preferencjach politycznych, lecz
              tylko o zręcznej kampanii wyborczej. Po najblizszych wyborach może się to
              zmienić, również w "prawicowym" Gdańsku.
      • wojciech51 Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk 22.03.04, 22:38
        Jestem przeciw utworzeniu Ś.P. i pragnę przypomnieć że pomysłodawcą tego
        badziewia jest Liga Polskich Rodzin ( jak zresztą widać ze skrótu Ś.P. )
    • Gość: Wersyl Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: *.gdynia.mm.pl 07.01.04, 02:26
      Nie wiem czy to dobry pomysł z Srodkowopomorskim. Szybciej bym się zdziwił jak
      by Radom chciał się od Mazowieckiego oddzielic. Kidyś słyszałem że Elbląg miał
      do pomorwskiego dołączyć... Ale tylko tak słyszałęm...
      • Gość: Słupszczanin Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.04, 08:49
        Jestem przeciwko środkowopomorskiemu w Słupsku większość ludzi tak myśli tylko
        zwolenników jest tylko garstka.Ta inicjatywa jest tylko w intersie Koszalina.
    • morfeusz.1 Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk 07.01.04, 11:52
      widziałem kiedyś jak jeszcze prezydent Mazurek mówił w jakimś ministerstwie
      trzymając dwie laleczki z Cepelli, że Słupsk i Koszalin to małżeństwo, któremu
      nikt nigdy nie dał rozwodu - poniosło chłopa :) no ale cóż, ministrem został
      • Gość: Gostomir Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: *.wmc.com.pl 07.01.04, 15:42
        Morfeusz :problem polega na tym,że u nas w Słupsku koszalińskie marionetki
        przemawiają zamiast Słupszczan.Na całą Polskę rozgłasza się bzdury jak to
        mieszkańcy Słupska popierają woj.ś-p podczas gdy rzeczywistość jest odwrotna.W
        sondzie internetowej było dwa razy więcej przeciwników niż zwolenników.Z kolei
        mieszkańcy Trójmiasta lekceważąco traktują Słupsk jako krainę PGR-
        ów,zapominając że chodzą w butach za Słupska,a większość wyrobów plastikowych
        w ich domach wyprodukowano w Słupsku.Na wszystkich forach internetowych są
        narzekania na stagnację gospodarczę w Trójmieście- po odłączeniu Słupska
        Trójmiasto wcale się nie wzmocni wręćz przeciwnie mniej ludzi będzie
        przjeżdżać w interesach banki przestaną obsługiwać klientów z tego terenu
        (przejmą to banki z Koszalina lub Szczecina)mniej ludzi będzie załatwiać swoje
        sprawy w trójmiejskich instytucjach.Woj.pomorskie bedzie postrzegane jako
        jeden z karzełków jak opolskie swiętokrzyskie.pozdrawiam.
        • Gość: Metropol Gostomir IP: *.allianz.pl 07.01.04, 16:59
          Co Ty Gostymir za bzdury wypisujesz...Wcale Trójmiasto nie traktuje Słupska
          jako post PGR-owskiej wiochy,świadczy o tym choćby fakt,że wojewodą jest
          człowiek ze Słupska i wszyscy to zaakceptowali,mimo,że LSD-owiec...Ludzie ze
          Słupska przyjeżdżają do banków w Trójmieście w dobie bankowości
          internetowej...,nie bądż śmieszny,nie powielaj też stereotypów rodem z różnych
          forów internetowych,bo nie masz racji,przytaczasz obiegowe opinie,a nie
          fakty,tak naprawdę to Trójmiasto żyje swoim życiem,to czy Słupsk będzie w
          woj.pomorskim czy nie, nie ma większego wpływu na jego rozwój,dalej do
          Trójmiasta ciągnąć będą corocznie setki,jeśli nie tysiące mieszkańców dawnego
          słupskiego,najpierw na studia,po ich ukończeniu będą tu się osiedlać i
          asymilować z Trójmiastem tak jak się to dzieje dzisiaj...Porównywanie nawet
          malutkiego Pomorskiego z Opolskim czy Świętokrzyskim uważam co najmniej za
          nietakt z Twojej strony,nie ta liga...Zresztą nie mam nic przeciwko powstaniu
          wydzielonego obszaru od Wejherowa po Tczew,z
          półwyspem,Kaszubami,Kociewiem,mierzeją Wiślaną i Malborkiem,ze strefą wolnego
          handlu,przywilejami dla inwestorów,strefami wolnocłowymi,podatkiem
          liniowym,taki miks Hongkongu z Singapurem i Berlinem Zachodnim nad polskim
          Bałtykiem,pzdr
          • Gość: Gostomir Re: Gostomir IP: *.wmc.com.pl 07.01.04, 18:28
            Odpowiedz dla Metropola - piszac o traktowaniu Słupska przez mieszkańców
            trójmiasta miałem na myśli wypowiedzi na tym forum-min. Gość z trójmiasta i
            Metropol.Nazywasz nietaktem porównywanie okrojonego pomorskiego do opolskiego
            czy świętokrzyskiego jednocześnie sam nazywasz ziemę słupską lęborską i
            bytowską "balastem" którego pozbycie się może ulżyć Trójmiastu.Bankowośc
            internetowa to jak na razie ułamek czynności bankowych.Moim zdaniem siła woj.
            pomorskiego nie polega na dzieleniu się lecz integrowaniu.Mieszkam w Słupsku i
            uważam że odłączenie tego miasta od pomorskiego będzie niekorzystne zarówno
            dla Słupska jak i Trójmiasta.Mniejsze pomorskie będzie po prostu
            słabsze.Tworzenie w nim "wydzielonych obszarów" itp. niekoniecznie doprowadzi
            do powstania miksu Singapuru Hongkongu i Berlina Zachodniego lecz może
            doprowadzić do powstania miksu Kosowa,Macedoni i Albanii.Notabene Niemcy jakoś
            nie mieli ochoty na pozostawienie Westberlina jako rezerwatu w swoim
            państwie.Możliwe że to co piszę to są bzdury ale nie powtarzam żadnych
            obiegowych opinii piszę to co myślę.pozdrawiam.
            • Gość: Metropol Re: Gostomir IP: *.allianz.pl 07.01.04, 21:47
              Masz rację,piszesz straszne bzdety...Kosowa,Albanii i Macedonii...sic...nie
              będę komentował...Podobnie jak zdecydowana większość mieszkańców Trójmiasta nic
              nie mam do dawnego słupskiego,wręcz przeciwnie,poznałem wielu ciekawych
              ludzi ,którzy pochodzą stamtąd i osiedlili się w 3-mieście,uważam,że mniejsze
              pomorskie na pewno nie będzie słabsze,we wszystkich rankingach per capita ,PKB
              bedzie jednym z najbogatszych województw,z jedną z najnizszych stóp
              bezrobocia,dochody samego Gdańska są kilkakrotnie wyższe niż kilku połączonych
              województw typu opolskiego czy świętokrzyskiego...sorry,ale nie spotkałem się w
              dzisiejszej Polsce,aby ktokolwiek musiał jeżdzić do placówki bankowej 100,150
              km...obiegowe opinie powtarzałeś w kilku wątkach na tym forum np.o rzekomej
              coraz gorszej kondycji Trójmiasta...które faktem jest,że nie rozwija się na
              miarę swoich możliwości,jednak gospodarczo cały czas jest w ścisłej czołówce i
              nie świadczy o tym tylko ranking miast w Rzeczpospolitej,w którym w pierwszej
              piątce jest cała nasza trójka...Gostomirze,nie masz kłopotów z tożsamością,raz
              piszesz,że jesteś z Gdańska/Żabianki/,ale Twoje życie toczy się głównie w
              Sopocie,innym razem jesteś słupszczaninem...?Całemu dawnemu woj.słupskiemu
              życzę rozwagi,rozsądku i szybkiego rozwoju,nie tylko gospodarczego,pzdr
              • Gość: Metropol Gostomir/Słupsk/GD-Żabianka IP: *.allianz.pl 07.01.04, 22:31
                Sorry za przedostatni wątek,pomyliłem Cię z niejakim pstolarsem...Mieszkasz w
                Słupsku,ale masz gdanskie korzenie,no i niech tak zostanie...,pzdr
              • Gość: Aga Re: Gostomir IP: *.rgsa.pl 28.01.04, 08:14
                Metropol-wyobraz sobie, ze mozna mieszkac w jednym miescie, miec sentyment do
                innego, bawic sie jeszcze w innym, a korzenie miec w kolejnym....wy
                Gdanszczanie tego nie rozumiecie, bo zasiedzieliscie sie we wlasnym smrodzie i
                swiata poza nim nie widzicie-troche otwartosci zycze!
          • Gość: Aga Re: Gostomir IP: *.rgsa.pl 28.01.04, 08:10
            Gdyby Gdansk i Slupsk zyzyly swoim zyciem nikt w Trojmiescie by sie nie
            sprzeciwial odlaczeniu Slupska. Cos jednak musi w tym byc-nie tylko stereotypy
        • Gość: UPS Chola chola - zes sie zapedzil IP: 153.19.176.* 09.01.04, 08:43
          te plastiki w wiekszosci produkują w Człuchowie, słupskie sa tylko naklejki
          • Gość: Gostomir Re: Chola chola - zes sie zapedzil IP: *.wmc.com.pl 09.01.04, 09:19
            Niezupełnie,faktycznie w Człuchowie jest wytwórnia wyrobów plastikowych
            produkujaca także na zlecenie firm ze Słupska.Jednak największe firmy tej
            branży w naszym regione zlokalizowane są w Słupsku -Rubbermaid- dawny giełdowy
            Domplast,Plastbox,Polimer,Plast-Team i wiele innych ich centra zarówno
            produkcyjne jak i zarządzające znajdują się w Słupsku.Moim zdaniem to co
            napisałeś świadczy o istnieniu szeregu powiązań gosp. w woj. pomorskim i z
            tego też powodu dzielenie naszego województwa nie ma sensu.pzdr.
    • Gość: anonim Adresy malowe poslow. To trzeba zorganizowac IP: 153.19.176.* 07.01.04, 12:00
      oto adresy mailowe (gotowa lista do wysylki) wszystkich poslow z pomorskiego i
      zach-pomorskiego, oraz kilku innych z pamięci:
      Izabela.Jaruga-Nowacka@sejm.pl ; Dorota.Arciszewska-Mielewczyk@sejm.pl ;
      Elzbieta.Piela-Mielczarek@sejm.pl ;
      czeslaw.marzec@sejm.pl ; boguslaw.liberadzki@sejm.pl ;
      bozena.kozlowska@sejm.pl ; jacek.piechota@sejm.pl ; krzysztof.zaremba@sejm.pl ;
      jacek.sauk@sejm.pl ; elzbieta.romero@sejm.pl ; kozlowska.bozena@sejm.pl ;
      bogdan.kopczynski@sejm.pl ; waclaw.klukowski@sejm.pl ;
      wojciech.dlugoborski@sejm.pl ; artur.balazs@sejm.pl ; edward.wojtalik@sejm.pl ;
      zofia.wilczynska@sejm.pl ; ryszard.ulicki@sejm.pl ;
      boguslawa.towalewska@sejm.pl ; malgorzata.rohde@sejm.pl ;
      lech.zielonka@sejm.pl ; bogdan.blaszczyk@sejm.pl ;
      jan.laczny@sejm.pl ;danuta.hojarska@sejm.pl ; janusz.lewandowski@sejm.pl ;
      andrzej.liss@sejm.pl ; jerzy.mlynarczyk@sejm.pl ; robert.strak@sejm.pl ;
      malgorzata.ostrowska@sejm.pl ; patularska.grazyna@sejm.pl ;
      maciej.plazynski@sejm.pl ; franciszek.potulski@sejm.pl ;
      Edmund.Stachowicz@sejm.pl ; gertruda.szumska@sejm.pl ;
      wieslaw.walendziak@sejm.pl ; wladyslaw.szkop@sejm.pl ; jan.sienko@sejm.pl ;
      joanna.szenszyn@sejm.pl ; andrzej.rozanski@sejm.pl ; kazimierz.plocke@sejm.pl ;
      jacek.kowalik@sejm.pl ; stanislaw.kalinowski@sejm.pl ; jerzy.budnik@sejm.pl ;
      marek.borowski@sejm.pl ; Tomasz.Nalecz@sejm.pl ; Donald.Tusk@sejm.pl ;
      Jaroslaw.Kaczynski@sejm.pl ; lech.kaczynski@sejm.pl ;
      anita.blochowiak@sejm.pl ; jan.rokita@sejm.pl ; jolanta.banach@sejm.pl ;
      tadeusz.cymanski@sejm.pl
      • morfeusz.1 Re: Adresy malowe poslow. To trzeba zorganizowac 08.01.04, 12:10
        właśnie wysłałem do wszystkich.
        mieszkańcy 3miasta wesprzyjcie nas i też powysyłajcie w imieniu Słupszczan
        z góry dzieki
        • Gość: Gostomir Re: Adresy malowe poslow. To trzeba zorganizowac IP: *.wmc.com.pl 08.01.04, 19:23
          Ja także wysyłam.Jednak to coś daje na forum Szczecina jest cytat z wypowiedzi
          Marka Borowskiego -sprzeciwia się majstrowaniu przy podziale administracyjnym
          i cytuje e-mail przeciwniczki woj.ś-p, Anny.
          Przecież istotą podziału wojewódzkiego było łaczenie regionów biedniejszych z
          zamożniejszymi ,a nie wzajemne ich separowanie.
          • jkammer Adresy meilowe poslow - replika 09.01.04, 12:48
            O tak, ja też wysyła meila, że jako mieszkaniec Koszalina nie mam mentalności
            hieny co to pozywi się ochłapami po lwie (Szczecinie).
            Najwyraźniej Anna ze Słupska woli tkwić w wielkopoddańczym układzie wobec
            Gdańska , bo jakoś nie słyszę o żadnych partnerskich stosunkach między
            Gdańskiem a Słupskiem. Nie mój problem.
            Naiwni są ci, którzy traktują granicę województwa jak granicę państwową.
            Aby Słupsk mógł rozwijać się korzystając z bliskości Trójmiasta bynajmniej nie
            potrzebuje swojej obecności w tworze pod nazwą województwo pomorskie (vide
            Gdańsk - Elbląg).
            Będąc w środkowopomorskim zyska o wiele wyższe fundusze strukturalne z UE niż
            będąc w pomorskim.

• Gość: No nieee jaja jakies czy co ? IP: 153.19.176.* 09.01.04, 15:13
              a w ziazku z tym chcecie u(nie)szczesliwic na sile. Tak dlugo ich bedziecie
              kochac az oni Was pokochaja. A moze w zwiazku z tym inaczej. Moze faktyucznie
              zrobic to wojewodztwo. jesli Koszalinowi bedzie to do szczescia. Jednak zarowno
              UW jak i Marszalkowski zrobmy w Slupsku. Szczescie bedzie pelne w Koszalinie i
              w Slupsku. PRAWDA ?? o to Wam chodzi !!
              • jkammer Re: jaja jakies czy co ? 09.01.04, 20:52
                Podział "łupów" zrobią za nas politycy :(
                • Gość: Anna E-maile - właściwa droga IP: *.wmc.com.pl 10.01.04, 20:15
                  "jkammer" okreslił wysyłanie maili do posłów:"nie tędy droga". Sam tez jednak
                  wysłał e-maila. No i dobrze! Świetnie, że przeciwnicy środkowopomorskiego
                  włączyli sie w akcję wysyłania maili. Okazuje sie, że Marek Borowski je czyta!
                  Jestem usatysfakcjonowana jego odpowiedzią na pytanie pewnej koszalinianki. W
                  ostateczności niech zdecydują referenda!
                  • Gość: Anna Do Metropola IP: *.wmc.com.pl 10.01.04, 20:33
                    Czytałam Twoje wynurzenia, jak w wypadku pozbycia się z pomorskiego Słupska,
                    sytuacja Trójmiasta nie zmieniłaby sie, a może nawet polepszyła. Nie znam się
                    na ekonomii, ale intuicja podpowiada mi, że sąsiedztwo biednego
                    środkowopomorskiego nie byłoby korzystne ani dla Trójmiasta, ani Kaszub, ani
                    nawet Polski. Chyba, że odpowiada Ci sytuacja w krajach latynoskich, gdzie
                    skrajna bieda sąsiaduje z ostentacyjnym bogactwem. Nie o taka drogę chyba
                    chodzi. Mnie bardziej odpowiadaja zrównowazone sytuacje. Jeśli chodzi o Twoich
                    znajomych słupszczan osiedlajacych się w Trójmiescie, ciekawe czy mają takie
                    zdanie na temat swojego byłego miasta i sytuacji po jego pozbyciu sie z
                    pomorskiego, jak Ty. Bo jak już w jednym z wczesniejszych postów pisałam,
                    przykre jest to, że niektórzy byli słupszczanie myślą "po nas w Słupsku choćby
                    i potop".
                    • Gość: Metropol Ania IP: *.allianz.pl 12.01.04, 18:34
                      Nie chcę powtórki z Ameryki Płd.,chcę aby cała Polska była silna i
                      bogata,osobiście jestem za tym aby Słupsk był dalej w województwie
                      pomorskim,ale nic na siłę,niech decydują sami słupszczanie,Ci,którzy osiedlają
                      się w Trójmieście po prostu mają już na głowie inne sprawy niż rozprawianie za
                      czy przeciw środkowo-pomorskiemu,pzdr,Met
                  • jkammer Re: E-maile - właściwa droga 10.01.04, 22:23
                    W innym wątku czytam o możliwym bankructwie Stoczni Gdyńskiej.
                    Mam nadzieję, że tym razem państwo czyli podatnicy nie pomogą prywatnej
                    inicjatywie.
                    A że przy okazji padnie cały łańcuszek podwykonawców - trudno - może okazać
                    się, że ten cały rozwój w Trójmieście opiera się na obfitych dotacjach i
                    inwestycjach finansowanych z państwowego "cycka".
                    I znów kosztem Słupska będziecie finansować "programy przeciwdziałania
                    bezrobociu" dla biednych stoczniowców.
                    • maj16 Re: E-maile - właściwa droga 11.01.04, 21:27
                      "jkammer"!Wolę już żeby to Trójmiasto "wykorzystywało" Słupsk, niż miałby to
                      robić Koszalin. Na razie tak żle na tym gdańskim "wykorzystywaniu" nie
                      wychodzimy. Jak powiedział poseł Janusz Lewandowski, Słupsk woli przegrac z
                      Gdanskiem niz wygrac z Koszalinem.
                      • jkammer Re: E-maile - właściwa droga 12.01.04, 10:54
                        W takim razie podsumujmy:
                        1. Za powstaniem Ś-p są politycy i samorządowcy z koszalińskiego (cała prawica
                        i lewica) oraz ze słupskiego (tylko lewica , prawica z p. Strąkiem na czele to
                        temat na kabaret - Lepper również),
                        2. Przeciwnicy powstania to politycy z gdańskiego i szczecińskiego - dobrze
                        wiedzą co tracą,
                        3. Zwolennikami prawie w całości jest społeczeństwo koszalińskiego, słupskie
                        jest w tej kwestii podzielone,
                        4. W projektowanym woj. Ś-p głosy radnych w Sejmiku będą rozkładały się równo
                        między regionem koszalińskim a słupskim - nie ma więc mowy o dominacji,
                        Aktualnie w ZP na 30 radnych 10 jest z koszalińskiego, a w Pom. na 33 radnych
                        ze słupskiego jest również 10 (mogę się mylić - przepraszam),
                        5. Beneficjantami dotacji UE do rozwoju regionów mogą stać się tylko słabsze
                        regiony, Trójmiasto samodzielnie ma niewielkie szanse na otrzymanie takiego
                        dofinansowania, potrzebuje słabszego partnera. Natomiast szczecińskie miałoby
                        mniejszą pomoc - jego transgraniczne położenie nie ma w tej chwili znaczenia.
                        6. Poseł Lewandowski jest związany z Gdańskiem więc nie dziwi mnie jego
                        wypowiedź. Niestety nic odkrywczego nie powiedział, do historii to nie
                        przejdzie w przeciwieństwie do "Lepiej być pierwszy na prowincji niż drugi w
                        Rzymie"

A tak na marginesie to trójmiejscy i szczecińscy politycy nie mówia całej
                        prawdy, natomiast nie każdy z forumowiczów ma czas i ochotę przestudiować
                        dokumentację zwiazaną z przyszłymi dofinansowaniami UE. A szkoda, nasuwaja się
                        ciekawe wnioski.
                        • Gość: Anna Re: E-maile - właściwa droga IP: *.wmc.com.pl 12.01.04, 11:42
                          Czepiasz sie tego dofinansowania z UE, jakby to był cudowny lek na wszystkie
                          problemy. Czy dla dofinansowania trzeba aż tworzyć nowe województwo?
                          • jkammer Re: E-maile - właściwa droga 12.01.04, 15:49
                            A gdyby bedąc w S-p można byłoby dostać o 50% więcej niż bedąc w Pom. to nie
                            warto? Jedyna wada - Gdańsk dostanie o 50% mniej - i to bardzo "boli"
                            trójmiejskich polityków.
                            Już postarają się o "wyrównanie strat" z budżetu państwa.
                            A tak na marginesie, to ja też zapytam - czy trzeba KONIECZNIE być w pomorskim
                            aby czerpać korzyści z rozwoju gospodarczego w Trójmieście? Vide - Elbląg.
                            Pzdr.

PS. Pani Anno, ja bym dał sobie spokój z tym środkowopomorskim... gdyby było 12
                            lub mniej województw. A tak posłowie (w tym również obecni) sp....... sprawę
                            (te dzielenie granic na kolanie..., itp.) i wyglada na to, że brną dalej
                            zamiast to naprawić - albo 17 albo 12 lub mniej.
                            • Gość: Anna Re: E-maile - właściwa droga IP: *.wmc.com.pl 12.01.04, 17:41
                              Oczywiście, że warto być w pomorskim! Nie tylko, żeby czerpać korzyści z
                              rozwoju gospodarczego Trójmiasta i Kaszub, ale również uczestniczyć w tym
                              rozwoju, brać przykład z gospodarności tego regionu, uczyć się jej. Nie widzę
                              aby Słupsk miał podobne chocby szanse we "wspólpracy" z Koszalinem. Mam duże
                              obawy, ze dofinansowanie z UE zostałoby w srodkowopomorskim
                              szybko "przejedzone". Jeśli chodzi o liczbę województw, sądzę że wcześniej czy
                              póżniej i tak ich będzie 8-12.
                              P.S. Bardzo sie cieszyłam, że w 1998r. zdecydowano, że Słupsk będzie w
                              pomorskim, że nie powstanie środkowopomorskie! Niestety, nie na długo! Ile
                              jeszcze bedziemy wstrząsani pomysłami niezadowolonych urzędników! Ile czasu
                              będą jeszcze mieszać ludziom w głowach!
                              • jkammer Re: E-maile - właściwa droga 13.01.04, 08:02
                                Pani Anno, nie odpowiedziała Pani na moje pytanie i proszę nie odwracać "kota
                                ogonem".
                                Korzystanie z dobrodziejstwa rozwoju gospodarczego w Trójmieście NIE WYMAGA
                                obecności w woj. pomorskim. Wyraźnie świadczy o tym przykład Elbląga który w
                                zdecydowanie większym stopniu na tym korzysta niż Słupsk. Związki gospodarcze
                                między firmami są PONAD granicami administracyjnymi. Kto to łączy jest głupcem.
                                "Przejedzenie" dofinansowania UE jest tak prawdopodobne jak śnieg w lipcu, o
                                wiele łatwiej to zrobić z dofinansowaniem rządowym.
                                A tak w ogóle to tzw. cecha "przejedzenia środków" nie trzyma się mieszkańców
                                jednego regionu, lecz dotyczy to w równym stopniu pozostałych. To jest coś co
                                nie ma granic, ani barw partyjnych :(
                                Kłania się Pani niewiedza i stereotypowe myślenie. Jedną z zasad jest to,
                                że "bogaci" nie dostają "zasiłku".
                                Tylko inwestycje o znaczeniu krajowym - autostrada A-1, "port północny II" i
                                ani grosza na inwestycje komunalne (budowa dróg, infrastruktury, szkół, itp. -
                                "przecież jesteście bogaci - stac Was na to"). Właśnie dlatego politycy i
                                samorządowcy z Gdańska nie chcą do tego dopuścić, natomiast mieszkańcy
                                Trójmiasta chętnie by się Was "Słupszczan" pozbyli - psujecie im tylko
                                statystyki.

Ps. Sugestia, że Gdańsk i Sopot zamieszkuja Kaszubi jest tak samo prawdziwa jak
                                twierdzenie że Górną Wolte zamieszkują czescy indianie.
                                Bardzo prosze o nie powielanie stereotypów.
                                • Gość: Gostomir Re: E-maile - właściwa droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.04, 15:09
                                  Nie jest prawdą ,że władze woj. pomorskie nie inwestują w słupskiem - przecież
                                  wybudowano Aukcję Rybną w Ustce przeznaczając na nią więcej pieniędzy niż
                                  zaplanowano w kontrakcie wojewódzkim.Przed wprowadzeniem w życie podziału adm.
                                  z 1998r. przeprowadzono sondę - każdy słupszczanin mógł oddać glos za lub
                                  przeciw w lokalnym dodatku GW. Wynik był z tego co pamiętam 70 procent za woj.
                                  pomorskim.Obecnie w sondzie internetowej również zdecydowana większość
                                  internautów ze Słupska opowiada się przeciwko woj. ś-p.Faktem jest,że niektórzy
                                  mieszkańcy Trójmiasta leceważąco traktują Słupsk jako balast ale moim zdaniem
                                  jest to niesłuszne i wynika po części z nieznajomości tut. regionu.
                                • Gość: Anna Re: E-maile - właściwa droga IP: *.wmc.com.pl 13.01.04, 19:15
                                  "jkammer"! Na pytanie odpowiedziałam, a jezeli odpowiedz nie odpowiada Ci, to
                                  już Twój problem. Mimo mozliwości rozwoju gospodarczego ponad granicami
                                  województw, będę sie upierac, aby jednak odbywał sie w obrębie granic
                                  (oczywiście pomorskiego). Nie widze najmniejszego powodu, aby psuć
                                  samopoczucie obywatelom pomorskiego jakims srodkowopomorskim. Jezeli Koszalin
                                  czuje sie niedopieszczony przez Szczecin, to nie znaczy, ze Słupsk to samo
                                  czuje w stosunku do Gdańska. Tym, ze niektórzy mieszkancy Trójmiasta chetnie
                                  by sie słupszczan pozbyli, przejmowac sie nie będę. Wszędzie znajdują sie
                                  ludzie, którzy widza wyłącznie koniec swego nosa. Nie mówiłam, że Gdańsk i
                                  Sopot jest zamieszkały przez Kaszubów (choc w części na pewno tak). Chodziło
                                  mi o tereny kaszubskie na wschód od Słupska (ciekawe, czy byłes tam chocby
                                  przejazdem?). Bez względu jaka to jeszcze niewiedzą i powielaniem stereotypów
                                  wykazałabym się, o jednym jestem przekonana: Słupsk strasznie straciłby na
                                  wejściu z Koszalinem w środkowopomorskie (pewnie kolejny stereotyp?)
                                  • jkammer Re: E-maile - właściwa droga 14.01.04, 07:56
                                    Więc pozostańmy każde przy swoim zdaniu.
                                    Cieszę się, że projekt powstania Ś-p w ogóle został wniesiony pod obrady Sejmu.
                                    Może przy okazji będzie debata nad obecnym podziałem administracyjnym i może w
                                    końcu autorzy tego bubla przyznaja sie do błędu.
                                    I dobrze będzie jeśli nie powiększa liczby województw to chociaż je ZMNIEJSZĄ.
                                    (np. bardzo ucieszyłaby mnie likwidacja lubuskiego i przyłączenie Gorzowa do
                                    zachodniopomorskiego - przynajmniej będą "zdrowe" relacje w Sejmiku)
                                    Nie jestem rodowitym koszalinianinem ale to miasto wybrałem na swoje miejsce na
                                    Ziemii, w Gdańsku spędziłem sporo latek, z racji swojej pracy Słupsk i okolice
                                    znam bardzo dobrze.
                                    Pzdr.
                                • Gość: beast Re: E-maile - właściwa droga IP: *.nsm.pl / 80.51.240.* 15.01.04, 13:08
                                  jkammer napisał:
                                  Ps. Sugestia, że Gdańsk i Sopot zamieszkuja Kaszubi jest tak samo prawdziwa jak
                                  >
                                  > twierdzenie że Górną Wolte zamieszkują czescy indianie.
                                  > Bardzo prosze o nie powielanie stereotypów.

Ha,ha to ty posługujesz się w tym momencie stereotypami, zapewne myslisz, iż
                                  te miasta zamieszkuja sami przesiedlency (wypędzeni?) z Kresów, co?
                                  Przyjmij do wiadomości, że tak jak do wybudowanej od podstaw Gdyni do
                                  Trójmiasta po wojnie napływała ludnośc z wszystkch dzielnic kraju, a
                                  najwieksza grupę stanowili ci co mieli najbliżej... Pamietać trzeba, że każde
                                  wielkie miasto w Polsce ma niewielki odsetek "rdzennych" (w sensie
                                  zamieszkałych z dziada pradziada) mieszkańców co związane jest z emigracją ze
                                  wsi do miasta.
                                  Niektórzy twierdzą, że wszyscy Polacy są ze wsi, z tym ,że niektórzy z dworków
                                  a niektórzy z chat i chałup ;) To oczywiście tylko uogólnienia, nawet w Polsce
                                  jakies tam mieszczaństwo było.
                      • Gość: Aga Re: E-maile - właściwa droga IP: *.rgsa.pl 28.01.04, 08:41
                        Wolicie przegrac z Gdanskiem niz wygrac z Koszalinem???? Ludzie!!!! Czyli nie
                        chodzi o racjonalizm tylko kompleksy...
              • Gość: Aga Re: jaja jakies czy co ? IP: *.rgsa.pl 28.01.04, 08:21
                A dlaczego UW i UM??? Podzial juz nie jest dla Was fajny? Wszystko chcecie
                przejac????Widze, że juz sie nauczyliscie pazernosci od Gdanska i Szczecina...
            • Gość: Aga Re: Adresy meilowe poslow - replika IP: *.rgsa.pl 28.01.04, 08:19
              No wreszcie ktos madry na forum!!!!!Dzieki
    • Gość: mm.gdansk Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.04, 18:10
      Zgadzam sie w 100%. Jezeli chcecie sie odlaczyc - droga wolna. Nic na sile
      Panowie i Panie Slupszczanie. Wasze odejscie oznacza wiecej srodkow dla nas i
      szybszy rozwoj. A wy bedziecie sobie pluc w brode i to juz wkrotce. Pozdrawiam
      Koszalin i Slupsk, mimo wszystko lubie te miasta.
      • Gość: Anna "mm.gdansk"! zadziwiasz mnie! IP: *.wmc.com.pl 12.01.04, 23:11
        "mm.gdansk", naprawde zadziwiasz mnie! W którym miejscu tego forum jest
        wypowiedz słupszczanina, ze chce sie odłączyć od pomorskiego??? My,
        slupszczanie, tkwimy na tej stronie (i nie tylko na tej) po to żeby dać
        wyrazny sprzeciw dla środkowopomorskiego i nie pierwszy raz spotykamy sie z
        taką jak "mm.gdansk" opinią. Myślałam, ze to tylko w Koszalinie i Slupsku jest
        tendencja do śmiesznego zarozumialstwa, bo dopadło ono inicjatorów pomysłu z
        srodkowopomorskim. Widzę jednak, ze niektórzy gdańszczanie tez nie sa od tego
        wolni. Mimo to życzę i Trójmiastu, i równiez Słupskowi rozwoju we wspólnym
        województwie pomorskim, czy tego sobie niektórzy gdańszczanie życza, czy nie.
        • Gość: Anna Re: "mm.gdansk"! zadziwiasz mnie! IP: *.wmc.com.pl 12.01.04, 23:13
          P.S. "jkammer" to nie słupszczanin, tylko koszalinianin.
          • jkammer Re: "mm.gdansk"! zadziwiasz mnie! 13.01.04, 07:35
            Dokładnie, ale z "zachodnioeuropejskimi korzeniami". :)
            • Gość: Anna LPR przechyla sie w stronę "NIE DLA ŚP" IP: *.wmc.com.pl 14.01.04, 11:26
              Wczoraj w Radiu Koszalin, a dzis w Radiu Gdańsk odbyła sie rozmowa z posłem
              LPR Kotlinowskim. Wynika z niej, ze LPR usiłuje sprecyzować oficjalne
              stanowisko wobec ŚP. Jeszcze niedawno Roman Giertych deklarowal poparcie
              dla "17". Po relacji Roberta Strąka o sytuacji w regionie slupskim, posłowie
              tej partii nie maja już tak jednoznacznej postawy. Oczywiście poseł
              Kotlinowski nie chce nikogo zrazić do LPR, więc mówi o uszanowaniu inicjatywy
              koszalinskiej, a jednocześnie o zdawaniu sobie sprawy z braku poparcia dla ŚP
              w regionie słupsko-kaszubskim. Tylko jak w takim certoleniu się można wyrobic
              sobie jakiś konkretny pogląd?
              • Gość: maciej Czerwone łapy przecz od Słupska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.04, 13:26
                kilku starszych pajacow z lsd chce na stare lata potaplac sie jeszcze raz we
                wladzy jaka mieli w latach 70-80, chca tu zrobic czerwony rezerwat
                • jkammer Re: Czerwone łapy precz od Słupska 14.01.04, 14:10
                  A kto ich wybiera jak nie mieszkańcy?
              • jkammer Re: LPR przechyla sie w stronę "NIE DLA ŚP" 14.01.04, 13:40
                Taki stan w medycynie nazywa się paranoją.
                Paranoiczni ludzie, paranoiczna partia...
                Tego by jeszcze brakowało aby traktować ich poważnie.
                • Gość: Anna Re: LPR przechyla sie w stronę "NIE DLA ŚP" IP: *.wmc.com.pl 14.01.04, 19:42
                  Pewnie, ze traktowac ich powaznie, czy ufac im nie da rady. Ale dzięki
                  działaniom koszalinskim dożylismy takich czasów, że na przykład zwolennicy
                  środkowopomorskiego z nadzieją patrzą w stronę Samoobrony! A któż na głos się
                  przyzna, że traktuje tę partię poważnie? Nigdy nie byłam też zwolenniczką SLD,
                  ale gdy czytam wypowiedzi o środkowopomorskim Marka Borowskiego na jego
                  forum,gdy słyszę jego opinię na ten temat w dzisiejszej gdańskiej "Panoramie",
                  to wstępuje we mnie nadzieja. Nadzieja, że posłowie rozprawią sie z 17
                  wojewodztwem szybko i zdecydowanie.
                  • Gość: Anna Kaszubi nie chcą ŚP IP: *.wmc.com.pl 14.01.04, 23:31
                    Radio Gdańsk podało dzis informacje o protescie Zrzeszenia Kaszubsko -
                    Pomorskiego dla srodkowopomorskiego. O stanowisku ZK-P wiadomo od dawna, ale
                    mogłoby byc cześciej słyszalne. Oto fragment:" "Przeprowadzenie podzialu
                    spowodowałoby sytuację anormalną nie do zaakceptowania przez społeczność
                    kaszubską" - czytamy w piśmie podpisanym przez prezesa Zrzeszenia Kaszubsko -
                    Pomorskiego profesora Brunona Synaka. Swój protest zrzeszenie przesłało także
                    do premiera, marszałków Sejmu i Senatu, ministra spraw wewnętrznych, wojewody
                    pomorskiego oraz marszałka województwa. (Radio Gdansk)"
                    • jkammer Re: Kaszubi nie chcą ŚP 15.01.04, 08:39
                      Co jest "kurka blada".
                      Od "kanapowych stowarzyszeń" wystarczy nic nie znaczący slogan
                      "Przeprowadzenie podzialu spowodowałoby sytuację anormalną nie do
                      zaakceptowania przez społeczność kaszubską",
                      a od zwolenników wymaga się analiz, rzetelnych argumentów, wyliczeń, symulacji,
                      prognoz, studiów itp.
                      P...... taką demokrację.
                      • Gość: Gostomir Re: Kaszubi nie chcą ŚP IP: *.wmc.com.pl 15.01.04, 19:00
                        Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie nie jest "kanapowym stowarzyszeniem".Istnieje od
                        1956r. posiada oddziały we wszystkich powiatach zachodniej części województwa
                        pomorskiego w tym również w Słupsku.Wydaje własny miesięcznik Pomerania.
                        Jeżeli koszalińscy politycy chcą tworzyć jakieś województwo niech je tworzą w
                        Koszalinie dlaczego w jego obszar właczją Słupsk ,Bytów Drawsko Pom.
                        Szczecinek czy nawet Złotów z woj. wielkopolskiego,gdzie tamtejsi mieszkańcy
                        nawet nie wiedzą że mają być uszczęśliwieni przynależnością administracyjną do
                        Koszalina.
                        • jkammer Re: Kaszubi nie chcą ŚP 16.01.04, 10:25
                          Doskonale wiem czym jest Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie.
                          Ze względu na styl działania, te pustosłowia itp. niestety muszę podtrzymać
                          swoja wypowiedź.
                          To ja przeglądam rozporządzenia Parlamentu Europejskiego, Komisji, analizuję
                          dane i materiały szukając "plusów i minusów", itp. a im nie chce sie nic robić
                          poza wydawaniem zdawkowych oświadczeń. Ot "kaszubska gospodarność".
                          • Gość: Anna Re: Kaszubi nie chcą ŚP IP: *.wmc.com.pl 16.01.04, 12:21
                            Oczywiście, że to zwolennicy ŚP muszą się "narobić" i przedstawiać mocne
                            argumenty przemawiające za utworzeniem ŚP. Według mnie dotąd tego nie
                            uczynili. Natomiast jeśli chodzi o przeciwników, to rzeczywiście wystarczy
                            zwykły protest, bez analiz czy szczególnego uzasadniania swego stanowiska.
                            Wystarczy po prostu to, że Kaszubi nie chcą ŚP, nie chcą aż tak wiązać się z
                            Koszalinem. I juz! W końcu jeżeli ktoś chce robić w kraju prywatę, to musi
                            udowodnić, że opłaca się ona wszystkim Polakom! Przeciwnicy ŚP nie muszą się
                            tłumaczyć, dlaczego się przed tą prywatą bronią.
                            • jkammer Re: Kaszubi nie chcą ŚP 16.01.04, 13:44
                              Tak, rozumiem, w tym kraju są równi i równiejsi.
                              • Gość: Gostomir Re: Kaszubi nie chcą ŚP IP: *.wmc.com.pl 16.01.04, 20:47
                                A co mają powiedzieć mieszkańcy miast i wsi powiatów
                                Drawskiego,Szczecineckiego,Lęborskiego,Bytowskiego czy Słupskiego których na
                                siłę chce się uszczęśliwić przydzieleniem do woj. ś-p.Dochodzi do takiej
                                sytuacji ,że burmistrz Złotowa oświadcza w prasie ,że nic mu nie wiadomo,że
                                powiat złotowski też ma stanowić część ś-p.Argumentów merytorycznych p-ko
                                postaniu takiego woj. jest mnóstwo.Przede wszystim takie województwo byłoby
                                bardzo biedne i nastawione wyłącznie na pochłanianie subwencji
                                budżetowych.Przy czym zwolennicy tegoż projektu opierają swoje wyliczenia
                                o wysokości dochodów przyszłego woj. na podstawie obszaru rysowanych przez
                                siebie mapek.Z drugiej strony w publicznych wypowiedziach stwierdzają np.że
                                nie zależy im na wejściu w skła woj. powiatów lęborskiego i bytowskiego.Z kolei
                                po odjęciu dochodów tychże powiatów owe słynne "PKB na głowę" leci na łeb na
                                szyję w dół.Koszalin i Słupsk to miasta stosunkowo małe byłyby najmniejszymi
                                stolicami województw w Polsce - mniejszymi od Gorzowa iZielonej Góry,Opola i
                                inn.Miasta te nie stanowią centrów naukowo kulturalnych mogących integrować
                                społeczność regionu.Wyższe uczelnie w postaci Politechniki Koszalińskiej czy
                                PAP są niewielkie i pozbawione większego autorytetu naukowego co można łatwo
                                sprawdzić w każdym rankingu.Praktycznie w Koszalinie czy Słupsku nie ma
                                żadnych instytów naukowo-badawczych.Placówki kulturalne w porównaniu do
                                Szczecina czy Trójmiasta są rahityczne.Ani Koszalin ani Słupsk nie są też
                                dużymi centrami gospodarczymi a tym bardziej finansowymi.Oczywiście oba miasta
                                mmają się czym pochwalić ale są to osiagnięcia rangi powiatowej.Reasumując
                                miasta te nie są atrakcyjne dla społeczności wszystkich powiatów planowanego
                                województwa.Województwo to zatem nie integrowałoby swych mieszkańców a wręcz
                                przeciwnie poprzez dualizm stolic monożyłoby tylko konflikty.Przykład
                                wzajemnej nienawiści Zielonej Góry i Gorzowa czy Bydgoszczy i Torunia dobitnie
                                o tym świadczy.Województwo tskie nie byłoby obszarem rozwoju lecz stagnacji.
                                POnadto podział administracyjny ma służyć dobru publicznemu całego państwa -
                                wszystkich obywateli a nie zaspakajać ambicje Koszalina.Celem tego podziału
                                było stworzenie silnych samofinansujacych się regionów zdolnych współdziałać
                                ale też konkurować z regionami UE,szczególnie z niemieckimi landami.
                                Oczywiście nie wszystko się udało zgodnie z założeniami
                                (woj.świętokrzyskie,opolskie)ale to nie znaczy ,że należy tworzyć
                                kolejnego "karzełka".Ponadto skoro takie miasta liczace ponad 200 tys
                                mieszkańcow jak Bielsko-Biała,Częstochowa czy Radom nie są stolicami
                                województw dlaczego Koszalin miał by nią być?pzdr
                        • Gość: Aga Re: Kaszubi nie chcą ŚP IP: *.rgsa.pl 28.01.04, 10:04
                          Szczecinek od zawsze byl zwiazany z Koszalinem i w srodkowopomorskim chce
                          byc...
                          • Gość: Anna Re: Kaszubi nie chcą ŚP IP: *.wmc.com.pl 28.01.04, 11:57
                            Nie wszyscy ze Szczecinka tak myślą, nawet zaryzykuję i powiem, że większość
                            jest przeciw. Zajrzyj na stronę: www.republika.pl/waldemar_subocz , kliknij-
                            "porozmawiaj na moim forum".
                            • Gość: Aga Re: Kaszubi nie chcą ŚP IP: *.rgsa.pl 28.01.04, 12:40
                              Znam mnostwo ludzi ze Szczecinka i oni ś-p chca.Dlatego tak twierdze.
                              • Gość: Miłosz Szczecinek IP: 153.19.176.* 29.01.04, 12:21
                                ja tez znam i z tego co wiem to nie chcą !! Czy Twoi znajomi na pewno sa ze
                                Szczecinka ?
                                • Gość: Aga Re: Szczecinek IP: *.rgsa.pl 30.01.04, 07:54
                                  To pytanie o moja poczytalnosc, czy mi sie wydaje???!!! Pewnie, ze sa ze
                                  Szczecinka!!!
                                • agaa78 Re: Szczecinek 23.02.04, 13:45
                                  Wejdz na forum Wyborczej dotyczacego Szczecinka. tam ludzie tez sie wypowiadaja
                                  na temat sp i wynikam,ze jednak sa za..
                    • Gość: Aga Re: Kaszubi nie chcą ŚP IP: *.rgsa.pl 28.01.04, 10:03
                      A o jaka anormalna sytuacje chodzi, bo nie rozumiem????
                      • Gość: Gostomir Re: Koszalińska Baba Aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.04, 13:37
                        Niech Koszalin rośnie w siłę a ludzie żyją dostatnio!(jak za czasów
                        E.Gierka).Jednak daj spokój Słupskowi.Twoje posty są charakterystyczne z
                        jednej strony roztaczasz miraże jak to Słupskowi i Koszalinowi będzie dobrze w
                        jednym woj. a z drugiej strony pogardzasz Słupskiem gdy ktoś miał "czelność"
                        porównać go z Koszalinem.Jesteś Koszalinianką ale wiesz dobrze czego chce
                        większość mieszkańców Szczecinka (oczywiście podłączenia pod woj.ś-p).Słupsk
                        daje sobie radę bez "opieki" Koszalińskiego Urzędu Wojewódzkiego.Niech Koszalin
                        będzie sobie stolicą woj. a nawet Sułtanatu w Zatoce Perskiej ale bez Słupska.
                        • Gość: Aga Re: Koszalińska Baba Aga IP: *.rgsa.pl 29.01.04, 11:11
                          Slupskiem nie pogardzalam, nie pogardzam i mam nadzieje, ze do tego nie
                          dojdzie, ale niestety musialam dostosowac poziom do wypowiedzi, na ktora
                          odpowiadalam...jak chcecie to trzymajcie sie Gdanska, ale nie piszcie glupot
                          typu "jak za czasów E.Gierka", albo, ze Koszalin na pewno bedzie brał cala
                          kase dla siebie i bogaty w Pomorskiem Slupsk stanie sie zaściankiem i biedotą
                          w ś-p. NIe chcecie być miastem wojewódzkim-Wasz wybór-piszcie sobie maile do
                          polityków, protestujcie i kochajcie dalej Gdansk.
                          Ps.nie wiem jaki miales zamiar piszac temat swojej wypowiedzi, ale przyjmę to
                          jako komplement...
                          • Gość: Jurek z Czluchowa Oj ! Aga IP: 153.19.176.* 29.01.04, 12:36
                            cyt:"nie piszcie .. ze Koszalin na pewno bedzie brał cala
                            kase dla siebie i ... Slupsk stanie sie zaściankiem i biedotą
                            w ś-p. NIe chcecie być miastem wojewódzkim ...." Nie lubie tak pisac ale Twoje
                            uzasadnienia sa zalosne. Moze dla lepszego samopoczucia zrobmy Koszlin stolica
                            Polski. Moze sie wtedy dobrze tam poczuja. W przypadku SP ze Slupskiem niestety
                            ten ostatni stanie sie zasciankiem bo utraci to co ma w tej chwili (miasta b.
                            slupskiego, ktore nie chca do SP). A z jakich ziem bys utworzyla SP ?? Czy
                            tylko K-li, Slupsk i Szczecinek ?? Zastanow sie dziewczyno. A moze lepiej
                            stworz ksiestwo. Mam nadzieje, ze na sile nikogo bys nie uszczesliwiala ??
                            Jestem ciekaw czy bylaby zgoda na np: OK, Tworzymy SP. Miastem wojewodzkim jest
                            Slupsk, sejmik w Czluchowie (badz np w Bytowie, Leborku). Pewnie to Koszalinian
                            usatysfakcjonuje. Przeciez im chodzi o dobro ziem, o to by te tereny sie
                            rozwijaly. Koszalin dostanie np.... ... Urzad marszalkowski, wystarczy.
                            PRAWDA !!
                            • Gość: Aga Re: Oj ! Aga IP: *.rgsa.pl 30.01.04, 08:01
                              To nie jest moje uzasadnienie-probuje wlasnie napisac, ze Wasze uzasadnienia
                              sa zalosne. Pisanie, ze gdyby Slupsk byl w Koszalinie to na pewno nie
                              powstaloby to, tamto i owamto jest wlasnie zalosne!!!!Ja sie temu
                              sprzeciwiam...ale trzeba czytac uwaznie;))
                              NIe mam zamiaru nic uzasadniac,bo to i tak nie ma sensu-nikt nikogo nie
                              przekona.A na marginesie ksiestwa to z tego co wiem w bylym woj.slupskim takie
                              powstalo...
                              Uwazasz,ze Slupsk jako miasto wojewodzkie bedzie wiekszym zasciankiem niz
                              teraz-jako kula u nogo woj.pomorskiego???I czemu tak troszczysz sie o Slupsk
                              skoro jestes w Czluchowie?Moze napisz co straci Twoje miasto na powstaniu -p???
                              Zastanow sie CHLOPAKU!!!
                              • Gość: Anna Re: Oj ! Aga IP: *.wmc.com.pl 30.01.04, 11:23
                                To jest charakterystyczne dla zwolenników środkowopomorskiego - sami nie
                                podają zadnych uzasadnien, tylko "oceniają" innych. Epitety: żałosne,
                                śmieszne, brednie są często wymieniane przez zwolenników, oczywiście bez
                                żadnych wyjaśnień, dlaczego nasze argumenty są niby "żałosne, śmieszne" itp.
                                Dlaczego? Dlatego, ze sprzymierzeńcy ŚP nie wiedzą co nam odpowiedziec, więc
                                bronią sie podobnymi przymiotnikami.Co do troski Człuchowa o Słupsk -
                                zadałabym prędzej pytanie czemu to Koszalin tak troszczy sie o Słupsk?
                                Dlatego, że Słupsk jest mu potrzebny, niezbędny do
                                środkowopomorskiego! "Troska" ta jest juz nerwowa. Przedwczoraj w gazecie Głos
                                Pomorza pewien koszalinianin uświadamiał "zacofanych" słupszczan co "stracą",
                                gdy nie opowiedza się za ŚP! Apelował do rozsądku mieszkanców Słupska! Długo
                                jeszcze wielu słupszczan nie zapomni tej "troski". Ów koszalinianin apelował
                                tez by porzucić wzajemne antagonizmy. Nie widzi tylko, że to inicjatorzy
                                powołania ŚP swoimi działaniami je wzniecają! P.S. Zaglądałaś na stronę:
                                www.republika.pl/waldemar_subocz ?
                                • Gość: Aga Re: Oj ! Aga IP: *.rgsa.pl 02.02.04, 07:35
                                  A czemu odpowiadasz na list skierowany nie do Ciebie?
                                  Widze, ze szkoda czasu na tym forum-nic do nikogo nie dociera.Zycze Ci
                                  powodzenia w walce z wiatrakami-ja juz sie w to nie bawie
                                • Gość: Aga Re: Oj ! Aga IP: *.rgsa.pl 02.02.04, 07:38
                                  I jeszcze jedno-przeczytaj dokladnie wypowiedzi niektorych osob i zobaczysz
                                  jakie argumenty podaja-zadne!Przykład Jurka z Czluchowa,na ktorego list
                                  odpowiadalam...
                                  • Gość: Anna Re: Oj ! Aga IP: *.wmc.com.pl 02.02.04, 10:50
                                    Forum jest dostępne dla wszystkich i każdy ma prawo w nim się wypowiadać,
                                    nawet jeśli odpowiada na pytanie nie do niego skierowane. Co do argumentów
                                    Jurka z Człuchowa, to przeczytałam je i jak widzę znowu kolejna zwolenniczka
                                    ŚP nie potrafi na nie odpowiedzieć. Przecież Jurek podał Ci pod rozwagę pewien
                                    scenariusz. I co? Pewno jest niewygodny dla zwolenników, więc najlepiej
                                    pominąć go milczeniem.
                                    • Gość: Aga Re: Oj ! Aga IP: *.rgsa.pl 02.02.04, 13:50
                                      Scenariusz to nie argumenty...scenariusze tworzy sie przy ich braku...
                                      Poza tym z tego co wiem w Slupsku ma byc wlasnie Urzad Marszalkowski, wiec o
                                      co chodzi?
                                      • Gość: Anna Re: Oj ! Aga IP: *.wmc.com.pl 02.02.04, 21:18
                                        Jest i scenariusz i argument, choćby ten:
                                        "W przypadku SP ze Slupskiem niestety
                                        ten ostatni stanie sie zasciankiem bo utraci to co ma w tej chwili (miasta b.
                                        slupskiego, ktore nie chca do SP). A z jakich ziem bys utworzyla SP ??"
                                        I potwierdza się to co wczesniej pisałam: ciągłe żądania argumentów, w zamian
                                        nie dając żadnych.
                                        Aga:
                                        > Poza tym z tego co wiem w Slupsku ma byc wlasnie Urzad Marszalkowski, wiec
                                        o
                                        > co chodzi?

O to chodzi, że gdyby w Koszalinie nie miałoby być niczego (ani UW, ani UM,
                                        czyli inne miasto stolicą województwa) to czy też popierałabyś ŚP. Bo to że w
                                        ewentualnym środkowopomorskim w Słupsku miałby być Urząd Marszałkowski dla
                                        wielu słupszczan nie jest w ogóle warte zainteresowania. Po prostu nie chcemy
                                        mieć tego typu związków z Koszalinem. Osobiście byłabym przeciwna ŚP wtedy
                                        również gdyby Słupsk miał być stolicą województwa.
                                        • Gość: Aga Re: Oj ! Aga IP: *.rgsa.pl 03.02.04, 07:39
                                          "ciągłe żądania argumentów, w zamian nie dając żadnych."
                                          - osobiscie zadnych argumentow nie wymagam, bo uwazam to za bezcelowe.Poza tym
                                          to tylko bawienie sie w jasnowidza (co bedzie gdy...), a nie racjonalne
                                          argumenty
                                          "to chodzi, że gdyby w Koszalinie nie miałoby być niczego (ani UW, ani
                                          UM,czyli inne miasto stolicą województwa) to czy też popierałabyś ŚP"
                                          - a to czemu nie mialoby byc niczego-bo ktos nie lubi Koszalina?Bo nie chcecie
                                          miec zwiazku TEGO TYPU z Koszalinem?A Czluchow co teraz ma,ze chce miec
                                          siedziby urzedow?Nie uwazasz,ze dochodzi tu do absurdow?Z jednej strony
                                          Koszalin jest maly-za maly na stolice (podobnie jest ze Slupskiem),a z drugiej
                                          strony proponuje sie na siedzibe Czluchow...cos tu chyba nie gra.Ciekawe czemu
                                          Koszalin jest tak nie lubiany...wyjasnisz mi to?Moze wtedy latwiej bedzie mi
                                          zrozumiec wiekszosc osob na tym forum.
                                          "Bo to że w ewentualnym środkowopomorskim w Słupsku miałby być Urząd
                                          Marszałkowski dla wielu słupszczan nie jest w ogóle warte zainteresowania."
                                          - a co by bylo w takim razie?Albo calkowite przejecie funkcji stolicy albo nic?
                                          Dobrze rozumiem?
                                          "Osobiście byłabym przeciwna ŚP wtedy również gdyby Słupsk miał być stolicą
                                          województwa"
                                          - skoro tak jest to czemu najezdzasz caly czas na Koszalin?Przez caly czas
                                          mozna bylo zrozumiec,ze Slupsk jest fajny i ze wszystkim sobie poradzi,ma
                                          fajnych i madrych politykow,a w Koszalinie mieszkaja sami kretyni!Wychodzi
                                          jednak,ze Slupsk tez by sobie nie poradzil, tak?
                                          • Gość: Gostomir Re: Oj ! Aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.04, 12:27
                                            Nikt nie "najeżdża" na Koszalin.Jest własnie odwrotnie to Koszalin "najeżdża"
                                            inne miasta i powiaty próbójąc je wcielić wbrew woli a nawet wiedzy mieszkańców
                                            w skład woj.ś-p.
                                            • Gość: Aga Re: Oj ! Aga IP: *.rgsa.pl 03.02.04, 15:34
                                              Z tą wiedzą to chyba trochę przesadziłeś-nikt nic po kryjomu nie robi. A poza
                                              tym jak zawsze punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia:((((Nam sie
                                              wydaje,ze najezdzacie na Koszalin, a Wam odwrotnie..
                                              • Gość: Anna Re: Oj ! Aga IP: *.wmc.com.pl 03.02.04, 20:48
                                                Aga:
                                                "A Czluchow co teraz ma,ze chce miec
                                                siedziby urzedow?Nie uwazasz,ze dochodzi tu do absurdow?Z jednej strony
                                                Koszalin jest maly-za maly na stolice (podobnie jest ze Slupskiem),a z drugiej
                                                strony proponuje sie na siedzibe Czluchow...cos tu chyba nie gra.Ciekawe czemu
                                                Koszalin jest tak nie lubiany...wyjasnisz mi to?Moze wtedy latwiej bedzie mi
                                                zrozumiec wiekszosc osob na tym forum."

Ani Człuchów, ani Słupsk nie chcą niczego, oprócz swiętego spokoju od pomysłów
                                                koszalińskich. Koszalin był (mnie przynajmniej) dotąd obojętny (choć kiedyś
                                                byłam na spływie kajakowym z fajną grupą ludzi z Koszalina). Jednak kiedy
                                                zaczął uzurpować sobie prawa do rozwalenia województwa pomorskiego, z którym
                                                wielu słupszczan się utożsamia, to nie dziw się, że ileś tam ludzi w Słupsku i
                                                regionie sie broni. I tak najpewniej środkowopomorskiego nie będzie, natomiast
                                                pamięć o awanturze środkowopomorskiej zostanie. Zupełnie niepotrzebnie narosły
                                                wiec jeszcze większe antagonizmy miedzy naszymi miastami.

""Bo to że w ewentualnym środkowopomorskim w Słupsku miałby być Urząd
                                                Marszałkowski dla wielu słupszczan nie jest w ogóle warte zainteresowania."
                                                - a co by bylo w takim razie?Albo calkowite przejecie funkcji stolicy albo nic?
                                                Dobrze rozumiem?"

Zle rozumiesz. Jak wyzej wspomniałam Słupsk interesuje teraz "odczepienie" się
                                                od niego Koszalina ze swoimi pomysłami.

""Osobiście byłabym przeciwna ŚP wtedy również gdyby Słupsk miał być stolicą
                                                województwa"
                                                - skoro tak jest to czemu najezdzasz caly czas na Koszalin?Przez caly czas
                                                mozna bylo zrozumiec,ze Slupsk jest fajny i ze wszystkim sobie poradzi,ma
                                                fajnych i madrych politykow,a w Koszalinie mieszkaja sami kretyni!Wychodzi
                                                jednak,ze Slupsk tez by sobie nie poradzil, tak?"

To zwolennicy ŚP z Koszalina najeżdżają na Słupsk, zreszta pisałam o tym
                                                wyżej, my się tylko bronimy. Nie sądzę, aby w Koszalinie mieszkali ludzie inni
                                                niz w innych miastach, lecz na pewno bardzo wielu z nich ogarnął teraz "amok
                                                środkowopomorski" (ciekawe, czy ludzie ze spływu tez są nim ogarnięci).
                                                Mam pytanie: a czemu to "Słupsk też by sobie nie poradził"?
                                                • Gość: Aga Re: Oj ! Aga IP: *.rgsa.pl 06.02.04, 07:58
                                                  Domyslam sie, ze Slupsk tez by sobie nie poradzil, poniewaz nie chcecie
                                                  walczyc o swoje i oderwanie sie od "cycka" Gdanska.Gdybyscie wierzyli w swoje
                                                  sily to pewnie chcielibyscie sprobowac sami decydowac o swoim losie, czyli
                                                  stac sie stolica nowego wojewodztwa.

Dzieki za wyjasnienia:)))
                                                  • Gość: Anna Re: Oj ! Aga IP: *.wmc.com.pl 06.02.04, 20:31
                                                    Ależ chcemy walczyć o swoje, czyli pozostać w pomorskim. Chcemy decydować o
                                                    swoim losie i nie stać się "cyckiem" dla Koszalina. A jakim to "cyckiem" jest
                                                    Gdańsk dla Słupska? Wg zwolenników ŚP, to niby Gdańsk wszystko doi dla siebie.
                                                  • Gość: Aga Re: Oj ! Aga IP: *.rgsa.pl 09.02.04, 07:53
                                                    Skoro Gdansk nie jest Waszym cyckiem i nic z tej "wspolpracy"nie macie to
                                                    czemu nie chcecie sie usamodzielnic?
                                                  • Gość: Anna Re: Oj ! Aga IP: *.wmc.com.pl 09.02.04, 19:29
                                                    Jeszcze raz powtarzam, że to niemal wszyscy zwolennicy środkowopomorskiego
                                                    uważają, że Gdańsk nie jest "cyckiem" Słupska, że jest odwrotnie - to Gdansk
                                                    doi Słupsk. Ale podkreślam, tak uważaja ZWOLENNICY ŚP, nie ja. Jeśli chodzi o
                                                    usamodzielnienie sie Słupska, to jestem pewna, że bardziej jest ono możliwe z
                                                    Trójmiastem w pomorskim, niż z Koszalinem w srodkowopomorskim.
                                                  • piotr.koszalin Re: Oj ! Aga 10.02.04, 12:48
                                                    Gość portalu: Aga napisał(a):
                                                    > Domyslam sie, ze Slupsk tez by sobie nie poradzil, poniewaz nie chcecie
                                                    > walczyc o swoje i oderwanie sie od "cycka" Gdanska.Gdybyscie wierzyli w
                                                    swoje
                                                    > sily to pewnie chcielibyscie sprobowac sami decydowac o swoim losie, czyli
                                                    > stac sie stolica nowego wojewodztwa.
                                                    Aga co Ty pieprzysz... Dajesz sie zwodzić jakiejś nawiedzonej Ance, która
                                                    nawet nie wiadomo czy jest na prawdę ze Słupska... Przecież ona wypowiada się
                                                    wyłącznie w swoim imieniu, a Ty od razu bierzesz to za głos całego Słupska...
                                                    Takimi stwierdzeniami podważasz tylko idee, które towarzyszą
                                                    Środkowopomorskiemu...
                                                  • Gość: Aga Re: Oj ! Aga IP: *.rgsa.pl 11.02.04, 07:30
                                                    A czym mnie zwodzi,bo nie wiem...nikt tu swoich pogladow i tak nie zmieni-ja
                                                    wyjatkiem nie jestem...a to,ze chce sie dowiedziec jaki jest tok rozumowania
                                                    innych osob nazywasz pieprzeniem? I czym podwazam idee?
                              • Gość: Jurek z Czluchowa Ojojoj ! Aga IP: 153.19.176.* 10.02.04, 12:39
                                W pyskowce jestes mocna ale z wyciagania wnioskow DWOJA. Ja jestem z
                                Czluchowa !!!!! ale byc sobie moge w Murmańsku. Tak sie sklada, ze teraz jestem
                                przed kompem w Gdansku i tu mieszkam. To co pisze to pisze w imieniu moich
                                bliskich mieszkajacych w Czluchowie. Czluchowianinem sie jest tak jak Polakiem
                                chocby sie bylo w Zimbabwe. Skad ten wniosek, ze jestem w Czluchowie? Podaj mi
                                swoj tok myslowy !!! ... a powiem Ci co czytasz :D
                                • Gość: Aga Re: Ojojoj ! Aga IP: *.rgsa.pl 11.02.04, 07:36
                                  A kiedy napisalam,ze jestes w Czluchowie????
                                  Ja tez mieszkam w Gdansku i siedze przed kompem w pracy,ale pochodze z
                                  Koszalina i utozsamiam sie z tym miastem,wiec nie rozumiem o co Ci chodzi???
                                  I chyba nie widziales jeszcze pyskowki,skoro zwykla rozmowe tak
                                  nazywasz.Oczekujesz po forum,ze wszyscy beda sie z Toba zgadzali?I tak bedzie
                                  fajniej?To moze dogadaj sie z kilkoma osobami o podobnych pogladach i
                                  spotkajcie sie na jakims prywatnym czacie-wtedy nikt nie bedzie mial innego
                                  zdania niz Ty...
                                  Mimo wszystko pozdrawiam
                                  • Gość: Jurek Re: Ojojoj ! Aga IP: 153.19.176.* 16.02.04, 15:58
                                    Tu napisałaś :
                                    Re: Oj ! Aga
                                    Przeczytaj komentowany artykuł »
                                    Autor: Gość: Aga IP: *.rgsa.pl
                                    Data: 30.01.2004 08:01

..."I czemu tak troszczysz sie o Slupsk skoro jestes w Czluchowie?"...

Pozdrawiam
                                    • Gość: Aga Re: Ojojoj ! Aga IP: *.rgsa.pl 17.02.04, 07:22
                                      z Czluchowa-lepiej?
    • Gość: Miroslaw Daleszczy Lubie chlopakow IP: *.nv.iinet.net.au 18.01.04, 12:34
      Nie ma to jak kochac sie z drugim chlopakiem w publicznej toalecie w Sopocie.
      Miroslaw Daleszczyk
      • Gość: Anna Sonda w Dzienniku Bałtyckim IP: *.wmc.com.pl 18.01.04, 14:32
        Wyniki z sondy o środkowopomorskim w Dzienniku Bałtyckim: 187-nie, 25-tak.
        • jkammer Re: Sonda w Dzienniku Bałtyckim 19.01.04, 10:50
          Chyba zostanę politykiem, tylu naiwnych na tym forum to jeszcze nie było.
          I jak gładko wierzą we wszystko co im sie podsunie pod nos.
          A mało kto czyta u źródeł, lub w ogóle chce sie sprawdzić.
          Co tam pomorskie, zachodniopomorskie czy środkowopomorskie.
          Grunt to gładka gadka i dobra kampania.
          He, he, he he....

• Gość: Anna Re: Sonda w Dzienniku Bałtyckim IP: *.wmc.com.pl 20.01.04, 23:08
            Nie dla ,siedemnastki"
            Poniedziałek, 19 stycznia 2004r.
            Rosną w siłę przeciwnicy utworzenia woj. śrdkowopomorskiego. Powiatowe koła
            Platformy Obywatelskiej ze Szczecinka, Bytowa, Człuchowa, Lęborka i Słupska
            podjęły inicjatywę na rzecz pozostania regionu słupskiego w województwie
            pomorskim. Dołączyły do nich pozostałe prawicowe i centroprawicowe ugrupowania
            w regionie.

- Sprzeciwiamy się zalegalizowaniu pomysłu stworzenia 17 województwa - mówi
            Jerzy Karaś, przewodniczący PO w regionie słupskim. - Polska potrzebuje
            silnych województw, liczących się w partnerskiej współpracy z innymi regionami
            Europy. Spoiwem każdego województwa musi być co najmniej minimalna więź
            etniczna, kulturalna oraz akceptowana przez większość strategia rozwoju,
            oparta na jednym silnym ośrodku władzy. Województwo środkowopomorskie takich
            gwarancji absolutnie nie daje, czego doświadczaliśmy do 1976 r.
            Zdaniem działaczy PO, inicjatywa powołania województwa zmierza jedynie do
            kolejnego rozrostu administracji, tworząc miejsca schronienia dla
            sfrustrowanych polityków SLD z byłego województwa koszalińskiego i słupskiego.
            - Pomysł utworzenia województwa środkowopomorskiego uważamy za absurdalny i
            nie mający nic wspólnego ze zdrowym rozsądkiem, zwłaszcza ekonomicznym -
            dodaje Karaś.
            Potwierdzają to też działacze LPR, UPR, SFPiS oraz PiS. Wskazują, że projekt
            włączenia regionu słupskiego do województwa nie jest akceptowany przez
            większość mieszkańców Słupska oraz innych gmin i miast, znajdujących się w
            granicach woj. pomorskiego. Chcą doprowadzić do referendum lokalnego, które ma
            pokazać, ile osób faktycznie jest za ,17".
            Marcin Kamiński - Dziennik Bałtycki
            • Gość: korektor Korekta redakcyjna IP: *.energis.pl 21.01.04, 22:25
              To wszystko jest prawdą. Nawet lokalny Głos Kszaliński/ Słupski oraz Głos
              Pomorza zamieścili o tym wzmiankę. W jednym tylko dziennikarz Dziennika
              Bałtyckiego rozminął się jeśli nie z prawdą to przynajmniej z bezstronnością.
              Otóż to w czasie konferencji prasowej padło pytanie „ Jakież to korzyści
              zyskała ziemia słupska na mariażu z dawnym województwem gdańskim”. Zapadła
              kłopotliwa cisza, widać było „parujące zwoje mózgowe” zgromadzonych
              przedstawicieli pomorskiej prawicy. No cóż mocni to oni sa tylko w „gębie”, a
              jak trzeba przejść do konkretów to ujawnia się ich intelektualna „mizeria”.
              Może to szanowni forumowicze pomogą kwiatowi prawicy pomorskiej odpowiedzieć na
              to pytanie.
              • Gość: Anna Re: Korekta redakcyjna IP: *.wmc.com.pl 22.01.04, 10:39
                Korzyści ziemi słupskiej: Słupsk stał się centrum administracyjnym dla
                powiatów: bytowskiego, lęborskiego, człuchowskiego i chojnickiego. Gdańsk
                pozostawił administrowanie tym obszarem Słupskowi i dlatego też w Słupsku są
                delegatury Urzędu Marszałkowskiego, Wojewódzkiego, UKS, RIO, WIOŚ, PIP, WUP i
                szereg innych, a przede wszystkim Sąd Okręgowy i Prokuratura Okręgowa oraz
                Urząd Celny podległy Izbie Celnej w Gdyni. W przypadku powstania województwa
                srodkowopomorskiego te trzy ostatnie instytucje na pewno ulegają likwidacji
                razem z miejscami pracy. Ponadto zagrożone będą wszystkie wyżej wymienione
                delegatury, ponieważ na pewno Chojnice, Lębork , Bytów, Człuchów nie wejda w
                skład ŚP z czym zwolennicy "17" pogodzili się już. Nawet jeżeli powstanie
                Urzad Marszałkowski to będzie on na tyle szczupły kadrowo, że nie będzie w
                stanie wchłonąć pracowników likwidowanych instytucji. Jeżeli chodzi o
                inwestycje to tylko dzięki kontraktowi wojewódzkiemu powstała Aukcja Rybna w
                Ustce. Ponadto firmy z Trójmiasta inwestują w przedsiębiorstwa regionu
                słupskiego, np. "Morfisch" w Korabiu, delikatesy "BOMI" w Słupsku. Może nie są
                to korzyści spektakularne, ale nie wyobrażam sobie jakichkolwiek, choćby
                śmiesznie małych w związku Słupska z Koszalinem. Jedynym argumentem jaki
                pamiętam to ten, że "spłyną" na ŚP dotacje z UE. To wszystko.
              • Gość: Gostomir Re: Korekta redakcyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.04, 11:23
                Szanowny korektorze dzięki przynalezności do woj. pomorskiego w Ustce
                wybudowano jedyna w Polsce i najnowoczesniejszą nad Bałtykiem Aukcję Rybną przy
                czym wybudowano ją za pieniądze z kontraktu wojewódzkiego przeznaczając w
                2003r. na ta inwestycję dwukrotnie więcej środków niż zaplanowano (min kosztem
                budowy mostu w Kwidzynie),na budowę szpitala woj. przeznaczono ponad 10 mln zł
                róqwniez więcej niż zaplanowano w kontrakcie ( miasto lekkomyślnie przejeło tę
                inwestycje na siebie w tym roku), w Słupsku utworzono Urząd Migracyjny Ksiąg
                Wieczystych jedyny na całą płn- zach Polskę ,dzięki przynależności do woj.
                pomorskiego w Słupsku istnieją Sąd Okregowy i Prokuratura Okręgowa a także
                delegatury szeregu urzędów np. UKS RIO ,WIOS itp. -albowiem do ich okręgów
                oprócz powiatow slupskiego,lęborskiego bytowskiego i człuchowskiego włączono
                powiat chojnicki.W przypadku włączenia Słupska do ś-p instytucje te a w
                szczególnosci Sad Okręgowy przestałyby istnieć.Koszalin nigdy nie zrezygnowałby
                z ich posiadania a Słupsk zostałby pozbawiony swego naturalnego zaplecza -
                powiatów lęborskiego ,bytowskiego ,Człuchowskiego i chojnickiego które do
                nowego woj. nie wejdą gdyż są stanowczo przeciw. Integracja z Trójmiastem
                pobudza rozwój gospodarczy miasta i ułatwia życie mieszkańcom słupskiego ktorzy
                i tak studiują w tamtejszych uczelniach,korzystają z lotniska,instytucji
                kulturalnych i centrow handlowych.Firmy z Trójmiasta inwestują w Słupsku a
                firmy ze Słupska w Trójmieście (np,MS).Tymczasem na związkach z Koszalinem
                Słupsk nigdy nie zyskiwał ,a zawsze tracił.Wszelkie inwestycje publiczne
                realizowane były zawsze w Koszalinie .Jako przykład można podać budowę dworców
                kolejowego i autobusowego w czasach gdy miasta te były w jednym województwie.
                Mimo ,że Koszalin był miastem mniejszym od Słupska to tam usytuwano redakcje
                gazet,rozgłośnie radiowe itp.Mozna powiedzieć ,Że Słupsk zaczął się dopiero
                wtedy rozwijać gdy odłączył się od "opieki" KosZalina.
                • Gość: korektor Re: Korekta redakcyjna IP: *.energis.pl 22.01.04, 21:34
                  Żałosne tłumaczenia....
                  Przypomniał mi się taki dowcip:
                  Najlepsze lata stalinizmu. Pani prosi dzieci aby opowiedziały historię
                  pt. „Lenin – przyjacielem dzieci i dlaczego”.
                  Wstaje Jasio i mówi: „Szedł Lenin po Placu Czerwonym, nagle napatoczył mu się
                  pod nogi jakiś dzieciak.
                  Lenin wrzasnął – Sp.... gówniarzu!” Pani się pyta dlaczego jest przyjacielem
                  dzieci, a Jasio mówi – przecież mógł zabić a nie zrobił tego.
                  Tłumaczenia Anny i Gostomira przypominają mi ten dowcip.
                  Co jest od cholery, to wam Gdańsk robi taką łaskę? Mógł zlikwidować a nie
                  zrobił tego?
                  Sprawę Aukcji Rybnej akurat znam perfekcyjnie. Lokalizacja w Ustce jest po
                  prostu najkorzystniejsza i SKANDALEM byłoby gdyby powstała gdzie indziej.
                  Pozostałe argumenty są po prostu żałosne i poziomem zbliżają się do
                  argumentacji polityków pokroju Leppera, Strąka, Jaskierni itp.
                  Lepiej szukajcie dalej.
                  • Gość: Anna Re: Korekta redakcyjna IP: *.wmc.com.pl 22.01.04, 22:31
                    Nie rozumiem w jakim momencie napisałam, że Gdańsk robi nam łaskę? To Twoja
                    interpretacja. Oczywiście, że lokalizacja Aukcji Rybnej była najkorzystniejsza
                    w Ustce. Gdyby jednak decyzja miała należeć do Koszalina, jestem pewna, że
                    Ustka nie byłaby już tak postrzegana. Znalazłoby się korzystniejsze położenie -
                    choćby w Kołobrzegu. Może i moje argumenty są żałosne, ale przynajmniej SĄ! Z
                    Twojej i innych zwolenników ŚP strony nie można wydusić natomiast żadnych,
                    nawet bardziej żałosnych od moich.
                    • Gość: Anna Re: Korekta redakcyjna IP: *.wmc.com.pl 23.01.04, 20:29
                      Co do Strąka, Leppera i Jaskierni. Jeszcze niedawno poseł Strąk był Waszym,
                      zwolenników ŚP sprzymierzeńcem, wtedy pewnie jego argumentacja była dobra.
                      Jaskiernia?- czyż większość aktywnych inicjatorów na rzecz ŚP nie wywodzi się
                      z SLD? Jak mieć więc do nich zaufanie, skoro w ich partii tylu podejrzanych o
                      korupcję? A Lepper? - przeciez zwolennicy ŚP liczą na głosy Samoobrony!
                      Przecież Samoobrona zdecydowanie popiera ŚP! Ciekawe jaka byłaby argumentacja
                      pana Leppera - dlaczego jest za ŚP? Pewnie niezwykle żałosna.
                      • Gość: korektor Re: Korekta redakcyjna IP: *.energis.pl 23.01.04, 22:23
                        Wszyscy stąd pouciekali.
                        Zrobiło się nudno.
                        Jedynie Anna i Gostomir jak dwa zajadłe kundelki podwórzowe warują na
                        stanowiskach gotowi zagryźć każdego zwolennika środkowopomorskiego, który
                        pojawi się na tym forum.

• ziemia_ustecka Re: Korekta redakcyjna 24.01.04, 11:33
                          Wspominacie o Ustce, ale głosów z Ustki brak. Tymczasem w 18-tysięcznej Ustce
                          nie zebrano nawet setki podpisów za Środkowopomorskim. Aukcja Rybna nie jest
                          jedyną inwestycją wojewódzką w naszym mieście. W ciągu najbliższych 2, 3 lat
                          Ustka zyska wiele na swojej atrakcyjności, oczywiście nie tylko dzięki
                          kontraktom wojewódzkim. A co do Środkowopomorskiego: jeśli paru dziadków sądzi,
                          że dobrobyt sprowadzi dalsze mnożenie administracji, to niech żyją marzeniami
                          z odległej przeszłości. Swego czasu Radziwiłł mówił (Sienkiewicz, "Potop"):
                          Rzeczpospolita to postaw sukna, które każdy ciągnie w swoją stronę, aby mu na
                          płaszcz starczyło. Czy coś się zmieniło od tamtych czasów?
                          Edward, wydawca miesięcznika "Ziemia Ustecka"
                          • Gość: Anna C.d. "inicjatywy obywatelskiej" E.Żubera IP: *.wmc.com.pl 27.01.04, 11:50
                            W związku z tym, że zwolennicy ŚP liczą na to, że na przełomie lutego i marca
                            nastąpi pierwsze czytanie w Sejmie o powołaniu środkowopomorskiego, Eugeniusz
                            Żuber na łamach Głosu Słupskiego/Koszalińskiego "wezwał do pisania listów
                            otwartych popierających powstania 17.województwa i kierowanych do najwyższych
                            władz państwowych, prezydenta RP i premiera. E. Żuber spodziewa się, że głos w
                            tej sprawie zajmą ludzie ze świata nauki, kultury i sportu." Nie wiem, jak
                            inni przeciwnicy ŚP, ale ja też sobie popiszę listy do wymienionych i innych
                            instytucji.
                          • jkammer Re: Korekta redakcyjna 30.01.04, 15:08
                            Jako Wydawca (i zapewne dziennikarz) chyba powinienieś świetnie się orientować
                            w tym temacie. Powiedz mi jaka kwotę na Aukcję Rybną przeznaczył Gdańsk ze
                            swojego budżetu a jaką UE. Dalej podtrzymuję, że lokalizacja Aukcji w Ustce
                            jest jedną z dwóch najlepszych lokalizacji (oprócz Kołobrzegu) na Wybrzeżu.
                            Gdyby powstała np we Władysławowie, Helu, Jastarni, Pucku, Gdyni, Gdańsku czy
                            Sopocie to byłby SKANDAL. Robienie sobie sukcesu z czegoś tak oczywistego jak
                            lokalizacja w Ustce to nieporozumienie, gdyż NORMĄ powinno być takie
                            postępowanie. Cieszyć się, że nie doszło do przekrętu??? Bzdura.
                            Swoją drogą w Kołobrzegu chyba nieprędko powstanie Aukcja (sprawa jest bardzo
                            zagwatmana).
                            Lokalizacja Aukcji nie jest uzależniona od granic administracyjnych,
                            W ramach srodkowopomorskiego mogą być dwie Aukcje, natomiast w pozostałych nie.
                            Granice administracyjne nie są przeszkodą w działalności gospodarczej.
                            Oczywiście Ustka zyska w ciągu 2-3 lat na atrakcyjności tylko kłamstwem będzie
                            twierdzenie, że stało się to dzięki Gdańskowi. Zamiast cytować i zgłebiać się w
                            historię może lepiej byś zaczął studiować programy UE, aby jak najwięcej pomóc
                            społeczności lokalnej uzyskać jak najwięcej dotacji UE.
                            Cytaty z "Potopu" mnie nie interesują.
                            Jak mam do czynienia z głupotą gdańskiej i szczecińskiej administracji
                            wojewódzkiej to moją odpowiedzią jest próba powołania środkowopomorskiego, gdyz
                            środkowopomorski urzędnik przynajmniej ma jakieś opory aby nie SZKODZIĆ
                            regionowi w którym żyje. A co obchodzi gdańskiego urzędnika Ustka? On ma
                            problemy, korki po drodze do pracy, zatrute powietrze itp. i aby to naprawić
                            tam będzie lokował srodki finasowe a nie do jakiejś "usteckiej dziury", która
                            go niewiele obchodzi. A ty żyjesz w błogim przekonaniu, że mieszkasz w miescie
                            które jest oczkiem w głowie trójmiejskich polityków i urzedników. Naiwny...,
                            tak jak reszta.
                            Swoją drogą, nie chcecie sami decydować o swojej przyszłości, wolicie mieć nad
                            sobą gdańską łapę. Dziwne.
                            • Gość: Gostomir Re: Korekta redakcyjna IP: *.wmc.com.pl 31.01.04, 15:26
                              Aukcja Rybna w Ustce powstała ze środków kontraktu wojewódzkiego i z tej min
                              przyczyny jej lokalizacja była uzależniona od granic administracyjnych -
                              kontrakt dotyczył woj.pomorskiego.Życzę powodzenia innym tego rodzaju
                              inwestycjom ale moim zdaniem wielkość polskiego bałtyckiego rybołówstwa
                              pozwala na stworzenie co najwyżej jednej dużej aukcji.Czy to się komuś podoba
                              czy nie w Polsce istnieje kilka wielkich aglomeracji miejskich min Szczecin i
                              Trójmiasto satnowiących NATURALNE centra dla otaczających je ternów.Koszalin
                              nigdy takim centrum nie był i nieporozumieniem było w ogóle istnienie woj. ze
                              stolica w Koszalinie,a nie jego likwidacja.Koszalin jako miasto 110 tysięczne
                              może stanowić centrum dla 2-3 sąsiednich powiatów i to wszystko.Słupskowi do
                              rozwoju nie jest potrzebna fikcyjna "stołeczność".Środki z UE jeżeli w ogóle
                              napłyna nie moga zastapić dochodów własnych budzetu wojewódzkiego już sam
                              pomysł tworzenia niezdolnego do samodzielnego funkcjonowania tworu
                              administracyjnego nastawionego na jałmużny cudziemców jest absurdalny.
                              Z doświadczeń słupskich wynika że głupota gdańskiej i szczecińskie
                              administracji jest mniej grożna niż chytrość urzędników koszalińskich.Słupsk
                              rozwija się całkiemn nieżle i jest lokalnym centrum dla powiatów bytowskiego
                              lęborskiego i słupskiego.Wszystkie sprawy administracyjne mozna załatwić na
                              miejscu.Istnieją oddziały i delegatury wszystkich praktycznie urzedów
                              wojewódzkich i wymiaru sprawiedliwości.Do Koszalina jest 70 km a do
                              250tys,Gdyni 120 przy czym aglomeracja zaczyna się już w Wejherowie.Po prostu
                              Słupsk ciąży do Trójmiasta.PS Nie jestem żadnym dziennikarzem czy
                              wydawcą.pzdr
                  • Gość: Jurek z Czluchowa Re: Korekta redakcyjna IP: 153.19.176.* 27.01.04, 15:44
                    moze lokalizacja inna bylaby zalosna ale na pewno by byla inna gdyby dacyzje
                    podejmowano w Koszalinie. Najciekawsze jest to, ze pomysl SP umiera a te
                    drgawki zacietrzewionych to wylacznie konwulsje przedsmiertne. Zrozumcie. Ze
                    dla samego Koszalina i Slupska nie stworza wojewodztwa nawet gdyby sie
                    dogadaly. Inne miasta otaczajace nie chca do SP a bez nich jako zaplecza
                    mozecie sie ... na drzewo (jak powiedzial Miller do
                    Jagielinskiego).Pozdrowienia dla Anny
                    • Gość: Anna E-maile do premiera i prezydenta IP: *.wmc.com.pl 27.01.04, 19:15
                      Dzięki Jurek za pozdrowienia. Strona do premiera:
                      www.kprm.gov.pl ,kliknąć "kontakt" , do prezydenta: www.prezydent.pl ,
                      kliknąć "napisz do prezydenta". Przeciwnicy ŚP - piszcie!
    • Gość: chinolFil A może by to województwo przenieść/utworzyć ... IP: 5.5.* / 80.58.44.* 27.01.04, 19:46
      w Chinach Środkowych lub Mongolii Wewnętrznej?
    • Gość: brasu Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: 213.155.188.* 29.01.04, 12:25
      A nie będziecie najbogatszą ziemią!!! Szczecin was wyprzedzi. Wierzcie mi
      widziałem potencjalne wyliczenia. Warszawa , Katowice , Sczecin i dopiero
      Gdańsk.
      • jkammer Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk 30.01.04, 14:29
        Tak, ja też to widziałem tylko jakim kosztem.
        Jak budżet (czyli podatnicy) dołożą ponad 2 mld zł do śląskiego budzetu na
        ratowanie górnictwa, hutnictwa, itp. cholera wie czego to będą faktycznie
        najbogatsi.
        Podobnie Warszawa - metro, lotnisko, itp bzdety....
        Zastanawia mnie Szczecin. Co takiego dostaje z budżetowego "cycka"?
        Spróbuj odjąć od tych potencjalnych wyliczeń kwoty pomocy budżetowej to Ci sie
        tabela wywróci do góry nogami.
        Prawdziwe samowystarczalne samorządy to Kołbaskowo, Rewal, Mielno itp.
        Więcej oddają niż dostają z budżetu.
    • jkammer Słupszczanie! Bierzcie przykład... 05.02.04, 12:11
      Oto treść jednego z artykułów Głosu Pomorza:
      "Zarząd Portu Morskiego oraz Rada Interesantów Portu domagają się od
      ministerstwa rolnictwa umieszczenia Kołobrzegu w wykazie portów, przez które
      można przewozić produkty roślinne..."

Źródło:
      www.glos-pomorza.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20040205/WYDARZENIA/402050007

Poza Kołobrzegiem swoją rangę straciły porty w Darłowie i Ustce.
      Kołobrzeg walczy, Koszalin go wspiera, Szczecin jest obojętny, ale nie
      słyszałem żeby Ustka walczyła. Niestety nie zrobi tego za was Gdańsk czy
      Gdynia. Im to wisi nacią od pietruszki.
      Tak naprawdę pojmowane są interesy 3miasta w słupskim.
      • piotr.koszalin Re: Słupszczanie! Bierzcie przykład... 05.02.04, 16:47
        jkammer napisał: "Niestety nie zrobi tego za was Gdańsk czy Gdynia. Im to
        wisi nacią od pietruszki."
        Błąd - im to nie wisi... Oni mają w tym własny interes...

Dodatkowy cytat: "Graniczny lekarz weterynarii Antoni Jaroszewski otrzymał
        wypowiedzenie umowy o pracę, co oznacza, że od 1 maja nie będzie odprawy ryb i
        roślin w Kołobrzegu. Przetwórcy z regionu środkowopomorskiego nie mają portu,
        przez który mogliby przywozić surowce do produkcji. Pozostaje im jedynie
        Świnoujście - Szczecin i Gdynia-Gdańsk, Kołobrzeg nie jest ujęty w strukturze
        portowej Unii Europejskiej."
        • Gość: Gostomir Re: Słupszczanie! Bierzcie przykład... IP: *.wmc.com.pl 05.02.04, 20:40
          Wszystko jasne spisek tajemniczych "onych" z Trójmiasta i Szczecina tym razem
          ostrze swego zatrutego sztyletu skierował na porty w Kołobrzegu ,Ustce i
          Darłowie.Jednak co ma wspólnego Gdańsk i Szczecin z rozporządzeniami ministrów
          w Warszawie.Z publikacji w tej sprawie wynika,że porty te nie spełniają
          wymogów prawa UE .Czy jest tak faktycznie nie wiem w każdym razie nie ma to
          nic wspólnego z podziałem administracyjnym.Osobiście uważam,że port w
          Kółobrzegu jest na tyle duży że powinien mieć pełny zakres usług.Natomiast
          Ustka i Darłowo to małe porty rybackie bez większego znaczenia przeładunkowego.
          Ponadto burmistrz Ustki także zaprotestował p-ko tej decyzji.
          • Gość: Aga Re: Słupszczanie! Bierzcie przykład... IP: *.rgsa.pl 06.02.04, 08:07
            "Jednak co ma wspólnego Gdańsk i Szczecin z rozporządzeniami ministrów
            w Warszawie"
            to ma wspolnego,ze wladze wojewodzkie powinny dbac o interesy calego
            wojewodztwa. Przeciez samorzady nie sa oderwane od Warszawy!Maja wspolpracowac
            ze soba i robic wszystko,zeby Warszawa decydowala po mysli wojewodztwa.
            • jkammer Re: Słupszczanie! Bierzcie przykład... 06.02.04, 08:11
              O! Aga na "łączach".
              Pozdrawiam :)
              • Gość: Aga Re: Słupszczanie! Bierzcie przykład... IP: *.rgsa.pl 06.02.04, 08:17
                Ja też pozdrawiam;))))
          • jkammer Re: Słupszczanie! Bierzcie przykład... 06.02.04, 08:09
            Cholera, a ja zaangażowałem się już w obronę...
            Co to znaczy "porty te nie spełniają wymogów prawa UE" ?
            Powiem Ci jedno.
            Wg infrastruktury okołoportowej (dojazdy, infrastruktura techniczna) w
            najlepszej sytuacji jest Ustka. Kołobrzeg jest na samym końcu.
            Wg infrastruktury wewnątrzportowej (dla obsługi przeładunków masowych) w
            najlepszej sytuacji jest Darłowo i znowu Kołobrzeg jest na szarym końcu.
            Z tych trzech postawiłbym na... Ustkę.
            I nie pisz nic więcej o "małych portach rybackich bez większego znaczenia
            przeładunkowego", bo one są tyle warte ile zainwestujesz w ich rozwój.
            Bo czym byłoby Świnoujście gdyby nie ciągłe inwestycje w rozbudowę
            infrastruktury portowej?
            • Gość: Gostomir Re: Słupszczanie! Bierzcie przykład... IP: *.wmc.com.pl 06.02.04, 21:56
              Lepiej przekaż swoje argumenty unijnym ekspertom ,którzy rangę portów
              środkowego wybrzeża widzą zupełnie inaczej.Odnośnie portu w Ustce od kilku lat
              praktycznie nie ma tu przeładunków towarowych.Spichlerze są zdewastowane albo
              sprzedane.Nie ma urządzeń portowych.Natomiast ustecki port jest aktywną
              przystanią rybacką i wycieczkową.Oprócz braku zainteresowania przeładunkami
              i infrastruktury port w Ustce jak i inne porty tzw. środkowego wybrzeża
              cechuje się słabyni warunkami nawigacyjnymi-położony przy otwartym morzu nawet
              przy niewielkim sztormie jest niedostępny dla jednostek pływających,narażony
              na zamulanie.Falowanie sztormowe wewnątrz portu jest tak duże że grozi
              uszkodzeniem statków o nabrzeża.Zmiany przepisów portowych ustalane są w
              Warszawie i nie mają nic wspólnego z decyzjami samorządów.Natomiast
              niewatpliwie jest to kubeł zimnej wody dla piewców środkowopomorskiego raju
              finansowanego przez Unię Europejską.Okazuje sie ,że UE to nie tylko bogata
              ciocia rozdająca na lewo i prawo euro.
      • Gość: pomorzak Dzis otwieraja aukcje w Ustce IP: 213.77.37.* 12.02.04, 15:27
        jkammer mam dla ciebie straszną wiadomość. Dziś uruchomiono ze środków
        kontraktu wojewódzkiego (POMORSKIEGO) aukcję rybną w Ustce. To pewnie spisek
        tych z 3miasta, żeby pognębić Ustkę i zasmrodzić ją rybami zamiast
        przeładowywać tam zboże. Jest tylko jeden problem - w Ustce jeszcze za czasów
        woj. słupskiego przeładunek zboża był znikomy. Zamiast na podobnej zasadzie jak
        górnicy konserwować to co przeminęło, zastanowiłbyś się co ma szansę na rozwój.
        Duży rynek rybny w Ustce ma szanse na rozwój, województwo pomorskie też ma
        takie szanse (na pewno większe niż ś-p z podzielonym ośrodkiem decyzyjnym).

Ponieważ kilka lat temu przeprowadziłem się ze Słupska do Gdańska dotychczas
        uznawałem, że kłótnia o nowe woj. nie dotyczy mnie - niech decydują ludzie,
        którzy mieliby w nim żyć. Ale po przeczytaniu na tym forum opinii twoich i Agi
        przypomniałem sobie dlaczego w Słupsku tak bardzo nie lubiliśmy Koszalina, że
        aż jeden sypiący się blok nazywany był "Zemstą Koszalina". Ta straszna buta i
        przekonaie o własnej wyższości nie wiadomo właściwie z czego wynikająca.
        Przecież Koszalin to miasto w 90 proc. wybudowane po wojnie i to tylko dlatego,
        że tutaj istniało wyjątkowo czyste ideowo społeczeństwo komuszków. Jak wogóle
        można to szpetne blokowisko porównywać ze Słupskiem, który ma swoją historię,
        zabytki, starówkę i klimat, którego Koszalin dorobi się może za 100 lat. Wara
        wam od pomorskiego. Jak chcecie to możecie sobie zrobić ś-p z własnego powiatu.
        • Gość: Aga Re: Dzis otwieraja aukcje w Ustce IP: *.rgsa.pl 13.02.04, 08:27
          A jakie to zabytki i historię ma Słupsk? Z tego co się orientuję te dwa miasta
          jadą na jednym wózku...Bardzo nie lubię takich rozmów, ale sprowokowałeś mnie
          do tego:(((((( I dlaczego w Koszalinie przybywa mieszkańców, a Słupsk ich traci?

"Ta straszna buta i przekonaie o własnej wyższości nie wiadomo właściwie z
          czego wynikająca"
          Ciekawe kto się wywyższa??? Może nie nadinterpretuj czyichś wypowiedzi, albo po
          prostu nie wymyślaj...Koszalin doskonale wie co stracił po włączeniu do
          Szczecina i chce to odzyskać.Szukaliśmy PARTNERA i ilość podpisów mimo wszystko
          na to wskazuje.A że Tobie się to nie podoba...trudno-trzeba będzie z tym żyć.

Poza tym zauważyłam, że sam sobie przeczysz-nazywasz Koszalin blokowiskiem, a
          to w Slupsku stoją szkaradne bloki,na czele których stoi "Zemsta Koszalina".

A tak na marginesie-kiedy ostatnio byłeś w Koszalinie? moze podjedz tam,
          rozejrzyj sie, a potem oceniaj wygląd miasta...bardzo się tam zmieniło.

Nie przejmuj się-nie jesteś sam-Twoja wypowiedz również wywołuje u mnie
          niechęć,tyle że do Słupska;))

Pozdrawiam mimo wszystko
          • Gość: pomorzak Re: Dzis otwieraja aukcje w Ustce IP: 213.77.37.* 13.02.04, 10:11
            "Masz czelnosc porownywac Koszalin ze Slupskiem???? Przeciez nie ma czego
            porownywac...w Slupsku nic nie ma, a masa ludzi przyjezdza stamtad do K-lina
            na imprezy...
            A porownywales kiedys Gdans ze Slupskiem???? To dopiero przykry widok...."

To powyżej to wypowiedzi tylko z dwóch twoich listów, więc nie dziw się, że
            wywołujesz we mnie odróch antykoszalinkowy.
            Historia Słupska liczy sobie ponad 600 lat, więc nie bedę jej przytaczał -
            polecam odpowiednią publikację.
            Zabytki wymienię tylko kilka, bo też jest ich trochę za dużo jak na jeden post -
            Zamek Książąt Pomorskich, kościoły: Mariacki, Św. Jacka, Serca Jezusowego, Św.
            Mikołaja (Biblioteka Wojewódzka), Św. Ottona, Nowa Brama, Baszta Czarownic,
            Mury Obronne, z nowszych rzeczy - cała Aleja Wojska Polskiego, Sienkiewicza,
            Ratusz.
            Co do bloków to są one jak w większości polskich miast w nowych dzielnicach,
            anie tak jak w Koszalinie w ścisłym śródmieściu (jedyny zabytek to chyba
            katedra). Nawet wasz ratusz wygląda jak pomnik komunizmu.
            W koszalinie ostatni raz byłem w maju. Jakaś koszalińska oferma walnęła mnie z
            tył gdy zatrzymałem się, żeby przepuścić pieszych, a w nowym centrum handlowym
            koło rynku połowa sklepów była pozamykana taka porażająca jest siła nabywcza
            mieszkańców tego miasteczka.
            Nie wypowiadaj się więc tak lekceważąco o Słupsku jeśli pochodzisz z Koszalina,
            bo twoja wypowiedź wynika po prostu z nieznajomości Słupska i tworzy jedynie
            przeciwników ideii, którą tak nieudolnie próbujesz popularyzować.
            • piotr.koszalin Re: Dzis otwieraja aukcje w Ustce 13.02.04, 12:51
              sorry, ale mdli mnie kiedy czytam wasze wypociny... zamiast zrobic cos
              pozytecznego dla swojego regionu potraficie tylko sie obrazac i przekonywac
              ktore miasto jest brzydsze, a szczecinianie i gdanszczanie tylko zacieraja rece
              jak czytaja takich burakow... wstyd mi ze pochodzicie z pomorza srodkowego...
              • Gość: Aga Re: Dzis otwieraja aukcje w Ustce IP: *.rgsa.pl 13.02.04, 13:57
                A Ty co pozytecznego robisz??? Krytykujesz ludzi,ktorzy bawia sie rozmowa-wnies
                cos pozytecznego,jesli tego Ci na tym forum brakuje.

"Aga co Ty pieprzysz..."
                a to nie jest obrazanie?
                nie wymagaj od innych czegos,czemu sam nie mozesz sprostac;)))

Pozdrawiam mieszkanca Koszalina:)))))
                • piotr.koszalin DO AGI - priv:) czemu nie podajesz maila 13.02.04, 14:57
                  wyslij mi swoj adres email... nie chcem tego komentowac publicznie...
                  • Gość: Aga Re: DO AGI - priv:) czemu nie podajesz maila IP: *.rgsa.pl 13.02.04, 15:04
                    pewnie dlatego,ze jestem gosciem.poza tym pierwszy raz biore udzial w takich
                    dyskusjach.moze Ty podaj swoj?
                    • piotr.koszalin Re: DO AGI - priv:) czemu nie podajesz maila 13.02.04, 15:07
                      moj jest na gorze strony piotr.koszalin@NOSPAM.gazeta.pl tylko wytnij z niego
                      nospam.
                      • Gość: Aga Re: DO AGI - priv:) czemu nie podajesz maila IP: *.rgsa.pl 13.02.04, 15:11
                        Poszlo
            • Gość: Aga Re: Dzis otwieraja aukcje w Ustce IP: *.rgsa.pl 13.02.04, 13:50
              Ja juz wczesniej wspomnialam moje negatywne wypowiedzi sa sprowokowane
              Waszymi...

"Historia Słupska liczy sobie ponad 600 lat, więc nie bedę jej przytaczał-
              polecam odpowiednią publikację"
              no to moze ja polec...

pierwsza naukowo potwierdzona wzmianka o koszalinie pochodzi z 1107 roku.Akt
              lokacyjny (nadanie praw miejskich) mial miejsce w 1266 roku.latwo mozna
              obliczyc,ze jest to znacznie dluzej niz 600 lat...
              To ja tez wymienie kilka:
              -katedra z XIV wieku
              -sredniowieczna katedra sw. Gertrudy
              -kaplica zamkowa z XII wieku-obecnie kosciol prawoslawny
              -gmach Poczty Głównej
              -Domek Kata z XV woeku
              -mury obronne
              -barokowa plebania katedralna z XVIII
              i wiele innych...

"Jakaś koszalińska oferma walnęła mnie z tył gdy zatrzymałem się, żeby
              przepuścić pieszych"
              po pierwsze:chlopie nie przeginaj,bo Twoje argumenty sa conajmniej infantylne
              po drugie:moze nie hamuj tak gwaltownie???

"w nowym centrum handlowym koło rynku połowa sklepów była pozamykana taka
              porażająca jest siła nabywcza mieszkańców tego miasteczka."
              A jaka jest sila nabywcza, nie posiadajacego nawet 100000 mieszkanców, Slupska?

"Co do bloków to są one jak w większości polskich miast w nowych dzielnicach,a
              nie tak jak w Koszalinie w ścisłym śródmieściu"
              rozejrzyj sie w Gdansku;))))na przykład...

Twoje wypowiedzi rowniez swiadcza o nieznajomosci Koszalina.
              A tak dla Twojej wiadomosc-przez Slupsk przejezdzam samochodem raz na 2
              tygodnie i ogladam sobie to miasto.poza tym mam tam kilkoro znajomych-sa
              kulturalnymi ludzmi;)

Nie mam zamiaru popularyzowac zadnej idei...biore udzial w tym Forum,bo lubie
              wiedziec co inni maja do powiedzenia.Uwazam,ze wszelkie dyskusje na temat
              wojewodztwa maja charakter jedynie informacyjny-i tak nie mamy wplywu na
              decyzje-no chyba,ze faktycznie bedziecie zarzucac parlamentarzystow mailami-
              powodzenia;))))

Poza tym widze,ze nie tylko ja daje sie czasami prowokowac-jestes w tym nawet
              lepszy...
              Pozdrawiam

• Gość: pomorzak Re: Dzis otwieraja aukcje w Ustce IP: 213.77.37.* 18.02.04, 16:48
                Sprawdziłem dokładnie - gród w Słupsku istniał w VIII wieku.
                "VIII - IX w.
                Na nie istniejącej dziś wyspie (tam gdzie obecnie znajduje się kościół św.
                Ottona), utworzonej przez ramiona rzeki Słupi, powstał niewielki gród obronny.
                W miejscu tym istniała przeprawa przez Słupię na ważnym szlaku komunikacyjno-
                handlowym Gdańsk-Szczecin." - ten fragment pochodzi ze strony
                www.slupsk.pl/index.php?go=plmhist-do45 tam możesz zapoznać sie z
                historią tak nie lubianego przez ciebie miasta. Co do publikacji to jest taka
                książka "Historia Słupska" - dokładnych danych ci nie podam, ale w każdej
                bibliotece pod hasłem "Słupsk" powinnaś ją znaleźć.
                A teraz powiedz mi - jak sobie wyobrażasz zarządzanie województwem z miast,
                których mieszkańcy tak nieracjonalnie nie lubią się jak widać na tym portalu,
                że kłócą się nawet o to, które miasto jest starsze. Obawiam się, że byłoby to
                województwo, które samo sobie podstawiałoby nogi.
                • Gość: Aga Re: Dzis otwieraja aukcje w Ustce IP: *.rgsa.pl 19.02.04, 11:03
                  Po pierwsze-nigdy nie mialam nic przeciwko Slupskowi.Licytowanie sie,ktore
                  miasto jest ladniejsze i starsze jest absurdalne i przynajmniej z mojej strony
                  bylo reakcja na to,co przeczytalam w poprzedniej wypowiedzi.
                  I tez sie obawiam co bedzie,jesli okaze sie,ze sp powstanie.Ale nie obawiam sie
                  o Koszalin,bo tam naprawde nie ma niecheci do Slupska-gdyby tak bylo nikt nie
                  wpadlby na pomysl utworzenia śp,a juz na pewno pomysl nie byl zaakceptowany
                  przez taka ilosc ludzi.Obawiam sie o tych wszystkich ludzi wypowiadajacych sie
                  na forum-mam nadzieje,ze ewentualne referendum pokaze czy sa to osoby
                  reprezentatywne, czy mimo wszystko zwolennikow śp na tym terenie jest
                  wiecej.Mysle,ze najrozsadniej jest poczekac, a nie zakladac,ze WSZYSCY chca
                  albo WSZYSCY nie chca.

A na marginesie nieracjonalnej antypatii-Koszalin i Szczecin wrecz sie
                  nienawidza, a w jednym wojewodztwie sa.Niestety.Z ta roznica,ze nie jest to
                  antypatia nieracjonalna...
                  • Gość: pomorzak Re: Dzis otwieraja aukcje w Ustce IP: 213.77.37.* 19.02.04, 14:45
                    Może z powodu tej nienawiści do Szczecina w Koszalinie jest większe
                    zainteresowanie sp. W Słupsku nie spotkałem się z ludźmi, którzy nienawidziliby
                    Gdańska.
                    • Gość: Aga Re: Dzis otwieraja aukcje w Ustce IP: *.rgsa.pl 20.02.04, 07:35
                      Pewnie dlatego
        • jkammer Re: Dzis otwieraja aukcje w Ustce 19.02.04, 14:27
          Odpowiadam z opóżnieniem, ale to lepsze niż nic.
          BARDZO się cieszę z otwarcia Aukcji rybnej w Ustce.
          Jestem smakoszem wszelkich "owoców morza" więc mój zachwyt jest
          usprawiedliwiony :-)
          Bardzo cenię doskonałe zakłady rybne w Ustce i okolicach. Zadowolony?
          Tylko jedna smutna wiadomość - większość surowca do produkcji (łosoś, makrela)
          sprowadzana jest z Norwegii.
          Co to będzie jak zabronią Wam sprowadzania ryb przez Ustkę? Aukcja jest dla
          rybaków a nie dla importerów. Rozwiniecie się sami?

W dzisiejszym G. Koszalińskim piszą:
          "Poseł Edward Wojtalik (notabene z Koszalina) zgłosił niedawno interpelację do
          Wojciecha Olejniczaka, ministra rolnictwa. Dotyczy ona pominięcia małych portów
          środkowego Pomorza (Darłowo, Ustka, Kołobrzeg) w tzw. wykazie miejsc, przez
          które można importować na polski rynek rośliny lub przetwory zbożowe..."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka