Gość: Michał IP: *.aster.pl 10.08.09, 21:29 Bardzo dobry pomysł! Oby jak najszybciej go zrealizować! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dan3iger Brawo pani poseł Pomaska 10.08.09, 22:14 Świetnie że zabrała się za regulację prawną pani poseł Pomaska. Zna doskonale ten teren jako wybitna surferka - już słyszymy że jest w stanie świetnie załatwić sprawę komunikacji na Półwyspie. Niech weźmie za asystenta pana Henia Buraka, zamieszkałego w Helu rybaka. On zna też Półwysep od potrzewki. Razem - pani Pomaska i pan Burak jako wybitni znawcy Półwyspu z pewnością znajdą doskonałe rozwiązanie. www.kult.art.pl/pl/dyskografia/utwor/147.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Na Hel da się bez auta IP: 89.72.26.* 10.08.09, 22:30 I tak wlasnie wypoczynek na Helu, serfowanie, sporty wodne itd. stana sie niedostepne dla zwyklych obywateli tylko dla tych co zaplaca za wjazd.... Kolejne bzdury komunistycznych glowek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Pomaska Re: Na Hel da się bez auta IP: *.centertel.pl 10.08.09, 23:33 Problem należy potraktować całościowo. Trzeba poszukać takiego rozwiązania,które nie ograniczy możliwości spędzania wolnego czasu na półwyspie (w tym pływania na desce),nie zaszkodzi też lokalnym przedsiębiorcom. O tym, że ruch samochodowy na półwyspie należy ograniczyć (a może nawet bardziej postawić nacisk na rozwój alternatywnych form transportu) wie każdy,kto choć raz poruszał się tam autem w sezonie. Jetem pewna, że uda się znaleźć rozsądne rozwiązania bez straty zarówno dla mieszkańców jak i turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wodorost Helska kosa - władysławowska kasa ... IP: *.hel.univ.gda.pl 10.08.09, 22:34 Półwysep Helski to nie tylko problem samochodów ! Do poczytania na serio: www.hel.univ.gda.pl/aktu/lastminut/antro.htm www.hel.univ.gda.pl/aktu/2007/smutobser.htm www.przyjacielehelu.pl/polwysep/polwysep.html Podczas lektury należy oddychać spokojnie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żałosna Pomaska Na Hel da się bez auta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 22:57 To problem władz Władysławowa, które od lat nie potrafią ruszyć d... i zapewnić minimalnego bezpieczeństwa. Policjanta, strażnika nie ma na Półwyspie, bo ma nie byc. Więc na plażach po 1.00 w nocy rozpoczynaja sie imprezy. Kilku zagubionych tajniaków szukających prochw w beach barach nie zmeni tego obrazu. Chlanie, ćpanie i dojenie kasy - taki jest obraz pod skrzydłem rady gminy Władysławowo i żałosnych władz ego miasteczka, które wygląda jak nocny koszmar architekta. K...a, czy nikt tego bajzelu nie zmieni. A co pani poseł zrobiła dotchczas? Nie wie co się dzieje? A może nie chce widzieć, tak jak wszsycy posłowie, radni i cały ten burdel. Smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin chłopie, ona jest posłanką od miesiąca IP: *.chello.pl 11.08.09, 12:05 została posłem na miejsce zwolnione przez kogoś kto poszedł do parlamentu europejskiego, a wcześniej była radną Gdańska. To co miała zrobić w tym czasie? Publicznie zobowiązała się do ruszenia dupy w tej sprawie, jak w następne wakacje nic się nie zmieni, to sam ją będę krytykował, ale w tym momencie takie wypowiedzi są żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdalena Na Hel da się bez auta IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.08.09, 22:58 Samorządowcom i politykom, którzy będą pracować nad rozwiązaniami dotyczącymi ratowania Helu, proponuję porozmawianie z władzami lokalnymi w Niemczech - konkretnie wyspy Sylt. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Kto zapłaci? 10.08.09, 23:18 "Projektanci proponują: • remont torów tak, by pociągi na Hel mogły jeździć z prędkością 120 km na godz. (obecnie maksymalnie to 80 km na godz., w praktyce często znacznie wolniej) • budowę dodatkowych mijanek, by pociągi na tej jednotorowej linii mogły jeździć co 15 min •" ******************************* Przede wszystkim od Redy do Władysławowa brakuje chyba z 8 wiaduktów. Bez nich nie ma co marzyć o prędkości 120 kmh i jeździe co 15 minut. Poza tym sezon na Helu trwa 3 miesiące. Kto zapłaci za utrzymanie taboru szynowego i wodnego przez pozostałe 9 miesięcy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RADEK Autorytety IP: *.chello.pl 11.08.09, 00:45 dlaczego gazeta be zprzerwy pokazuje pomysly pomaski? to nie ma juz innych politykow? prosze o powazne traktowanie czytelnikow i pytanie o opinie ludzi ktorzy naprawde maja cos do powiedzenia, doswiadczenie, wiedze itp. a nie podlaczaja sie pod kazda akcje medialna tylko po to by sie pokazac swoim wyborcom. Odpowiedz Link Zgłoś
dan3iger Re: Autorytety 11.08.09, 08:26 > dlaczego gazeta be zprzerwy pokazuje pomysly pomaski? To nie jest jej pomysł. Podkleiła się pod akcję Gazety. Do rozwiązania problemów trzeba doświadczonych prawników, inżynierów komunikacji i przedsiębiorców. Pani Pomaska jeszcze przed chwilą pisała że w Sejmie chce się zajmować Sprawami Zagranicznymi (bo była dwa razy w Hiszpanii i raz we Francji więc się na tym zna). Dziś czytamy że się będzie zajmować sprawami Półwyspu bo potrafi utrzymać się na desce surfingowej. Śmieszne to chyba bardziej niż głupie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ztuskowany Na Hel da się bez auta IP: *.nwrk.east.verizon.net 11.08.09, 06:01 Szpec Tusk ,tak jak PO Tata bredzi lub mieli ozorem -trenuje propagande lub jak kto woli cuda obiecuje. PO do PIACHU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Na Hel da się bez auta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.09, 07:14 Kolejna inicjatywa żeby komuś napędzić kasę. Parking - pewnie płatny, pociąg - oczywiście płatny. Minusy - nie zabierzesz za dużo gratów, za całą rodzinę zapłacisz tyle że się odechce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Na Hel da się bez auta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.09, 07:23 uważam ze problem dotyczy również innych miejscowości na wybrzeżu np. Jastrzębia Góra: jeden wielki korek. Wypoczynek w takich warunkach to jakiś absurd... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Na Hel da się bez auta 11.08.09, 15:33 Gość portalu: gość napisał(a): > uważam ze problem dotyczy również innych miejscowości na wybrzeżu np. > Jastrzębia Góra: jeden wielki korek. Wypoczynek w takich warunkach to jakiś > absurd... ****************************** To prawda. Od Karwi do Władysławowa jest jeden wielki parking. Po ograniczeniu dostępu do Helu zadziała zasada naczyń połączonych i samochody przeniosą się właśnie tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józefka Zrobimy jak na Zachodzie! IP: *.vide-sat.pl 11.08.09, 09:10 Tam parkingi-5km od danej miejscowości i co 20 minut szybki pociąg. Prawdopodobnie jeden obsługuje trasę w tę i we wtę. Najwyżej 2 składy. U nas tylko do Władysławowa-30km Krowiego Ogona. A do Redy jeszcze trochę. Czas w pociągu to nie 10 minut a jakaś 1 godzina lub więcej bo każda miejscowość będzie chciała skorzystać z okazji i zafundować sobie przystanek. Daj Boże, by z tych rozważań wyszło coś rzeczywistego i sensownego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: killka I tak szybciej niż w korku IP: 195.136.248.* 11.08.09, 12:59 I tak szybciej niż w korku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swan Re: Zrobimy jak na Zachodzie! IP: *.2a.pl 16.08.09, 20:58 > Tam parkingi-5km od danej miejscowości i co 20 minut szybki pociąg. tia... może i jest to dobre rozwiązanie dla ciebie bo masz do przewiezienia parę kanapek i butelkę coli... Dla mnie jednak takie rozwiązanie nie jest dobre bo mam na dachu auta deskę z żaglem... Co? Na garba mam ją sobie wrzucić i donieść do pociągu? Zaręczam ci, że nie będę nosił deski; jak nie będę mógł dojechać do hotelu to po po prostu przestanę jeździć na Hel i znajdę dla siebie inne miejsce.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tubylec Na Hel da się bez auta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.09, 13:40 wielu radnych i urzedników z miast półwyspu i Władysławowa, to miejscowi. Oni sami, czy ich rodziny lub znajomi maja tam rózne interesy, interesiki. Pola namiotowe, pensjonaty, gastronomię itp. niech mają, ale czy będą zainteresowani nieuchronnym zmniejszeniem ilości turystów? Jasne, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bZDURY Neobolszewicki tekst IP: 195.64.151.* 11.08.09, 13:54 Bzdury! Może zakazać w ogóle turystyki, jak za komuny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sd Re: Neobolszewicki tekst IP: *.pl 11.08.09, 15:32 nie turystyki a szpanowania brykami, turystyka to jest na morskie oko 11 km na piechte po drodze, albo konikiem na wozie za 45 zl od lba, i tak wprowadzic na polwyspie, chetnym na wjazd, tylko z wykupionymi wczasami za sowita oplata na cele ochrony polwyspu, czyli wprowadzenia oplaty miejscowej przez gminy, juz to moga zrobic, ale nie robia bo z jednej strony narzekaja a z drugiej kaske chca zarabiac na najdrozszych rybkach na swiecie drozszych niz np w Londynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Re: Neobolszewicki tekst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.09, 15:52 Ja mieszkam na półwyspie. Tu sie wszyscy znają. Jedna wielka rodzina i znajomi znajomych. Wszyscy oni maja jeden cel. zarobić w czasie sezonu maksymalnie. nic innego sie nie liczy. Jeśli ktos bedzie próbował podskoczyć, to albo nie dostanie pozwolenia na działalność, albo kontrole go "polubią", albo jeszcze cos innego. Jak uzdrowić? Przecież "zainteresowani" wybieraja sie spośród siebie. Parkingi w Władysławowie? A jest teren na to? Teoretycznie tak. ale każda ziemia ma swojego właściciela, a właściciel ma rodzine, a rodzina ma znajomych.... A kto na to całe przesięwzięcie da pieniadze? Burmistrz? Marszałek województwa? Rząd? Kolej? Wolne żarty....Bedzie tak jak jest niestety:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Neobolszewicki tekst IP: 89.72.26.* 11.08.09, 19:24 I tu wlasnie kolega przedstawil jak wyglada rzeczywistosc. Wg mnie to nalezy zbudowac po 2 pasy w kazda strone i kilka duzych pietrowych parkingow. Kto za to zaplaci i czy to ma sens niech ocenia mieszkancy Helu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Neobolszewicki tekst IP: 89.72.26.* 11.08.09, 19:29 Typowy problem lewicowych eko-euro-faszystow. Dookola nas dziurawe waskie drogi, zarosniete chwastami trawniki, rozpasana biurokracja, chamstwo i syf a oni swoje: ekologia, pi...logia itp ....... Hel wcale nie jest taki wyjatkowy - takich helow sa na swiecie tysiace. Jak na razie na szcescie nikt nic nie zrobi z Helem bo niby za jakie pieniadze. Ten artykul to tylko kolejny eko-bullshit polskich dziennikarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
annika.h współczuję waszym dzieciom i wnukom 16.08.09, 18:04 dla was nie liczy się w jakim świecie będą żyły wasze dzieci czy wnuki, dla was liczy się : ja, teraz, dziś, żeby mi było dobrze, żebym dowiózł swój tyłek pod sam pensjonat swoim autem i żebym się za bardzo nie zmęczył. Wychowałam się w Skandynawii, tutaj już dzieciaki uwrażliwia się na problemy ochrony środowiska i nikt nikomu nie wymyśla od ekoterrorystów. Rozjedziecie ten swój Hel szybciej niż myślicie a jak już nie będzie tam do czego jechać przeniesiecie się w inne miejsce i zaczniecie wszystko od początku.Jak zwykle mądry Polak po szkodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: współczuję waszym dzieciom i wnukom 16.08.09, 19:11 annika.h Polska to nie Skandynawia. Polska to buractwo, prymityw i aroganckie podejście do przyrody. W Skandynawii masz lasy prywatne, ale możesz się rozbić namiotem bez pytania o zgodę właścicielea. W Polsce prywatne lasy oznaczałyby ogrodzenie ich popłowy przez nowobogackich buraków, a drugiej połowy wycięce na drewno. Jeśli chodzi o stosunek do przyrody Polska to Trzeci Świat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jane doe Kreatywnie IP: *.centertel.pl 16.08.09, 20:56 W celu zwiekszenia atrakcyjnosci kraju dla turystow i maksymalizacji zarobkow tambylcow (bo w Polsce i letni, i zimowy sezon krotki) proponuje: - jak pisal kolega stefan - przedluzyc powstajaca A1 - po dwa pasy do samego Helu w jedna i druga strone, z rondem wokol fokarium. Kempingi moga sie jeszcze bardziej przeniesc na piasek, a jak bedzie brakowalo, to sie troche betonem zaleje; - beton cenna rzecz, ale jeszcze troche sie przyda, zeby wyrownac nieco brzegi jezior mazurskich, rowne i regularne, bez zadnych "dzikich" miejsc, beda w stanie przyjac wieksza ilosc "gosci"; - Tatry sa dla przecietnego turysty zbyt niedostepne (i nie mowie o cenie biletu do TPN), wiec nalezy dobudowac troche drog, zeby latwiej bylo na Rysy czy inny Mieguszowiecki dojechac; - na koniec Puszcza Bialowieska - po cholere tam tyle tych gnijacych drzew, mozna spokojnie wiekszosc wyciac, zostawic powiedzmy ogrodzony hektarek, zarobic na biletach, drzewie z wyrebu i terenach pod deweloperke pod domki letniskowe. Podejrzewam, ze znajda sie chetni do jazdy w ten sposob dostepniejsze miejsca, a ja sie ciesze, bo swoje zdazylam zobaczyc... ftb-janedoe.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: Kreatywnie 16.08.09, 21:34 I to jest właśnie tragedia. Ty piszesz to jako ironia. Też kiedyś tak myślałem. Ale gwarantuję Ci, że większość Polaków, w tym dziennikarzy i polityków niestety tak myśli. Zabetonować co się da, a kto tak nie myśli to oszołom. Kiedyś to się zmieni, ale już będzie po polskiej przyrodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yom Re: Kreatywnie IP: 90.156.118.* 16.08.09, 22:11 Z ta autostrada to niby mialo byc smieszne? W Austrii do kazdej doliny prowadzi super droga i jakos przyroda od tego nie ucierpiala. Chlopaki czesza kase, a miejsc do zobaczenia sa setki. Dzieki temu mozesz wedrowac i wedrowac i jestes sam z przyroda. Ja juz od lat nie jezdze do Polski. Fatalna infrastruktura, zaledwie pare popularnych miejsc z zadeptujacymi sie turystami. No i chamskie towarzystwo. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: Kreatywnie 17.08.09, 16:46 Ja bym z Austrią nie przesadzał. Nie ma buractwa, śmieci i zadeptywania jak w Polsce, ale prawdziwej przyrody też już nie mają. Niedzwiedzia, ani wilka ani rysia w Austrii nie uświadczysz (a w Polsce póki co jeszcze tak), ścieżki masz wyasfaltowane itd. Taka plastikowo-folderowa przyroda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: współczuję waszym dzieciom i wnukom IP: 89.72.26.* 17.08.09, 23:36 Moim wnukom ktorych nie mam zycze najlepszego. Dla mnie liczy sie tu i teraz bo tu i teraz zyje i chce zgarnac z zycie co moge bo jak umre to sie nie da. Ty oczywiescie masz prawo martwic sie o swiat w jakim beda zyly twoje wnuki jak rowniez wierzyc w ekologiczny belkot rzadu szweckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: współczuję waszym dzieciom i wnukom 17.08.09, 23:52 No i w ten sposób udowodniłeś jaki z Ciebie typ. Tu nie chodzi o rząd szwedzki czy polski. Tu chodzi o zdrowy rozsądek. Wyznająć zasadę: >Po nas choćby potop< udowodniłeś swoją niższość. Wszak tylko człowiek myśli o przyszłości i o przyszłości swojego potomstwa. Zwierzęta dbają o potomstwo do momentu, gdy nakazuje im instynkt, nie rozum. W jednym masz rację: Kapitalizm nie zna pojęcia czasu, ani przyszłosci. Nie analizuje skutków działań. Liczy się tu iteraz, jak napisałeś. Dobra wiadomość dla Ciebie: Helu nic nie uratuje. O wszystkim zadecyduje rynek, a więc kasa. Dojdzie do degradacji Półwyspu, ale większości to nie obchodzi. Tacy ludzi jak ja i tak już nie spędzają wakacji w Polsce, choć kiedyś to był najlepszy kraj w Europie, ale gwarantuję Tobie tłumy Warszawiaków w przyszłości. Helanie będą zadowoleni, samorządy będą zadowolenie, betoniarze Pólwyspu będą zadowoleni. Tacy jak ja się nie liczą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: współczuję waszym dzieciom i wnukom IP: 89.72.26.* 18.08.09, 22:30 Widzisz - ty sadzisz ze masz zdrowy rozsadek bo uwazasz ze trzeba zakazac ruchu samochodowego na Helu. Ciekwe jak bys spiewal gdybys tam mieszkal i przez te dwa miesiace w roku zarabial na utrzymanie rodziny przez poozostale 10 smutnych miesiecy. Ta cala akcja to typowa propaganda lewicowych dziennikarzy i oszolomow, ktorzy uwazaja ze lepiej wiedza co dla innych jest dobre. Ladnie sie to wpisuje w obowiazujaca w UE ideologie eko i globalnego ocieplenia. Jest jasne jak slonce ze kazdy chce zyc w otoczeniu czystego srodowiska. Nie wiem tylko dlaczego mam placic oplaty ekologiczne ktore ida na mase roznych celow nie zwiazanych nijak ze srodowiskiem takich jak utrzymanie rzesz urzednikow czy tez doplaty do czternastek gornikow lub doplaty dla rolnikow takich jak Piskorski. Dlaczego juz za kilka lat mam placic za prad 3 raz wiecej. Odpowiedz jest prosta: UE i jej biurokratyczny system socjalny balansuje na krewedzi bankructwa a nowa eko-ideologia idealnie nadaj sie do sciagniecia haraczu z obywateli. Tak wiec twoja szczera i gleboka troska o los twoich dzieci i wnukow nijak sie ma do rzeczywistosci bo to co je czeka jest raczej przerazajace. Zycie toczy sie wlasnym torem. Na koniec: nie obylo sie jednak bez obrazania. Ale tego mozna sie bylo spodziewac. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: współczuję waszym dzieciom i wnukom 20.08.09, 12:42 Można zarobić i żyć zgodnie z naturą, ale do tego trzeba mieć głowę. Natomiast jeżeli chce się zarabiać wciąż więcej i więcej, to wybacz ale bez zniszczenia środowiska się nie da. Przecież współczesny człowiek nie niszczy przyrody by przeżyć, ale po to by żyć jeszcze wygodniej. Czasy gdy człowiek walczył z naturą, aby przeżyć, dawno się skończyły. Teraz robi to dla zysku. I dobrze o tym wiesz. Gdybym tam mieszkał, to bym szukał pracy, może się przekwalifikował, ale przede wszystkim na pierwszym miejscu stawiałbym środowisko, w odróżnieni od Ciebie, ale rozumiem, że jeszcze do tego nie dojrzałeś. Jak wspomniałem Twój zakres umysłowo-czasowy sięga co najwyżej paru lat. Skąd wiesz, że ta akcja to jest propaganda lewicowych dziennikarzy? Skąd takie przypuszczenia? Poza tym dobrze wiesz, że ta akcja nie ma najmniejszych szans na powodzenie. Przecież tacy jak Ty do tego nie dopuszczą. Zbyt dużo kasy by się straciło, a co w życiu najważniejsze? Wiadomo co? Więc żaden samorząd w Polsce nie pozwoli na takie akcje, bo kumple biznesmeni radnym by głowy pourywali. Nie wiem czsy mamy globalne ocieplenie, czy nie. Wiem tylko, że wychodząc z domu widzę jak zmienia się środowisko naturalne wokół mnie. Stąd bardziej skłąniam się ku stwierdzeniu, że człowiek też jest sprawcą globalnego ocielplenia, ale nie będę się tu spierał. Nie wiem czy płacić opłaty ekologiczne czy nie. Ile w tym tzw. ekościemy? Ekologią już tyle wytarto jako i zrobiono z niej szmatę, że dziś niewiadomo komu wierzyć. Ale wystarczy wyjśc z domu i stwierdzić, co człowiek zrobił ze swoją matką - naturą, chyba, że jest się takim jak Ty, który tego nie widzi. Nie chcę utrzymywać urzędników, ale gotó jestem zapłacić, jeżeli ma to pomóc środowisku, choć wg mnie utrzymanie środowiska nie kosztuje nic, wystarczy mu nie szkodzić, a niech płaci ten który mus szkodzi. Troska moja o środowiska oczywiście jest jałowa, ale dzięi temu, że rządzą tacy jak Ty i tacy jak Ty są w większości, którzy wyłącznie myślą w kategoriach zysku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: współczuję waszym dzieciom i wnukom IP: 89.72.26.* 20.08.09, 21:58 Mozna zyc zgodnie z natura - tylko co to znaczy ? W jaki sposob mam zyc zgodnie z natura ? Wieszkosc ludzi "nie ma glowy" i nie oczekuj od nich zbyt wiele. Kazdy kto w ogole chce zarabiac chce zeby to bylo wiecej i wiecej. Nie ma ludzi ktorzy powiedza "ok juz zarobilem swoje i mi wystarczy". Wiem, ze jest to akcja lewicowych dziennikarzy bo w Polsce 99% dziennikarze to lewacy. Tym bardziej wiem bo organizuje to Gazeta - a wiadaomo jaki ma profil. Nie wiesz do czego dojzalem a do czego nie ale zapewniam ciebie ze widzialem i przezylem wiele rzeczy ktorych nawet nie jestes sowbie wyobrazic. Gdy ja wychodze z domu takze widze srodowisko wokol mnie: zarosniete trawniki, chwasty na chodnikach i drogach, waskie dziurawe ulice pelne agresywnych kierowcow, psie kupy itd itd.... W radiu slucham madrych wypowiedzi ekologicznych politykow zatroskanych o srodowisko i spoleczenstwo. W sklepach kaza mi placic za "reklamowki" bo wykorzystali eko-ideologie zeby obciac koszty i zarobic jeszcze przy tym troche kasy. Bajeczke o globalnym ociepleniu politycy wykorzystuja zeby sciagac kase z ludzi. Pjedz za misto, najlepiej gdzies na zachod (bo na Kaszubach dosc tloczno) i zaobaczysz piekna przyrode. Wg mnienie ma co dramatyzowac. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: współczuję waszym dzieciom i wnukom 21.08.09, 02:04 >Mozna zyc zgodnie z natura - tylko co to znaczy ? W jaki sposob mam zyc zgodnie z natura ? Wieszkosc ludzi "nie ma glowy" i nie oczekuj od nich zbyt wiele.< Dlatego powszechne są wojny, kryzys i generalnie walka o byt w historii ludzkości. Oby było nas więcej, obyśmy więcej konsumowali, podbijali inne narody i eksploatowali naturę ile się da. Tak wygląda charakterystyka człowieka. Nic się nie zmieniło od czasów przedpotopwych. A chrześcijaństwo, a humanizm? To tylko slogany mające przyciągnąć frajerów, żeby im onmotoać umysły i wykorzystać. Wszak światem żądzi pieniądz, władza i siła. Czyż nie tak? >Każdy kto w ogole chce zarabiac chce zeby to bylo wiecej i wiecej. Nie ma ludzi którzy powiedza "ok juz zarobilem swoje i mi wystarczy".< Oczywiście. Stąd moje stwierdzenie, że człowiek w cywilizowanych społeczeństwach nie niszczy przyrody, by przeżyć, jak było to kiedyś, lecz by mieć jeszcze więcej, np. moieć 3-go SUV-a albo 3-cie mieszkanie, albo jechać na Hel. Zgodzisz się ze mną chyba, że w tym przypadku człowike nie rózni się od szarańczy czy wirusa. I tak jak wirus czy szarańcza w końcu dostanie w d... i zginie lub ograniczy swój byt, gdy skończy się pożywka na której żeruje. Ale jak tak nie chcę. >Wiem, ze jest to akcja lewicowych dziennikarzy bo w Polsce 99% dziennikarze to lewacy.< Skąd takie przypuszczenia? Wszak przez świat przetacza się fala neokonserwatyzmu. W Polsce lewica praktycznie nie istnieje. Jest jedynie walka pomiędzy liberalizmem, a konserwatyzmem ,a wszelkie idee lewicowe są z góry skazane na ośmieszenie. Ale nie pisz mi, że PO to partia lewicowa, bo to pachnie moheryzmem i wtedy dalsza dyskusja rzeczywiście nie ma sensu. >Tym bardziej wiem bo organizuje to Gazeta - a wiadaomo jaki ma profil.< Jaki ma profil? Lewicowy? Poczytaj sobie komentarze redaktora Michała Tuska. Moglibyście wszak sobie podać ręce. Strasznie nienawidzi ludzi blokujących inwestycje. Więc wątpię by była to gazeta o konotacjach lewicowych. >Nie wiesz do czego dojrzałem a do czego nie ale zapewniam ciebie ze widzialem i przezylem wiele rzeczy, których nawet nie jesteś sobie wyobrazić< Nie wiem ile masz lat. Ja mam lat 45 i też wiele rzeczy w życiu widziałem. Nie jestem moherem-frustratem. Żyję w miaro bogato, ale draźni mnie polska głupota, zaściankowość, a przede wszystkim arogancja wobec matki-natury. >Gdy ja wychodze z domu także widzę środowisko wokół mnie: zarośnięte trawniki, chwasty na chodnikach i drogach, wąskie dziurawe ulice pełne agresywnych kierowcow, psie kupy itd itd.... < Trawników to jest na szczęście dla Ciebie coraz mniej, a na nowych osiedlach typu Fikakowo ich nie ma wcale, szkoda miejsca. Przerabiane są na parkingi. Chwastów na chodnikach też nie widziałem. Tzn. widziałem, ale za komuny. Podaj miejsce, gdzie takowe są. Chętnie się dowiem. Ulice dziurawe zgoda, a agresywni kierowcy? O, to pełna zgoda. Nie ma już debilniejszych kierowców w Europie, poza południowymi Włochami. Nawet w Bośni, Czarnogórze i Albanii kierowcy są kulturalniejsi niż nasi polscy. Wystarczy wybrać się na siódemkę do Warszawy. Tu, popieram w 100%. Ale to nie wina dróg, lecz umysłu Polaków. Psie kupy; radzę wybrać się do Amsterdamu, na prawdziwy Zachód i popróbować nie wejść w kupę psią. Aczkolwiek tu przyznaję Tobie rację, większość Polaków-właścicieli psów to hołota i po psach nie sprzątają, ale co to ma wspólnego z szeroko pojmowaną ekologią? >W radiu słucham mądrych wypowiedzi ekologicznych polityków zatroskanych o środowisko i społeczeństwo< W radiu nie wystęują politycy-ekolodzy, bo takich w Polsce nie ma, poza Dariuszem Szwedem z partii Zieloni 2004, ale on szczątkowo występuje jedynie w radiu TOK FM. Poza tym, jeśli chodzi o ekologów- polityków to jest całkowita cisza w eterze. Co najwyżej niektórzy politycy-cynicy-cwaniacy próbują zbić kapitał na ekologii. W Polsce ekologia jest generalnie be.. i niemedialna. W TV ekologia nie istnieje. Najwyżej odwrotnie. TV propaguje jazdę quadami po lasach i górach. >W sklepach każą mi placic za "reklamowki" bo wykorzystali eko- ideologie zeby obciac koszty i zarobic jeszcze przy tym trochę kasy< Ja już od pojawienia się toreb foliowych w Polsce, a więc ok. 15 lat walczę w sklepach aby panie ekspedientki nie wciskały mi na siłę plastikowych siatek, bo już MAM. nPo cholerę tyle siatek. Co potem z nimi zrobisz? Zastaniawiałeś się nad tym? Skoro byłeś w Danii, to powinienieś wiedzieć, że siatek nikt Tobie nie wciska. Tak jest w całej Europie i nie tylko w UE, poza Polską oczywiście. Nigdy nie wezmę siatki foliowej w sklepie. Dam 5 zł na obóz harcerski, ale siatki nie wezmę !!! >Bajeczkę o globalnym ociepleniu politycy wykorzystują żeby ściągnąć kasę z ludzi< To bardzo dziwne, skoro słyszę, że 90% naukowców uważa, że za globalne ocieplenie odpowiedzialny jest człowiek. Wg Twojej teorii widocznie tych 90% jest przekupionych. Ale niech Ci będzie. Tylko jaki mają interes rządy trzymać się z naukowcami skoro lepiej by wyszli na interesie z lobby naftowym, któremu przecie zależy na jak najwięszym wydobyciu ropy i innych paliw kopalnianych? To się kupy nie trzyma. Nawet jest niezrozumiałe dla nieekologa. Skoro cały świat zachodni o tym trąbi? Czyżby był przekupiony? Jakż to musi być potęga? Kasę z ludzi to politycy ściągali zawsze i nie wydaje mi się aby kwestia globalnego ocieplenia miała tu jakis dodatkowy wpływ. Wszak zawsze można zwalić wszystko na rząd. Dla mnie rządy nie są autorytem. Skoro wszyscy trąbią o globalnym ociepleniu, a jednocześnie dotują sprzedaż samochodów to rzeczywiście wydaję się to dziwne. Ale jak wspomniałem wystarczy wyjść z domu i porównać otoczenie jak wyglądało kiedyś, a jak dziś. Tragedia. A jak będzie za 20 lub za 30 lat? Może będziemy mieszkać jak w blokach w Hong-Kongu lub Szanghaju, sztucznie szczęśliwi? O, nie, to ja wolę już wszystko inne, albo nie chcę już żyć. >Pojedź za miasto, najlepiej gdzieś na zachod (bo na Kaszubach dość tloczno) i zobaczysz piekną przyrodę. Wg mnie nie ma co dramatyzowac. Kaszuby staną się miastem za 20-30 lat, biorąc pod uwagę migrację mieszczuchów z Trójmiasta, Warszawki i afrykańsko-muzułmański przyrost naturalny Kaszubów. Siłą rzeczy wszyscy ludzi na wypoczynek ruszą dalej na Zachód zasiedlając Pojezierze Drawskie i okolice Szczecinka, będące dzisiaj ostoją względnej ciszy. Mój kolega z Holandii, wybudował się pod Szczecinkiem, zachwycony jak tam pięnie (wszak Holandia to same autostrady i kanały) i powiedział mi jedną rzecz znamienitą: W całej Holandii nie ma miejsca, gdzie się pójdzie na odludzie i nie słyszy się szumu samochodów. Tego w Holandii nie ma. W Polsce tak jeszcze jest, ale nie będzie. Wszak tacy ludzie jak Ty do tego dążą. Now ieć i za 40-50 lat naet Pojezierze Drawskie zawalone Warszawką i oinna stonką a la Hel będzie mogło się szczycić siecią autostrad. Dlatego uważam, że rozwój ekonomiczny w obecnej formie jest do dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: współczuję waszym dzieciom i wnukom IP: 89.72.26.* 23.08.09, 22:38 Przez swiat NIE przetacza sie fala neokonserwatyzmu. Wprost przeciwnie. Przetacza sie fala idei gloszacych zabieranie jednym i rozdawanie drugim w imie sprawiedliwosci spolecznej. Jest to fala komunizmu, bolszewizmu i faszyzmu (ktory tez byl socjalizmem – narodowym). Te idee opanowaly totalnie Europe a ze zwyciestwem Obamy zaczynaja opanowywyac USA. Politycy przescigaja sie w absurdalnych pomyslach jak rozdysponowac pieniadze obywateli. Poniewaz ciagle im malo podnosza nieustannie podatki. Polska scena polityczna jest opanowana totalnie przez lewicowe formacje. Oficjalny program PO jest zapewne liberalny ale przeciez go nie realizuje. Robi cos zupelnie przeciwnego. Decyduje komu zabrac a komu dac. Jest to kolejna polska partia wladzy, obietnic, rozdawnictwa, nepotyzmu i marnotrawstwa. Jezeli chodzi o globalne ocieplenie to zauwaz ze 90% naukowcow zatrudnionych jest w panstwowych instytucjac. Oni musza cos robic i jezeli akutrat na fali jest temat ocieplenia czy ekohisterii to czemuz by nie mieli stworzyc kilka raportow w pisujacych sie w ten nosny temat. Przeciez to ich miejsca pracy, na dodatek panstwowe! Moim zdaniem historia o globalnym ociepleniu i cala ekohistria, ktora ostatnio zyje Europa wziela sie po prostu z dobrego zycia. Przez wiele lat Europa rozwijala sie, budowala drogi, infrastrukture. Osiagneli wysoki poziom cywilizacyjny. Wygodne i dostatnie zycie wyeliminowalo wiekszosc problemow, z ktorymi borykali sie kilkadziesiat lat temu, a z ktorymi borykaja sie kraje biedniejsze (jak Polska) czy tez supe biedne (np. Afrykanskie). O czym w takim razie mieli mowic politycy (oczywiscie w 99% lewicowcy, ktorzy jeszcze 30 lat temu chwalili ustroj spoleczny Zwiazku Radzieckiego) ? Co mieli obiecac wyborcom ? Czlowiek w Polsce mysli jak przetrwac do pierwszego, na Ukrainie ,ze trzeba wykopac ziemniaki na zime, w Afryce zeby cokolwiek przekasic choc raz dziennie. W Europie z dobrobytu zaczeli myslec o ekologii. Najpierw byla dziura ozonowa a potem zaczelo sie......... Jakos sami zbudowali drogi, autostrady, infrastrukture itd. A tu nagle okazuje sie ze wymogi srodowiskowe UE nie pozwalaja budowac drog w Polsce.... Te idiotyczne pomysly UE spowoduja, ze niedlugo bedziemy placic cztery razy wiecej za prad, dwa razy wiecej za wode itd.... „Socjalizm to ustrój, w którym bohatersko pokonuje się przeszkody nieznane w innych ustrojach" powiedzial Stefan Kisielewski. Tak wiec teraz pokonamy globalne ocieplenie....... Wg mnie stan przyrody w Polsce polepsza sie. Jest czysciej i wiele rejonow jest pod ochrona. W temacie betonowych dzungli to nie musimy siegac az do Hongkongu – wiekszosc Polskow mieszka w koszmarnych blokach i co najgorsze po upadku PRL ciagle te koszmary buduja. Gdansk Poludnie to koszmar zafudowany nam przez demokratycznie wybrana wladze. Nie wiem o co chodzi Tobie z moheryzmem. Czy chcesz sie dowiedziec jaka czapke nosze podczas globalnego ocieplenia ? Czy uwazasz sie za lepszego od osoby z moherem ? Ja tez uwazam że rozwój ekonomiczny w obecnej formie jest do dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: współczuję waszym dzieciom i wnukom 27.08.09, 16:44 >Przez swiat NIE przetacza sie fala neokonserwatyzmu. Wprost przeciwnie. Przetacza sie fala idei gloszacych zabieranie jednym i rozdawanie drugim w imie sprawiedliwosci spolecznej. Jest to fala komunizmu, bolszewizmu i faszyzmu (ktory tez byl socjalizmem – narodowym). Te idee opanowaly totalnie Europe<. Widzisz jak punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Ty uważasz, że panuje komunizm i faszyzm, a ja uważam, że przetacza się liberalny konserwatyzm. Dla mnie nigdy nie było socjalizmu, tylko pseudosocjalizm, nie było chrześcijaństwa poza pierwszymi chrześcijanami. To wszystko to jest ściema i mydlenie oczu, by naciągnąć uczciwych frajerów i ich wykorzystać. Dlatego dziwię się, że piszesz komunizm, socjalizm, przecież takiego czegoś nigdy nie było i nie ma, a to, że bandyta przebierze się za policjanta i będzie mordował, nie znaczy, że policja morduje. Nie ma socjalizmu, nie ma chrześcijaństwa. Co najwyżej jest korporacjonizm, a więc powiązania wielkiego biznesu ze światem polityki. Stąd za bzdurę uważam, że rządy są na usługach ekologów. Politykom bliżej do biznesu aniżeli do naukowców. Oczywiście dla Ciebie PO i PiS to partie lewicowe. Ale bzdury. SLD nawet nie jest lewicowa. Przecież wszyscy tylko myślą o kasie i o niczym innym, a rozdawnictwo, nepotyzm i marnotrastwo charakteryzuje wszystkie rządy i ludzi. Po prostu tacy ludzi są, szczególnie Polacy. Na ocieplenie nie będę odpowiadał, bo cię nie przekonam. Przekonać musisz się sam za parę lat jak chalupę ci wywieje może, a susza wypali wszystkie zbiory. >Czlowiek w Polsce mysli jak przetrwac do pierwszego, na Ukrainie ,ze trzeba wykopac ziemniaki na zime, w Afryce zeby cokolwiek przekasic choc raz dziennie. W Europie z dobrobytu zaczeli myslec o ekologii. Najpierw byla dziura ozonowa a potem zaczelo sie......... Jakos sami zbudowali drogi, autostrady< Ani Europa, ani USA nie traktują lepiej matki-ziemi niż Afrykanie. Niszczą i ci i ci. Niszczą wszyscy. Zachód, bo konsumuje niezmiernie dużo i zalewa betonem co się da, a Afryka, bo się rozmnaża jak króliki i potrzebuje coraz więcej ziemi i ograniczenia obszarów dzikiej przyrody. Nie jest mi żal przeludnionych biednych społeczeństw same sobie winne, ale nie znaczy to że Zachód jest cacy. Zachód to hipokryci, którzy nigdy nie zrezygnują z samochodu i bogatego życia. Na Zachodzie jedynie mówi się o ochronie przyrody, w społeczeństwach biednych nie. Dlatego piszę, że to hipoktyzja, bo skoro mówi się, że należy ograniczyć CO2, a jednocześnie dotować sprzedaż samochodów to coś jest nie tak. >A tu nagle okazuje sie ze wymogi srodowiskowe UE nie pozwalaja budowac drog w Polsce.... Te idiotyczne pomysly UE spowoduja, ze niedlugo bedziemy placic cztery razy wiecej za prad, dwa razy wiecej za wode itd....< Uważasz, że nie będą dróg budować? Problem dotyczył wyłącznie Rospudy. A dróg powstanie bardzo, bardzo dużo. Jest to tylko kwestią czasu. Dla mnie nowe drogi nie muszą w Polsce powstawać, ale jestem tylko jeden, który tak myśli, aby nie popełniać błędów Zachodu, ale nie ma na to szans. Autostardy i drogi będą powstawać, niestety. Nisze ekologiczne i ekosystemy będą przecinane. A Ty się czapiasz i masz pretensje. Cierpliwości! Będziesz miał te swoje autostrady. >Wg mnie stan przyrody w Polsce polepsza sie. Jest czysciej i wiele rejonow jest pod ochrona.< Nie pisz przynajmniej bzdur. Pisząc takie bzdury stajesz się takim samym hipokrytą jak ci z Zachodu. Gdzie się polepsza? Gdzie jest czyściej? Jakie rejony weszły ostatnio pod ochronę? Przecież tacy jak Ty nie dopuszczą już do powstania jakiegoś nowego parku narodowego, krajobrazowego, bo to ogranicza działalność gospodarczą. Co najwyżej jest odwrotnie. Idzie się na rękę inwestorom. Więc proszę, nie pisz bzdur przynajmniej w tej materii. >W temacie betonowych dzungli to nie musimy siegac az do Hongkongu – wiekszosc Polakow mieszka w koszmarnych blokach i co najgorsze po upadku PRL ciagle te koszmary buduja. Gdansk Poludnie to koszmar zafudowany nam przez demokratycznie wybrana wladze.< Nie przez demokratycznie wybrane władze, ale przez lobby deweloperskie i chęć mieszkania ludzi w betonowych gettach. Taki atawizm. Mieszkam na osiedlu w Gdańsku Południe i jestem z tego dumny - tak wielu uważa. >Nie wiem o co chodzi Tobie z moheryzmem. Czy chcesz sie dowiedziec jaka czapke nosze podczas globalnego ocieplenia ? Czy uwazasz sie za lepszego od osoby z moherem ?< Chodzi mi sprowadzanie wszystkiego do polityki, na którą i tak nie mamy wpływu. Tak jak piszesz, że PO to lewica to dla mnie moheryzm, bo tak gadają mohery. PO to partia głównie liberalno-kionserwatywna, która ulega niektórym naciskom, ale najwięcej do powiedzenia w tej partii i tak mają inwestorzy. Lewica, to działanie dla ludzi, humanizm, tolerancja, szacunek dla człowieka i przyrody. Nie było takiej partii w Polsce. >Ja tez uwazam że rozwój ekonomiczny w obecnej formie jest do dupy, Tylk, że dla mnie jest do dupy, bo mamy dziki rabunkowy kapitalizm, Ty zaś uważasz że mamy komunę i za wolno się rozwijamy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Na Hel da się bez auta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.09, 20:53 To prawda,Hel jest niszczony przez turystow i ich samochody oraz dzierzawcow pol kempingowych . Nalezy natychmiast podjac kroki w celu zapobiezenia dewastacji polwyspu . Gigantyczne szkody wyrzadzaja deweloperzy ,ktorzy dokonuja wycinki wieloletnich drzew (glownie sosen). To dotyczy Juraty , gdzie apartamentowce rosna jak grzyby po deszczu .Wazny jest zysk a nie srodowisko . Nikt sie tym nie martwi , no moze ci co tu mieszkaja . Tylko kto pyta ich o zdanie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drgrin Na Hel da się bez auta IP: *.pruszkow.mm.pl 16.08.09, 22:47 Pomysł świetny, ale pod warunkami: - parkingi muszą byc niedrogie i koniecznie strzeżone, z opdowiedzialnością finansową za ew. udszkodzenia lub kradzeż - nie wyobrazam sobie linii kolejowej z V=120 km/h bez wielkiej liczby bezpiecznych przejść i wygrodzenia torów, na poczatek płotem pod prądem bo zwykły na bank nie pomoże... - można pomyśleć o dużym P&R przy obwodnicy trójmiasta, potem shuttle do portu i tramwaj wodny na Hel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hryhoryj Zakopane! IP: *.chello.pl 16.08.09, 23:50 To ja poproszę jeszcze podobną opcję zrobić w Zakopanem. Szlabany na wjazdach, parkingi od strony Zakopianki i Kościeliska, i wjazd tylko dla mieszkańców/służb itp. TERAZ TAM JEST KOSZMARNIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaD Rewelacyjny pomysł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.09, 09:58 Gratuluję pomysłu: "Dla tych, którzy na Mierzeję wwieźć muszą przyczepę kempingową, deskę surfingową czy skuter, wprowadzić można możliwość wjazdu w godzinach nocnych, np. od 22 do 6 rano, z zastrzeżeniem, że auto musi w tym czasie wyjechać z Półwyspu." Czy autor sobie wyobraża wypoczynek po dniu spędzonym na (tu wstawić co się chce) gdy miedzy 22 a 6 na camping wjeżdżają stada przyczep bo tylko w tych godzinach mogą się rozstawić!! Co za idiota to wymyślił??!!?? Odpowiedz Link Zgłoś
alicjalawendowa Na Hel da się bez auta 17.08.09, 10:40 Ratujmu Półwysep póki jeszcze istnieje.To najpiękniejsze miejsce w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: Na Hel da się bez auta 17.08.09, 16:48 Nikt nie będzie ratował Półwyspu, bo się to nie opłaca. Opłaca się go zniszczyć. Przecież żyjemy w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spa Hel tylko dla Helmiaków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.09, 13:41 Na wjeździe szlaban,drut kolczasty, wieżyczki strażnicze. A od strony morza dobrze zaminować Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: Hel tylko dla Helmiaków! 17.08.09, 16:49 Akurat Helmiacy chyba są jak najbardziej zainteresowani jak największą ilością stonki, bo mają z tego dutki, tak jak górale w Zakopanem. Odpowiedz Link Zgłoś
ela_kazmierczak Re: Na Hel da się bez auta 20.08.09, 11:06 to co sie dzieje na Helu to jakis koszmar... korki gdzies od Pucka a moze i wczesniej, czyli do Władysławowa 10 km w godzine i pozniej jeszcze ze 2 na Hel lub gdzies blizej. Tak samo władysławowo jest załadowane. Najlepiej zostawic samochod a na wycieczke na polwysem jechac pociagiem, chyba ze jedziemy na hel na dluzej. A jezeli ktos dojezdza codziennie np do szkol windsurfingowych, nurkowania itp to ja zycze udanego wypoczynku w samochodzie... I dlaczego tramwaj wodny nie działa na taka skale na jaka byl planowany? Odpowiedz Link Zgłoś