06.08.06, 14:07
po co niemowlęta wysyła się do neurologa? czy każde dziecko powinno być
zbadane przez neurologa czy tylko jak są jakieś widoczne problemy?

i czy znacie jakiegoś dobrego neurologa w warszawie? jeśli tak to czy mogę
prosic o namiary?
Obserwuj wątek
    • alicez Re: Neurolog 06.08.06, 14:15
      Namiary na dobrego neurologa znajdziesz na forum warszawa, np tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=611&w=44207357&a=44207357
      A odpowiadając na Twoje pytanie, to konsultacji neurologicznej wymagają
      wcześniki. W innym przypadku o konieczności konsultacji decyduje pediatra.
      • kropka.kreska Re: Neurolog 06.08.06, 14:31
        no moja mała urodziła się w terminie, ale z cechami hipotrofii i właśnie
        wcześniactwa... i teraz się zaczęłam zastanawiać czy neurolog to norma czy może
        pediatra się czegoś niepokojącego dopatrzył...ale chyba by mi powiedział, więc
        nie panikuję, ale muszę znaleźć jakiegoś i się wybrać w ciągu 3 tygodni
        dzięki za linka
        • rupiowa Re: Neurolog 06.08.06, 15:37
          Nie przejmuj sie na zapas. Nam jeszcze w szpitalu kazali isc do neurologa, ze
          wzgledu na niedotlenienie po porodzie. Nie oznaczalo to ze cos jest nie tak,
          kazali nam isc profilaktycznie. Po dwukrotnych badaniach neurologicznych (w 6 i
          12 tyg) okazalo sie, ze jest wszystko ok i juz nie musimy byc pod kontrola.
        • alicez Re: Neurolog 06.08.06, 19:44
          Mój synek urodzil się miesiąc wcześniej, mial wzmożone napięcie mięsniowe i
          lekką asymetrię. Bylismy przez rok pod opieką doktor Szymańskiej a po ostatniej
          wizycie lekarka uznala, że wszystko jest ok i nie musimy wiecej się pojawiać
          (chyba że zaobserwujemy coś niepokojącego)
    • renata28 Re: Neurolog 06.08.06, 15:40
      Moja mała urodziła się przez cc i nasz pediatra zalecił wizytę u neurologa,
      kiedy skończy miesiąc. W ogóle nasz lekarz stoi na stanowisku, że lepiej
      zapobiegać niż leczyć, w tym przypadku sprawdzić, czy wszystkie odruchy i
      napięcie są właściwe, bo wiadomo, im wcześniej tym lepiej. Okazało się tylko,
      że mała ma tylko minimalną asymetrię ułożeniową. Nie musieliśmy latać po
      lekarzach, wystarczyła jedna wizyta u rehabilitankti, która pokazała jak brać
      dziecko, jak się ni zajmować, jak mosioć na rękach, kilka ćwiczeń w formie
      zabawy.
      Gdybym tak szybko nie poszła do neurologa cały czas bym się zastanawiała w tych
      pierwszych miesiąch życia, czy wszystko jest na pewno w porządku, a tak po
      diagnozie jednej z najlepszych neurolożek byłam spokojna.
      Polecam doktor Potakiewicz, poszukaj na forum Warszawa wątek zatytułowany jakoś
      tak "Czy ktoś zna dr Wandę Potakiewicz"
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka