Dodaj do ulubionych

Ratunku!!!

27.08.06, 20:54
Witam, moja córeczka ma skończone 7 miesiecy a ja nie pamiętam kiedy ostatnio
przespałam noc. Już nie wyrabiam!!! Jak odzwyczaić od nocnego karmienia??
Daję soczek i nic, nie pomaga, po 15 minutach dalej chce jeść, daje smoczek i
nic. Tak mi sie chce spać sad(( Pomóżcie
Obserwuj wątek
    • dodkowska Re: Ratunku!!! 27.08.06, 20:56
      moja mama owi ze dziecjko samo z tego wyrasta i trzeba czekac cierpliwie
      • emilly4 Re: Ratunku!!! 27.08.06, 21:24
        Podczas gdy jeden nocny posilek mozna zaakceptowac,trzy lub czterokrotne
        karmienie to juz ZA DUZO(!!)
        -Zwiekszaj ostatni posilek(wiele dzieci zasypia,nie wypijajac calej ilosci
        mleka,postaraj sie wiec aby twoje najadlo sie do syta)
        -Obudz dziecko i nakarm je przed polozeniem sie spac(taki poznowieczorny
        posilek moze na tyle zaspokoic glod abys i ty mogla przespac te 5-6 godzin)
        -Upewnij sie ze dziecko otrzymuje odpowiednia ilosc pokarmu w ciagu dnia(jesli
        je za malo w dzien,byc moze traktuje nocne karmienie jako czas na uzupelnienie
        kalorii)
        -Poczekaj troche z podaniem mleka(Jesli niemowle budzi sie co 2 godz.i zada
        posilku-taka sytuacja jest zrozumiala u noworodkow ale nie u 7 miesiecznego
        dziecka!!,sprobuj wydluzacnocne okresy miedzy karmieniami o pol godziny.nie
        stawaj na bacznosc na kazde przebudzenie sie i jekniecie dziecka-odczekaj
        chwile,zaspiewaj kolysanke,przytul i ukolysz malucha.
        -W przypadku NOCNYCH KARMIEN ktore chcesz wyeliminowac,stopniowo zmniejszaj
        ilosc podawanego mleka.Karm albo co raz krocej,albo podawaj mniej mleka!!
        TA METODE STOSUJ W KAZDA LUB CO DRUGA NOC!!
        -
        • mamaimati Re: Ratunku!!! 29.08.06, 14:07
          Droga emilly4, a nie sądzisz , że taki maluch może się po prostu nie najadać?
          Sprobuję wypróbować twoje rady, bo też już mam oczy na zapalki.
    • mamainki Re: Ratunku!!! 27.08.06, 22:36
      Moja maleńka tez często je w nocy.Szukałam sposobów żeby przesypiac noce.A
      sończyło sie na tym że Mała śpi ze mną, ja nauczyła sie karmić na leżąco i
      już.Karmienie odbywa sie praktycznie bez wybudzania nas obu.Dziecko
      najedzone,mama wyspana i jest bobrze.Aha ma 7,5 m-ca.
      • oda100 Re: Ratunku!!! 27.08.06, 22:56
        my tez czekamy na przespanie nocy ponad 13 m-cy. Cierpliowsci mamy juz nie za
        duzo. Nie jest to kwestia glodu, wprawdzie karmie piersia, ale syn je obfite
        kolacje, budzi sie i placze kilka razy w nocy, srednio co 2 godziny. Nie
        probowalam jeszcze odstawic go od piersi i mojego loza, po paru ciezkich nocach
        skutkuje.
        Ps. spanie z dzieckiem i karmienie na pol spiaco jest jakims rozwiazaniem, bo
        nie wstaje do dziecka, ale jednak czuje rano kilka nocnych pobudek; poza tym
        dziecko przyzwyczaja sie do takiej sytuacji i moim zdaniem szybko nie
        przeniesie sie z wlasnej woli do swojego lozka i nie zrezygnuje latwo z piersi
        w nocy.
        • averna Re: Ratunku!!! 27.08.06, 23:03
          Jesli budzi się z głódu, to ja po prostu karm. Ja tak robiłam z syen i nadal
          robię z córką. Nigdy nie próbowałam dawac jakis specjalnych kolacji, żeby
          dłużej spało, ani nie probowałam metody z wodą. Skoro chce jeść... no cóz, w
          końcu matka jest dla dziecka. Pomyśl, że przecież to sie kiedys skończy, a
          wtedy i tak nieraz zatęskinisz do tych nocy z pobódkami smile
          Syna karmiłam w nocy do 11 miesiąca życia, a wstawał, przez kolejne 11, a teraz
          wstaje do córeczki, która domaga się cycusia. smile
          wytrwałości
    • thesaloniki Re: Ratunku!!! 27.08.06, 22:59
      może smoczek ? Tylko do zasypiania.
      • emilly4 Re: Ratunku!!! 28.08.06, 13:47
        Drogie mamy,a nie pomyslalyscie o tym ze przyzwyczajacie swoje dzieci do zlych
        nawykow-karmienie w nocy i spanie w jednym lozku??!!
        Moja corcia ma 2 i pol miesiaca,spi we wlasnym lozeczku(czasami trzeba
        potrzymac ja tylko za raczke zeby usnela),a na nocne karmienie budzi sie tylko
        RAZ(!!).Dzieki temu wiem,ze w przyszlosci nie bede miala problemu z
        zostawianiem corki samej na noc z babcia,czy opiekunka...no i z dziecieca
        nadwaga(!!)
        • dorota539 Re: Ratunku!!! 29.08.06, 08:48
          Nie chcę Cię martwić emilly4 ale moja córeczka przez pierwsze 5 miesiecy też
          była tylko raz w nocy karmiona lub wcale, śpi sama w łóżeczku cały czas, a
          problem z nocnym karmieniem zaczął się dopiero później
          • mamaimati Re: Ratunku!!! 29.08.06, 14:04
            U nas podobnie: do konca 4 m-ca mój synek przesupiał jak kamień 5-8 godzin, od
            ponad miesiąca wstaję do niego nawet 7 razy. Dodam, że też śpi w łóżeczku, tylko
            nad ranem biorę go do siebie. Probuję podkarmiać go wieczorem kaszką, bo jest na
            piersi, ale nie wykazuje do tego wielkiego entuzjazmu.
        • marta787 Re: Ratunku!!! 29.08.06, 14:23
          jakie zle nawyki? taki niemowlak potrzebuje duzo ciepla i milosci, a przede
          wszystkim jedzenia! przeciez potrzeba czasu, zeby dziecko przyzwyczailo sie do
          zycia poza brzuchem matki. Jak bedzie starsze to bedziesz mu i tak musisla cos
          na dobranoc przeczytac, poprzytluac itd. A polecenie " idz do lozka spac" moze
          zaczac skutkowac jak dziecko moze 7 lat bedzie mialo.
          Poza tym - moze o tym nie wiesz? - ale mleko matki nie jest tak tresciwe jak to
          sztuczne i papki i to calkiem NORMALNE,ze dziecko po 2 godzinach jest juz
          glodne! Do tego 5 h. snu dla 2,5 miesiecznego dziecka to juz przespanie nocy a
          dluzej niz te 5 h i tak nie powinno byc bez jedzenia. I jeszcze cos - mlekiem
          matki nie utuczysz dziecka. Moze nawet wygladac jak ludzik "Michelin"-a a i tak
          bedzie potem szczuple. Chyba ze zaczniesz dokarmiac jakimis papkami lub
          sztucznym mlekiem....
          To calkiem proste..
          m
          • emilly4 Re: Ratunku!!! 29.08.06, 22:17
            Jesli dziecko bedzie wygladalo jak ludzik Michelin..to niestety nie jest to
            powod do dumy tylko dowod na to ze dziecko jest przekarmione,a w przyszlosci
            bedzie mialo problemy z nadwaga(komorki tluszczowe wytworzone w czasach
            dziecinstwa juz nigdy nie znikna)!!A poza tym nie widze zwiazku z licznymi
            nocnymi karmieniami a dawaniem dziecku ciepla,ja mojej corce poswiecam bardzo
            duzo uwagi w ciagu dnia,wieczorami sie wyciszamy-spiewam jej kolysanki,trzymam
            za raczke i to wystarcza,a noc jest do spania..nie wiem moze mam dziwne zdanie
            na ten temat,ale swoje radzenie sobie z takimi problemami opieram na
            ksiazce"Perwszy rok dziecka" i "Moja mama mnie rozumie",gdzie swoje zdanie
            wypowiadaja liczni specjalisci,no i przede wszystkim na swoim wlasnym matczynym
            instynkciesmile)
            • marta787 Re: Ratunku!!! 30.08.06, 09:33
              jeszcze raz- twoje dzieck nie bedzie mialo nadwagi od twojego mleka! dziecko
              musi rosnac i przybierac na wadze a nie odchudzac sie w wieku 2 miesiecy! u
              100% znajomych, ktorzy maja dzieci moje zdanie sie sprawdzilo... a do tego co w
              ksiazkach jest napisane lepiej sie nie bede wypowiadac...
    • wandalina Re: Ratunku!!! 29.08.06, 14:14
      Moja corka ma prawie rok, a od 6 miesiecy spi cala noc bez jedzenia i picia.
      Zastosowalismy metode z ksiazki "Usnij wreszcie" - byla o niej mowa na forum
      wiele razy, wiec mozna znalezc szczegoly. Ogolnie, trzeba przestac karmic
      dziecko w nocy, bo w wieku 6 miesiecy moze najesc sie w ciagu dnia i nie musi
      dojadac w nocy. Ja tez kiedys nie spalam, biegajac po butelki i usypiajac Mala.
      Teraz zyjemy normalnie, wiec wszystkim polecam.
    • renia1807 Re: Ratunku!!! 29.08.06, 21:15
      Dziecko jest najważniejsze jeśli masz pokarm karmij swoją córeczkę jak
      najdłużej.Ale!!!żeby opiekować się dzieckiem ty musisz być wypoczęta. Brak snu
      napewno ci tego nie umożliwia. Uważam,że powinnaś pomyśleć o dokarmieniu
      córeczki na noc. Moją córeczka od 5 mies. przesypia całą noc ,ostatni posiłek
      dostaje około 9 (bebiko2z kleikiem ryżowm) i śpi do 5, 6rano. Obie wstajemy
      wypoczęte , jej uśmiech na dzień dobry dodaje mi więcej sił.(obecnie ma 8 mies.)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka