Dodaj do ulubionych

Od kiedy myć ząbki

IP: *.* 11.12.02, 10:53
Hejkamoja córeczka ma 10 miesięcy i cłe dwa ząbki na doleOd kiedy się dziecku myje ząbki???I czym????POzdroGosia Fuga
Obserwuj wątek
    • Gość: asia_t Re: Od kiedy myć ząbki IP: *.* 11.12.02, 11:21
      Ja kupiłam dzieciom szczoteczki, takie małe dziecinne. Na początku dawałam im do zabawy, gryźli je zawzięcie (gdzieś czytałam, że to pomaga w ząbkowaniu, tzn. pomaga przebić się ząbkom). Teraz co wieczór po kolacji próbuję im przetrzeć ząbki szczoteczkami,ale zwykle wyrywają mi je z ręki i sami "szorują". AsiaT
      • Gość: Anika Re: Od kiedy myć ząbki IP: *.* 11.12.02, 12:41
        Ja również myłam ząbki Michałkowi, jak tylko miał dwa. Równiwż daję mu szczoteczkę do zabawy, gryzie ją razem z nałożoną odrobinką pasty, zawsze troche sobie przeczyści.No i wieczorem po mleczku z kaszką również myjemy ząbki. Michaś tak "polubił" mycie ząbków, że jak tylko zobaczy jak ja myję zeby to też chce swoją szczoteczkę.Na pewno Karolci nie zaszkodzi, a przynajmniej przyzwyczai sie do szczotki.pozdr, Ania
    • Gość: kasiaz Re: Od kiedy myć ząbki IP: *.* 11.12.02, 12:00
      Moj synek ma 8,5 mies. i prawie 6 zabkow. Od 3 tyg. "szczotkujemy" zeby szczoteczka silikonowa NUKa (tylko woda-zalecenie lekarza). Myjemy zeby po zjedzeniu slodkiej kaszki i wieczorem (o ile Maksio nie usnie podczas jedzenia). Szczoteczka jest w komplecie z czyms co przypomina maczuge silikonowa, ktora sluzy dziecku do masowania dziasel. Moj synek b. chetnie ja gryzie.Kasia (mama Maksia 20.03.2002)
      • Gość: Edyś Re: Od kiedy myć ząbki IP: *.* 11.12.02, 18:33
        Ja mam totalnego bzika na puncie mycia zębu i dbania o higienę buziaka mojej małej. Nie mogę patrzeć na 2 letnie dzieci bez zębów (które trzeba było usunąć taką miały próchnicę). Dlatego mojej małej zaczęłam myć buziaczaka zanim jeszcze pojawiły się ząbki. Teraz gdy w buzi są już 3 ząbki myję jej buzię samą wodą i taką szczoteczką zakładaną na mój palec.Potem daję małej do rączki szczoteczkę dla dzieci nuka ( ktoś już o niej pisał w tym wątku). Ząbki staram się myć po każdy jedzeniu, ale nie zawsze się udaje. Nie używamy smoczka ( soki pijemy z kubka niekapka)i nie całujemy się w usta. Fuga nie martw się tym, że twoja dzidzia nie widziała jeszcze szczoteczki ja zaczęłam myć ząbki w przedszkolu i zęby posiadam wszystkie i to bez dziur :)
    • Gość: Ifona Re: Od kiedy myć ząbki IP: *.* 11.12.02, 19:47
      witaj Fuga,mój Maciek ma 10 miechów, 3 zęby, czwarty w drodze, ale już od ponad miesiąca myjemy ząbki, tzn. wygląda to tak jak opisywały poprzedniczki, Maciek zawzięcie obgryza szczoteczkę, po pierwszych 5 minutach, gdy pasja szczotkowania u niego jest najwyższa, ja przechodzę do działania, sama mu sszczotkuję. Dzisiaj , podczas zabawy w wannie, zauważyłam, że wypluwa wodę, poćwiczę z nim trochę jeszcze i myślę, że za około dwa miesiące dołącze pastę.Jego największym autorytetem jest starszy brat, więc myślę, że nauka szczotkowania wyjdzie szybciej niż u Piotrusiapozdrawiam, życzę osiągnięć w tej dziedzinieifona
      • Gość: magame Re: Od kiedy myć ząbki IP: *.* 13.12.02, 11:37
        Mój Szymuś ma 10 miesięcy i od 7 miesiąca myje mu ząbki. Dla niego jest to straszna frajda! Myje mu zabki silikonowa szczoteczka i narazie jedynie woda. Z tego co pisaly moje poprzedniczki dzieciaki uwielbiaja mycie zebow i sprawia im to nie lada przyjemnosc! Zycze sukcesow i czerpania radości z tej codziennej czynnoścismile
    • Gość: Lolinka Re: Od kiedy myć ząbki IP: *.* 14.12.02, 23:52
      My kupiliśmy pierwszą szczoteczkę- całą gumową, do masażu dziąseł, kiedy Natalka miała 4 mies. i zaczynała się ślinić "na zęby". Cel był taki, żeby nie bała się manipulowania szczotką w ustach (ja zbyt dobrze pamiętam własne negatywne przeżycia). Obecnie ma prawie 10 mies., trzy zęby, trzy w drodze, własną szczoteczkę Jordan Baby (najmniejsza dostępna, ale już z prawdziwym włosiem) i pastę Silca Putzi. Intensywnie uczymy się pluć, ale nawet jak nam nie wyjdzie to się nie martwimy, bo pasta jest zupełnie nieszkodliwa. Na koniec wspomnę, że moje dziecko na próbę zabrania szczoteczki po umyciu ząbków każdorazowo reaguje płaczem. Lepsze to niż niechęć. Karolina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka