Dodaj do ulubionych

Spanie na brzuszku

19.12.05, 00:14
Na wstepie chcialam sie przywitac, to jest moj debiut na forum. Do tej pory
bylam biernym uczestnikiem. Przyznam, ze bardzo licze na Wasza pomoc i
akceptacje.
Moj synek bardzo nie lubi lezec na brzuszku, nie mowiac juz o spaniu.
Probowalam juz roznych sposobow zeby go zachecic, ale za kazdym razem konczy
sie to wielkim niezadowoleniem. Co zrobic zeby maluch polubil lezenie na
brzuszku? Czy Wasze dzieci potrafia juz samodzielnie przekrecic sie na plecy?
Obserwuj wątek
    • aniapatryk Re: Spanie na brzuszku 19.12.05, 08:34
      Witam!!!!!!!!!
      E tam nie martw sie,moj wrecz niecierpi lezec na brzuszku i nie bede go
      zmuszac.Moj starszy synek tez nie lubil,nie lezał ,usiadł majac 6 m-cy,fakt
      przez to ze nie chcial lezec na brzuszku zaczał dopiero raczkowac majac 10
      m-cy.Ale tak to wszystko ok.Dziecko chyba jak nie polubi tego od samego poczatku
      to dalej nie ma co z tym walczyc
    • kolagulka Re: Spanie na brzuszku 19.12.05, 08:37
      Witaj na forum!
      Mój synek czasem ma ochotę poleżeć na brzuszku, a czasem nie i okropnie się
      wtedy wydziera. Ale ja kładę go na brzuch i klepię po pupci albo masuję plecki
      - wtedy się uspokaja i leży sobie spokojnie aż zaśnie.
      A czasem, gdy zaśnie mi na rękach i jest już "bezwładny", to układam go na
      brzuch na śpiąco.
      Nigdy nie kładę go na brzuchu na noc!
      Mój synek jescze się sam nie przekręcił na plecki, ale już niedużo mu brakuje
      i zazwyczaj próbuje to robić, kiedy się wścieka i ewidentnie nie chce leżeć na
      brzuchu - bardzo się wtedy wygina, robi "kołyski", podnosi nóżki do góry i chce
      się obrócić, ale jescze przeszkadza mu ręka...
    • monika9710 Re: Spanie na brzuszku 19.12.05, 11:21
      moja też długo nie wytrzymuje na brzuszku, jeśli chodzi o spanie: typowo na
      brzuszku zasnąć udało jej się tylko raz w nocy, leżąc koło mnie.natomiast
      przekęcanie-zrobiła to dwa razy już chwilkę temu(miała ok 5 czy 6 tyg) i od
      tamtej pory nie przekręca się.
    • nie_zapominajka1 Re: Spanie na brzuszku 19.12.05, 12:00
      Mój synek w ciągu dnia leży na brzuszku prz mnie, zachęcam go do zabawy
      kolorowymi zabawkami. Wytrzymuje tak góra 10 minut. Też nie odwraca się jeszcze
      na plecki, ale jest duży i jest mu trudniej.
      A co do spania na brzuszku to nie śpi na brzuszku NIGDY. Nawet nie próbuję, w
      związku z moim przeczuleniem dotyczącym SIDS (zespół nagłej śmierci
      łóżeczkowej).
      • hanna26 Re: Spanie na brzuszku 19.12.05, 21:09
        To wcale nie przeczulenie. Lekarze zalecają, żeby niemowlęta nie zasypiały
        nigdy na brzuchu, wtedy, gdy nikt ich nie pilnuje (czyli głównie w nocy). Gdy
        nasza maluszka w trzeciej dobie życia musiała leżeć pod lampą, lekarze na
        Karowej powtarzali do znudzenia: "Tylko niech pani nie zaśnie, kiedy dziecko
        leży na brzuchu!".
        • maggie2229 Re: Spanie na brzuszku 20.12.05, 16:50
          moja Weronisia tez specjalnie za lezeniem na brzuszku nie przepada,chyba 2-3
          razy udało się jej usnąć (tylko w dzień pod naszą kontrolą!!!), ale za pierwszym
          razem chyba byla bardzo zmęczona,za kolejnymi pomogło delikatne głaskanie po
          pleckach, kolejny raz usnęła brzuszkiem na moim brzuszku i udało się ją tak w
          miarę nie ruszając przełozyć na łózko.Z uwagi na dlugo u nas występujący kikut
          pepowinki (odpadł dopiero po skończeniu 6 tyg) mała prawie w ogóle nie znała tej
          metody leżenia i dlatego zaczynaliśnmy od kilku minut,i powoli polubiła, a my
          sie cieszylismy bo to dobre ćwiczenie
          u nas omagało polożenie się obok i smianie się i zagadywanie i pokazywanie
          zabawek,jak sie zapatrzyła to dlużej poleżała a o to nam chodziło, dobre i kilka
          minutek na początek
          teraz pod choinke czeka mata edukacyjna z lusterkiem, które ma zmobilizowac do
          dłuższego podnoszenia główki na brzuszku więc kolejny krok...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka