Dodaj do ulubionych

Macierzyński

24.01.06, 21:59
mam pytanie od kiedy liczy się macierzyński ?
od dnia porodu?
i kiedy i jak nalerzy złorzyć wniosek?
Obserwuj wątek
    • dido_dido Re: Macierzyński 25.01.06, 08:18
      Macierzyński liczy się od dnia wystawienia właściwego zaświadczenia przez
      lekarza. Może je wystawić lekarz na 2 tygodnie (lub oczywiście mniej) przed
      terminem spodziewanego porodu. Jezeli nie byłaś na macierzyńskim przed porodem
      to macierzyński liczy się od dnia porodu - szpital wystawia zaświadczenie,
      które zależnie od tego gdzie pracujesz albo dostarczasz do swojego zakladu
      pracy albo bezpośrednio do ZUS.
      Jezeli przed porodem byłaś na zwolnieniu lekarskim to ZUS nie ma prawa
      samodzielnie przekwalifikować Ci zwolnienia na macierzyński.
      Iwona
      • mia80 Re: Macierzyński 25.01.06, 10:50
        Kiedy złozyć powinnam zaświadczenie sama, kiedy składa zakład pracy. Jaka jest
        róznica, chodzi może o ilość zatrudnionych osób w firmie?
        • dido_dido Re: Macierzyński 25.01.06, 12:59
          Zgodnie z tym linkiem potrzebny jest jeszcze akt urodzenia dziecka - tego
          akurat nie pamiętałam. Wiem, że od ilości zatrudnionych w zakładzie pracy
          zależy kto wypłaca zasiłek - zakład jeżeli jest więcej niż 20, ZUS jeżeli mniej.
          Myślę, że najlepiej zapytać w swoich kadrach.
        • mamad1 Re: Macierzyński 25.01.06, 20:08
          Jeśli jesteś zatrudniona, zaświadczenie zawsze zanosisz do zakładu pracy, bo to
          pracodawca udziela urlopu macierzyńskiego, niezależnie od tego kto go wypłaca.
    • megan7 Re: Macierzyński 25.01.06, 11:13
      to link do strony zusu na temat zasiłku macierzyńskiego
      www.zus.pl/swiadcze/zas003.htm
    • nikasob Re: Macierzyński 25.01.06, 20:58
      Ech... ten projekt wydłużenia urlopu o 2 tygodnie leży sobie w sejmie i nic z
      nim nie robią, kurcze, niech zdążą do kwietnia...
    • nikasob Re: Macierzyński 06.02.06, 14:13
      Właśnie doczytałam projekt (30 stycznia skierowany do sejmu) i punkt drugi
      mówi, że zmiany dotyczą również mam, które urodziły po 1 styczniasmile br. nawet,
      jeśli już nie korzystają z urlopusmile tak więc nas, jeśli przejdzie, będzie to
      dotyczyć.

• mia80 Re: Macierzyński 06.02.06, 14:48
        A co jeśli będę miała przyznane świadczenie rehabilitacyjne do dnia porodu, a
        okaże się, że od września mam pracę i będę chciała złozyć wniosek o przyznanie
        mi wcześniejszego o 2 tyg. przed porodem zasiłku macierzyńskiego? Mogę tak?
        • mamad1 Re: Macierzyński 06.02.06, 19:30
          Św.rehabilitacyjne zazwyczaj przyznają do dnia porodu, ale zawsze możesz je
          przerwać i iść na macierzyński. Zus z pewnością się nie pogniewa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka