Dodaj do ulubionych

siku do nocnika

06.07.06, 14:21
Czy są tutaj jakies "zdolne" dzieci, które robią siku lub kupkę do nocnika.
Ja dziś dopiero kupiłam foczkę- nocniczek i Zuza strasznie się cieszy jak Ją
na nią sadzam. Zastanawiam się tylko, czy to nie za wcześnie? Może tylko
chodzi po prostu o oswajanie dziecka z nocnikiem, bo chyba jeszcze jest na
tyle mała, że nie kontroluje tego co robiwink Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • conchita1 Re: siku do nocnika 06.07.06, 14:55
      Moja jest "zdolna" dzięki babci, która po jedzeniu wytrwale sadowi ją na
      nocniczek od kiedy skończyła pół roku. Efekty są niezłe: ok. 90% kupek ląduje w
      nocniczku, siku rządzi się innymi prawami. Tzn. często gdy jest na nocniczku to
      siku zrobi, ale poza tym ładuje w pieluchę, a wczoraj nawet tuż przed kąpielą
      zrobiła fontannę na całą łazienkęsmile!

Nie podejrzewam nawet, że kontroluje swoje odruchy, ale korzyści z sadowienia
      są wymierne. Pomijając spadek zużycia pieluch, to łatwiej jest jednak wyrzucić
      kupkę z nocnika i obetrze minimalnie zabrudzoną pupkę, niż ścierać kupę
      rozmazaną na pół pupy i wgniecioną w różne zakamarkismile

A propos foczki - jeśli jest to taka foczka, którą miałam, to dobra jest tylko
      w sezonie letnim. Czy trzeba do niej ściągać z nóżek ubranko (czy głowa foczki
      jest między nogami dziecka?)? W sezonie chłodniejszym półgoły maluch może
      zmarznąć, no i to ubieranie... Lepiej jak z przodu nocnik (prawie) nic nie ma -
      wystarczy tylko opuścić trochę spodenki/majtki i można korzystać...smile

Życzę dużo zabawy z nocniczkiem!
      • kuncwotek Re: siku do nocnika 06.07.06, 15:31
        o kurczaki nawet nie zastanawiałam się nad tym, że trzeba rozbierać dziecko do
        foczki. Rzeczywiście. Teraz i tak Zuza nagolaska latal, ale w zime to jest bez
        sensu. Puki co mamy foczkę, a na zimę kupimy inny i chyba juz wiekszy. Dzięki
        za radę. A WY macie z melodyjką, czy bez i czy to się sprawdza?
        • alciafedo Re: siku do nocnika 06.07.06, 15:49
          my tez mamy nocnik
          Kaczuszke
          korzystamy z niego od 6 miesiaca
          kupka juz prawie zawsze jest na nocnicze
          no a siuski to wiadomo inaczej ale kupke probujemy wyczuc jak zaczyna sie
          wiercic

idzie niezle

• kuncwotek conchita 06.07.06, 20:00
            mój mąż wymyślił, że zimą mozna sadzać dziecko tyłem do głowki foczki i wówczas
            nie trzeba zdejmować ubranka. Dobry pomysł co?;D
            • conchita1 Re: conchita 06.07.06, 22:59
              W zasadzie możnasmile! Ale dziecku wygodniej jest, jak jest z przodu, może się
              złapać za uszka i jakoś kształt lepiej się układa. Gaja nawet lubiła na niej
              siedzieć.

Nie wiem, czy maluszkowi będzie wygodnie z tyłu - te foczki prawie wcale nie są
              profilowane. Kaczuszka jest o niebo wygodniejsza - dobrze wyprofilowana z
              oparciem na plecki. Mamy też taki mały nocniczek okrągły - ale ma wąskie brzegi
              i praktycznie bez oparcia. Nadaje się dla starszych dzieci - moja 2,5 latka
              korzysta z niego, gdy kaczuszka zajętasmile

Ja raczej proponuję jesienią przerzucić się na kaczuszkę albo coś podobnego.

Zresztą nie wiem jak u was ze wstawaniem z nocniczka - u nas wymagało trochę
              gimnastyki wyciągnąć tą foczkę z pomiędzy nóżek - miała tendencję do klinowania
              sięsmile. Z kaczuszki Gaja sama wstaje.

Nie mamy melodyjki - za kupkę i siku bijemy brawo i całujemy - to wystarcza.
              • magalik Re: conchita 07.07.06, 09:02
                Natalka tez robi siusiu do nocniczka, od jakiegos poltora miesiaca, kiedy
                zaczela sztywno siedziec to sprobowalismy i od razu z sukcesem. niestety z
                kupkami jest gorzej - mala jakos sie nie wierci specjalnie przed zrobieniem i
                ciezko mi wycelowac a np 15 min nie chce jej trzymac na nocniku zeby sie nie
                zniechecila.
                niestety nasze maluchy jakis czas jeszcze nie beda sygnalizowaly ze im sie chce,
                ale do czego sluzy nocnik kojarza - Natalke jak posadze i ona chce siku to
                siedzi i po chwili robi,za tojak nie chce to zadna sila jej na nocniku nie
                utrzymam , wstaje, krzyczy i tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka