martunia78 11.07.06, 19:51 Mój mały chyba lubi tak spać bo odrazu zasypia i śpi dłużej, chyba mu się kojarzy jak czasem śpi na naszych klatkach piersiowych Czy Wasze maluszki mają ulubione pozycje?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dysia83 Re: Spanie na brzuszku 11.07.06, 19:58 Mój Szymus najbardziej lubi spać na lewym boczku.Na brzuszku poleży tylko chwilkę i zaraz płacze.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gonia290 Re: Spanie na brzuszku 11.07.06, 20:28 Hej, to jest także ulubiona pozycja mojej córeczki(starszej też- do tej pory ją preferuje). Po jedzeniu leży na boczku ale już nauczyłam się rozpoznawać kiedy chce na brzuszek i szybko jej to umożliwiam, a wtedy zasypia natychmiast i -mam podobne do Ciebie wrażenie-śpi dłużej.Nawet na spacerze nie przepuści i muszę ją ułożyć według jej życzenia.Za to wtedy mogę spokojnie posiedzieć na ławeczce i poczytać bo wcale jej nie przeszkadza ,że wózek stoi.Dominika także kiedy nie śpi to większość czasu spędza w tej pozycji.Jak się zmęczy oglądaniem świata to się kładzie i,o dziwo, długo wytrzymuje nie marudząc. Acha, to najlepsza pozycja jeśli chodzi o kręgosłup, bioderka, symetryczność główki, ułatwienie oddania gazów... no same zalety po prostu... Poza tym uwielbiam patrzeć jak tak śpi "na żabę".) Starsza córunia tez mnie rozczula tą pozycją. Pozdrawiam Ciebie i Maleństwo, Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
martunia78 Re: Spanie na brzuszku 11.07.06, 20:52 Na noc tez tak kładziesz? ja sie troche boje...na spacerze jeszcze nie wypróbowałam raczej noszę go w chuście-wszyscy sie gapią jakbym szła z Bradem Pittem conajmniej;P Buzi Również Was pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gonia290 Do Martunia 12.07.06, 07:45 Witaj, właśnie o to chodzi ,że w tej pozycji dłużej śpi w nocy. Nie boję się bo śpi na bezpiecznej poduszce, sama potrafi obrócić główkę gdy jej się strona znudzi, no i lekarz nie ma nic przeciwko temu (ja przewrażliwiona matka musiałam o to zapytać). Teraz też leży w tej pozycji na moich kolanach i setnie się bawi. Pozdrówka! Odpowiedz Link Zgłoś
moli75 Re: Spanie na brzuszku 11.07.06, 21:11 Mój Szymonek uwielbia spać na prawym boczku. A na brzuszku też, ale pod warunkiem, że jego brzuszek leży na moim brzuszku Odpowiedz Link Zgłoś
asia.kubek Re: Spanie na brzuszku 11.07.06, 21:43 Mój 2-miesięczny Szymuś też uwielbia tą pozycję. Śpi nawet w nocy, choc usypia na prawym boczku. A śpi tak dłużej bo nie przeszkadzają mu "latające" jego łapki ) Asia. Odpowiedz Link Zgłoś
kkatie Re: Spanie na brzuszku 11.07.06, 23:53 moj dokladnie tak samo. i tez mysle, ze sie wtedy 'nabiera', ze jest przytulony do klatki ) jak zaczyna marudzic w nocy, to czesto go klade na brzuszek i potrafi tak wiekszosc czasu przespac ) Odpowiedz Link Zgłoś
mimi_75 Re: Spanie na brzuszku 12.07.06, 09:02 hej, wiecie ja wyczytałam w książce -pierwszy rok życia (to jest kontynuacja tej pt. w oczekiwaniu na dziecko), że dziecko absolutnie nie powinno spać na brzuchu tylko na plecach, wg nich pozycja na brzuchu jest jak najbardziej wskazana ale w czasie aktywności dziecka, w czasie snu może być niebezpieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
masza76 Re: Spanie na brzuszku 12.07.06, 09:16 moja Ida też lubi spać na brzuszku i równiez mam wrażenie, że sie trochę nabiera i myśli, że dalej leży na mamie lub tacie. uspokaja się dużo szybciej w tej pozycji. ale kładę ją tak tylko w ciągu dnia, kiedy mogę często do niej zagladac. w nocy śpi na pleckach i też to lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
september_77 Re: Spanie na brzuszku 12.07.06, 09:54 Moja córcia musi mieć dobry dzień, żeby dłużej poleżeć i pospać na brzuszku. Jej ulubiona pozycja do snu to leżenie na pleckach, rączki w górze, a nóżki zgięte w kolanach i złączone stópkami(!). Odpowiedz Link Zgłoś
aga2512 Re: Spanie na brzuszku 12.07.06, 12:20 moja Magdusia oprotestowuje leżenie czy spanie na brzuszkju głośnym płaczem aż kaszle najdłużej swiadomie 5 min lezała czasami gdy śpi to ją położe i troche pośpi ( a właśnie to taka dobra pozycja na bioderka no i uczy sie pełzac co później jest dobre przy raczkowaniu bo ponoć dzieci które mało leżą na brzuszku omijają etap raczkowania Odpowiedz Link Zgłoś
szprotka6 Re: Spanie na brzuszku 12.07.06, 15:53 Ja Piotrusia ukladam w nocy na brzuszku, w dzień zresztą też. To wskazanie ortopedy w zwiazku z bioderkami oraz pediatry-brzuszek. Ja widzę same zalety tego: nie spłaszczona potylica, Piotrek pieknie podnosi sie juz na piąstkach nawet, łatwiej mu trawić mleczko. Oczywiście wiele razy spotkalam sie z opinia, ze pozycja na brzuchu w nocy moze grozić tzw śmiercią łóżeczkową, ale syn spi z nami w pokoju, jakoś wydaje mi się ze jest bezpieczny. Zauwazylam, że zdania sa podzielone wśród pediatrów-jedni zalecaja tak, inni inaczej. Ola Odpowiedz Link Zgłoś
agness25 Re: Spanie na brzuszku 12.07.06, 18:57 Mój Szymek praktycznie cały czas śpi na brzuszku, zarówno w dzień jak i w nocy.Jedynie na spacerze woli leżec na plecach. Odpowiedz Link Zgłoś
malusia4 Re: Spanie na brzuszku 12.07.06, 19:07 Moja Karolinka w ogóle nie lubi leżeć na brzuszku. Jak tylko ją kładę, to zaczyna stękać i się użalać jak to jest jej niedobrze. W końcu wszytsko kończy sie wielkim płaczem. Staram sie jednak przynajmniej raz dziennie kłaść ją na brzuszku, żeby uczyła sie podnosić główkę. Zauważyłam też, ze po takiej gimnastyce brzuszka nie ma problemu z bączkami. Pozdrawiam, KAsia Odpowiedz Link Zgłoś
asia517 Re: Spanie na brzuszku 18.07.06, 06:04 Od kilku dni mój synek spi w nocy na brzuszku i potrafi przespac w ten sposób 6- 7 godzin. Obawy budzi tylko fakt, że spanie na brzuszku może spowodowac tzw. śmierc łóżeczkową. Nie wiem co robic, próbowaliśmy z mężem przekręcic małego na plecki, ale po kilku minutach synek strasznie płakał. Czy korzystacie z niań elektronicznych lub monitorów oddechu? Sprawdzałam na allegro - ceny zaporowe! pozdrawiam Asia z Mateuszkiem Odpowiedz Link Zgłoś
olensia Re: Spanie na brzuszku 18.07.06, 17:12 moja corenka tez spi na brzuszku, wydaje mi sie ze jesli dziecko samo przereca glowke to nie ma zagrozenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
nikasob Re: Spanie na brzuszku 19.07.06, 09:37 Śmierć łóżeczkowa zdarza się najczęściej u maluchów między 2 a 6 miesiącem życia. One sobie już radzą z przekręcaniem główki, więc to chyba nie ma żadnego wpływu... Mojej małej jest obojętne jak śpi; jak jest obudzona to raczej woli na boku lub pleckach, żali się, jak ja kładę na brzuszku więc na razie nie przesadzam z ta pozycją. Nam zasponsorawano monitor oddechu, więc śpię spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia517 Re: Spanie na brzuszku 19.07.06, 11:03 No właśnie mój Mateuszek jest w tym przedziale wiekowym - w niedzielę skończy 2 miesiące. Zamówiłam monitor, więc mam nadzieję, że wszyscy będziemy spac spokojnie pozdrawiam Asia z Matim Odpowiedz Link Zgłoś