Dodaj do ulubionych

RUCHLIWOŚĆ DZIECKA

02.02.07, 14:34
Witam!
Jak mają się wasze maluszki? Jak z ich ruchliwością?
Ja jestem w 38 tyg. i od wczoraj zaobserwowałam, że moje dzieciątko porusza
się bardzo leniwie. Kiedyś potrafiło dawać czadu a teraz tylko takie byle co
i to bardzo żadko. Zaczynam się niepokoić. Czy coś jest nie tak? Zdaję sobie
sprawę, że ma mało miejsca(zwłaszcza, że wczoraj bardzo zniżył mi się brzuch)
i może dość przepychania się ale to i tak mnie zastanawia.
Obserwuj wątek
    • mo1717 Re: RUCHLIWOŚĆ DZIECKA 02.02.07, 14:37
      jeżeli chodzi o czestotliwośc ruchów to zadnych zmian
      ale jezeli chodzi o siłę - to zdecydowanie większa tongue_out
      dzieciaki juz nie mają miejsca, ale moje i tak sobie radę daje z fikaniem smile
      z Adasiem było tak samo, nawet podczas porodu i podczas samych skurczy sobie fikał(ale to nie było zbyt przyjemne..../
    • nhania Re: RUCHLIWOŚĆ DZIECKA 02.02.07, 15:14
      ja jutro zaczynam 39 tydzień. moja córeczka też od jakiegoś tygodnia bardzo
      delikatnie puka - juz nie kopie wink. ale tez się wypina jakby chciała sobie
      chociaż trochę wiecej miejsca zapewnićwink nie ma się czym przejmować. musisz
      tylko obserwować CZY się rusza. i jeśli coś cie bedzie niepokoiło to do lekarza
      smile ale tera zjuz maluszki mało sie ruszają i delikatnie wink
      pozdrawiam
    • mlwawpl ziena77-nic się nie martw 02.02.07, 15:14
      Często tak jest, że jak brzuch się obniży, to dzidzia zaczyna mniej się ruszać.
      Nie u wszystkich to widać, ale jest normalne. Oprócz tego, że dziecko jest
      niżej, głowę ma prawie unieruchomioną, to podobno jeszcze zbiera siły na
      zbliżający się poród smile
      Oczywiście jeżeli Cię bardziej uspokoi, to skontaktuj się ze swoim ginekologiem.
      Pozdrawiam

M.
    • marzusia_s Re: RUCHLIWOŚĆ DZIECKA 02.02.07, 16:34
      Mały Szymek też się mniej, a raczej łagodniej rusza, nie są to kopniaki tylko
      takie wyciąganie się - jestem w 37 tc. Gin kazał mi dwa razy dziennie liczyć
      ruchy dziecka, godzinę rano i godzinę wieczorem, zawsze o tej samej porze.
      Jezeli ruchów będzie mniej niż 3 dwa razy pod rząd to natychmiast dzwonić.
      Oczywiście mały jest na tyle złosliwy, że w trakcie liczenia nie rusza się
      wcale, a minutę po przeciąga jak oszalały. Spróbuj może tez liczyć ruchy, wtedy
      będziesz miała skalę porównawczą, czy rzeczywiście ich ilość jest mniejsza. A
      jeśli bardzo cię to niepokoi skontaktuj się z lekarzem.
      Pozdrawiam
      • princessa1 Re: RUCHLIWOŚĆ DZIECKA 02.02.07, 17:36
        Moja mała w 9 miesiącu też jest bardzo spokojna, mało kopie raczej sie przesuwa.
        Pytałam o to gina, bo się niepokoję i miałam 2 razy ktg stwierdził, że wszytsko
        jest w porządku a tętno ksiązkowe. Też liczę ruchy, najbardziej ruchliwa jest
        wieczorem i niby tak jest często.
        • aga_lub_marcin Re: RUCHLIWOŚĆ DZIECKA 02.02.07, 18:22
          Ja tez swojego mniej czuje,ale na przyklad maz przyklada reke i mowi ze go
          kopnal a ja tego nie czulam, a sama czesto reki na brzuch nie klade, wiec
          wyczuwam moze tylko te silniejsze kopniaki.
          Najbardziej lubi sie ostatnio wiercic jak ja się kąpię, aż brzuch faluje i
          robią się górki jak sie napina,najczesciej z prawej strony, nie wiem czy to
          znaczy ze tez by sie popluskał,czy niezbyt mu odpowiada pozycja i tak sie wirci.
          • 3aloczki Re: RUCHLIWOŚĆ DZIECKA 03.02.07, 17:47
            A u mnie bez zmian.... szaleniec kopie tak, że cały brzuch mo chodzi na prawo i
            lewo... właśnie przed chwilą kopnął mnie dosyć boleśnie i w górę brzucha i w
            szyjkę macicy... Jak mój małż przykłada rękę to czasem się uspokaja a czasem tez
            daje mu odczuć swoją siłę. Gdzieś czytałam o dwóch zależnościach, które mogą się
            potwierdzić po narodzinach (ale nie muszą0:
            1 jak bąbel jest baaardzo ruchliwy to będzie też bardzo żywym i ruchliwym dzieckiem
            2 jak większą aktywność wykazuje w nocy nie dając mamie spać niż w dzień to też
            tak może być na początku
            Cóż, niedługo same sprawdzimy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka