ewaula 02.03.07, 11:59 Czy słyszałyście ,żeby ktoś przepisał i kazał podawac dziecku?Podobno to dobre rozwiązanie i najlepsi lekarze polecają. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiaa256 Re: Fluor w tabletkach 02.03.07, 12:12 Kurcze nie wiem jak to jest z tym fluorem, bo mi pediatra kazała szukać pasty do zebów dla dzieci z jak najmniejsza dawką fluoru. Nie wiem w jakim celu miałoby się go podawać dziecku w tabletkach. Odpowiedz Link Zgłoś
wandalina Re: Fluor w tabletkach 02.03.07, 12:45 Ja pytalam pediatry i dwoch stomatologow. Nie polecali tabletek, bo podobno nie wiaodomo, jakie nagromadzenie fluoru w organizmie moze miec konsekwencje w przyszlosci. Z drugiej strony czytalakam, ze woda w kranahc nie jest fluoryzowana, wiec powinno sie dzieciom dawac fluor. Ale na razie nie daje, a zeby myjemy pasta z ksylitolem (bez fluoru) Odpowiedz Link Zgłoś
mamahanki Re: Fluor w tabletkach 02.03.07, 14:02 w Niemczech podaje sie dzieciom tzw przez polakow fluoretki, to jest witamina D z fluorem, sama nie wiem jak dlugo, corce dawalam chyba do roku, a malemu jeszcze krocej, przerzucilam sie na paste do zebow z fluorem. Aha i jeszcze cos takiego bylo ze kiedy podajesz ten fluor to wtedy pasta do zebow ma byc bez. Odpowiedz Link Zgłoś
malwinka35 Re: Fluor w tabletkach 02.03.07, 14:19 Córkom 8 lat temu nasza lekarka kazała podawać Zimafluor. Podawałam przez 2 lata (w każdy dzień roboczy - wychodziło 250 dawek w roku). Potem kazała przestać, bo najnowsze badania były różne (na zachodzie podobno zaczęli się z tego wycofywać). Synowi jak spytałam czy podawać powiedziała, że nie zaleca już dzieciom fluoru w dodatkowej postaci, bo kolejne badania pokazały, że w wodzie i innych źródłach jest go wystarczająco dużo. Myjemy Elmeksem dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
doso1 Re: Fluor w tabletkach 03.03.07, 10:25 Ja podawalam fluor przez kilka miesiecy tak co 2-3 dni. Ale ostatnio bylysmy u dentysty i powiedziala, zeby go nie dawac. Lepiej dawac troszke wiecej pasty do mycia (oczywiscie z fluorem), a tabletki calkiem odstawic. Co tez poslusznie uczynilam Aha, myjemy elmexem dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia152 Re: Fluor w tabletkach 03.03.07, 16:17 podawalismy corce zymafluor przez ok. 2 lata, ale potem przestaliśmy, bo po pierwsze pediatra nam odradzila, a po drugie wwyczytalam w Angorze chyba z ubieglego roku, ze na zachodzie rzeczywiscie sie z tego wycofują, bo zrobili jakies badania ze dodatkowy fluor w skrajnych przypadkach moze wplywać nawet na rozwoj psychiczny dziecka i coś jeszcze, teraz juz nie pamiętam; poza tym woda w kranach jest fluorowana, tylko jego poziom jest rożny, mozna to w sanepidzie chyba sprawdzić Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_zi Re: Fluor w tabletkach 03.03.07, 20:15 ehh, co kraj to obyczaj... bylam wczoraj u dentysty i powiedzial mi ze dzieci do 6 rz nie powinny uzywac pasty z fluorem. Dlatego ze polykaja paste. Pytalam co moge zrobic aby dbac o zeby corki. |Nic o zadnych tablketkach z fluorem nie mowil. A poniewaz mloda nie je i nie pije w nocy, nie zasypia z butelka, przed snem ma myte zabki nenedentem, i nie uzywa smoczka, wszytsko jada z lyzeczki to podobno moge spac spokojnie bo prochnica nam nie grozi... no ale teoria sobie a zycie pewnie sobie... czas pokaze. Odpowiedz Link Zgłoś
thmwag1 Re: Fluor w tabletkach 04.03.07, 20:54 ja podaję zymafluor (krople) Mój pediatra sprawdzał jak wygląda zawartość fluoru w naszej wodzie z wodociągów i ponieważ wyszło, że fluoru w niej nie ma, zalecił podawanie kropelek. Podaję więc bo w związku z tym, ze tego fluoru nie ma w wodzie nie mogę go przedawkować Ale właśnie zanim się zdecydujecie to sprawdźcie jaka woda u was płynie Odpowiedz Link Zgłoś
robin2510 Re: Fluor w tabletkach 05.03.07, 08:44 Ja też mam kupiony już Zymafluor w kropelkach. Moja Pani Stomatolog powiedziała że jest on dobry bo chroni również zawiazki zębów stałych przed próchnicą . Mam dawać na łyżeczkę wody 6 kropelek codziennie. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś