Dodaj do ulubionych

Fluor w tabletkach

02.03.07, 11:59
Czy słyszałyście ,żeby ktoś przepisał i kazał podawac dziecku?Podobno to
dobre rozwiązanie i najlepsi lekarze polecają.
Obserwuj wątek
    • kasiaa256 Re: Fluor w tabletkach 02.03.07, 12:12
      Kurcze nie wiem jak to jest z tym fluorem, bo mi pediatra kazała szukać pasty
      do zebów dla dzieci z jak najmniejsza dawką fluoru. Nie wiem w jakim celu
      miałoby się go podawać dziecku w tabletkach.
    • wandalina Re: Fluor w tabletkach 02.03.07, 12:45
      Ja pytalam pediatry i dwoch stomatologow. Nie polecali tabletek, bo podobno nie
      wiaodomo, jakie nagromadzenie fluoru w organizmie moze miec konsekwencje w
      przyszlosci. Z drugiej strony czytalakam, ze woda w kranahc nie jest
      fluoryzowana, wiec powinno sie dzieciom dawac fluor. Ale na razie nie daje, a
      zeby myjemy pasta z ksylitolem (bez fluoru)
      • mamahanki Re: Fluor w tabletkach 02.03.07, 14:02
        w Niemczech podaje sie dzieciom tzw przez polakow fluoretki, to jest witamina D
        z fluorem, sama nie wiem jak dlugo, corce dawalam chyba do roku, a malemu
        jeszcze krocej, przerzucilam sie na paste do zebow z fluorem. Aha i jeszcze cos
        takiego bylo ze kiedy podajesz ten fluor to wtedy pasta do zebow ma byc bez.
    • malwinka35 Re: Fluor w tabletkach 02.03.07, 14:19
      Córkom 8 lat temu nasza lekarka kazała podawać Zimafluor. Podawałam przez 2
      lata (w każdy dzień roboczy - wychodziło 250 dawek w roku). Potem kazała
      przestać, bo najnowsze badania były różne (na zachodzie podobno zaczęli się z
      tego wycofywać). Synowi jak spytałam czy podawać powiedziała, że nie zaleca już
      dzieciom fluoru w dodatkowej postaci, bo kolejne badania pokazały, że w wodzie
      i innych źródłach jest go wystarczająco dużo. Myjemy Elmeksem dla dzieci.
    • doso1 Re: Fluor w tabletkach 03.03.07, 10:25
      Ja podawalam fluor przez kilka miesiecy tak co 2-3 dni. Ale ostatnio bylysmy u
      dentysty i powiedziala, zeby go nie dawac. Lepiej dawac troszke wiecej pasty do
      mycia (oczywiscie z fluorem), a tabletki calkiem odstawic. Co tez poslusznie
      uczynilam smile
      Aha, myjemy elmexem dla dzieci.
      • gosia152 Re: Fluor w tabletkach 03.03.07, 16:17
        podawalismy corce zymafluor przez ok. 2 lata, ale potem przestaliśmy, bo po
        pierwsze pediatra nam odradzila, a po drugie wwyczytalam w Angorze chyba z
        ubieglego roku, ze na zachodzie rzeczywiscie sie z tego wycofują, bo zrobili
        jakies badania ze dodatkowy fluor w skrajnych przypadkach moze wplywać nawet na
        rozwoj psychiczny dziecka i coś jeszcze, teraz juz nie pamiętam; poza tym woda
        w kranach jest fluorowana, tylko jego poziom jest rożny, mozna to w sanepidzie
        chyba sprawdzić
    • sylwia_zi Re: Fluor w tabletkach 03.03.07, 20:15
      ehh, co kraj to obyczaj...
      bylam wczoraj u dentysty i powiedzial mi ze dzieci do 6 rz nie powinny uzywac
      pasty z fluorem. Dlatego ze polykaja paste.
      Pytalam co moge zrobic aby dbac o zeby corki. |Nic o zadnych tablketkach z
      fluorem nie mowil. A poniewaz mloda nie je i nie pije w nocy, nie zasypia z
      butelka, przed snem ma myte zabki nenedentem, i nie uzywa smoczka, wszytsko
      jada z lyzeczki to podobno moge spac spokojnie bo prochnica nam nie grozi...
      no ale teoria sobie a zycie pewnie sobie...
      czas pokaze.
    • thmwag1 Re: Fluor w tabletkach 04.03.07, 20:54
      ja podaję zymafluor (krople)
      Mój pediatra sprawdzał jak wygląda zawartość fluoru w naszej wodzie z wodociągów
      i ponieważ wyszło, że fluoru w niej nie ma, zalecił podawanie kropelek.
      Podaję więc bo w związku z tym, ze tego fluoru nie ma w wodzie nie mogę go
      przedawkować smile
      Ale właśnie zanim się zdecydujecie to sprawdźcie jaka woda u was płynie big_grin
      • robin2510 Re: Fluor w tabletkach 05.03.07, 08:44
        Ja też mam kupiony już Zymafluor w kropelkach. Moja Pani Stomatolog powiedziała
        że jest on dobry bo chroni również zawiazki zębów stałych przed próchnicą . Mam
        dawać na łyżeczkę wody 6 kropelek codziennie.

pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka