12.01.06, 15:50
Mam pytanie dotyczace pieluch ile powinnam ich kupic? Ile jednorazowych,ile
tetrowych mam zamiar uzywac ich w dzien a w nocy jednorazowych.Tak mi
doradzano ale nie jestem pewna.Wiem ze to roznie moze byc ale prosze o rade.A
pieluszki flanelowe czy tez powinnam sie w nie zaopatrzyc? Mam termin na
20lutego i troche juz zaczynam wariowac.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • puszek111 Re: pieluchy 12.01.06, 16:40
      Hej, jeśli twoim dzieciakom nic nie będzie myślę, że nie ma potrzeby używania
      pieluch tetrowych w dzień. Ja jadę od samego początku na jednorazówkach w dzień
      i w nocy. Kupiłam co prawda dwa komplety tetry (2x20 szt.) ale używałam je
      tylko do rozstawiania nóżek przez pierwsze 2 - 3 tyg. mimo iż nie było wyraźnej
      konieczności. I prania i prasowania było co nie miara. Jeśli jesteś sama i nie
      masz nikogo do pomocy nie dasz sobie rady z bliźniakami i jeszcze codziennym
      praniem i prasowaniem stosów pieluch.
      Ja na początku stosowałam pampersy new born. Potem przeszliśmy na Huggiesy
      super flex, bo były bardziej miękkie i nie odparzały. Oprócz tego stosuję
      linomag i sudokrem i myję pupcie wodą i mydłem (po kupie) nie żadnymi
      chusteczkami i mimo rzadkich zielonych kup, które utrzymywały się praktycznie
      dokąd nie przeszliśmy na normalne jedzenie, dzidzie miały pupcie zawsze w
      porządku, rzadko były lekko zaczerwienione.
      Nie daj się zwariować. Żyjemy w 21 wieku.
      Pozdrowionka,
      Puszek
    • gacek39 Re: pieluchy 12.01.06, 16:56
      Zdecydowanie jednorazowe. Ja uzuwam zamiennie pampersy i huggiesy. Raz zabrakło
      mi jednorazówek i zanim dostały dowiezione małe miały mokre trzy pary
      pajacyków, mimo uzywania pieluch tetrowych. A przewijała je babcia, bo gdyby
      nie to pomyślałabym,że to moja wina, nie mam doswiadczenia w przewijaniu z
      pielucha tetrową. Pieluch tetrowych uzywamy pod śliniak, na ramię przy
      odbijaniu i dzieci lubią je wsadzać do buzi. Mam więc kilkanaście . A z
      jednorazówkami- zależy, czy będzie miał kto ci zrobić zakupy, czy też będziesz
      zdana tylko na siebie - wtedy zrób b.duzy zapas. Pozdrawiam i nie wariuj. Aha
      flanelowe mam kilka dostałam od kogos w prezencie, użyłam kilka razy kładąc na
      prześcieradle, czy kanapie na podkładkę, ale nie są konieczne.
    • ewa054 Re: pieluchy 12.01.06, 17:48
      Ja również od początku jadę na jednorazowych pieluszkach, i nie wyobrażam
      sobie prania tetry. Po prostu nie ma na to czasu. Pieluszki tetrowe używam przy
      karmieniu butelką i do laktatora przy odciąganiu mleka. Również zmieniam bardzo
      często, aby się pupcie nie odparzyły. Co prawda w pierwszych dwóch miesiącach
      zużywały ok. 150 pieluszek na tydzień we dwójkę. Teraz są w połowie 3 miesiąca
      i w nocy śpią lepiej, więc ich nie budzę do przewijania, kiedy nie domagają
      się mleczka. Kupuję prosto od producenta pieluszki taniej.
      • puszek111 Re: pieluchy 13.01.06, 10:12
        Hej,
        Jaką firmę używasz i gdzie dokłądnie się zaopatrujesz Jakieś namiary na
        producenta)?
        • ewa054 Re: pieluchy 13.01.06, 10:49
          Kupuję we Wrocławiu Ul. Kwidzyńska 6 .Producent to MEDcom. W paczce jest 60
          szt. dla dzieci od 3 do 6 kg i kosztują 25 zł. Jestem z nich zadowolona.
          Polecam. Aha tel. do firmy. 71 326 65 80
      • a1nika Re: pieluchy 17.01.06, 08:51
        Witam, Czytałam na forum, że używasz pieluch Medcom. Mam pytanie, czy są one na
        pewno dobre, pod względem jakości, itp. Będę mamą bliźniaków za 2 m-ce i robię
        zapasy, stąd moje pytanie.
        Z góry dzięki za opinię.
        Pozdrawiam,
        A1nika
    • muzyczka6 Re: pieluchy 12.01.06, 20:02
      kobieto!! Kto Ci doradził tetrę na dzień????? Chyba nie miał blizniąt!!!!
      Polecam jednorazowe "pampersy" oraz "hagisy", średnio szło mi przez pierwszy
      okres 15- 20 dziennie. Oprócz tego przydają się pieluchy tetrowe do wycierania,
      usypiania, podkladania itp itd - ja zaopatrzylam się w 20 sztuk - wystarczyło.
      Oprocz tego mam 10 sztuk flanelowych, używam ich rzadziej, ale się przydają do
      wózka, jako prześcieradełka na przewijak itd.. Trzymaj się dzielnie i nie
      wariuj, znajdź sobie w wyszukiwarce haslo wyprawka i poczytaj jak najwięcej
      stron na ten temat - to Ci dużo pomoże, sama dojdziesz do konstuktywnych
      wniosków. pozdrawiam i życzę powodzenia!!!!!!
    • aglask Re: pieluchy 12.01.06, 22:54
      Ja również odradzam pieluszki tetrowe. I bez nich będziesz miała codziennie
      stertę ubrań do prania i prasowania.
    • gochap21 Re: pieluchy 13.01.06, 09:06
      Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.Chyba zaczne robic zapasysmile Pozdrawiam
    • monikap31 Re: pieluchy 13.01.06, 09:59
      witam,ja nigdy żadnego z moich dzieci nie zawinęłam w pieluchę tetrową.zawsze
      jednorazówki-coś nam -Mamom się od życia należy...nie słuchaj Babć-one mówią-za
      naszych czasów to było tak...ale czasy sie zmieniły...Babcia mojego Męża
      urodziła bliźniaki w wieku 40 lat(każdy po 4kg!!!).Dziennie prała i gotowała
      100 pieluch tetrowych...i zawsze mi opowiada,jak było ciężko(8 dzieci-zapomina
      jednak,że moja Teściowa i jej siostra były nastolatkami i to one jej
      praktycznie dzieci odchowały..)ale mimo to nie wyobrażam sobie tetrówek-a naszą
      Babcie baaardzo podziwiam.
      Jednocześnie mam znajomą-mlodą mamę,która pieluch tetrowych używała w dzień-
      roboty miała co niemiara... tak chciała.Ale ma to reż swoje plusy-obie jej córki
      (nie bliźniaki) wołały na nocnik w wieku 9 mcy.
      Zaznaczam jednak ,że to nie bliźniaki...Pozdrawiam.Monika
    • aneta17 Re: pieluchy 17.01.06, 12:48
      Tylko jednorazowe!!Na noc i na dzień. Ja mam Pampersy i jest o.k.Tetry używałam
      tylko do wycierania buziek a teraz to najlepsza przytulanka na noc.. hi hi..
      Pozdrawiam Aneta i trojka 13 miesięczniaków
    • kasia410 Re: pieluchy 18.01.06, 12:54
      gochap21 napisała:

Mam pytanie dotyczace pieluch ile powinnam ich kupic? Ile jednorazowych,ile
      tetrowych mam zamiar uzywac ich w dzien a w nocy jednorazowych.Tak mi
      doradzano ale nie jestem pewna.Wiem ze to roznie moze byc ale prosze o rade.A
      pieluszki flanelowe czy tez powinnam sie w nie zaopatrzyc?

Ja też myślałam, że w dzień tetra , a w nocy jednorazówki. Zaopatrzyłam się w
      40 tetrowych, które służyły tylko do podkładania przy karmieniu, szerokiego
      pieluchowania itd. Cały czas jedziemy na pamersach- chwała temu, kto je
      wymyslił.
      • ja1974 Re: pieluchy 19.01.06, 14:28
        Jak na razie jestem wyjątkiem. Używałam tetry i to dość długo. I w nocy i w
        ciągu dnia, tylko na spacer dostawały jednorazowe. Pieluch miałam 50 i to
        starczało na 1 dzień, więc codziennie prałam. Później, gdy już zużycie było
        mniejsze, przeszłam całkowicie na jednorazowe. Kupowałam pieluchy aro (dostępne
        w makro). Są co prawda foliowane, ale moim maluchom pupcia się nie odparzała.
        Były zdecydowanie tańsze niż pampersy czy huggies.
        Teraz moje maluchy mają już prawie cztery lata i właściwie o pieluchach już
        prawie od dwóch lat nie pamiętam.
        • kasia410 Re: pieluchy 19.01.06, 21:17
          Brawo!!! jestem pod wrażeniem- pozytywnym oczywiście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka