Dodaj do ulubionych

płaskostopie/koślawe stopy

14.10.09, 20:40
Mój 4 letni syn ma problem ze stopami. Pediatra powiedziała że to
płaskostopie a napisała w bilansie że ma koślawe stopy. Nie wiem czy
to jest to samo, ale nie o to mi chodzi. On te stópki tak ma od
zawsze, płaskie i uciekają mu do środka. Wcześniej już pokazywałam
to pediatrze, ale stwierdziła że trzeba poczekać do 4 roku życia bo
to znika w 90% przypadków. U mojego syna nie zniknęło. Skończył 4
lata a nogi takie same. Więc zapisałam nas do ortopedy, według
zalecenia pediatry. Na prywatną wizytę czekamy ponad miesiąc tak na
marginesie. Ale chciałam zapytać czy któreś z waszych dzieci też tak
miało i jak to zostało rozwiązane bo martwię się o te jego stopy.
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: płaskostopie/koślawe stopy 14.10.09, 20:46
      z plaskostopiem sie zgodze ze moze zaniknac do 4 r.z,to plaskostopie
      fizjologiczne..Ale koslawosc w stawach skokowych nie zaniknie sama z siebie.
    • franczii Re: płaskostopie/koślawe stopy 14.10.09, 21:38
      moj 3letni syn ma plaskie stopy i lekko koslawe kolana tak ze nogi rozchodza sie
      w ksztalcie x. Jest pod kontrola ortopedy odkad ma 2 lata. Na ostatniej wizycie
      ortopeda przepisal mu buty korekcyjne ze wzgledu na poglebienie krzywizny kolan.
      Krzywizna nie ma szans sie u niego sama skorygowac wlasnie na stan stopy, ktorej
      sklepienie ucieka do srodka i do dolu. Buty zrobilismy z taka sama wkladka jak
      te co zwyklo sie stosowac przy plaskostopiu. Jednak co do plaskostopia ortopeda
      powiedzial, ze wedlug jakichs tam badan statystycznych okazalo sie ze obuwie
      korekcyjne nie wplywu na plaskostopie. Podobno te przypadki ktore rzekomo sie
      skorygowaly pod wplywem noszenia butow krekcyjnych skorygowalyby sie i bez tych
      butow. Dodal, ze teraz sa wskazania do tego, zeby plaskostopia nie korygowac i
      kontrolowac do okolo 8-9 roku zycia i wtedy podejmuje sie decyzje czy operowac
      czy nie. Operuje sie tylko uciazliwe i bolesne plaskostopie. lekka wada nie ma
      wplywu na jakosc zycia. Jak dla mnie to dosc kontrowersyjna opinia ale coz, tak
      powiedzial specjalistawink Ja sie wiecej nie dopytywalam bo i tak dziecko bdzie
      nosic ortopedy przez conajmniej 2 lata ze wzgledu na iksowate nogi ale nadzieja
      jednak sie we mnie tli ze buty jednak skoryguja plaskostopie. A jeszcze dodam ze
      swojego doswiadczenia bo tez miala plaskostopie w dziecinstwie i butow nie
      dostalam tylko w wieku 5 lat zestaw cwiczen korekcyjnych na stopy, niektore
      cwiczenia nawet pamietam do tej porybig_grin
      • franczii Re: płaskostopie/koślawe stopy 14.10.09, 21:44
        jesli chodzi o koslawosc stop to coreczka moich znajomych miala problem ze stopy
        stawiala do wewnatrz, nie wiem czy to ta sama wada co u twojego dziecka. W
        kazdym razie tez nosila specjalne buty a ich specjalnosc polegala na tym, ze
        byly oba identyczne czyli nie bylo buta na prawa i lewa stope. Nie martw sie na
        zapas, poczekaj spokojnie na wizyte u ortopedy, w ciagu miesiaca wada sie nie
        poglebi a w tak wczesnym wieku przeciez wady sie da skorygowac.
      • betti.3 Re: płaskostopie/koślawe stopy 18.10.09, 17:59
        w pelni sie zgadzam z przedmowca. Synek obecnie 3 lata, od roku jest pod opieka
        ortopedy. Ma dosc silne plaskostopie. Konsultowalismy sie tez z chirurgiem
        ortopeda. Dziecko ma szanse z tego wyrosnac, dokladny przeglad stosuje sie okolo
        8-9 roku zycia i jesli jest to uciazliwe na codzien to wtedy przeprowadza sie
        zabieg. Wkladki , ani buty ortopedyczne nie wplywaja na prawidlowe
        uksztaltowanie stopy. Nie ma tez zadnych cwiczen ktore moga zlikwidowac
        plaskostopie. chociaz zaleca sie chodzenie na palcach....
    • tym08 Re: płaskostopie/koślawe stopy 14.10.09, 23:26
      z tego co kiedys czytalam i rozmawialam ze znajoma, ktora prowadzi
      zajecia typu pilates - plaskostopie i koslawosc stop da sie
      skorygowac poprzez cwiczenia.
      poczytaj sobie ten artykul o plaskostopiu:
      www.awans.net/strony/profilaktyka/brudzinska/brudzinska1.html
      • ksfilipek Re: płaskostopie/koślawe stopy 18.10.09, 21:23
        Moj synek ma koslawą pięte( i plaskostopie ale to sie jeszcze samo
        ksztaltuje) chodzi o to że boso chodzi na wewnetrzej stronie stópki(
        ma 1,5 roku) chodzi w butach z wysoką i sztywną zapiętką po domu
        mamy buciki firmy daniel takie spcejalne profilaktyczne, ale na dwór
        bartki, które mają sztywną zapiętke.