Dodaj do ulubionych

częste zapalenia ucha...

20.10.09, 12:55
moja 4 letnia córka często choruje na zapalenie ucha wystarczy lekki
katar i już kończy się to zapaleniem ucha byłam nawet prywatnie na
wizycie ale lekarz powiedział ze jest wszystko ok i to ze była w
czerwcu chora na zapalenie ucha teraz w pażdzierniku i rok temu o
tej samej porze az trzy razy pod rząd to nie tak często dodam że
własnie tydzień temu skończyła bactrim i znowu wczoraj bolało ją
ucho po ibufenie przeszło ...
Obserwuj wątek
    • dorek3 Re: częste zapalenia ucha... 21.10.09, 10:33
      Takie pobolewanie przy katarze to nie jest zapalenie tylko nieżyt ucha. Częste u dzieci, nawet przy każdym katarze. Jak nie ma stanu ostrego (silny i nieustępujący bez leków ból, gorączka, wyciek) to leczy się objawowo.
      My w poprzednim roku przeszliśmy 4 ostre zapalenia i tylko przypadkiem wywinęliśmy się od usunięcia migdałków. Ale teraz uszy zdrowe (odpukać...)
      • beniusia79 dajesz jej krople do nosa lub spray gdy ma katar? 11.11.09, 10:23
        u malych dzieci zapalenie ucha zdarza sie niestety czesto. ma to
        zwiazek z budowa ucha i nie pozamykanymi d konca drogami pomiedzy
        nosem a uchem dziecka. u doroslych te "drogi" sa zrosniete. moj
        pediatra kazal dziecku dawac krople do nosa (jak ma katar) wtedy
        zarazki z nosa nie przedostaja sie bezposrednio do ucha.
        • dorek3 Re: dajesz jej krople do nosa lub spray gdy ma ka 11.11.09, 12:17
          A u moich właśnie krople do nosa często przyspieszały zapalenie ucha. Ponoć część dzieci tak reaguje więc raczę uważać (podaje Actifed ale to nie wcześniej niż od 4rż choć rejestrowany od 7). U najmłodszych pozostaje woda morską i polecam konsultacje laryngologiczno-alergologiczną
          • beniusia79 ja wlasnie sol morska jej daje... 11.11.09, 20:01
    • malgosiek2 Re: częste zapalenia ucha... 21.10.09, 18:32
      Zrób wymaz z uszu.
      Pneumokoki mogą powodować dość często zap.ucha.
      A jeśli wyjdą w wymazie to pomyśl nad zaszczepieniem na pneumokoki.
      Często to pomaga w walce.
      • dorek3 Re: częste zapalenia ucha... 21.10.09, 22:47
        Napisz proszę jak Twoim zdaniem robi się wymaz z uszu?

Skazywać dziecko na parecentezę z powodu 3 zapaleń (nawet nie wiemy czy to faktycznie były ostre uszy) to nawet nie lekka przesada.
        • e-kasia_mm9 Re: częste zapalenia ucha... 01.11.09, 03:50
          Zapalenia uszu bardzo często są wynikiem alergii, zwłaszcza jak powtarzają się w
          określonych porach roku. Idż do alergologa.
          • mamciulka-nikulka Re: częste zapalenia ucha... 01.11.09, 09:46
            Nie no bez przesady z tą alergią, co ma piernik do wiatraka. Jakby tak do
            wszystkiego podchodzić to by się z gabinetów nie wychodziło.
            Zapalenie uszu w tym wieku związane jest z budową ucha - kanalik jest jeszcze
            ułożony poziomo i płyn zalega i mogą się robić stany zapalne. Im dziecko starsze
            tym kanaliki ułożone są coraz bardziej w pionie i płyny mogą spływać, rzadziej
            wtedy dochodzi do zapaleń. Powtarzające się zapalenia mogą świadczyć o źle
            dobranym antybiotyku, ale nie sądzę by to było w waszym przypadku, bo odstępy są
            dość długie, sezonowe. Przy następnym katarze, jak córka będzie łapać się za
            uszy zrób wymaz z nosa z antybiogramem - badanie jest bezbolesne, ale wiele
            wyjaśnia - u mojego synka zapalenie ucha ciągnęło się 2 miesiące, leczyliśmy
            Antotalginem (przeciwbólowo), kroplami Floxal (przeciwzapalnie), ale oprócz
            tego, że wyleczając jedno ucho za chwilę chorowało drugie nic nie osiągnęliśmy i
            skończyło się antybiotykiem - powodem były pneumokoki sad To było pod koniec
            maja. Teraz młody ma kaszel i katar i też łapie się za uszy, ale nie panikujemy.
            Na lekki ból ucha ja smaruję za uszkiem olejkiem kamforowym, pomaga od razu. Ja
            teraz też mam zawalony nos i też trochę pobolewają mnie uszy, czasem łaskoczą,
            nie ma co panikować.
            • kornak Re: częste zapalenia ucha... 11.11.09, 12:54
              A wlasnie, ze moze miec cos wspólnego i warto się wybrać do alergologa, ale i
              laryngologa.
              Nas pani doktor z Konwiktorskiej (prywatna placowka prof. Skarzynskiego -
              Pstrowskiego i Kajetany) juz chciala kierowac na zabieg podcinania migdalkow i
              drenaz.
              A fajny pediatra z Enel-medu z pomocy doraznej podpowiedzial nam wlasnie wizyte
              u alergologa.
              Zrobilismy panele pokarmowe i wziewne, i okazalo sie,ze corka jest uczulona na
              takie alergeny wziewne (od brzozy przez trawy, zyto, az po bylice), ze moze od
              wiosny do poznego lata miec katar. U nas wlasnie od marca mielismy kilka katarow
              konczacych sie wysiekiem w uchu. Budowe uszka ma bardzo delikatna, wiec latwo
              sie wszystko zatyka, zwlaszcza przy niecheci do oczyszczania nosa.

Chodzilismy do p. alergolog oraz laryngolog w Enel-medzie i uszy sie z plynu
              oczyscily, po odstawieniu z diety nabialu migdaly przestaly byc stale
              powiekszone, wskutek zmniejszonego zasluzowacenia organizu. No, i wiadomo, ze w
              sezonie pylenia w przyszlym roku bedziemy musieli uwazac.
              Gdybysmy polegali tylko na pani z Konwiktorskiej, juz pewnie bysmy byli po
              zabiegach w Kajetanach. Prawdopodobnie zupelnie niepotrzebych przezyciach corki
              i ubozsi o kilka tysiecy zlotych.
        • beniusia79 moja corka szczepiona byla przeciw pneumokokom, za 11.11.09, 10:24
          palenie ucha miewa tak czy owak jakies dwa razy w roku,...
    • laura_anna Re: częste zapalenia ucha... 01.11.09, 11:00
      Jak najbardziej nawrotowe zapalenia ucha mogą mieć podłoże alergiczne.Nie można
      do sprawy podchodzić w ten sposób, że skoro moje dziecko tak nie miało (czytaj:
      nie stwierdzono powiązań) to oczywiście jest to regułą.
    • fogito Re: 01.11.09, 15:02
      Wybierz się do dobrego laryngologa. Zacznij dziecku płukać nos i
      zatoki Sinus Rinse www.nosizatoki.pl U nas po 5 miesiącach płukania
      nie ma żadnych zapaleń uszu, a byly ciągle odkąd dziecku wypadły
      dreny.
      • marzenusia5 Re: 10.11.09, 20:16
        no właśnie który jest dobry laryngolog,w przychodni zauważyłam że jest bezpłatne
        badanie słuchu zarejestrowałam córkę pani doktor nie chciała zbadać słuchu bo
        stwierdziła że dziecko ma chore uszy mocno przekrwione mimo że teraz dziecko się
        nie skarży na ból ale wydaje mi się że gorzej słyszy moze jestem panikara i
        wymyslam sobie ale nie wiem już sama gdzie iść może znacie dobrego laryngologa
        najlepiej takiego który miałby w końcu jakiś dobry sprzęt mógłby zrobić
        przeswietlenie ucha czy coś takiego...dziękuję za wszystkie wypowiedzi
        • aga_sama Re: 10.11.09, 22:00
          A gdzie Ty mieszkasz?
          www.csim.pl/
          Nie wiem, jak jest w innych miastach, ale ośrodki w wawie i kajetanach są bardzo polecane, do tego mają kontrakt z NFZ, więc część badań u dzieci jest bezpłatne.
          A co do rad, wszystkie moim zdaniem są warte rozważenia. Alergia może być pierwotną przyczyną problemów z uszami. Katar alergiczny potrafi nie spływać nosem, ale tylną ścianą gardła lub tkwić gdzieś pomiędzy nosem, zatokami, a właśnie uszami. Bardzo często ten katar sie nadkaża bakteriami i infekcja gotowa. I tutaj rada druga - wymaz z nosa podczas infekcji. Jeżeli to bakteria, będzie można na podstawie antybiogramu dobrać leczenie.
          Czy córka potrafi smarkać? Czy dokładnie wydmuchuje wszystko z nosa? Jeżeli nie - sinupret lub inny lek rozrzedzający wydzieline i frida - kilka, kilkanaście razy dziennie. Nie ma że nie chce.
          Co do sinus rinse - przed użyciem warto skonsultować się z laryngologiem. Do pewnego wieku coś tam jeszcze rośnie między uszami a nosem, wykształcają sie jakieś błony i niektórym płukanie może zaszkodzić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka