Dodaj do ulubionych

rozmiękanie potylicy a Vigantol

16.01.04, 14:15
Drogie e-mamy
Podczas ostatniej wizyty u alergologa pani doktor stwierdziła u mojej 4-
miesięcznej córci rozmiękanie potylicy i zaleciła podawać 4 krople dziennie
Vigantolu przez miesiąc. Niejednokrotnie słyszałam o przedawkowaniu witaminy
D i obawiam się, że ta dawka jest zbyt duża. Tym bardziej, że dziecko oprócz
piersi otrzymuje jeszcze Nutramigen. Do tej pory podawałam małej 1 kropelkę
dziennie. Czy któraś z Was miała kiedyś podobny problem?

mama Natalki
Obserwuj wątek
    • abepe Re: rozmiękanie potylicy a Vigantol 16.01.04, 14:37
      Imamo!
      Mam dokładnie ten sam problem. Mój synek ma 4 miesiące i 9 dni. Dwa dni temu
      podczas badania lekarka stwierdziła u niego krzywicę. Do tej pory podawałam mu
      2 krople Vigantolu dziennie, więc nie wiem skąd ta krzywica. Teraz mam podawać
      6 kropli przez 2 tygodnie a potem zmniejszyć dawkę do 4 kropli. Zastanawiam
      się nad tą ilością, zwłaszcza, że biorę cały czas Prenatal (karmię wyłącznie
      piersią), który także zawiera wit. D3. Czy można zrobić jakieś badania, które
      określą jak mały przyswaja D3 i czy gorsze przyswajanie może być związane z
      tym, że nie jem wapnia w postaci nabiału ale przyjmuję dziennie 1 tabletkę
      Calcium Vitrum (może powinnam brać dwie).
      Pozdrawiam Imamo i mam nadzieję, że któraś emama będzie coś na ten temat
      wiedziała.
      Aneta, mama Grzesia
      • andzelika2 Re: rozmiękanie potylicy a Vigantol 16.01.04, 15:11
        Drogie mamy,
        mialam ten sam problem, mpoja oliwia ma teraz 5 miesiecy i dostaje 3 krople
        vigantolu dziennie, ale byl okres ze dotawala przez miesiac 5 , kolejny miesiac
        4 i teraz zostalo na 3. Wszytsko przez miekka potylice podobnie jak u was. Tez
        mialam watpliwosci co do ilosci kropel, ale zaufalam lekarzowi, ktory zreszta
        wytlumaczyl mi wszystko co wiaze sie ze stosowaniem tej wit. po prostu
        postepowalam tak jak zalecal.
        Teraz glowka jest juz twarda i powtorze sie, daje malej 3 krople.
        Tak bylo w moim przypadku, ale zwsze mozecie podpytac lekarza jesli macie
        watpliwosci lub udac sie do innego i skonfrontowac diagnoze.
        Powodzenia
    • drumla21 Re: rozmiękanie potylicy a Vigantol 16.01.04, 20:52
      Mój synek też miał ten problem mimo podawania regularnie 2 kropli Vigantolu.
      Dzieje się tak, bo teraz jest zima, nie świeci Słońce i nie można dzieci
      wystawiać na jego działanie, a to najlepsze źródło D3. Niestety, widocznie
      podawanie preparatów nie jest super skuteczne, dlatego trzeba podwyższyć dawkę.
      Ja też podaję teraz 4 krople. Z mlekiem nie można wyssać tej witaminy, dlatego
      się ją podaje dodatkowo. A przez 4 tygodnie raczej nie przedawkujesz.
    • aga173 Re: rozmiękanie potylicy a Vigantol 16.01.04, 22:21
      Ja miałam taki problem,wykryli to w 5 m-cu ale Kacperek dostawał wit.D3(1
      kropla) i źle się wchłaniało więc dostał Vigantol(1 kroplę) do dzisiaj tak
      podaję i jest wszystko OK.Moim zdaniem 4 krople to za dużo!!!!!
      Aga
    • jabw Re: rozmiękanie potylicy a Vigantol 17.01.04, 00:23
      4 krople to na pewno nie za dużo. Rozmiękanie potylicy jest pierwszym objawem
      krzywicy i nie można tego lekceważy. Dzieciom z "kwitnącą" czyli pełnoobjawową
      krzywica daje sie dawki nawet 10x wyższe niż normalnie. Bo to sa dawki
      lecznicze, a 1-2 krople to tylko dawka profilaktyczna.
      W rodzinach patologicznych, gdzie wiadomo, że dziecku nikt witaminy nie będzie
      podawał daje sie w zastrzyku dawkę uderzeniową- naewt 50x większą niż
      normalnie.
      Natomast mój młodszy brat w wieku 1,5 roku dorwał się do kropli i wypił sam
      całą buteleczkę- wtedy to nawet lekarze mieli obawy i miał sprawdzany poziom
      wapnia kilka razy. Bo przy takiej ilości mogą wysiąść nerki i wątroba. Ale nic
      się nie stało. Jednak polecam trzymać nawet witaminy poza zasięgiem dziecka.
      Justyna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka