Dodaj do ulubionych

skolioza idiopatyczna

16.01.04, 17:09
Dotyczy 7 - letniej dziewczynki. Czy ktoś się spotkał z takim skrzywieniem?
Macie jakieś pomysły na rehabilitację? Czekam na opinie
Gocha
Obserwuj wątek
    • osmag Re: skolioza idiopatyczna 16.01.04, 17:23
      Skolioza idiopatyczna to inaczej nieznanego pochodzenia. Nie można stwierdzić
      konkretnej przyczyny( np. choroby mięśniowelub podobne).
      Jestem rehabilitantką i wedłóg mnie jedne z najlepszych metod jest PNF.
    • ewik.z Re: skolioza idiopatyczna 18.01.04, 22:09
      Zgadzam się z poprzedniczką , też jestem rehabilitantem (choć nie pracuję z
      dziećmi)Ważne jest jeszcze to jak duża jest skolioza i czy jest skompensowana
      czy nie. Co do metod samej rehabilitacji to najważniejsze jest to kto i jak
      wykonuje ćwiczenia a nie sama metoda , bo można zrobić dziecku więcej krzywdy
      niż pożytku . Metoda PNF choć bardzo dobra nie jest u nas tak bardzo popularna
      • cool_gos Re: skolioza idiopatyczna 19.01.04, 13:29
        Czy możecie mi coś wiecej powiedzieć o tej metodzie? Na czym polega? Gdzie
        mogę skorzystać z takiej rehabilitacji w Krakowie?
        Gocha
        • ewik.z Re: skolioza idiopatyczna 23.01.04, 21:14
          Przykro mi jestem ze Śląska i nie wiem gdzie w Krakowie możesz znaleźć kogoś
          pracującego tą metodą - jak pisałam nie jest u nas tak popularna a skolioza
          idiopatyczna jest skrzywieniem o nieznanym pochodzeniu więc trudno coś więcej
          napisać . Jedyne co mogę poradzić to szukać dobrego rehabilitanta ( nie
          koniecznie pracującego metodą PNF) Szukaj kogoś kto długo już pracuje w
          skoliozach i ma doświadczenie . Powodzenia.
    • cool_gos Re: skolioza idiopatyczna 20.01.04, 15:24
      Czy ktoś jeszcze coś wie na temat takiej skoliozy?
      • blueone Re: skolioza idiopatyczna 07.06.04, 11:37
        Jak duże skrzywienie ma córka, ile stopni Cobba? Czy jest jednołukowe czy
        dwułukowe. Czy jest rehabilitowana i jakie wykonuje ćwiczenia? Nie
        zaniedbajcie niczego bo córka dopiero wejdzie w największy skok wzrostowy a
        wtedy skolioza najbardziej się pogłębia. Co zlecił ortopeda?
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka