cool_gos 16.01.04, 17:09 Dotyczy 7 - letniej dziewczynki. Czy ktoś się spotkał z takim skrzywieniem? Macie jakieś pomysły na rehabilitację? Czekam na opinie Gocha Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
osmag Re: skolioza idiopatyczna 16.01.04, 17:23 Skolioza idiopatyczna to inaczej nieznanego pochodzenia. Nie można stwierdzić konkretnej przyczyny( np. choroby mięśniowelub podobne). Jestem rehabilitantką i wedłóg mnie jedne z najlepszych metod jest PNF. Odpowiedz Link Zgłoś
ewik.z Re: skolioza idiopatyczna 18.01.04, 22:09 Zgadzam się z poprzedniczką , też jestem rehabilitantem (choć nie pracuję z dziećmi)Ważne jest jeszcze to jak duża jest skolioza i czy jest skompensowana czy nie. Co do metod samej rehabilitacji to najważniejsze jest to kto i jak wykonuje ćwiczenia a nie sama metoda , bo można zrobić dziecku więcej krzywdy niż pożytku . Metoda PNF choć bardzo dobra nie jest u nas tak bardzo popularna Odpowiedz Link Zgłoś
cool_gos Re: skolioza idiopatyczna 19.01.04, 13:29 Czy możecie mi coś wiecej powiedzieć o tej metodzie? Na czym polega? Gdzie mogę skorzystać z takiej rehabilitacji w Krakowie? Gocha Odpowiedz Link Zgłoś
ewik.z Re: skolioza idiopatyczna 23.01.04, 21:14 Przykro mi jestem ze Śląska i nie wiem gdzie w Krakowie możesz znaleźć kogoś pracującego tą metodą - jak pisałam nie jest u nas tak popularna a skolioza idiopatyczna jest skrzywieniem o nieznanym pochodzeniu więc trudno coś więcej napisać . Jedyne co mogę poradzić to szukać dobrego rehabilitanta ( nie koniecznie pracującego metodą PNF) Szukaj kogoś kto długo już pracuje w skoliozach i ma doświadczenie . Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
cool_gos Re: skolioza idiopatyczna 20.01.04, 15:24 Czy ktoś jeszcze coś wie na temat takiej skoliozy? Odpowiedz Link Zgłoś
blueone Re: skolioza idiopatyczna 07.06.04, 11:37 Jak duże skrzywienie ma córka, ile stopni Cobba? Czy jest jednołukowe czy dwułukowe. Czy jest rehabilitowana i jakie wykonuje ćwiczenia? Nie zaniedbajcie niczego bo córka dopiero wejdzie w największy skok wzrostowy a wtedy skolioza najbardziej się pogłębia. Co zlecił ortopeda? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś