mieszko02 18.01.04, 11:52 Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące szczepionki INF IPV HIB. Kiedy szczepiłyście nią po raz pierwszy, w wieku 6 tyg. czy 3-4 miesiące, i w zależności od tego - ile dawek taj szczepionki i kiedy podać maluszkowi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lenami1 Re: jeszcze raz INFANRIX IPV HIB 18.01.04, 20:54 Nasz pediatra stosuje taki kalendarz:pierwsze szczepienie po szpitalu na 6 tygodni i to był tylko Engerix B(czyli zółtaczka), potem po 4 tygodniach INF IPV HIB i potem znowu po 6 tygodniach INF.Narazie jesteśmy w tym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
jakubka1 Re: jeszcze raz INFANRIX IPV HIB 19.01.04, 10:15 U nas podobnie jak u Lenami - po 6 tygodniach żółtaczka, następnie po 4 tygodniach od żółtaczki - INFANRIX IPV HIB i potem jeszcze 2 INF IPV HIB(każda po 6 tygodniach) a na koniec żółtaczka po 6 miesiącach od 1 dawki (6 tygodni po 3 INF IPV HIB) i to tyle w pierwszym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta774 Re: jeszcze raz INFANRIX IPV HIB 19.01.04, 11:02 Moja Karlcia była szczepiona INF IPV HIB w 7 tyg. życia po raz pierwszy. Tego samego dnia miała szczepionkę na żółtaczkę. Następna dawka po 6 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaani3 Re: jeszcze raz INFANRIX IPV HIB 19.01.04, 13:41 edyta774 napisała: > Moja Karlcia była szczepiona INF IPV HIB w 7 tyg. życia po raz pierwszy. Tego > samego dnia miała szczepionkę na żółtaczkę. Następna dawka po 6 tyg. Coś tu chyba jest nie tak. IPV w nazwie szczepionki oznacza polio, a termin szczepienia polio jest dopiero w 12 tyg. Wg klendrza szczepień INF IPV HIB po raz pierwszy podaje się właśnie w 12 tyg. W 6 jest tylko żółtaczka B oraz błonica, tężec, krztusiec czyli DTP, no i można zaszczepić w 6 tyg. pierwszą dawką HIB. Kolejne dawki HIB to ok 12 i 18 tyg (6 tygodni po poprzedniej iniekcji). I ostatnia dawka ok 16-18 mies. Piszę to mając przed sobą kalendarz szczepień konsultowany z pediatrą. Ale upewnić się możesz pod nr tel 0 801 109 509. Pozdrowienia Lidka Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko02 Re: jeszcze raz INFANRIX IPV HIB 19.01.04, 21:43 Zanim zapytałam po raz pierwszy na forum o tą szczepionkę dzwoniłam na tę właśnie infolinię i tam pan poinformował mnie, że mogę zaszczepić małą w szóstym tyg. szczepionką o nazwie infanrix penta (tężec, krztusiec, błonica, wzw oraz hib) o której nikt nie słyszał, a następnie po 6 tyg. infanrixem ipv hib. W czwartek dzwoniłam do dr. Albrechta, ten kazał odpuścić sobie szczepienie inf. w 6 tyg. i zaszczepić dopiero w 12. Jestem juz skołowana, dlatego pytam Was, drogie mamy - praktyczki. Mamoani, czy wystarczy jeśli zaszczepię infanrixem w 12, 18 tyg i 16-18 miesiącu, opuszczając hib w drugim miesiącu? Synka szczepiłam dodatkowo pedvaxem-hib w 5 miesiacu, 6 tyg później i w 13 m-cu przypominającą dawką, ale teraz we wszystkich kalendarzach piszą, żeby p.hib zaszczepić 4 razy począwszy od 2 m-ca życia... Odpowiedz Link Zgłoś
edyta774 Re: jeszcze raz INFANRIX IPV HIB 22.01.04, 17:26 Lidko, nie mam przy sobie kalendarza szczapień, ale za to mam ulotkę szczepionki INFARIX-IPV +Hib. Wskazania do stosowania: " Szczepionka Infarix_IPV Hib jest wskazana do aktywnego uodparniania dzieci od 2 miesiąca życia..." I na 100% tą szczepionkę Karolcia dostała w 7 tyg. po konsultacji z pediatrą oczywiście. Mojej koleżanki syn także był nią sczepiony po 6 tyg. tak wię nawet się nad tym głębiej nie zastanawiałam. I raczej wszystko OK bo poza gorączką (przez 2 dni po szczepionce) nic nie zauważyłam. Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
ewok Re: jeszcze raz INFANRIX IPV HIB 22.01.04, 11:39 Hej, A czy tą szczepionką można szczepić po raz pierwszy (i ostatni) w 16-18 miesiącu życia? Tak poradziła mi pediatra, ale teraz, po przeczytaniu waszych postów, mam trochę wątpliwości, czy nie za późno, no i czy dobrą szczepionkę wybrałam (właśnie dziś idę na szczepienie). Odpowiedz Link Zgłoś
cool_gos Re: jeszcze raz INFANRIX IPV HIB 22.01.04, 18:03 Chciałabym się dowiedzieć czy Pedavax to szczepionka przeciwko bakteriom wywołującym zapalenie opon mózgowych? Słyszałam, że jest ich kilka na rynku i jedna jest zdecydowanie najlepsza. Moja mała za kilka dni kończy 16 miesięcy i chcę ją właśnie zaszczepić. Gocha Odpowiedz Link Zgłoś