Dodaj do ulubionych

jeszcze raz INFANRIX IPV HIB

18.01.04, 11:52
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące szczepionki INF IPV HIB. Kiedy
szczepiłyście nią po raz pierwszy, w wieku 6 tyg. czy 3-4 miesiące, i w
zależności od tego - ile dawek taj szczepionki i kiedy podać maluszkowi?
Obserwuj wątek
    • lenami1 Re: jeszcze raz INFANRIX IPV HIB 18.01.04, 20:54
      Nasz pediatra stosuje taki kalendarz:pierwsze szczepienie po szpitalu na 6
      tygodni i to był tylko Engerix B(czyli zółtaczka), potem po 4 tygodniach INF
      IPV HIB i potem znowu po 6 tygodniach INF.Narazie jesteśmy w tym miejscu.
      • jakubka1 Re: jeszcze raz INFANRIX IPV HIB 19.01.04, 10:15
        U nas podobnie jak u Lenami - po 6 tygodniach żółtaczka, następnie po 4
        tygodniach od żółtaczki - INFANRIX IPV HIB i potem jeszcze 2 INF IPV HIB(każda
        po 6 tygodniach) a na koniec żółtaczka po 6 miesiącach od 1 dawki (6 tygodni po
        3 INF IPV HIB) i to tyle w pierwszym roku.
    • edyta774 Re: jeszcze raz INFANRIX IPV HIB 19.01.04, 11:02
      Moja Karlcia była szczepiona INF IPV HIB w 7 tyg. życia po raz pierwszy. Tego
      samego dnia miała szczepionkę na żółtaczkę. Następna dawka po 6 tyg.
      • mamaani3 Re: jeszcze raz INFANRIX IPV HIB 19.01.04, 13:41
        edyta774 napisała:

> Moja Karlcia była szczepiona INF IPV HIB w 7 tyg. życia po raz pierwszy.
        Tego
        > samego dnia miała szczepionkę na żółtaczkę. Następna dawka po 6 tyg.

Coś tu chyba jest nie tak. IPV w nazwie szczepionki oznacza polio, a termin
        szczepienia polio jest dopiero w 12 tyg. Wg klendrza szczepień INF IPV HIB po
        raz pierwszy podaje się właśnie w 12 tyg. W 6 jest tylko żółtaczka B oraz
        błonica, tężec, krztusiec czyli DTP, no i można zaszczepić w 6 tyg. pierwszą
        dawką HIB. Kolejne dawki HIB to ok 12 i 18 tyg (6 tygodni po poprzedniej
        iniekcji). I ostatnia dawka ok 16-18 mies. Piszę to mając przed sobą kalendarz
        szczepień konsultowany z pediatrą. Ale upewnić się możesz pod nr tel 0 801 109
        509.
        Pozdrowienia
        Lidka
        • mieszko02 Re: jeszcze raz INFANRIX IPV HIB 19.01.04, 21:43
          Zanim zapytałam po raz pierwszy na forum o tą szczepionkę dzwoniłam na tę
          właśnie infolinię i tam pan poinformował mnie, że mogę zaszczepić małą w
          szóstym tyg. szczepionką o nazwie infanrix penta (tężec, krztusiec, błonica,
          wzw oraz hib) o której nikt nie słyszał, a następnie po 6 tyg. infanrixem ipv
          hib. W czwartek dzwoniłam do dr. Albrechta, ten kazał odpuścić sobie
          szczepienie inf. w 6 tyg. i zaszczepić dopiero w 12. Jestem juz skołowana,
          dlatego pytam Was, drogie mamy - praktyczki. Mamoani, czy wystarczy jeśli
          zaszczepię infanrixem w 12, 18 tyg i 16-18 miesiącu, opuszczając hib w drugim
          miesiącu? Synka szczepiłam dodatkowo pedvaxem-hib w 5 miesiacu, 6 tyg później
          i w 13 m-cu przypominającą dawką, ale teraz we wszystkich kalendarzach piszą,
          żeby p.hib zaszczepić 4 razy począwszy od 2 m-ca życia...
        • edyta774 Re: jeszcze raz INFANRIX IPV HIB 22.01.04, 17:26
          Lidko,
          nie mam przy sobie kalendarza szczapień, ale za to mam ulotkę szczepionki
          INFARIX-IPV +Hib. Wskazania do stosowania: " Szczepionka Infarix_IPV Hib jest
          wskazana do aktywnego uodparniania dzieci od 2 miesiąca życia..." I na 100% tą
          szczepionkę Karolcia dostała w 7 tyg. po konsultacji z pediatrą oczywiście.
          Mojej koleżanki syn także był nią sczepiony po 6 tyg. tak wię nawet się nad
          tym głębiej nie zastanawiałam. I raczej wszystko OK bo poza gorączką (przez 2
          dni po szczepionce) nic nie zauważyłam.

Edyta
    • mieszko02 Re: jeszcze raz INFANRIX IPV HIB 21.01.04, 22:11
    • ewok Re: jeszcze raz INFANRIX IPV HIB 22.01.04, 11:39
      Hej, A czy tą szczepionką można szczepić po raz pierwszy (i ostatni) w 16-18
      miesiącu życia? Tak poradziła mi pediatra, ale teraz, po przeczytaniu waszych
      postów, mam trochę wątpliwości, czy nie za późno, no i czy dobrą szczepionkę
      wybrałam (właśnie dziś idę na szczepienie).
    • cool_gos Re: jeszcze raz INFANRIX IPV HIB 22.01.04, 18:03
      Chciałabym się dowiedzieć czy Pedavax to szczepionka przeciwko bakteriom
      wywołującym zapalenie opon mózgowych? Słyszałam, że jest ich kilka na rynku i
      jedna jest zdecydowanie najlepsza. Moja mała za kilka dni kończy 16 miesięcy i
      chcę ją właśnie zaszczepić.
      Gocha
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka