Dodaj do ulubionych

Biegunka- czym mogę karmić?

25.01.04, 08:57
Mój synek (rok i 4 m-ce) zrobił wczoraj cztery luźne kupki. Dzisiaj też już
jest kolejna luźna kupka. Co mogę dawać mu do jedzenia, a co absolutnie nie?
Czy warto podać mu jakieś lekarstwo? Jeśli tak - to jakie? Do tej pory robił
do trzech kupek dziennie, ale lekarka nie znalazła powodów do niepokoju,
wczoraj już mnie przestraszył.Bardzo proszę eMamy o pomoc! Z góry dziękuję .
Aga
Obserwuj wątek
    • lch74 Re: Biegunka- czym mogę karmić? 25.01.04, 10:33
      Witamsmile
      Wiem, że na biegunkę dobra jest marchwianka, pomaga też węgiel w tabletkach ale nie wiem czy można podać maluchowi (spytaj w aptece). No i oczywiście podawaj dużo płynów.
      Pozdrówkismile
    • marzek2 Re: Biegunka- czym mogę karmić? 25.01.04, 10:41
      Genaralnie przyjmuje sie, ze ilosc kupek swiadczaca o biegunce to 7 i wiecej
      dziennie, wiec moze jeszcze nie jest tak zle. Ale jezeli ilosc kupek faktycznie
      bedzie ciagle rosla to: tak jak poprzedniczka - marchwianka: gotujemy w
      proporcjach dwa razy wiecej wody niz marchwi (np 0,5 kg marchewki na 1 litr
      wody). Gotujesz to baaaardzo dlugo 1,5 - 2 godzin az bedzie zupelnie miekka
      (pamietaj zeby dolewac wody w czasie gotowania, zeby sie nie przypalilo). Potem
      odcedzac i przecierasz marchewke przez sito, albo calkowicie miksujesz. Jesli za
      geste dla dziedziusia - dolej przegotowanej wody. Oprocz tego (nie wiem, czy je
      z piersi, czy mleko modyf.) kleik ryzowy i tyle. Musi duzo pic. Z lekarstw (ale
      lepiej skonsultuj sie z lekarzem co do dawek) polecam: Smecta w saszetkach - 1
      saszetka na 4 porcje - dodajesz do posilku, albo Enterol 250 tak samo. Jest tez
      Nifuroksazyd - zolta zawiesina - dzila najmocniej, wiec to juz moze w
      ostatecznosci (ale mozna ja podawac niemowetom). Na razie moze wec go na dietke
      i obserwuj.
    • mamakacpra1 Re: Biegunka- czym mogę karmić? 25.01.04, 13:41
      W aptece można kupić gotowy kleik marchwiowo ryżowy w buteleczkach firmy HIPP,
      nazywa się ORS 200 .Wystarczy go tylko troszkę podgrzać.Podawałam go synkowi
      gdy miał 5 miesięcy,bardzo polecała mi go lekarka mojego synka.Jest dostępny
      oczywiście bez recepty.Możesz podać również GASTROLIT,jest on w saszetkach do
      rozpuszczania w wodzie, choć myślę ,że 4 lużne kupki to jeszcze nie
      biegunka.Ale ORS 200 napewno nie zaszkodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka