Dodaj do ulubionych

szmery w sercu

29.01.04, 11:50
Wczoraj nasz pediatra wysłuchał po raz pierwszy szmery w sercu u naszej 5-
mies. córeczki, ale mówi,że to mogą być przygodne szmery. Nie wiem czy ta
przygodność oznacza, że zdarzają się każdemu od czasu do czasu, czy może co
innego? Kazała przyjść znowu za dwa tyg. to jeszcze raz osłucha i ewentualnie
da skierowanie do kardiologa. Co o tym myślicie? Czy czekać, czy iść do
kardiologa dziecięcego od razu prywatnie?
Pozdrawiam,
Gosia
Obserwuj wątek
    • monika_d_edziecko Re: szmery w sercu 29.01.04, 12:57
      hej

Nie martw sie na zapas tylko zrób echo serca (usg serca). Moja córka też ma
      szmery w sercu, które są spowodowane dodatkową struną w sercu. Nie jest to wada
      tylko taka budowa serca. Szmery te są szmerami niewinnymi. Znam sporo dzieci,
      które właśnie mają taką budowę serca. Więc głowa do góry, zrób badanie, bo
      takto będziesz się cały czas denerwować.

pozdrawiam
      Monika, mama Oli (28.09.2001)
      • kata4 Re: szmery w sercu 29.01.04, 13:24

-Musisz koniecznie ja zbadac aby wiedziec co jest przyczyna.Ja mam szmery
        serca od urodzenia.Mam kardiomopatie,powiekszony miesien serca.Nie odczuwam
        tego ale jestem pod stala kontrola lekarska ,mam 40 lat,urodzilam 4
        dzieci,najstarsze ma to samo co ja.Dowiedzielismy sie o tym dopiero dwa
        miesiace temu a ma 21 lat.Nie martw sie to nie musi byc nic powaznego ale
        sprawdzic musisz.Pozdrawiam.Kasia.-
        • minia76 Re: szmery w sercu 29.01.04, 14:00
          Oczywiście mam zamiar ją przebadać, a zastanawiałam się tylko czy lecieć w
          najbliższych dniach do kardiologa, czy zaczekać do ponownego osłuchania przez
          pediatrę.
          Pozdrawiam, Gosia
          • olatata Re: szmery w sercu 29.01.04, 19:05
            Moja córcia właśnie skończyła siedem miesięcy i we wtorek podczas wizyty u
            lekarza również wykrył szmery w sercu. Bardzo się zdziwiłam gdyż dokładnie
            tydzień temu byliśmy na szczepieniu i nic nie było słyszane. Od razu
            skierowano nas do kardiologa, jeszcze na wizycie nie byliśmy. Pozdrawiam
          • renatas4 Re: szmery w sercu 30.01.04, 12:11
            U mojego synka też wykryto szmery. Dostaliśmy skierowanie na echo serca.
            Okazało się, że są to szmery tzw. niewinne i często występują u dzieci i nie
            powodują żadnych dolegliwości. Budowa serca OK. Przyczyną tego może być
            przebyta infekcja lub niedokrwistość.
    • beba2 Re: szmery w sercu 07.02.04, 10:49
      U nas było to samo.Zrób od razu echo serca-wykluczy ono wszelkie
      nieprawidłowości i Was uspokoi.Sądzę,że to szmer czynnościowy(nie musi być
      słyszalny przy każdym osłuchiwaniu przez pediatrę) i nie jest on niebezpieczny.
    • steffa Re: szmery w sercu 08.02.04, 14:46
      Mój lekarz kiedyś wysłuchał szmery, a właściwie szmerki w sercu synka mego i
      orzekł, że mogą to być objawy braku żelaza - zmodyfikowaliśmy jedzenie i
      przeszło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka