15.02.04, 13:06
Nie wiem czy coś nie przekreciłam w nazie tego syropu. W każdym razie moja
córka dostała go razem z calcium i Eurospalem bo miała kilkudniowa chrypkę
bez żadnych innych objawów. Mam wrażenie, że po dipherganie była senna. Ktos
mi powiedział, że to też lek uspakajający i przeciwalergiczny. Nie mam do
niego ulotki więc nie wiem.Czy taki lek miał sens przy chrypce?
Na co wasze dzieci miały go podawanego? Jakie jest jego działanie?
Obserwuj wątek
    • beba2 Re: Diphergan 15.02.04, 13:19
      Jest to lek o działaniu przeciwalergicznym(także nasennym i
      preciwwymiotnym).Często lekarze podają go przy chrypce ze względu na jego
      działanie obkurczające(tu pewnie na struny głosowe).Z tego co wiem to
      lepszy ,mniej szkodliwy jest Clemasitinum w syropie(podobne dzialanie).Jednak
      Diphergan pomimo powodowania senności wcale nie jest lekiem uspokajającym -
      wręcz pzeciwnie- może powodować kołatanie serca,niepokój psycho-ruchowy.Jeśli
      lekarz jest niedoukiem to zdarza się ,że poda ten lek jako przeciwkaszlowy(a
      nie wolno tego robić).Pozdrawiam.
    • mama_do_kwadratu Re: Diphergan 15.02.04, 22:20
      Pani Ewa Kamińska - kierownik Pracowni Oceny Receptur i Badań Aplikacyjnych
      Zakładu Farmakologii w Instytucie Matki i Dziecka napisała kiedyś o tym leku
      coś takiego:

Dipherganu nie powinno się w ogóle stosować u niemowląt, czyli do skończenia 12
      miesięcy (...) Nie jest to wprawdzie psychotrop, tylko lek przeciwhistaminowy
      starej generacji, a więc wskazaniem do jego stosowania może być ostatecznie
      uczulenie (a tak szczerze mówiąc - jako współautorka książki "Dawkowanie leków
      u noworodków, dzieci młodzieży" - uważam że wskazania te są bardzo ograniczone
      ze względu na liczne i silne działania niepożądane, m.in. u dzieci powoduje
      nadmierne pobudzenie, może też wywołać zmiany w obrazie krwi, a nawet
      żółtaczkę). Całkowitym nieporozumieniem jest stosowanie Dipherganu jako leku
      uspokajającego lub przeciwkaszlowego w infekcjach dróg oddechowych.
      • beba2 Re: Diphergan 15.02.04, 22:24
        Otóż to,otóż to...A lekarze swoje...
    • izabela9 Re: Diphergan 16.02.04, 10:46
      Moja mała często dostawała Diphergan przy zapaleniu krtani ponieważ wtedy
      dziecko ma problemy z kaszlem który powoduje wymioty a ten syrop jest właśnie
      przeciwwymiotny. Uważam że nie jest stosowne "poprawiać" lekarzy wiedzą co
      robią i napewno krzywdy dziecku nie zrobią.
      Pozdrawiam
      Iza
      • mama_do_kwadratu Re: Diphergan 16.02.04, 11:46
        "Uważam że nie jest stosowne "poprawiać" lekarzy wiedzą co robią i napewno
        krzywdy dziecku nie zrobią."
        Byłoby naprawdę idealnie. Ja uważam, że trzeba trzymać rękę na pulsie.
      • isma Re: Diphergan 16.02.04, 11:48
        Izabelo, gdyby tak bylo, nie byloby potrzebne to forum. Niestety, czesc lekarzy
        nadal leczy zgodnie z wiedza nabyta w czasie studiow, ktore Bog wie, jak dawno
        sie skonczyly.
        Nic nie wiem o dzialniu przeciwwymiotnym Dipherganu, o ile pamietam, to jest to
        lek przeciwalergiczny, tzw. lek przeciwhistaminowy I
        generacji, mozna go tez stosowac w zaburzneniach blednika. Ja osobiscie
        (leczona nim jako dziecko, czyli dobre cwierc wieku temu) za nim nie
        przepadalam, bo wywoluje sennosc - czulam sie jak mis koala (nie wolno po nim
        prowadzic samochodu!). Dziala
        szybko, ale tez szybko sie metabolizuje, wiec trzeba go zazywac czesto.
        Zdecydowanie przeciwskazany jest np. w jaskrze, wiec lekarz musi bardzo dobrze
        znac pacjenta, zeby go zalecic.
      • grazynarosa Re: Diphergan 16.03.04, 14:15
        moj maly 19 m-c,ma 2 raz zapalenie krtani(b.ostre) za kazdym razem ten
        syrop...i juz nie wiem...dobrze to czy zle ? ale przeciez lekarze musza sie
        znac?????????????mam nadzieje......
        grazka
    • kluska25 Re: Diphergan 19.02.04, 20:56
      Oj dziewczyny co ja przeżyłam po podaniu małej dipherganu.Kasia usnęła ale po
      10 min.obudzila się z płaczem,nie chciala mnie przytulić płakała
      strasznie,rzucała się na podłogę,krzyczała!!!Boże to było straszne,ale ja nie
      wiedzialam że to po tym syropie.Za jakieś 3 mieś,znów lekarka przepisała małej
      ten syrop i sytuacja powtórzyła się.Jaka ja byłam głupia,że podałam jej ten
      diphergan drugi raz ale teraz wiem że to po tym.Magda
    • kopytko1 Re: Diphergan 20.02.04, 11:57
      Dziewczyny moj syn ma prawie 6 lat,wlasmie wrocilam od lekarki i dostalismy ten
      syrop.Maly w nocy bardzo kaszlal,i chce mu sie wymiotowac przy tym bo go az rwie
      przy tym kaszlu.Jest aleregikiem.Nie wiem teraz co robic,mam go podawac tylko w
      razie takiego ataku kaszlu nocnego..Do tego syn ma byc u babci na feriach,mnie
      nie bedzie w poblizu gdyby cos sie dzialo.Jak myslicie ,poradzicie co robic?Czy
      podac mu syropek czy lepiej nie?

Ewa
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7914146
      • mirelak Re: Diphergan 20.02.04, 12:31
        Mój Kubuś ma 8 miesięcy i brał już 2 razy Diphergan, raz chyba jak miał 6
        miesięcy i miał katar, a ostatnio przy kaszelku. Diphergan ma działanie
        uspokajające i dawałam mu niecałą łyżeczkę na noc. Nie zauważyłam żadnych
        niepokojących objawów, wręcz przeciwnie - uspokajał się mu kaszelek i spokojnie
        przesypiał całą noc. Więc, to że inne dzieci go nie tolerowały - nie znaczy że
        twójemu synkowi też nie będzie pasował
      • beba2 Re: Diphergan-DO KOPYTKA1 20.02.04, 12:38
        Nie jest to syrop skreślony z listy leków w Polsce (owszem ma skutki uboczne i
        sporo przeciwskazań,ale tak samo jest z większością leków).Ale ma on jednak
        działanie również przeciwwymiotne.Uważam,że błędem byłoby podanie go
        niemowlęciu,ale nie ma nic złego w tym,że lekarka przepisała go 6 letniemu
        chłopcu.Myślę,że w tym wypadku lekarka stwierdziła,że korzyści (po zażyciu)będą
        większe niż skutki uboczne.Może spotkaj się jeszcze raz z pediatrą i zapytaj
        czy nie ma innego leku na dolegliwości Twojego dziecka.
    • kopytko1 Re: Diphergan 20.02.04, 13:40
      Dzięki dziewczyny trochę mnie spokoiłyście,lekarka wiedziała że Tomi jedzie do
      babci ,myślę że wiedziała co robi przepisując go tym bardziej żę powiedziała że
      ma go brać tylko na nac w razie potrzeby.No i racja że te wszystkie leki mają
      skutki uboczne ale też i pomagają więc coś za coś...To tak jak rhinopront,pomaga
      a i szkodzi więc czasami można dostać kotka z tym wszystkim...
      POzdrawiam,Ewa
      • kalipus Re: Diphergan 02.06.04, 10:17
        Każde dziecko reaguje inaczej. Mój mały miał 6 m-cy jak dostał od lekarki
        Diphergan przy zapaleniu krtani, ale jak mu podałam to zaczął wymiotować - więc
        odstawiliśmy i jakoś samo przeszło.
        • edwo Re: Diphergan 02.06.04, 10:36
          To mnie dziwi, że lek teoretycznie przeciwwymiotny, może wywołać skutki
          niepożądane w postaci właśnie wymiotów. Zastanawiające?
          • agamamaoli Re: Diphergan 02.06.04, 11:27
            Moje dziecko wtedy miało ok 12 miesięcy dostało ten syrop przy infekcji z
            katarem i kaszlem. Miałam dawać jej na noc, by lepiej spała, bo miała z tym
            problemy. Gdy przeczytałam ulotkę stwierdziłam że gra nie jest warta świeczki i
            nie podałam jej tego. Cudwonym zbiegiem okoliczności ta i nastepne noce były
            już spokojniejsze. Pozdrawiam Aga mama Oli
          • isma Re: Diphergan 02.06.04, 11:45
            Czesto spotykane sa tzw. reakcje paradoksalne, zwlaszcza u dzieci. Np. leki
            przeciwhistaminowe, ktore powinny nieco "spowalniac" reakcje, powoduja u dzieci
            nadpobudliwosc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka