Dodaj do ulubionych

dziwne ząbkowanie - 3,5 m-ca

21.07.12, 10:54
Witajcie,
od zeszłego czwartku (ponad tydzień) synek ząbkuje. Był pediatra, potwierdził rozpulchnione dziąsła więc to nie moje urojenia (przy pierwszym synku widziałam zęby w 4 m-cu a wyszły naprawdę w 9tymsmile).
Na początku synek miał mega histerię cały czas, płakał, nie spał, było ciężko. Daliśmy czopki i Diphergan. Do bólu zębów dołączyły się zielone kupy i mega wzdęcia a potem zaparcie. Odstawiłam Diphergan, po czopku glicerynowym się wypróżnił, daję probiotyk, kupy oksmile
Jednak niepokój, płacze, spanie na rękach (wcześniej zasypiał sam w łóżeczku), problemy z jedzeniem są ciągle. Moje obawy budzi wygląd dziąseł - przez cały górny łuk przebijają się na wierzchu zęby (wszystkie). To tak wygląda jakby miały wyjść z wierzchu dziąseł a nie od dołu. Jak dotykam palcem to czuć jakbym normalnie po zębach jeździła. Pierwszy raz widzę coś takiego - czy u kogoś też tak było? Zdawało mi się, że zęby wychodzą po kolei a nie cały garnitur nagle ruszył i do tego tak na wierzchu tych dziąseł wszystkie te zęby widać.
Do tego na kle górnym przez dziąsło przebija się taka kropka średnicy milimetra. Taka jakby kostka na wierzchu dziąsła. To ma od urodzenia - było malutkie, teraz rośnie. Wygląda jak czubek ząbka przebijający się do przodu zamiast do dołu. Przy szczepieniu pokazywałam to pediatrze powiedział, ze to wyrostek zębowy i że normalne ale teraz przy tym całym odciśniętym garniturze i cierpieniach zaczynam się martwić.
Dół cały rozpulchniony, w miejscu 2 jedynek górki ale przykryte jeszcze dziąsłami.
Pytanie: czy to normalne taka inwazja wszystkich zębów? Ile u was trwały te poważniejsze objawy zabkowania bo już trochę siły tracę... Po jakim czasie od początku cierpień wyszły zęby u waszych dzieci?
Obserwuj wątek
    • mfab83.hg Re: dziwne ząbkowanie - 3,5 m-ca 21.07.12, 11:17
      u Nas jak szły dwie górne jedynki to tak ok 5 dni marudzenia było. Poza tym, do tej pory jakoś daliśmy radę, ale pozostałe ząbki szły pojedynczo.
      • mamatosia1 Re: dziwne ząbkowanie - 3,5 m-ca 21.07.12, 16:13
        no to mało pocieszające w mojej sytuacjismile
        napiszcie dziewczyny jak u was to wyglądało i ile trwało przede wszystkim.
        • mamaigula Re: dziwne ząbkowanie - 3,5 m-ca 21.07.12, 22:09
          Córce zaczęły wychodzić zęby kiedy miała 3,5 miesiąca. Zaczęło się od dolnych jedynek. Pewnego dnia odkryłam na dole dwie kreseczki. Przed tym zanim je zauważyłam córka była marudna ale nie wiązałam tego z zębami, ponieważ myślałam, ze to za wcześnie. Po tym jak pojawiły się białe kreseczki zaczęły dość szybko rosnąć i nie było już objawów ząbkowania. Obecnie córka ma 5,5 miesiąca - dolne ząbki już urosły i rosną górne jedynki. Tydzień przed tym zanim je zauważyłam była maruda i straciła apetyt. Cały czas nie jest sobą ale do zniesienia- trwa to ok tygodnia.
          • gosbi Re: dziwne ząbkowanie - 3,5 m-ca 22.07.12, 06:04
            Moj pod koniec 2 m-ca zaczal sie strasznie slinic i grzebac piastka w buzi. Uznalam to za normalne, bo dzieci przeciez tak poznaja swiat (poprzez wkladanie wszystkiego do buzi). Z czasem widzialam ze robi to tak natarczywie i zdawaloby sie nerwowo, ze pomyslalam o zebach ale "nieeee... Niemozliwe!"wink W polowie trzeciego miesiaca zobaczylam biala kropeczke w miejscu dolnej jedynki, po tygodniu czulam "igielke" pod palcem. Kilka dni pozniej zaczela wychodzic druga dolna jedyneczka.
            Dzis Bartus konczy 4 miesiace i ma dwa zabki big_grin
            • daisy_2810 Re: dziwne ząbkowanie - 3,5 m-ca 22.07.12, 19:25
              U nas też tak było, że najpierw takie białe coś od przodu a od dołu/góry dziąsła nic. Pytałam też o to pediatrę bo na początku myślałam, że to pleśniawki, ale zastanowiło mnie, że synek miał dwie dokładnie w tym samym miejscu na dole, tylko po przeciwnych stronach. Lekarz powiedział, że to zawiązki zębów. Więc tym bym się nie martwiła. Mówił mi też, że zęby mają prawo wychodzić hurtowo. Ponoć to wszystko zależy od dziecka. U nas ząbkowanie zaczęło się mniej więcej jak synek skończył ok 3 miesiące. tzn. wtedy zaczęły się tragiczne nocki, płacz, rzucanie się, wiercenie i nie wiadomo co jeszcze. Po skończonym miesiącu wyszły dwie dolne jedynki na raz. I nocki przecudne. Wręcz sama się budziłam w nocy sprawdzić, czy oddycha, bo nie byłam już przyzwyczajona do jego przesypiania nocy. Wtedy też nauczył się nie pić w nocy. po dwóch tygodniach spokoju znów jazda w nocy. Tyle, że teraz jest sprawniejszy i łazi po łóżku smile siada itp. Ale zębów ani widu ani słychu. Także, jak mu tak co 4 miesiące pójdą, to za dwa lata będzie miał dopiero 8 zębów tongue_out
              Bardziej martwiłoby mnie to co opisujesz co ma od urodzenia a teraz urosło. Przeszłabym się do dentysty dziecięcego, jeśli pediatra to zignorowała, żeby sprawdził/a co to jest. Tak dla świętego spokoju smile Ale ja jestem przewrażliwiona tongue_out
              • madziulaz Re: dziwne ząbkowanie - 3,5 m-ca 22.07.12, 19:35
                u mojego tez cały garnitur prześwituje przez dziąsła- widać to jakby od przodu na górze..
                a co to trójki- kła- to pierwszy synek tez tak mial, myślalam ze mu ten kieł wyjdzie jako pierwszy..poszłam do bardzo mądrej i doświadczonej pediatry i wiesz co mi powiedziala jak jak jej mowie ze "wampirka" mieć będę..
                I co zrobisz? Wepchasz z powrotem?
                No i w sumie racja..daj dziecku przeciwbólowe lekarstwo niech sie nie męczy, może Viburcol go wyciszy
                trzymam kciuki
    • mamatosia1 Re: dziwne ząbkowanie - 3,5 m-ca 23.07.12, 12:05
      dzięki dziewczyny, szczególnie za ostatnie wpisy podnoszące na duchu.
      Od wczoraj lepsze dni mamy choć nic jeszcze nie wylazło. Tak jakby wszystkie zęby przez ostatni tydzień przemieszczały się do wyjścia i utknęły tuż przed przebiciem. Czekam co będzie dalej ale synek przynajmniej nie płacze już tak okropnie....
    • memphis90 Re: dziwne ząbkowanie - 3,5 m-ca 23.07.12, 16:28
      A wiesz, że Diphergan podaje się dzieciom >2rż, bo powoduje zaburzenia oddychania? I podobno ma być zmieniona rejestracja i będzie się go podawać po 6r... Poza tym to lek przeciwalergiczny i przeciwświądowy, jaki jest sens podawać go na ząbkowanie?
    • ma-da-ma Re: dziwne ząbkowanie - 3,5 m-ca 23.07.12, 20:51
      nie wiem czy pociesze, ale naszemu najpierw wyszły dwie dolne 1-wył,gryzł itd. minął ponad miesiąc i teraz (7,5m-ca) wychodzą górne 1 i 2, czyli 4 zęby na raz-nie płacze, ale ma gorączke i biegunke od 3 dni.jedyneczki już wyszły,a do jutra powinny pojawić sie dwójeczki. i te dwójeczki właśnie idą tak jak opisujesz, nie od dołu a z boku/przodu. myślę że dziąsełka będą rosły i z czasem będzie to normalnie wyglądało smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka