Dodaj do ulubionych

dziurawe zabki

15.02.04, 21:33
Drogie emamy , codziennie przezywam stres przy czyszczeniu zabkow mojej
corci, a poniewaz butla z soczkiem to jej chyba za niedlugo przyrosnie do
buzi, obawiam sie pruchnicy.Kiedy u Waszych dzieci pojawily sie pierwsze
dzury w zebach?
Obserwuj wątek
    • natalka29 Re: dziurawe zabki 15.02.04, 22:36
      WITAM MILUSIO, MOJA CÓRCIA MA TRZY LATKA , I MIAŁA DO TEJ PORY ŚLICZNE BIAŁE
      ZĄBKI, ALE PARE DNI TEMU PANI DENTYSTKA STWIERDZIŁA ŻE MAŁA MA POCZĄTKI
      PRÓCHNICY, WIEM ŻE NIE MA REGUŁY KIEDY ATAKUJE PRÓCHNICA, U JEDNYCH DZIECI
      WYCHODZĄ ZĄBKI JUŻ Z PRÓCHNICĄ, A U DRUGICH W 4,5,6, LAT RÓŻNIE NA TO NIE MA
      REGUŁY, JAK DZIECKO MA MIEĆ PRÓCHNICE TO I TAK BEDZIE MIAŁO, ALE OCZYWIŚCIE O
      ZĄBKI I TAK TRZEBA DBAĆ POZDRAWIAM GORĄCO PA
      • mama_kasi Re: dziurawe zabki 16.02.04, 14:17
        U mojej córki pierwszą plamkę na czwórce zauważyłam kiedy skończyła 2 latka.
        Poszłam do stomatologa i tam dowiedziałam się, że jeżeli rodzic widzi brązową
        plamkę to jest to już całkiem duża dziura. Potem pojawiła się próchnica na
        uszczerbionej jedynce. Niestety moje dziecko nie dało sobie nawet zajrzeć do
        buzi więc pomyslałam, że troche poczekam aż Kasia będzie starsza. Minęło prawie
        pół roku i postanowiłam znowu spróbować. Znowu to samo. Znalazłam odpowiedni
        gabinet dziecięcy i pojechaliśmy. Kasia zostało odpowiednio przygotowana do
        wizyty. W domu pokazywała jak otworzy buzię, obiecaliśmy nagrody po wizycie.
        Niestety jak tylko weszliśmy do gabinetu znowu płacz. Leczymy ząbki na siłę.
        Pani stomatolog znalazła jeszcze dwie dziury. Lapisujemy ząbki z przodu ale w
        czwórce trzeba będzie załóżyć plombę (lapisuje się tylko gładkie powierzchnie).
        Wiem dlaczego Kasia ma prócnicę. Bardzo długo piła soczki z butelki. W nocy
        zanim nauczyłam ją pić wodę piła herbatki.

Pozdrawiam Pyza
        • agablues Re: dziurawe zabki 16.02.04, 18:56
          Aby wizyty u stomatologa nie były zbyt dramatyczne dla dziecka i zeby nie
          kojarzyło zle leczenia zebów - kiedy wiadomo, ze bedzie wiercenie - mozna
          spróbowac dac dziecku Hydroksyzyne. te lek ma działanie uspokajajace i jest
          bezpieczny. o dawke dowiedz sie u stomatologa lub pediarty. sposób wypróbowałam
          kilka razy. Aga
        • agem Re: dziurawe zabki 17.02.04, 12:29
          Cześć!
          Właśnie wpadlam w rozpacz, bo odkryłam rdzawe plamki na ząbkach (dokladnie obu
          dwójkach) u swojej czteroletniej córki. Moja zaufana dentystka ma urlop do
          końca tygodnia, więc nie mam gdzie zasiegnąć opini. Napisz mi, czy lapisowanie,
          to jest to po czym zostają czarne ząbki?! Nie ma innej rady?!!! A może wiesz
          czy, jeżeli plamka jest w szczelinie między ząbkami, to też się lapisuje?
          Pozdrawiam Agata
          • mama_kasi Re: dziurawe zabki 17.02.04, 14:20
            Hej
            Niestety lapisowanie to smarowanie ząbków azotanem srebra. Ząbki po jakimś
            czasie robią się czarne w tym miejscu w którym zostały posmarowane. U nas jeden
            ząbek jest posmarowny od spodu. Troche będzie czarny ale już się tym nie
            przejmuję. Znalazłam stomatologa, który chciał założyć plombę na jedynce ale
            słyszałam, że na jedynkach plomby się nie trzymają. Poza tym lapisowanie trwa
            ok 30 sekund a w przypadku naszej Kasi bardzo się to liczyło.
            Oczywiście czwórkę trzeba będzie borować i własnie żeby zmniejszyć stres z tym
            związany znalazłam stomatologa, który zrobi to podając jej wcześniej lek
            uspakajający.
            Jeżeli chodzi o Zymafluor podawałam go Kasi odkąd skończyła 8 miesięcy. Zabki
            myjemy dwa razy dziennie. Ja mam bardzo słabe zęby i być może Kasia ma to po
            mnie.

Pozdrawiam Pyza
    • kasiagizul Re: dziurawe zabki 16.02.04, 16:12
      Hej.
      Moja córka też długo piła w nocy najpierw mleczko z cycusia, potem mleczko z
      butelki, a później soczki. Teraz ma 2,5 i od 4 m-cy w nocy pije tylko wodę.
      Ale ona ma zdrowe ząbki - informacja od stomatologa.
      Nie wiem czy to dlatego, że podawałam jej Zymafluor od 7 m-ca życia i podaję do
      teraz (oczywiście zgodnie z ulotką), czy to dlatego, że codziennie myję jej
      sama zęby (początkowo na siłę). A może dlatego, że moje dziecko nie je na
      codzień słodyczy, tylko od święta. Oczywiście liczę sie z tym, że kiedyś
      usłyszę, że ona też ma próchnicę, ale mam nadzieję, ze nie bedzie to w
      najbliższej przyszłpści.
      Pozdrawiwm Kasia
    • cool_gos Re: dziurawe zabki 17.02.04, 16:33
      Moja mała ma 17 miesięcy i brązowawe plamki na zębach. Może to od kropelek/ Mam
      nadzieję. Podaję jej Zimafluor od 8 mies. życia, myjemy zeby regularnie i
      odzywaimy się gł. nabiałem. Butelek i smoczków mała nie używa. Chyba nie przez
      karmienie piersią (15 miesięcy)miałaby mieć problemy z zębami?
      Gocha
    • aluniaa Re: dziurawe zabki 18.02.04, 16:07
      A u mojej Julii odkryłam próchnicę kiedy miała 1,5 roku.Nie znała smaku
      słodyczy ,sama myłam jej zęby.Ale sama mam słabe zęby i ssała cycusia całe
      noce,zresztą do 2 lat.Pierwsza wizyta była zapoznawcza.Na następnej zaczęło się
      lapisowanie(5 wizyt).Kiedy miała 2 i pół roku na wizycie kontrolnej dentystka
      odkryła dziurę w 5 dolnej.Tej wizycie towarzyszył wrzask.Aż sama się
      bałam.Przez następne 5 wizyt(znowu lapisowanie) Julka na nowo oswajała się z
      gabinetem.Dentystka poleciła kupienie szczoteczki elektrycznej,żeby Julia
      przyzwyczaiła się do burczenia w buźce. I po ostatnim lapisowaniu zasiadłyśmy w
      fotelu.Julia miała powiedziane,że pani wyczyści jej ząbek taką samą szczoteczką
      jaką ma ona tylko trochę starszą i przez to głośniejszą.No i stał się cud,
      nawet dała sobie utwardzić plombę lampa.I w nagrodę obiecałam jej Pawełka
      (pozdrawiam miłośników).Teraz Julka ma 4 i pół.Żadnych więcej dziur i kolejne
      lapisowanie za sobą.Zajada słodycze, ale zawsze myję jej zęby po.No i żuje dużo
      gumy po posiłkach.Dentysty nie boi się zupełnie. Czego i Tobie
      życzę.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka