Dodaj do ulubionych

Powiększone węzły chłonne

05.03.04, 13:54
Czy są na forum rodzice, których dzieci maja powiększone węzły chłonne
(kuleczki na szyi). Mój synek ma to od około roku. Były robione badania moczu
i krwi i wyniki były dobre. Miesiąc temu znów powtórzono badania i wynik też
dobry. Dodatkowo zrobiono mu USG szyi. Ale mały tak płakał i wyrywał sie, że
lekarz nie potrafił tego badania przeprowadzić. Stwierdził, że RACZEJ to nie
są patologiczne zmiany. Ale spokojna nie jestem. Teraz jest po opryszczkowym
zapaleniu gardła i te "kuleczki" na szyi są dużo większe. Lekarz uspokaja, że
to normalne, ale ja jestem niedowiarkiem.
Dlatego chciałabym się dowiedzieć, czy Wasze dzieci miały coś podobnego, co
mówił lekarz itp.
Bardzo dziękuje za odzew.
Obserwuj wątek
    • izunia32 Re: Powiększone węzły chłonne 05.03.04, 15:08
      Witam, moja mała(21 m-cy)ma powiększony węzeł(dość duża kuleczka)za uchem,a za
      drugim wyczuwalny mniejszy.Pojawiło się to w sierpniu bez żadnego powodu (nie
      zauważyłam,żeby mała była przeziębiona lub cokolwiek) i nic się nie zmienia.Też
      bardzo się zamartwiałam i zrobiłam małej badania-na szczęście wszystko było o.k.
      Przedwczoraj byliśmy na szczepieniu i przy okazji zahaczyłam o ten
      temat.Lekarka powiedziała,że nie ma się czym martwić,że dzieci tak często
      mają,mogła być jakaś infekcja,która nie dała żadnych widocznych objawów,a z
      kolei węzeł uległ przerostowi i już tak zostanie.Tak więc nie ma się co
      zamartwiać na zapas.Pozdrawiam
      • 2000p Re: Powiększone węzły chłonne 05.03.04, 19:57
        Moj trzylatek, miał takie kuleczki wielkości grochu za uchem i na głowie.
        Pojawialy się infekcje, lekarz zrobil test na mononukleozę i trafił, to taki
        wirus, dzieci dość lekko go przechodzą tylko trzeba zdiagnozować. Czy robiłaś
        taki test?? pozdrawiam.
        • joanaa1 Re: Powiększone węzły chłonne 05.03.04, 21:37
          mojej corce w wieku 2 lat tez sie pojawila taka kulka przy obojczyku,
          zrobilismy badania i ok, ale ma ogolnie sklonnosci do powiekszonych wezlow
          chlonnych, przy jakielkolwiek infekcji ma je wyraznie powiekszone. nie wiem
          sama, moze ma to po mnie. kiedy mnie atakuje jakis wirus to czesto powiekszaja
          mi sie wezly, bez objawow typu katar itp. jak gdyby "one" braly na siebie
          chorobe. a teraz na przyklad b. boli mnie gardlo i kaszle, ale wezly sa w
          normie bo odczuwam fizyczne objawy infekcji. taka to juz nasza uroda. robilam
          rozne badania i lekarze mnie uspokoili. pozdrawiam.
        • mamakarolka Re: Powiększone węzły chłonne 05.03.04, 23:37
          Witaj 2000p. Powiedz mi co to jest mononukleoza i jak robi się takie badanie.
          Dziękuje.
        • monika_lwo Re: Powiększone węzły chłonne 06.03.04, 08:09
          Koleżanka miała właśnie ten sam problem.Lekarze zrobili jej dziecku morfologię,
          mocz i po uzyskaniu dobrych wyników kazali się nie martwić. U dzieci
          powiększone węzły chłonne mogą być po każdej infekcji, nawet bardzo lekkiej.
          (a potem mogą długo się zmniejszać).
          A co do mononukleozy to jest to wirus, którego się nie leczy, powinien sam
          organizm sobie z nim poradzić.(zwykle 4-6 tygodni) Z tego powodu żadko się robi
          na niego testy, ale jeśli chcesz to nazawają się:test na wirus Epsteina-Barra,
          oraz na mononukleoze zakaźną.
          • monika_lwo Re: Powiększone węzły chłonne 06.03.04, 09:34
            Możesz jeszcze zrobić wymaz gardła na bakterie i grzyby.A wracając do
            mononukleozy to jest to wirus,który w czasie osłabienia organizmu może powracać.
            powodzenia
            Monika
            • mamakarolka Re: Powiększone węzły chłonne 06.03.04, 12:43
              Dziękuje za odpowiedź i rady. Karolek ma te "kuleczki" dosyć duże - około 1,5
              centymetra każdy. Na jego szczupłej szyi to mocno widać. Jeżeli to faktyczie
              węzły to czy one kiedyś się zmniejszą? Po chorobie zrobiły sie stanowczo
              większe. Gdzieś czytałam, że to już tak pozostanie na zawsze. Trochę mnie to
              martwi.
              • 2000p Re: Powiększone węzły chłonne 06.03.04, 17:17
                Mamo Karolka, najszybciej rozwiejesz swe wątpliwości jak pójdziesz z małym do
                laryngologa dziecięcego. Ja tak zrobiłam, u nas akurat była to mononukleoza,
                gdzie jednym z objawów, powtarzam jednym z objawów są powiększone węzły
                chłonne, nawracające infekcje, tydzień po tygodniu, biały nalot na języku i
                migdałkach, powiększona śledziona, opuchnięte troszke, jakby zaspane oczka, u
                nas było jak w ksiązce. Nie piszesz o podobnych objawach, więc pewnie jest ok,
                ale do lekarza idź, niech on zdecyduje, ja uważam, że to konieczne, bo ja to
                jestem stara panikara i niecierpliwa, dociekliwa baba. Pozdrawiam Ciebie i
                Karolka.
    • 2000p Re: Powiększone węzły chłonne 06.03.04, 17:20
      A i dla świętego spokoju zrób ten test na mononukleozę, poprostu z krwi, nawet
      prywatnie, dokładnie 10 zł, ale krew trzeba pobrać z żyły, wynik po kilku
      godzinach.
      • malgog Re: Powiększone węzły chłonne 09.03.04, 12:11
        Dziewczyny z nieba mi spadłyście.

Ja jestem również okropną panikarą i do tego aktualnie w 32 tyg. ciąży więc
        przewrażliwiona do granic rozsądku.

Około tygodnia temu zauważyłam u swojego 4-letniego synka na szyi, nad
        obojczykami "kuleczki" z obu stron jedna większa, jedna mniejsza.
        Wczoraj byliśmy u pediatry - ta uspokajała i dla "spokojności duszy ciężarnej
        mamusi" wypisała skierowanie na morfologię i OB, ale tak mi szkoda kłuć synka.

Kubuś jest alergikiem i praktycznie od kiedy poszedł do przedszkola choruje non
        stop.
        Od września przeszliśmy już zapalenie ucha, płuc i oskrzeli.
        Aktualnie zbliża się wiosna - Kuba ma zatkany nosek, kaszle w nocy i nad ranem.

Pediatra stwierdziła, że węzły chłonne powiększają się szczególnie alergikom.
        Zaleciła obserwować czy nie rosną.
        Inne węzły chłonne, śledziona i wątroba są w porządku.

Uspokoiłam się trochę po przeczytaniu Waszych postów ale morfologię i OB pewnie
        zrobię.
        Biedactwo.

Pozdrawiam Małgosia
    • arleta75 Re: Powiększone węzły chłonne 17.03.04, 22:28
      Moj roczny synek ma powiekszony wezel na glowce od pol roku liedy to
      przechodzil trzydniowkę . Lekarze mowia ze tak moze byc.
    • sikorka20 Re: do mamy karolka Powiększone węzły chłonne 19.03.04, 15:10
      hej ja mam 4letniego synka on od 3 lat ma powiekszone na szyjce wezly też spore
      kulki zaczelo sie od szczepienia na różyczke i to był objaw poszczepienny.
      zrobiliśmy badania i jest okey teraz gdy choruje to ma je wieksze potem troche
      maleją pa pozdrawiam
    • mama5611 Re: Powiększone węzły chłonne 24.03.04, 11:09
      witaj tez mam synka z tym samym problemem kuleczki ma od 4 lat lekarz mowi ze
      to zwlokniale wezly po jakiejs infekcji i ze najczesciej u chlopcow
      wlasnie .Pracuje w przedszkolu i faktycznie wielu chlopcow to ma .takze
      spokojnie.pa pa
      • relkab Re: Powiększone węzły chłonne 25.03.04, 16:22
        cześć mamy. Ja mam córeczkę która ma teraz 2 lata i 3 miesiące. pierwszy raz zauwaźyłam u niej
        powiększone węzły chłonne na szyjce jak miała ok. 8 miesięcy . jestem straszną panikarą więc nie
        mogłam usnąć jak to odkryłam przy kąpieli. poszłam do lekarza zbadał i powiedział źe to nic
        groźnego a źe powodem moźe być jej alergia. te węzły ma takie powiękrzone do dziś. ?odam źe wyniki
        ma dobre. pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka