Dodaj do ulubionych

Podejrzenie jaskry

26.05.25, 21:23
Dziewczyny pocieszcie sad Na kontrolnym badaniu wyszło mi znacznie powiększone ciśnienie w obu oczach. Okulistka podejrzewa jaskra. Jestem załamana sad Mam wadę wzroku -3 ale do tej pory beż większych problemów ze wzrokiem. Skąd takie gówno?
Obserwuj wątek
    • asia-loi Re: Podejrzenie jaskry 26.05.25, 21:26
      Jak się jaskrę leczy, to najczęściej jes dobrze. Niestety krople bierze się do końca życia. Ale medycyna idzie do przodu i teraz robi się jakieś operacje na jaskrę
      • koko8 Re: Podejrzenie jaskry 26.05.25, 23:05
        asia-loi napisała:

> JNiestety krople bierze się do
        > końca życia.

To.nieprawda, nie zawsze jest to.konieczne i zależy od rodzaju jaskry.
        Jaskrę można skutecznie zaleczyć albo spowolnić postęp choroby, nawet przez prosty zabieg.
    • taki-sobie-nick Re: Podejrzenie jaskry 26.05.25, 23:06
      A załamana to niby czym?

Zakraplasz w oko i dobrze jest.

Też mam jaskrę i ledwo ją zauważam.
    • marta.graca Re: Podejrzenie jaskry 27.05.25, 09:08
      Skoro nie miałaś większych problemów, to może to nie jaskra, albo jest na tyle wcześnie wykryta, że krople pomogą powstrzymać ubytek wzroku. Nie załamuj się, moja mama ma bardzo zaawansowaną jaskrę i na co dzień funkcjonuje normalnie.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Podejrzenie jaskry 27.05.25, 09:30
      Jeśli to mierzenie było tylko apartem, tym gdzie się brodę opiera i czoło, to idź do innego okulisty. Te aparaty czasem źle mierzą.
      • marta.graca Re: Podejrzenie jaskry 27.05.25, 09:39
        Przecież nikt nie diagnozuje jaskry tylko poprzez pomiar ciśnienia. Pole widzenia i OCT.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Podejrzenie jaskry 27.05.25, 09:46
          No właśni, więc jeszcze nie ma się co przejmować. Podejrzenie to jeszcze nie jaskra. Podejrzenia bywają niesłuszne.
        • leyla76 Re: Podejrzenie jaskry 27.05.25, 11:28
          marta.graca napisała:

> Przecież nikt nie diagnozuje jaskry tylko poprzez pomiar ciśnienia. Pole widzen
          > ia i OCT.
          >

Mnie w Polsce jak miałam 20 lat zdiagnozowano jaskrę . Okulista mnie nieźle nastraszył, jakieś operacje planował itd.

Poszłam do innego okulisty i ten nic takiego nie powiedział, ale od zawsze mam większe ciśnienie w jednym oku, stwierdzone jak miałam jakieś 13-14 lat , na które brałam krople przez parę lat. Potem okulista kazał przestać, bo to ciśnienie, podwyższone było cały czas takie samo.

Obecnie mam prawie 50 lat i dalej żadnej jaskry nikt nie stwierdził. Ciśnienie w tym jednym oku dalej podwyższone, ale na stałym poziomie. Nie biorę żadnych kropli na to, tylko obserwacja.

Nie noszę okularów, jedynie do czytania od roku +1.
    • swinka-morska Re: Podejrzenie jaskry 27.05.25, 12:24
      Ty się nie martw, tylko się ciesz, że jeśli to rzeczywiście jest jaskra to że będzie wykryta wcześnie!
      Jeśli było tylko badanie ciśnienia to zakładam, że idziesz dalej na OCT i pachymetrię.
      Jaskrę wcześnie wykrytą daje się dobrze kontrolować lekami.
      Na pociechę dodam, że od kropli obniżających ciśnienie w gałce ocznej wielu pacjentom rosną bujne rzęsy smile
      • karollo26 Re: Podejrzenie jaskry 27.05.25, 16:30
        Tak właśnie w poniedziałek mam oct, pachymetrię i GCC. I zaczynam wpadać w panikę.
    • dramatika Re: Podejrzenie jaskry 27.05.25, 13:30
      Jednorazowo podwyższone ciśnienie w oku podczas jakiegoś standardowego badania to nie jest jeszcze jaskra. Przypadkiem wiem jak się to diagnozuje i wymaga to 3 dni w szpitalu i serii powtórzonych badan, łącznie z "masażem" gałek ocznych (w znieczuleniu wink )
    • karollo26 Re: Podejrzenie jaskry 27.05.25, 16:28
      Dziękuję wam za wszystkie odpowiedzi. Narazie okulistka bardzo mnie nastraszyła, sama byla zaskoczona tak wysokim ciśnieniem sad W poniedziałek mam do wykonania dalsze badania diagnostyczne...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka