Dodaj do ulubionych

Łączenie leków

07.06.10, 13:42
Czytuję sobie czasami to forum i dzisiaj po wizycie dzieci u lekarza jestem totanie zakręcona. Dostały Augmentin (jedna ma anginę, druga ucho). Do tego Eurespal i Zyrtec. Czy taka kombinacja wam się podoba? Bo mi coś nie gra.
(Nie mogłam swoich wątpliwości przedstawić lekarce, bo z dziećmi był mąż i tylko wysłuchał i wykupił co przepisała.)
Obserwuj wątek
    • dorek3 Re: Łączenie leków 07.06.10, 15:53
      Mnie się nie podoba ale lekarzem nie jestem. Z doświadczenia: jak antybiotyk to nie eurespal; jak eurespl to nie zyrtec.
      • annanaska Re: Łączenie leków 07.06.10, 16:00
        Z ust mi to wyjęłaś (albo spod klawiatury). Dokładnie to samo pomyślałam jak mąż wrócił z dziećmi od lekarza. I mam dylemat: czy ufać własnym przeczuciom i doświadczeniom jako "matki-lekarza", czy lekarzowi fachowcowi. Może doktorka celowo to połączyła, żeby zastosować tzw. końską dawkę. To lekarka na zastępstwie. Nasza na zwolnieniu i nie wiem kiedy będzie.
        Ps. Na razie zaczęłam dawać wg przepisu, ale mam wielkie wątpliwości.
        • mamasi Re: Łączenie leków 07.06.10, 17:02
          patrzyłam w książeczkę małej - antybiotyk z zyrtec nigdy z
          eurespalem nie łączone, eurespal tylko przy przeziębieniu. Może
          zadzwoń do innego lekarza?
    • afroddytta Re: Łączenie leków 07.06.10, 22:40
      Eurespal podaje się głównie aby ułatwić odkrztuszanie, oczyścić oskrzela w ostrym i przewlekłym zapaleniu dolnych i górnych dróg oddechowych, stanach skurczowych oskrzeli, zapaleniu ucha środkowego. Lek niestety dość silny i często nadużywany. Wypadałoby stwierdzić czy drogi oddechowe są czyste, jeśli coś tam zalega Eurespal może być potrzebny.
      Zyrtec jest często łączony z antybiotykami, aby załagodzić objawy np. katar, zmniejszyć stan zapalny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka