Dodaj do ulubionych

cystografia

17.03.04, 00:23
mamy, ktore sa po cystografii u swoich pociech doradzcie na co zwrocic uwage w trakcie
badania. wiem na czym polega samo badanie, obawiam sie jednak, aby moj maluch nie
wyszedl z tego badania nadkazony jakas bakteria (badanie bedzie robione w szpitalu). Czy
cewniki sa jednorazowe ? czy powinno sie domagac, aby badanie bylo wykonywane w
jednorazowych rekawiczkach?
dzieki za kazde info.
lampka2 i 11mczny synek
Obserwuj wątek
    • mami7 Re: cystografia 17.03.04, 09:16
      Powiem tak...Nie wyobrażam sobie, żeby cewniki mogły nie być jednorazowe. Z tego co widziałam lekarz i pielęgniarz założyli rękawiczki jednorazowe, ale na cewniku nie było napisane, że nowy. Chociaż jak tak się w to wgłębiam, to chyba wyciągali go z jakiegoś woreczka. Teraz to mnie "zastrzeliłaś" tymi pytaniami. Za miesiąc idziemy na cystografie i będę się upominać o informacje przed badaniem na wszelki wypadek. A przy okazji cewnikowania dobrze zrobić posiew moczu.

Pozdrawiam
    • weromis Re: cystografia 17.03.04, 10:30
      Córa (4 mce) ma mieć CUM 14.04. Skóra mi cierpnie, jak sobie pomyślę, że to tuż
      tuż. Słyszałam, że pomocne jest posmarowanie dziecka przez pielęgniarkę jakimś
      środkiem znieczulającym (żelem). Wtedy trzeba odczekać, aż preparat zacznie
      działać. Pozdrawiam.
      • linga Re: cystografia 17.03.04, 10:45
        Przed włożeniem cewnika smarują czy psikają jakimś znieczulaczem, ale to nie
        bardzo działasad
        Cewnik jak najbardziej jest jednorazowy - wyciągają go z zafoliowanego
        opakowania.
        Badanie nie jest przyjemne, ale co zrobić.
        • akia_k Re: cystografia 17.03.04, 23:13
          Oj dziewczyny nie straszcie tak tym badaniem. Wcale nie jest tak źle. Mój synek
          ma 8 miesięcy i miał robioną cystografię 8 marca. Myślę, że to smarowanie żelem
          pomaga, bo mały podczas wkładania cewnika nawet się nie skrzywił. W ogóle nie
          zareagował, tak jakby nic mu nie robili. Potem tylko trochę płakał podczas
          robienia zdjęć, ale nie z bólu. Nie podobało mu się że go trzymamy za ręce i
          nóżki, bo musiał leżeć nieruchomo. Tak więc nie taki diabeł straszny.
          • linga Re: cystografia 19.03.04, 14:59
            Akia_k zazdroszczę Ci, że poszło u Was tak bezproblemowo.
            Mój synek darł się wniebogłosy przy zakładaniu cewnika. Myślę jednak, że
            głównym powodem było to, że trzeba było częściowo odkleić skórkę z napletka.
            Krew się polała, Jeżyk krzyczał, ja patrząc na to myślałam, że zemdleję.
            Potem z tym cewnikiem trzeba było przejść na inne piętro. Po zdjęciu pieluchy
            okazało się, że wypał:-o Więc jeszcze raz przechodziliśmy przez to samo. Dla
            mnie i dla mojego synka były to b. nieprzyjemne przeżyciasad
            Ale przyznam, że wiele dzieci nawet nie zapłacze przy zakładaniu cewnika. Także
            różnie bywa.
            • akia_k Re: cystografia 19.03.04, 23:31
              Linga, to przykre co piszesz biedny ten Twój maluszek. U nas nie lała się krew
              i wszystko było w tym samym miejscu i nigdzie go nie przenoszono po włożeniu
              cewnika. Wkładano mu odrazu na radiologii, na stole na którym potem robiono mu
              prześwietlenie. Tak więc dużo zależy od organizacji. Mam nadzieję że za rok jak
              będziemu potarzać badanie też nie będzie źle, chociaż na pewno gorzej bo będzie
              starszy i więcej będzie rozumiał. A jak wyniki waszego badania, wszystko w
              porządku??
              • linga Re: cystografia 20.03.04, 18:18
                Z opisu wynikało, że wszystko w porządku, ale zawiozłam jeszcze zdjęcie do
                Centrum Zdrowia Dziecka i niestety dopatrzyli się zwężenia cewkisad
                W czerwcu będzie oglądał synka chirurg z CZD i ma zadecydować co dalej.
    • rugatek Re: cystografia 21.03.04, 14:41
      My podawaliśmy dwa dni przed zabiegiem osłonowo furagin, żeby coś się nie
      przyczepiło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka