18.03.04, 08:40
Moja córcia ma 10 m-cy i waży 9,5 kg, czy to już nadwaga?
Dodam, że urodziła się 09.06.03 z wagą 3,5 kg.
Czy ktoś może mi obliczyć ile powinna ważyć?
Byłam miesiąc temu u lekarza, pani doktor powiedziała mi, że dziecko ma
nadwagę ok 1 kg i powinnam ją odchudzać. Jak? Dając mniej do jedzenia.
Może mi pomożecie.
Czy to na prawdę nadwaga? Jeżeli tak to może wyrośnie z tego?
Podzielcie się swoim doświadczeniem.

Pozdrawiam.
agnieszka mama Jagody
Obserwuj wątek
    • kopytko1 Re: NADWAGA ? 18.03.04, 10:14
      Moj syn ma 10 miesiecy i wazy 11 660!!I nikt mi nie powiedzial ze to
      nadwaga!!Tyle wazy i juz,i wcale nie jada gory z talerza,karmie go piersia,zjada
      zupke troche kaszki,deserku,malo pije ..a czasem jest tylko na piersi bojesc nie
      chce.Bron Boze zebys ja odchudzala,mala zacznie biegac to wszystko zrzuci!!Mam
      drugiego juz prawie 6 latka ktory rowniez waga nie grzeszyl,teraz jest zgraabnym
      chlopcem i nic mu nie zostalo z pociesznego babaska.

Pozdrawiam,Ewa
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7914146
    • mami7 Re: NADWAGA ? 18.03.04, 10:16
      Wiesz co dla mnie to jakiś absurd! Zmień lepiej lekarza.
      Jak można takie bzdury opowiadać! Nie wiem jak wyglada Twoje dziecko
      i ile mierzy, ale mój młody w wieku 10 miesięcy ważył jakieś 9 kg
      (urodzeniowa waga 3800) i był raczej szczupły, lekarze nawet mówili, że bardzo szczupły. Ale co tam lekarze, dziecko jest zdrowe i to najważniejsze.
      Teraz ma 2,7 i waży około 14 kg ma jakieś 100 cm wzrostu.
      Pierwsze słyszę o czymś takim, żeby odchudzać dziecko w tym wieku!
      Jak zacznie chodzić i będzie miała jakieś ewentualne nadwyżki do
      zżucenia to wtedy je zgubi bez problemu. Dzieci nie wono odchudzać.
      Jedyne co możesz zrobić jeśli chcesz dbać o linię małej, to nie dawaj jej słodyczy i zbyt dużej ilości cukru. Zwróć uwagę, że właściwie wszystkie
      produkty dla dzieci są solidnie słodzone. Począwszy od mleka modyfikowanego, kaszki, itd. Dawaj małej soczki bez cukru i rozcieńczaj wodą. Najlepiej też naucz malucha pić samą wodę bez dodatków, samo zdrowie.
      Po za tym dziecko musi dostawać pełnotłuste przetwory mleczne.
      Ja na Twoim miejscu zmieniłabym lekarza.
      Dla przykładu, córka mojej koleżanki w wieku 6 miesięcy ważyła 9 kg, była karmiona wyłącznie piersią. Owszem była pulchna, ale nie było mowy o odchudzaniu. Teraz ma prawie 4 lata i jest piękną szczupłą dziewczynką.

Pozdrawiam
      • a_romanska Re: NADWAGA ? 18.03.04, 11:23
        dziękuję za odzew

Szczerze mówiąc nie podeszłam do tego odchudzania serio, ale to już opinia
        trzeciego lekarza - dlatego piszę o tym.

Jagoda ma 76 cm no i 9,5 kg - wcale nie jest tłusta. Przedewszystkim ma
        policzki jak chomik i konkretne uda, ale poza tym nie wygląda jak super grubas.

Poza piersią zjada jedną zupkę ze słoiczka i deserek lub jabłuszko, do tego
        herbatka ok 150 ml dziennie, raz za czas 100 ml soczku przecierowego, do tego
        kilka chrupek kukurydzianych - i z czego tu zrezygnować!

Może ktoś powie jaka powinna być jej prawidłowa waga? (urodzona 3,5 kg 56 cm)
        I skąd te opinie lekarzy?

agnieszka mama Jagody

• fionna Re: NADWAGA ? 18.03.04, 12:32
          Kiedy skończy roczek powinna potroić swoją wagę urodzeniową - czyli powinna
          ważyć 10,5 kg, więc w ciągu 2 miesiący powinna przybrać jeszcze kilogram.
          Twój lekarz chyba sprawdził wagę na siatce centylowej - waga urodzeniowa 3,5 kg
          to mniej więcej 25 centyl, dla tego centyla prawidłowa waga w wieku 10m to
          8,5kg. Może dlatego mówi o kilogramie nadwagi. Wg mnie to chore - tym bardziej,
          że dziecko nie było karmione sztucznym mlekiem. Po prostu Twoje dziecko
          przeskoczyło na wyższy centyl - między 50 a 75, a jak pamiętam wzrostowo 56cm
          to gdzieś pod między 50 a 75 (bliżej 75), a teraz jak ma 76 cm to jest już
          powyżej 75, więc po prostu wskoczyła na wyższe centyle. Będzie duża pannica z
          niej.
          Ja sama na każdej wizycie słyszę o głodzeniue dziecka (jesteśmy od urodzenia w
          okolicach 3 centyla), wg mnie w tym wieku nie powinno się ani odchudzać, ani
          tuczyć, bo można zaszkodzić jeszcze bardziej.
          Pozdrawiam
          • a_romanska Re: NADWAGA ? 18.03.04, 13:29
            Bardzo, bardzo dziękuję za wypowiedzi.
            Jestem spokojna i nie mam zamiaru ingerować w jadłospis córki. pa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka