kajda28 05.08.10, 10:39 Jak wyglądają badania genetyczne w kierunku mukowiscydozy? Skąd pobierany jest materiał genetyczny? Jakie badania robi się równolegle? Ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patyczako Re: Jak wyglądają bad.genetyczne na mukowiscydozę 05.08.10, 21:58 badania genetyczne wykonuje sie z krwi pobranej w szpitalu na bibułe po urodzeniu maluszka - bada sie ok.500 genów w tym chyba 15 najczesciej wystepujacych w polskiej populacji - prawdopodobnie podwyzszony poziom trypsyny wykryty w krwi twojego (?) dziecka spowodował ze są robione takie badania - jezeli wykryją gen odpowiedzialny za mukowiscydoze bedziesz skierowana z dzieckiem do lekarza gdzie zrobia badanie chlorków w pocie Odpowiedz Link Zgłoś
kajda28 Re: Jak wyglądają bad.genetyczne na mukowiscydozę 05.08.10, 23:13 To właśnie przez to że jest podwyższony poziom chlorków (wynik niepewny) w pocie ma mieć robione badanie genetyczne. Córka ma 6 lat, jak się urodziła miała robione testy na mukowiscydozę które wyszły dobrze. RTG klatki piersiowej też dobrze wyszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
marzena_bajewicz Re: Jak wyglądają bad.genetyczne na mukowiscydozę 06.08.10, 12:57 Witam, W chwili obecnej badania genetyczne w kierunku mukowiscydozy można wykonać na podstawie wymazu z policzka i nie ma konieczności kłucia maluszka. W badaniu analizuje się jeden gen - gen CFTR, który odpowiedzialny jest za ewentualną chorobę. Istnieje wiele możliwych mutacji tego genu, które mogą wywoływać chorobę. Nie mniej jednak, w badaniach genetycznych analizuje się zazwyczaj te mutacje, które powodują najcięższy przebieg choroby i/lub te, które występują najpowszechniej. Warto również wiedzieć, że badanie genetyczne pozwala nie tylko określić, czy choroba występuje, ale również stwierdzić potencjalne nosicielstwo choroby, czyli taką sytuację, kiedy dana osoba jest zdrowa, ale może przekazać wadliwy gen swoim dzieciom. Więcej informacji na ten temat udziela Laboratorium testDNA Polska Sp. z o.o. Odpowiedz Link Zgłoś
kajda28 Re: Jak wyglądają bad.genetyczne na mukowiscydozę 06.08.10, 13:11 Dziękuje za odpowiedź. Moja córka będzie miała pobieraną krew- to wiem z rozmowy z panią doktor. Ze względu na to że jest to drogie badanie będzie musiała 3 dni leżeć w szpitalu, i będzie miała dodatkowe badania. Ciekawa jestem czy tylko podstawowe krwi czy jeszcze coś. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: Jak wyglądają bad.genetyczne na mukowiscydozę 06.08.10, 13:50 Zapewne zrobią wszystkie badania z krwi czyli oprócz podstawowych także na poziom witamin i próby wątrobowe. Prawdopodobnie mała będzie miała USG jamy brzusznej, EKG i Echo serca, wymaz z gardła i RTG płuc o ile nie ma świeżego. Także bada się stolec, mocz. To taki podstawowy pakiet, przez który przechodzą nasze dzieci miej więcej raz w roku aby określić ich obecny stan. Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za małą aby wszystko dobrze się skończyło Odpowiedz Link Zgłoś
kajda28 Re: Jak wyglądają bad.genetyczne na mukowiscydozę 06.08.10, 14:19 Dzięki. EKG miała robione ok. pół roku temu, podobnie tomograf głowy, EEG mogli by jej zrobić, bo choć miała robione w lutym to ciągle źle wychodzi. USG jamy brzusznej też się przyda, bo rok temu miała nieznacznie powiększoną śledzionę, próby wątrobowe też, bo bierze dużo leków. RTG klp miała robione niecały m-c temu więc pewnie sobie darują. A jeżeli wszystko będzie ok, to i badania genetyczne wyjdą ok? Jakie badania u dzieci z mukowiscydozą wychodzą złe? Ogólnie badania ma dobre, oprócz EEG (jest leczona neurologicznie) i tych nieszczęsnych chlorków. No i mała jest, ale też nie jakoś bardzo. Ma 6 lat i waży niewiele ponad 16 kg, ale jej o 2 lata starszy brat waży 21 kg, ja z ojcem córki też nie jesteśmy wysocy, więc do tej pory za bardzo się tym nie przejmowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: Jak wyglądają bad.genetyczne na mukowiscydozę 06.08.10, 18:15 Prawie wszystkie dzieci z mukowiscydozą są skolonizowane gronkowcem złocistym a większość ma także pseudomonas aeruginosa.. Prawie wszystkie mają niewydolną trzustkę.. Można się jeszcze tym kierować.. Powiedz, gdzie będą Was diagnozować? Odpowiedz Link Zgłoś
kajda28 Re: Jak wyglądają bad.genetyczne na mukowiscydozę 06.08.10, 18:25 W DSK w Lublinie. Okulistycznie jeszcze mogliby ją zbadać, bo prawdopodobnie ma niedowidzenie, mogę jakoś to podsunąc doktorce? Nie miała do tej pory robionych wymazów. Dziękuje Ci, im więcej będę wiedziała to będę wiedziała o co konkretnie pytać i na co zwracać uwagę. A jeżeli to nie mukowiscydoza to co? Czy to może nie być nic konkretnego- po prostu granice błędu, no i wynik w końcu niepewny. NIe chce mi się wierzyć że to właśnie to, w sumie dalej nie wierzę że ma epilepsje (wcześniejszy neurolog też nie wierzył). Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: Jak wyglądają bad.genetyczne na mukowiscydozę 06.08.10, 18:35 Wiesz, podstawa to badania genetyczne, pewnie to troszkę potrwa, bo robi się je partiami czyli najpierw podstawowe mutacja a potem ten "wachlarz" się rozszerza. Potem ważny jest wymaz i sprawdzenie czy trzustka jest wydolna. Powiem tak, jeżeli wymaz będzie czysty, płuca czyte i trzustka będzie pracowała to już niemal sukces i prawdopodobieństwo, że dziecko zdrowe wzrasta Co do badań okulistycznych - to niestety nie ma to nic wspólnego z muko, ale zasugerować nie zaszkodzi. Podwyższone chlorki występują też przy innych chorobach takich jak: nerkowopochodna moczówka prosta, zapalenie skóry o znacznym nasileniu, choroba Addisona, dysplazja ektodermalna, glikogenoza I typu, również u chorych z nie leczoną chorobą trzewną lub niedoczynnością tarczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
kajda28 Re: Jak wyglądają bad.genetyczne na mukowiscydozę 06.08.10, 18:47 Pytałam się jej urologa czy może faktycznie to nie moczówka prosta, ale powiedział że nie, bo miałabym inne objawy. Bo przecież ona moczy się w nocy i jedynie jak bierze lek (m.in. na moczówkę prostą) i psychotrop ma suche noce. Niby zdrowa, mądra dziewczyna , strasznie ruchliwa a ciągle coś jest nie tak. Regularnie chodzi do 3 specjalistów, od każdego ma inne leki Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: Jak wyglądają bad.genetyczne na mukowiscydozę 06.08.10, 18:57 A dlaczego diagnozujecie się w kierunku muko? Jakie są objawy mogące wskazywać o mukowiscydozie? Odpowiedz Link Zgłoś
kajda28 Re: Jak wyglądają bad.genetyczne na mukowiscydozę 06.08.10, 20:05 W sumie to tylko dlatego że jest dość mała na swój wiek, i musi brać leki wziewne- choć juz ponad miesiac jej nie daje i nic się nie dzieje. Pewnie tak profilaktycznie alergolog dała na chlorki, starszy syn dostał już wcześniej skierowanie na to badanie przy pierwszej wizycie, a córa była wtedy jeszcze za młoda. Odpowiedz Link Zgłoś
kajda28 do mama_misi 15.08.10, 10:50 Mam pytanie, wiem że 2 razy o niczym nie świadczy, jest lato, upały. Ale ostatnie dwie noce moja córa zrobiła w pieluchę kopę. Może to mieć coś wspólengo z mukowiscydozą- nie trawienie, złe lub coś podobnego? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: do mama_misi 22.08.10, 17:59 Wiesz powiem Ci tak... Przed diagnozą moja córka robiła 10-12 kup na dobę... 2 kupy o niczym nie świadczą. Zrób chlorki, to będziesz spokojna i daj znać co Wam wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
kajda28 Re: do mama_misi 22.08.10, 19:58 Kochana, chlorki nie wychodzą dobrze, to już pisałam. Dlatego te badania. W tym tyg pójdziemy do szpitala, może się to w końcu wyjaśni. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: Jak wyglądają bad.genetyczne na mukowiscydozę 22.08.10, 22:17 Oj przepraszam Miałam tydzień bez komputera i już mi się ludzie i ich historie pomieszały. Mysle, że w Waszym przypadku tylko diagnostyka w szpitalu może potwierdzić lub wykluczyć muko i trzeba na to poczekać. Wiem, że trudno tak bezczynnie siedzieć i czekać ale szukanie objawów na siłę też nie pomoże. Trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś