Dodaj do ulubionych

dźwiganie główki

24.03.04, 10:43
Witam.Nie wiem czy powinnam się już zamartwiać czy też nie, a chodzi o to, że mój 3,5 miesięczny synek nie chce podnosić główki tzn. kiedy leży na pleckach a ja go trzymam za rączki to nie próbuje dźwigać główki. Leżąc na brzuszku podnosi główkę. Nie wiem czy to wina tego iż jest dość ciężkawy ponieważ mierzy już ponad 70 cm i waży ponad 8 kg.poradżcie coś. może któraś z was miała taki problem?dzięki
Obserwuj wątek
    • maallinka Re: dźwiganie główki 24.03.04, 14:13
      Chyba jeszcze za wczesnie na takie zmartwienia. Moja corcia ma juz ponad 3 m-ce
      i jak ja ciagne za raczki do gory to tez glowka "odkleja sie" od materaca
      ostatnia. Ale na brzuszku glowke podnosi, kreci nia no i jak ja trzymam na
      rekach to ona juz sama glowke pionowo trzyma. Nie wiem jak jest u Ciebie ale
      jesli dziecko trzyma glowke pionowo jak jest na rekach to chyba nic zlego sie
      nie dzieje. Ale jesli Cie to niepokoi to lepiej spytaj pediatry, chocby tylko
      telefonicznie, zeby sie uspokoic.
      Pozdrawiam
      PS. Twoj maluszek to rzeczywiscie GIGANCIK! smile) Niech rosnie zdrowo!
      • magdamroziuk Re: dźwiganie główki 24.03.04, 19:33
        Mój maluszek też nie dźwigał główki jak miał 3,5 miesiąca, leciała mu zupełnie
        na plecki. Teraz ma 4,5 i podnosi ładnie, tylko nie zawsze - zorientowałam się,
        że czasem nie chce, albo nie "zrozumie" o co mi chodzi. Więc nie ma czym się
        martwić, wg książki jaką mam dziecko MUSI to robić jak ma 6 miesięcy skończone.
        • magda0 Re: dźwiganie główki 25.03.04, 11:33
          Sprobuj odwrocic malucha na bok i wtedy podnies go do gory czy wtedy glowa leci
          czy trzyma ja, to samo zrob podnaszac z drugiego boku, jak trzyma to o.k. a jak
          leci to skonsultuj sie z lekarzem, M.
    • anulka700 Re: dźwiganie główki 25.03.04, 22:26
      hej, ten mały smoczek może być po prostu odrobinę leniwy i dba o swoje zdrowie.
      ale sprawdź, czy trzyma łepetynę sztywno kiedy jest w pionie ( na wszelki
      wypadek miej rękę w pobliżu). Jeśli nie, szukaj pomocy, a w przeciwnym wypadku
      zachęcaj go parę razy dziennie. Pozdrawiam Mama Jasia i Piotrusia
    • 4chmurka Re: dźwiganie główki 26.03.04, 10:13
      mój synek też był klockiem i to strasznie leniwym. Musiałam go "trenować" kilka
      razy dziennie. Później "się rozruszał" i ciągle jest ok. Leniuszków trzeba
      częściej motywować,np.: pokazywać zabawkę i podnosić wyżej.Spokojnie. I
      powodzenia
      • izaaa4 Re: dźwiganie główki 27.03.04, 10:31
        Hej. Jest juz lepiej tzn w pozycji półleżącej kiedy karmię butlą nie chce oprzeć główkę tylko ją dźwiga - całe szczęście.W pionie trzyma prosto aczkolwiek trzeba przytrzymywać bo sie buja. pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka