discus5 26.03.04, 22:57 Pomocy. Moja 3,5-letnia córeczka ma krzywą główkę. Słyszałam że są jakieś hełmy dzięki którym główka się prostuje. Jeśli ktoś słyszał coś o tym proszę o wiadomość. Chyba że stosowaliście jakieś inne metody ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama5611 Re: krzywa główka 27.03.04, 09:59 witam ale nie wiem co masz na mysli mowiac krzywa glowka....moj synek ma taka wyciagnieta do tylu<troche jak ufoludek>ale pod wlosami nie bardzo to widac zreszta pogodzilam sie z tym Odpowiedz Link Zgłoś
discus5 Re: krzywa główka 27.03.04, 11:23 Główka jest krzywa, gdyż z jednego boczku wypukła, z drugiej strony płaska. Poza tym, jedno uszko jest bardziej z przodu. Córka ma długie włosy stąd jedynie widoczne jest to że jeden z policzków jest większy, jakby bardziej wypukły (wygląda jakby lekko spuchnięty)i kość policzkowa wysunięta do przodu. Nie bardzo chce spać na brzuchu żeby spłaszczać ten wypukły policzek. Główka w efekcie ma kształt jakby z kwadratu zrobiono romb tylko w kierunkach przód-tył. Odpowiedz Link Zgłoś
mama5611 Re: krzywa główka 27.03.04, 13:08 witam przeciez przez te lata widzial ja lekarz i co on na to? czy to nie jest wrodzone nie urodzila sie z tym? bo jesli tak to niewiele zrobisz Odpowiedz Link Zgłoś
discus5 Re: krzywa główka 27.03.04, 15:04 Lekarz widział i twierdził że samo przejdzie, w miarę jak główka rośnie, byle by ją dobrze układać. Samo układanie niewiele dało, ponieważ moja córka strasznie się wierci i "dobre ułożenie" trwało krótko mimo kilkakrotnego w ciągu nocy układania. Ponieważ nie było żadnych problemów z mięśniami czy też problemów neurologicznych - stwierdził że żadne masaże są niepotrzebne. Przyznam szczerze że sama na to nie mam już pomysłu, ale może ktoś trafił do specjalisty (nie wiem może chirurg/ortopeda twarzowo-szczękowy ??? nie bardzo nawet wiem do jakiego specjalisty się z tym zwrócić), bo raczej pediatra mi nie pomoże (minęło w końcu już 3,5 roku a nadal gada to samo, a ja zmiany jakiejkolwiek nie widzę) Odpowiedz Link Zgłoś