depresyjka4 21.06.06, 19:53 Czy mając śruby w łokciu załozone po wypadku(złamanie ręki) mozna iść na rehabilitacje, czy też trzeba najpierw czekac na wyjęcie tych śrub i dopiero potem iść? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adgam71 Re: śruby w łokciu a rehabilitacja 21.06.06, 20:36 Witam! Jestem rehabilitantka i powiem Ci, ze rehabilitacja moze sie odbywac jak najbardziej! Mam na mysli kinezyterapie czyli Cwieczenia. Jesli chodzi o zabiegi z fizykoterapi to tez jest wiele , ktore mozesz brac! A ze srubami jets tak, ze wyciaga sie je nawet po kilku latach! W zaleznosci gdzie one sa umieszczone! Moja siostra ma od 10 lat sruby w noce i lekarz powiedzila, ze jesli nie dokuczaja jej to nie musi ich wyciagac! Z doswiadczenia wiem, ze wielu pacjentow je wyciaga po zagojeniu sie stawu lub zrosnieciu kosci! W razie pytan sluze pomoca! Pozdrawiam i zycze szybkiego powrotu do zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
depresyjka4 Re: śruby w łokciu a rehabilitacja 22.06.06, 21:01 Bardzo dziękuję za odpowiedź :-) Mam jeszcze jedno pytanie: Wiesz moze jakie cwiczenia należy wykonywac aby zlikwidowac przykurcz w łokciu? Pozdrawiam gorąco! Odpowiedz Link Zgłoś
adgam71 Re: śruby w łokciu a rehabilitacja 23.06.06, 08:27 Jesli chodzi o Lokiec ;-) to Lepiej sie sama nie zabieraj za Cwiczenia! To taki staw, ze naprawde trzeba bardzo uwazac!W lokciu nie wolno robic redresji czyli rozciagania. Nawet nie pozwol sobie na to bo spotkalam sie z takimi cwiczeniami w szpitalu (innym nic pracuje) i dziewczyna miala wielkie problemy potem! Mozesz sobie delikatnie zginac ta ręka w lokciu do momentu gdzie jest ruch! nic na sile pamietaj! Nie wiem gdzie masz te sruby, ale one moga Ci tez blokowac lokiec! Nie wiem czy u Was sa wirówki? To fajnie rozluznia miesnie a potem gimnastyka! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
depresyjka4 Re: śruby w łokciu a rehabilitacja 24.06.06, 09:46 Dzięki. Tak naprawdę to chodzi tu o mojego tatę a nie o mnie ;-) Prosił mnie abym zapytała się Ciebie co to są te 'wirówki'? A skad jesteś? Bo jesli z Łodzi to moze będziesz wiedzieć gdzie u nas mają te wirowki...? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
adgam71 Re: śruby w łokciu a rehabilitacja 24.06.06, 12:55 CZesc! jestem z Wrocławia. Jesli chodzi o te wirówki to jest to taki masaz wodny ręki! Zabieg ten rozluznia miesnie! Tato Twoj na pewno zwiekszy ruchomosc łokcia jak mu wyciagna sruby! teraz niech rusza sobie tyle ile moze , ale musi ja ruszac bo potem bedzie ciezko! Rehabilitacja jest dosc Dluga No NIESTETY! ALe Bedzie Ok! Trzeba w tym przypadku duzo cierpliwosci! Odpowiedz Link Zgłoś
depresyjka4 Re: śruby w łokciu a rehabilitacja 28.06.06, 14:52 Dziekuje Ci bardzo za wszystkie odpowiedzi. Ech, ten mój tata to spokoju mi nie daje. O to chodzi, że on jest bardzo wrazliwy na ból i na sama mysl o tym jak beda mu wyciągac te śruby z łokcia to prawie mdleje ;-) Prosił mnie więc abym Ci sie zapytała czy ten zabieg jest bolesny i czy długo trwa...? U niego cała prawa strona ciała jest troche połamana. On by Ci to lepiej napisał ale oczywiście ja go muszę wyręczać ;-) Bo on spadł z wysokości (4 metry) na prawa stronę ciała. Miał jeszcze jakąs operacje na biodro i dlugo nie mógł chodzić, ale już jest lepiej. Tylko wciąż wydaje mu się, że chodzi jak 'kaczka'. Ja tam nie zauważyłam ale on bardzo to przezywa i stoi przed lustrem i wydaje mu się, że jest jakiś krzywy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marzena63-42 Re: śruby w łokciu a rehabilitacja 29.06.06, 21:29 Powiedz tacie ze większość zabiegów usuwania srub odbywa się w znieczuleniu albo częściowym albo całkowitym. Mój mąż też jest po złamaniu wieloodłamowym stawu łokciowego, rehabilitacja była długoterminowa niestety ze względdu na stopień uszkodzenia pozostał trwały przykurcz stawu wytworzyła się zbyt duża ilość okostnej i staw został unieruchomiony. Mimo że jestem rehabilitantką nie udło mi się usprawnić ręki męża. Staw łokciowy jest stawem złozonym są to właściwie trzy stawy w jednym. Ale walczyć trzeba do końca. Wszystko zależy od rodzaju uszkodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś