Dodaj do ulubionych

Uwaga na Antybiotyki ...

29.09.10, 14:13
Witam. Ku przestrodze innym mamom chcę opisać co nas spotkało. Otóż moja córcia (1,5 roku) była przeziębiona więc po paru dniach gdy katar nie przechodził i doszedł jeszcze kaszel poszłyśmy do lekarza. Dostałyśmy syrop kropelki no i pierwszy raz w jej życiu antybiotyk. Jakoś parę dni po zażywaniu antyb.. u małej z przodu na cipci pojawiła się "wysypka". Dodam że mała ma alergię pokarmową na mleko i niektóre inne produkty. Myślałam więc, że za dużo "nowości" pojadłyśmy i tak zaczyna wychodzić ta alergia. Odstawiłam więc znów wszystkie podejrzane produkty ale wysypka przez kilka dni nie znikła tylko powiększała się jeszcze bardziej więc znów pojawiłyśmy się u lekarza. Dowiedziałam się, że nie jest to alergia pokarmowa lecz - zakażenie grzybami po antybiotyku ... (szkoda że wcześniej nawet mi to do głowy nie przyszło - po fakcie jak zaczęłam przeglądać net znalazłam posty kilku kobiet - że same miały coś takiego po leczeniu antybiotykami - ale ja nigdy więc nawet nie wiedziałam że coś takiego może wystąpić). Leczenie teraz jest bardzo trudne, gdyż miejsce to (wiadomo pieluszki itp) jest narażone na ciągły rozwój bakterii, mamy na zmianę dwie maści i kąpiele w kalium. Na razie nie widzę poprawy jak do jutro się nie poprawi to znów pójdziemy do lekarza. Piszę może ktoś skojarzy objawy wcześniej, wówczas leczenie będzie łatwiejsze sad ... Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: Uwaga na Antybiotyki ... 29.09.10, 14:16
      To jest normalne. Nic nowego.
      Nawet na ulotkach od antybiotyków pisze, że efekt uboczny - grzybica itp.
      • sliwka182 Re: Uwaga na Antybiotyki ... 29.09.10, 14:18
        No widzisz a dla mnie coś nowego ....
        • monikaa13 Re: Uwaga na Antybiotyki ... 29.09.10, 14:27
          A ulotkę Pani czytała? Bo ja zawsze czytam!

Probiotyk trzeba brać w czasie kuracji i jeszcze min. tydzień po ale oczywiście nie zawsze pomoże.
          • sliwka182 Re: Uwaga na Antybiotyki ... 29.09.10, 14:36
            czytałam ale jak już pisałam wcześniej nie skojarzyłam tego kompletnie ponieważ myślałam że to alergia pokarmowa .... nie ważne nie będę z Panią polemizować po prostu napisałam może ktoś też nie doczyta i mu to pomoże ....
    • lacitadelle Re: Uwaga na Antybiotyki ... 29.09.10, 14:18
      a o probiotykach czytałaś/ktoś Ci powiedział?
      • sliwka182 Re: Uwaga na Antybiotyki ... 29.09.10, 14:23
        Akurat tak się składa że mała brała w tym samym czasie dicoflor (z powodu alergii) jak widać nie pomógł...
        • lacitadelle Re: Uwaga na Antybiotyki ... 29.09.10, 14:31
          sliwka182 napisała:

> Akurat tak się składa że mała brała w tym samym czasie dicoflor (z powodu alerg
          > ii) jak widać nie pomógł...

Dwa razy dziennie? (u nas na szczęście pomaga, i dziecku, i dorosłym, przy czym ja mam skłonności do grzybicy)

Co radzę: najpierw upewnić się, że to grzybica (zrobić posiew w kierunku grzybów z antybiogramem), jeżeli tak, zastosować poważne leczenie doustne zgodnie z antybiogramem (maści to moim zdaniem za mało), cały czas brać dużą dawkę probiotyków (szczególnie po zakończeniu leczenia), no i zainteresować się dietą antygrzybiczną (będzie chyba utrudniona ze względu na alergię pokarmową, ale trzeba kombinować).
          • sliwka182 Re: Uwaga na Antybiotyki ... 29.09.10, 14:38
            No właśnie Pisze Pani że Pani ma skłonności... chodzi o to że ja nigdy nie miałam czegoś takiego i dlatego nawet nie podejrzewałam tej grzybicy u małej bo gdybym się wcześniej z tym spotkała to kto wie ...
            • lacitadelle Re: Uwaga na Antybiotyki ... 29.09.10, 15:12
              > am czegoś takiego i dlatego nawet nie podejrzewałam tej grzybicy u małej bo gdy
              > bym się wcześniej z tym spotkała to kto wie ...

Nie rozumiem za bardzo, co by to zmieniło? Chodzi o rozpoznanie wysypki? Jeżeli tak, to jeden czy dwa dni niewiele tu zmienią.

Ale tak czy siak naprawdę proponuję się najpierw upewnić, czy diagnoza jest prawidłowa.
          • babsee Re: Uwaga na Antybiotyki ... 29.09.10, 14:49
            Proponujesz na grzybice poantybiotykowa , koleny antybiotyk?
            niezbyt mądra rada.
            • lacitadelle Re: Uwaga na Antybiotyki ... 29.09.10, 15:11
              babsee napisała:

> Proponujesz na grzybice poantybiotykowa , koleny antybiotyk?
              > niezbyt mądra rada.

Leki antygrzybiczne to nie antybiotyki (leki przeciwbakteryjne), choć badanie, które określa reakcję na te leki nazywa się antybiogramem (przynajmniej u mnie w labie).

Masz jakieś inne propozycje na pozbycie się tej choroby?

Owszem, trzeba zrobić wszystko, żeby przywrócić prawidłową florę, ale najpierw grzyby wytępić trzeba.
              • mammajowa Re: Uwaga na Antybiotyki ... 29.09.10, 19:53
                wrażliwosc na leki przeciwgrzybicze wyhodowanych grzybów bada MYKOGRAM
                • mammajowa Re: Uwaga na Antybiotyki ... 29.09.10, 19:53
                  nie bada a określa, sorry
    • black.joanna Re: Uwaga na Antybiotyki ... 29.09.10, 15:54
      O matko... A ile Ty masz lat?
      Po prostu ręce opadają. Moja rada: CZYTAJ, CZYTAJ I JESZCZE RAZ CZYTAJ i to nie tylko ulotki.
      • najma78 Re: Uwaga na Antybiotyki ... 29.09.10, 16:35
        Antybiotyk po kilku dniach przeziebienia? A co takiego dziecku dolegalo? Moze byl nieodpowiedni lub niepotrzebny? Moje dzieci co prawda antybiotykow za duzo nie dostaly bo tylko w przypadkach koniecznych, ale tez zadnych probiotykow oprocz naturalnych z pozywienia np. jogurty. Clotrimazolum masc moze zazwyczaj dziala? Leczenie grzybicy przewaznie jest dlugie, ale tez jesli nie pomaga leczenie warto wyslac probke do badania i dobrac odpowiednio lek.
    • epreis Re: Uwaga na Antybiotyki ... 29.09.10, 16:28
      a z antybiotykiem probiotyki podawałaś?!
      • wilgga Re: Uwaga na Antybiotyki ... 29.09.10, 17:53
        Jeśli to grzyb to spróbuj posmarować gencjaną na wodzie, jest przeciwgrzybiczna i u nas super pomaga, no i clotrimazol w maści albo travogen, ale ten to tylko na receptę. Kalia też ok, ale tylko dodatkowo trzeba coś silniejszego.
        • aurinko5 leki osłonowe 29.09.10, 18:09
          Dicoflor NIE JEST probiotykiem p/grzybiczym.Odbudowuje flore bakteryjna jelit.
          Oprocz probiotykow,przy antybiotykach stosuje sie leki oslonowe ( p.grzybicze ) jak np.nystatyna.
          Grzybica drog plciowych,u dzieci po antybiotykach akurat rzadko wystepuje. Natomiast grzybica j.ustnej bardzo czesto ...
          • edit38 Re: leki osłonowe 29.09.10, 19:28
            aurinko5 napisała:

> Oprocz probiotykow,przy antybiotykach stosuje sie leki oslonowe ( p.grzybicze )
            > jak np.nystatyna.

Nie kończyłam medycyny ani farmacji więc nie znam się na tym ale dla mnie podawanie nystatyny zapobiegawczo jest tak samo nie na miejscu jak podawanie antybiotyków w razie czego. Przejrzałam kilka stron na których był opis nystatyny i nigdzie nie było napisane że to lek zapobiegający grzybicy natomiast wszędzie pisało że to lek leczący grzybicę a co tu leczyć jeśli jeszcze grzybicy nie ma?
            Jeszcze raz podkreślam że się na tym nie znam ale pamiętam jak trafiłam z małą do gastrologa ponieważ badanie kału wykazało grzybicę przewodu pokarmowego. Od gastrologa usłyszałam że grzybica w takim stopniu nie jest groźna a leczenie grzybicy u małego dziecka może przynieść więcej szkody niż pożytku więc wydaje mi się że podawanie leków przeciwgrzybicznych w razie czego też może przynieść szkodę.
    • deela Re: Uwaga na Antybiotyki ... 29.09.10, 18:22
      grzybica po antybiotykach to ani nowość, ani żadne odkrycie, sama wiele razy to przechodziłam
    • budzik11 Re: Uwaga na Antybiotyki ... 29.09.10, 18:54
      Po pierwsze, to dziwny lekarz, skoro na przeziębienie daje antybiotyk, ale nie o tym wątek. Po drugie - nasza pediatra standardowo przy antybiotyku, oprócz probiotyku, przepisuje przeciwgrzybiczą Nystatynę - dzieciom w zawiesinie, dorosłym w tabletkach. Bo przy wyjałowieniu organizmu antybiotykiem bardzo łatwo dochodzi do przerostu grzyba.
    • 0wiolcia0 Re: Uwaga na Antybiotyki ... 29.09.10, 19:13
      sliwka dobrze, że napisałaś ten wątek, niestety nie każda jest tak wszystko wiedząca i extra oczytana jak większość idealnych matek na tym forum :p
      • sliwka182 Re: Uwaga na Antybiotyki ... 29.09.10, 19:46
        no właśnie zauważyłam że wszyscy już wiedzą tylko ja nie ... więc gdyby była taka możliwość to napewno bym go - ten wątek - teraz usunęła ...
        • koza_w_rajtuzach Re: Uwaga na Antybiotyki ... 29.09.10, 20:30
          > no właśnie zauważyłam że wszyscy już wiedzą tylko ja nie ... więc gdyby była ta
          > ka możliwość to napewno bym go - ten wątek - teraz usunęła ..

Przyznam się, że ja nie wiedziałam i uważam, że fajnie, że ten wątek założyłaś. Czasem można nie doczytać czegoś na ulotce lub przeczytać i szybko o tym zapomnieć.
          No ogólnie to mnie mama nigdy antybiotykami nie szprycowała, uważała to jako zło i ostateczność, do tej pory antybiotyków nie brałam i tylko raz bezsensownie posłuchałam lekarza i podałam córce antybiotyk, choć u niej jej objawy, jak potem się okazały, były alergiczne, a nie chorobowe.
          Na przyszłość staraj się nie chodzić do lekarza, kiedy nie ma takiej potrzeby, tylko staraj się normalnymi sposobami wyleczyć dziecko. Twoja córeczka na pewno nie wymagała leczenia antybiotykiem, a antybiotyk to nie jest takie normalne lekarstwo, które można dać na wszystko. Współczuję Twojej córeczce i życzę, żebyś szybko ją wyleczyła z tej grzybicy.
    • zebra12 Re: Uwaga na Antybiotyki ... 29.09.10, 19:20
      Normalne. Po antybiotykach i sterydach jest grzybica. Rzecz oczywista, gdzie nie ma bakterii rządzą grzyby!
    • joanka-r Re: Uwaga na Antybiotyki ... 29.09.10, 20:58
      To jest oczywiste, bo antybiotyki zabijaja prawidłowa florę bakteryjna w jelitach, rozwija sie grzybica układu pokarmowego, ktorej objawem jest własnie też grzybica pochwy. Dlatego zawsze razem z antybiotykiem powinno stosować się leki osłanijace uklad pokarmowy tzw. prabiotyki. Lakcid, lacidofil ,acidophilus complete, Trilac, Enterol . Nalezy tylko pamiętać, ze nie przyjmuje się go razem z antybiotykiem tylko 30 minut przed antybiotykiem, albo 30 minut po. Starym sprawdzonym sposobem działajacym w podobny sposób są kiszonki. Czyli kapusta kiszona, ogórki kisozne, czy sama woda z kiszonek.
      Najskuteczniejszy jest
      lakcid, stosuje sie go juz na oddzialach noworodkowyc jesli zajedzie taka potrzeba .
      • lacitadelle Re: Uwaga na Antybiotyki ... 30.09.10, 10:02

> To jest oczywiste, bo antybiotyki zabijaja prawidłowa florę bakteryjna w jelita
        > ch, rozwija sie grzybica układu pokarmowego, ktorej objawem jest własnie też gr
        > zybica pochwy.

To jest bardzo ważne zdanie i warte podkreślenia. Dlatego wyleczenie objawów grzybicy pochwy nie pomoże, bo za jakiś czas dojdzie do wtórnego przeniesienie z układu pokarmowego. Wybić grzyba, a potem zapobiegać, zapobiegać i jeszcze raz zapobiegać (dieta i probiotyki).
    • mama-ola Re: Uwaga na Antybiotyki ... 29.09.10, 21:00
      Nie wiedzialam o tym i cieszę się, że już wiem. Zwrócę na to uwagę, bo moi synowie obaj są teraz na antybiotykach.
      Jaki antybiotyk zażywała Twoja córka?
      • sliwka182 Re: Uwaga na Antybiotyki ... 30.09.10, 08:09
        Zinnat ale z tego co teraz wiem to każdy antybiotyk może spowodować taką reakcję...
    • fajnykotek Re: Uwaga na Antybiotyki ... 30.09.10, 09:14
      Pierwsze słyszę o grzybicy po zwykłym antybiotyku raz podanym sad. Wiedziałam, że jak dziecko dużo choruje i często antybiotyk bierze to może tak być. Nam doktorka polecała zawsze enterol 250, a teraz poleca lacido-enter. Straszy na szczęście nigdy nie złapał grzybicy, nie miał też biegunek (po antybiotykach).
      • mamapoli3 Re: Uwaga na Antybiotyki ... 19.10.10, 12:50
        antybiotyki zabijają wszytskie bakterie, nie tylko patogeny ale też te "dobre" ochronne bakterie w naszym organizmie. U mnie w domu probiotyki przy leczeniu są na porządku dziennym, ja biorę provag jak potrzeba, a córce daję Lactoral przez cały czas podawania antybiotyku, ale i jakiś tydzień, dwa po nim. Trzeba pamiętać ze większość probiotyków należy trzymać w lodówce i podawać conajmniej 2 h przed/po antybiotyku. To że nie wiedziałaś o mozliwości grzybicy po antybiotyku mogę zrozumieć-ale że lekarz Cie przed tym nie ostrzegł nie bardzo.U mnie lekarz zawsze mówi o osłonie. Dodatkowo można pić jogurty zeby odbudować florę bakteryjną, ale nie w nich tak dużo bakterii jak w probiotykach.pozdr
    • kasia123m Re: Uwaga na Antybiotyki ... 20.10.10, 09:03
      nie denerwuj sie..moje dziecko mimo sepsy jak byl malutki pierwsza grzybice tez mial jka mial z 1,5 roku..i tez niewiedzielismy co to jest...lekarka z pogotowia dala oxycort...i to dowalilo sprawe..krocze i nozki wygladaly jak po poparzeni...trafilismy do ermatologa i sie okazalo ze to drozszyca wlasnie...i kapiele w tak jak u Was po 3 razy dziennie moczenie pupy i cudowna masc...pimafucort....cudowny lek...www.doz.pl/leki/p2936-Pimafucort
      to on na to zadzialal..moj mial pryszczyki..nogi ikrocze jak po poprzeniu az sie rany jadzily..dzieki leczeniu lekarzy...polecam/..
    • dianaro Re: Uwaga na Antybiotyki ... 20.10.10, 10:44
      Żadna nowość - ja po stosowaniu antybiotyku na zapalenie ucha po kilku dniach dostałam grzybicy pochwy - udało mi się skojarzyć od czego to jest. Moje dziecko po stosowaniu antybiotyku też miało grzybicę - lekarz stwierdził, że to normalne. Dopiero na moją prośbę dał lek na tego grzyba. I działo się tak mimo stosowna ochronnych leków (probiotyków/prebiotyków) 3 razy dziennie.
      Chyba ważniejszym przy podawaniu antybiotyków jest obserowanie dziecka i czytanie uważne ulotek, bo często lek może być źle dobrany i bardziej zaszkodzić niż pomóc np. drżenia, pobudzenie, wymioty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka