Dodaj do ulubionych

zatkany kanalik łzowy-iść na zabieg?

01.04.04, 10:41
Witam! Moja Pania ma 9,5 miesiąca i ciągle zatkany kanalik. Zakrapiamy
oczko,masujemy i raz jest lepiej raz gorzej. Ropka wychodzi ale nie jest
zielona tylko biała, czyli nie ma żadnych bakterii ale oczko jest załzawione,
stąd mój wniosek o zatkanym kanaliku. Okulista przepisuje krople ale myślę
czy dłużej już małej nie męczyć i iść aby jej przetkali ten kanalik.Wiem,że
sam zabieg to nic przyjemnego, ale ona chyba w nocy budzi się przez to oczko
bo po obudzeniu trze tylko to -widocznie musi jej dokuczać.Co robić,poradźcie!
Obserwuj wątek
    • karinka21 Re: zatkany kanalik łzowy-iść na zabieg? 01.04.04, 12:45
      Oj, z tego co wiem, to po przepłukaniu kanalika może dalej się powtarzać
      ropienie oczka. Po prostu po jakimś czasie to samo przechodzi. Mojej Oliwce
      wystarczyło pomasować parę razy mocno!! nosek koło oczka i zaraz potem zakropić
      kropelkami z antybiotykiem. A zabieg to nic innego jak wsadzenie igły w
      przewodzik łzowy i wypłukanie go.
    • gonia1000 Re: zatkany kanalik łzowy-iść na zabieg? 01.04.04, 13:13
      Ja walczyłam z tym do 5-go miesiąca.Lekarz kierował nas na zabieg, ale jakoś
      nie miałam odwagi.Robiliśmy mocne masaże, tak jak napisała moja
      przedmówczyni.Kilka razy dziennie,dosyć mocno od noska, poprzez cały kanał
      kciukiem robilismy masaż-lekarz nam pokazał dokładnie jak to robić, za każdym
      razem wyciskalismy ropkę.i faktycznie samo przeszło.No ale skoro Twoja dzidzia
      ma już 9,5 mies. to nie wiem czy to nie za długo.No ale zanim podejmiesz
      decyzje o zabiegu, masuj,masuj,masuj.
      • misia311 Re: zatkany kanalik łzowy-iść na zabieg? 01.04.04, 15:06
        Do goni1000 - a czy mogłabyś mi opisać jak robiłaś ten masaż? Bo może ja robię
        coś nie tak,lekarz mi co prawda pokazał ale nie kciukiem o którym wspominasz.
        dzięki
    • rudziawka Re: zatkany kanalik łzowy-iść na zabieg? 01.04.04, 15:09
      Moja Panna ma obecnie 1,5 roku. Od urodzenia miała niedrożny lewy kanalik. Nie
      pomogło masobanie ani żadnie kropeli. Ja również nie byłam przekonana co do
      zagiegu dlatego zwlekałam jak mogłam. Ale gdy Marysia skończyła roczek a oczko
      nadal łzawiło a kanalik sie nie udrożnił to podjęłam decyzję o zabiegu. Lekarz
      mówił, że im wcześniej tym lepiej dla dziecka. Ponieważ twoja córeczka jest już
      duża a kanalik sie nie udtożnił mimo Twoich ogromnych starań to ja uważam, że
      nie ma już co dłużej czekać.
      Sam zabieg nie jest aż tak straszny jak sobie to wyobrażałam. Podczas samego
      zabiegu byłam wyproszona z sali zabiegowej, ale nie widziałam mojej córeczki
      może 3 minuty. Jak tylko wzięłam ją na rączki zaraz ptzestała płakać. Miała
      wtedy skończony roczek. Ja jestem z Warszawy i zabieg wykonywałam w FUNDACJI
      ZDROWIE przy szpitalu na Ul. Niekłańskiej w Warszawie. Jeżeli potrzebujesz
      konktetnych informacji to daj znać.
      Magda mama Marysi
      • misia311 Re: zatkany kanalik łzowy-iść na zabieg? 01.04.04, 15:34
        nie jestem z Warszawy crying ale bardzo dziękuję za pomoc
    • ola-p Re: zatkany kanalik łzowy-iść na zabieg? 01.04.04, 22:16
      Hej, moja mała ma 3 miesiące i też łzawi jednego oczka. Miałam juz krople - 2
      razy i masuje, teraz po Biodacynie jest chyba lepiej ale jeszcze troszke
      ropieje. Ostatnio rozmawiałam o tym z pediatrą. Powiedziała, że jej dziecko tez
      miało przetykany kanalik i że to nie jest takie straszne, że ona jako lekarz nie
      dała się wyprosić za drzwi i widziala jak to robią. Ci lekarze robią to rutynowo
      i podobno naprawde nie jest to takie straszne. Gorzej jak się idzie ze starszym
      dzieckiem - bo wtedy trzeba dawać znieczulenie. Więc może się zdecyduj.... Ja
      jeszcze chwilke pomasuje i jak to nie przyniesie rezultatu - ide ...
    • marco_verde jak najszybciej iść 02.04.04, 15:03
      9,5 m-ca to już dość późnawo, ja byłam ze swoim synkiem jak miał 2,5 m-ca i jak
      ręką odjął skończyły się ropiejące oczy. sam zabieg jest doś nieprzyjemny, ale
      podobno niebolesny. W warszawie polecam ojców Barnabitów na Słuzewcu, koszt za
      dwoje oczu 80 zł
      • mamaantka Re: jak najszybciej iść 02.04.04, 15:11
        Oczywiście, że iść jak najszybciej, szczególnie ze biodacyna to antybiotyk i
        nie można go stosować zbyt długo (do 2 tyg.) U mojego dziecka po zabiegu
        okazalo się, że oba kanaliki miał zrośnięte i żadne masowanie by nie pomogło
        (masowałam ok. miesiąca, bez rezultatów. A zabieg faktycznie nie jest taki
        straszny. Dziecko bardzo płacze, ale dlatedo, że musi leżeć bez ruchu, a nie
        dlatego, że je boli. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka