Dodaj do ulubionych

Berodual jak dawkowac dla 5 l?

10.10.10, 20:51
witam,
moj syn tak dawno nie chorowal ze nie pamietam dawkowania. Od kilku dni miał suchy kaszel-dostawal syrop prawoslazowy, teraz ma mokry.Mamy w domu inhalator i lekiMucosolvan, i Berodual.
Mucosolvan wiem jak stosowac, berodual nie wiem ile kropli. Syn ma 5 lat i wazy 23.5 kg. Dzis na noc dalam mu 2ml soli fizjologicznej i 4 krople Berodualu. Narazie nie chcialam mu na noc dawac mucosolv, bo do 17 z tego co pamietam.
Jak dawkowac berodual?
Obserwuj wątek
    • sotto_voce Re: Berodual jak dawkowac dla 5 l? 10.10.10, 21:07
      Jeśli masz w domu Berodual w kroplach do inhalacji od tak dawna, że nie pamiętasz kiedy - powinnaś go czym prędzej wyrzucić (do kontenera wystawionego w aptece). I nie podawać silnie działających leków bez wskazania lekarza.
      • najma78 Re: Berodual jak dawkowac dla 5 l? 10.10.10, 21:09
        sotto_voce napisała:

> Jeśli masz w domu Berodual w kroplach do inhalacji od tak dawna, że nie pamięta
        > sz kiedy - powinnaś go czym prędzej wyrzucić (do kontenera wystawionego w aptec
        > e). I nie podawać silnie działających leków bez wskazania lekarza.

Nic dodac nic ujac. Fajnie czytac rozsadne wypowiedzi.smile
      • nowi-jka Re: Berodual jak dawkowac dla 5 l? 11.10.10, 07:05
        poruszyłas dobra kwestie, a mucosolwan to jest od otwarcia tylko 2 m-ce wazne wiec nawet przy ciagłym podawania za 2 m-ce nie zuzuyje sie całej butli a co dopiero ja przetrzymywać
    • mikolla Re: Berodual jak dawkowac dla 5 l? 10.10.10, 21:13
      Moj syn chorowal rok temu, w grudniu wiem mam chyba prawo nie pamietac.Leki są ważne do czerwca 2012 i maja 2014.
      • carmita80 Re: Berodual jak dawkowac dla 5 l? 10.10.10, 22:23
        mikolla napisała:

> Moj syn chorowal rok temu, w grudniu wiem mam chyba prawo nie pamietac.Leki są
        > ważne do czerwca 2012 i maja 2014.

Rok temu to lekarz przepisywal lek, chyba ze sie myle? Berodual to nie paracetamol, to silny lek i tylko lekarz moze ustalic dawkowanie i zdecydowac czy wogole podac a nie osoby z forum.
    • slonko1335 Re: Berodual jak dawkowac dla 5 l? 10.10.10, 21:44
      Mój jako półtoraroczniak dostawał 10 kropli przy kaszlu krtaniowym. Lekarz kazał mi dobrze zapamiętać jak młody kaszle i podawać natychmiast jak tylko taki usłyszę. Natomiast z decyzją o podaniu mukolityku zawsze czekam na zielone światło od doktorka bo można więcej szkody narobić niż pożytku zbyt wcześnie rozrzedzając wydzielinę.
      • elza78 forum uczy forum radzi forum nigdy cie nie zdradzi 10.10.10, 21:50
        wez slonko wyluzuj, berodual to lek wydawany na recepte po konsultacji z lekarzem, nawet ulotka stanowi ze dawkowanie ustala lekarz a nie ty sobie na forum, autorce radze podjechac z dzieckiem do lekarza ktory powie jak i czy w ogole ten specyfik podawac...
        rozwala mnie ignorancja emam, tu kazda jest lekarzem i jedna madrzejsza od drugiej, medycyne studiuje sie 6 lat potem zdaje sie egzamin panstwowy nastepnie robi staz i kolejne lata specjalizacji aby leczyc dzieci a wy tu cyk 10 kropli berodualu i zalatwione... rozbrajajace, jedna kokosza drugiej kokoszy powiedziala ze gozdzikowej najlepiej na glowe eto pomaga, wam by sie tez cos na glowe przydalo..
        • slonko1335 Re: forum uczy forum radzi forum nigdy cie nie zd 10.10.10, 22:33
          oczywiście że tak, toteż ja sobie nie dawkuję tylko mam dawkowanie od lekarza zalecone. Wiem natomiast kiedy berodual mam podać bo już się tego nauczyłam, podobnie jak wiem kiedy i jakie leki podać mojej astmatyczce gdy ma atak, ale na początku nie było to dla mnie takie proste i oczywiste.
          • czar_bajry Re: forum uczy forum radzi forum nigdy cie nie zd 11.10.10, 00:15
            widzisz Elzo mój syn ma ustawione podawanie berodualu i pulmicortu na stałe tzn. w monecie początku choroby, kaszlu zaczynam podawać lek przez nebulizator. Nie muszę lecieć za każdym razem do lekarza. To zlecenie stałe, immunolog wystawił zaświadczenie i nie mam najmniejszych problemów z receptą jak potrzebuje to proszę o wypisanie i odbieram w dogodnym momencie.
            • elza78 Re: forum uczy forum radzi forum nigdy cie nie zd 11.10.10, 14:03
              widze ze znasz rowniez dziecko autorki watku i doskonale wiesz co mu dolega ?
              pani gozdzikowa? big_grin
              • czar_bajry Re: forum uczy forum radzi forum nigdy cie nie zd 11.10.10, 14:09
                widze ze znasz rowniez dziecko autorki watku i doskonale wiesz co mu dolega ?
                > pani gozdzikowa? big_grin

Do tej pory myślałam że nie masz problemu z czytaniem ze zrozumieniemtongue_out
                Ja pisałam o swoim dziecku- jeśli nie zrozumiałaś.
                • elza78 Re: forum uczy forum radzi forum nigdy cie nie zd 11.10.10, 14:10
                  ten watek dotyczy dawkowania berodualu u dziecka jej autorki, wiec coz, doradzasz jak? moze ty masz problem z rozumieniem...
                  • czar_bajry Re: forum uczy forum radzi forum nigdy cie nie zd 11.10.10, 14:46
                    widzisz Elzo mój syn ma ustawione podawanie berodualu i pulmicortu na stałe tzn. w monecie początku choroby, kaszlu zaczynam podawać lek przez nebulizator. Nie muszę lecieć za każdym razem do lekarza. To zlecenie stałe, immunolog wystawił zaświadczenie i nie mam najmniejszych problemów z receptą jak potrzebuje to proszę o wypisanie i odbieram w dogodnym momencie.

to był mój post w odpowiedzi na Twój gdzie twierdzisz iż lekarz za każdym razem powinien zadecydować o podaniu leku. Nie ma tu ani słowa o dziecku autorki, a jeśli jesteś bardzo dokładna to znajdziesz jeszcze jeden wpis gdzie pisze o dawkach jakie podaje swojemu synowi. A autorka jest już dużą dziewczynką i zrobi to co uzna za dobre dla swojego dziecka.
                    • elza78 Re: forum uczy forum radzi forum nigdy cie nie zd 11.10.10, 15:12
                      zalinkuj mi moja wypowiedz w ktorej napisalam ze lekarz za kazdym razem ma ustalac dawke co?
                      napisalam ze dawkowanie ustala lekarz twojemu ustalil na stale, jak to sie ma do dziecka autorki ?
                      serio ty masz problem z rozumieniem tego co czytasz smile
        • slonko1335 Re: elza 10.10.10, 22:47
          a Elza przy okazji dziewczyny od Cv, od piątku pracuje w netto, ma możliwość ustawienia zmian pod siebie najczęściej więc jest super zadowolonasmile
          • elza78 Re: elza 11.10.10, 14:04
            to super, a w koncu wpisalas ta przerwe w zatrudnieniu czy nie? bo nie sledzilam jak sie skoncyzlo..
            • slonko1335 Re: elza 11.10.10, 14:16
              Tak, wpisałam bez wspominania o wychowaniu dziecka.
              • elza78 Re: elza 11.10.10, 14:19
                fajnie ze sie udalo jeszcze z tymi elastycznymi godzinami smile
    • czar_bajry Re: Berodual jak dawkowac dla 5 l? 11.10.10, 00:08
      Dawka dla mojego syna 6 lat, 25 kg.
      8-10 kropli uzupełnione do 3 ml solą fizjologiczną.
      • kocianna Re: Berodual jak dawkowac dla 5 l? 11.10.10, 07:09
        Sęk w tym, że OTWARTY berodual w kroplach traci ważność po miesiącu. Więc jeśli otworzyłaś go w zesżłym roku, to radzę go wyrzucić do pojemnika w aptece.
        Ja z tego powodu przerzuciłam się na aerozol i tubę, powoli uczę Młodą korzystać z aerozolu bez tuby, żeby sama dawała sobie radę w przedszkolu.
        • slonko1335 Re: Berodual jak dawkowac dla 5 l? 11.10.10, 07:58

> Sęk w tym, że OTWARTY berodual w kroplach traci ważność po miesiącu.
          Kocianna a skąd te informacje? sprawdziłam ulotkę i nie ma nic takiego napisane. Nie używałam berodualu od pół roku (tfu, tfu i oby tak zostało) i zwątpiłam czy nie potrzebuję nowego kupić. Żaden lekarz też nigdy nic mi nie wspomniał na ten temat a zazwyczaj gdy mam zużyć lub wyrzucić po jakimś czasie zapisują mi to na rozpisce wraz z nową receptą.
          • nowi-jka Re: Berodual jak dawkowac dla 5 l? 11.10.10, 08:37
            link do info o przechowywaniu
            • slonko1335 Re: Berodual jak dawkowac dla 5 l? 11.10.10, 08:41
              a cos bardziej wiarygodnego niż przychodnia internetowa? może jakaś ulotka rozszerzona gdzieś jest, szukam ale znaleźć nie mogę. Czemu takiej informacji nie ma na ulotce dołączonej do leku, o przechowywaniu jest i na niej i na pudełku.
              • slonko1335 Re: Berodual jak dawkowac dla 5 l? 11.10.10, 08:49
                a i zauważyłam, że to co wkleiłaś to berodual N, ja nie mam żądnej literki po prostu berodual, może dlatego?
                • kocianna Re: Berodual jak dawkowac dla 5 l? 11.10.10, 08:54
                  po prostu berodual
                  Moja papierowa ulotka wyglądała identycznie.

Kiedy leżałam z Młodą na pulmunologii na oddział szła chyba buteleczka berodualu dziennie, więc nie zdążył im się tam przeterminować big_grin
                  • slonko1335 Re: Berodual jak dawkowac dla 5 l? 11.10.10, 09:23
                    zadzwoniłam do Boehringer na numer podany w ulotce. Poinformowano mnie, że lek mam przechowywać zgodnie z ulotką która jest w nim zawarta. Składniki substancji dodatkowych ulegały modyfikacjom, zmieniają także butelki, więc może tak być że są jakieś partie które trzeba było zużywać w ciągu miesiąca. Jeżeli nie ma takiej informacji lek nawet po otwarciu jest ważny do końca terminu ważności o ile był przechowywany poniżej 25 stopni i chroniony przed światłem. Acha jako datę ulotki mam podany grudzień 2008.
                    • pszczolaasia Re: Berodual jak dawkowac dla 5 l? 11.10.10, 11:19
                      ooo dzieki za ta informacje...bo chcialam juz swoj wywalac.
                    • sylki Re: Berodual jak dawkowac dla 5 l? 11.10.10, 14:17
                      Moja ulotka z Berodualu jest z 2000r i jakoś nie wyczytałam w niej, że po msc od owarcia lek należy wyrzucić.
                      Jedynie co pisze, to nie stosować po terminie ważności, a mój B. jest ważny do 05.2012 roku
            • czar_bajry Re: Berodual jak dawkowac dla 5 l? 11.10.10, 10:18
              ok ale w takim razie czemu nie ma tej informacji na ulotce dołączonej do leku i lekarz też nie informuje o takiej konieczności?
      • porann-akawa Re: Berodual jak dawkowac dla 5 l? 11.10.10, 07:17
        Po pierwsze Berodual to nie paracetamol jak stwierdziły dziewczyny mój syn ma astmę i bierzemy go doraźnie bo silnie działający .
        Dla porównania mój 6 latek dostaje 3-4 krople a nie jak w przykładzie powyżej.Jak widzisz nie my tu ustalamy dawkowanie dziewczyny mają rację po otwarciu data przydatności znacznie się skraca.
    • mikolla Re: Berodual jak dawkowac dla 5 l? 11.10.10, 08:46
      Dzieki za informacje.
      Wczoraj znalazlam kartke od lekrza z dawkowaniem z ub. roku. Miał 3/4 kropelki na 2 ml soli fizjol. To dawkowanie bylo przed poddaniem inhalacji z mucosolvanem. Dzis jednak idę z synem do pediatry, zrobił mu się na ustach na dolnej wardze coś czerwonego wyglada na jakiś liszajec nie boli ale brzydko wyglada, oslucha go przy okazji.Pozdrawiam
      • mikolla Re: Berodual jak dawkowac dla 5 l? 11.10.10, 08:48
        Co do leków po otwarciu, pierwsze slysze ze po 1 m-cu tracą wartość. Co wtedy z lekami do nebulizacji w szpitalu? Mojej mamy znajoma pracuje na ojomie i mowi ze tam niektore leki podaja 1 m-c po terminie bo tez dzialaja.
        • slonko1335 Re: Berodual jak dawkowac dla 5 l? 11.10.10, 08:52
          wiesz myślę, że w szpitalu je też zużywają w większej ilości i nie zdąży im się przeterminować, możesz zapytać lekarza przy okazji wizyty dzisiaj?, my idziemy do pulmonologa dopiero w listopadzie, no chyba że zadzwonię..
          • mamakacperka-pl Re: Berodual jak dawkowac dla 5 l? 11.10.10, 09:30
            Mój 2latek przy zapaleniu krtani dostawał 15 kropli tego leku plus sól fizjologiczna i Pulmikort(chyba tak się pisze).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka