Dodaj do ulubionych

atropina-pytanie?

17.10.10, 20:45
Mojej ośmiomiesięcznej córeczce zaczęło zezewać oczko,byłam u okulisty i lekarz przypisał atropinę.Mamy zapuszczać po jednej kropelce do oczka rano i wieczorem,przez trzy dni i później zgłosić się na badanie wzroku.Rano zapuściłam pierwszą dawkę, wieczorem drugą.Martwi mnie że córcia po drugiej dawce zrobiła sie czerwona na buzi,wiem ze to jeden ze skutków ubocznych,ale co dalej. Zapuszczać dalej krople czy odstawić?
Obserwuj wątek
    • magdakingaklara Re: atropina-pytanie? 17.10.10, 20:53
      nie chce cie straszyc ale ja jestem uczulona na atropine i jak lezalam w szpitalu na oddziale okulistycznym to nie zrobili mi proby alergicznej i zaczeli mi podawac to dostalam takiego uczulenia ze stracilam przytomnosc i bylam nie przytomna pol dnia. Lepiej sprawdz czy to nie uczulenie.

Zycze powodzenia
      • antalek_26 Re: atropina-pytanie? 17.10.10, 20:58
        Mała nie ma wysypki, jest tylko trochę czewona na buzi.Narazie smacznie śpi a ja ją bacznie obserwuję. Podawać dalej czy nie?
        • magdakingaklara Re: atropina-pytanie? 17.10.10, 21:04
          Obsewuj czy nic zlego sie nie dzieje a jutro zadzwon do okulisty i powiedz o tym
          • antalek_26 Re: atropina-pytanie? 17.10.10, 21:12
            Oczywiście że zadzwonię. Młoda śpi jakby nigdy nic.
            Dziękuję za odzew. Pozdrawiam.
            • magdakingaklara Re: atropina-pytanie? 17.10.10, 21:15
              trzymam kciuki aby bylo okiwink
              Pozdrawiam
              • thaures Re: atropina-pytanie? 17.10.10, 21:31
                Syn po atropinie był również czerwony- ja oczy mu zakrapiałam dalej-okulistka powiedziała,że to było dość ryzykowne. Od tego czasu-a minęło 15 lat-mówię o tym podczas badania i jakoś lekarze radzą sobie inaczej.
                • magdakingaklara Re: atropina-pytanie? 17.10.10, 21:38
                  od moich minelo ok. 20 lat. Teraz sa juz inne krople. Ostatnio mialam podawana 2 lata temu bedac w ciazy
                  • lolinka2 Re: atropina-pytanie? 17.10.10, 21:50
                    bo ty dorosła jesteś, więc nie akomodujesz tak silnie jak dziecko. Im człowiek młodszy - tym akomodacja silniejsza.
                    Atropina poraża akomodację, te "inne krople" (czasem błędnie stosowane) to tropikamid - który ROZSZERZA ŹRENICE nie porażając akomodacji.
                    W USA stosują cyklopentolat na okoliczność porażania akomodacji, u nas chyba tylko wewnątrzszpitalnie jest on dostępny (jeśli w ogóle).
                    Uczulenie na atropinę się zdarza, natomiast ja bym mówiła tu bardziej o działaniu niepożądanym atropiny, która istotnie może powodować szereg objawów (odsyłam do ulotki), niekoniecznie świadcząc o reakcji alergicznej.
                    • magdakingaklara Re: atropina-pytanie? 17.10.10, 22:06
                      nie jestem okulistka wiec sie na tym nie znam. Ja leczylam sie na zeza 15 lat. Jak lezelam w szpitalu to wiem ze nie zrobili mi testow na atropine i nie ciekawie sie to skonczylo ze mna. Teraz jak i w pozniejszych wizytach zawsze mowie o tym ze mam uczulenie na atropine i jak dobrze pamietam podawali mi cos ala kodeinia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka