Dodaj do ulubionych

Summamed forte - 20 ml

09.11.10, 10:47
Obaj moi panowie dostali ten antybiotyk, każdy po butelce (na opakowaniu napisane 20 ml, więc rozumiem, że do tylu dobija po dodaniu wody), w sumie 6 dawek do podania każdy. Dodałam przepisowe 9,5 ml, ale zawiesiny wyszło ok. pół buteliki, na oko strasznie mało a bardzo gęste. Mam obawy czy to starczy na 6 razy (po 2.5 ml). Już mam jazdę, że coś źle rozrobiłam, ale może to tak po prostu ma wyglądać. Jak Wam wyszło przygotowywanie zawiesiny?
Do tego dziecko 19 kg ma dawkę 2.5 ml, w ulotce piszą, że przy takiej wadze 5ml. Rozumiem, że dawkuje się indywidualnie, ale aż taka róznica? Miał ktoś tak z Was?
Z góry dzięki za podpowiedzi,
pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • sheryll Re: Summamed forte - 20 ml 09.11.10, 11:41
      Też miałam podobne dawkowanie... zawiesina bardzo gęsta i ohydna w smaku. Musiałam szybko podawać duuuużo do popicia i odwracać uwagę żeby nie zwróciła lekarstwa. Z tego co mówiła mi pediatra to podaje się trzy dni, ale lek utrzymuje się w organizmie i działa jeszcze przez ok 5 dni od ostatniej dawki.
    • julka1977 Re: Summamed forte - 20 ml 10.11.10, 15:15
      My też mieliśmy przepisany ten sam antybiotyk 20ml- tyle że dziecko 19 kg- dostawał 2x7ml.
      Nie wiem czemu Wy macie taką małą dawkę??

Zyczę szybkiego powrotu do zdrówkasmile
      • kasjach Re: Summamed forte - 20 ml 10.11.10, 19:41
        Dziękuję za odzew. Widzę, że przy tej dawce ilość zawiesiny jaka wyszła jest wystarczająca. Doktor na pewno się nie pomyliła bo mówiła wyraźnie, że 2.5 Może dlatego, ze ma na 6 dawek rozłożone? Albo, że to zapalenie oskrzeli takie skąpe, bez gorączki. W ogóle to wkurzona jestem, 2 lata bez antybiotyku się udało i wreszcie klops. Ale kaszel trwa od miesiąca i zaczął się pogarszać więc nie widziałam wyjścia.
        Pozdrowienia smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka