Dodaj do ulubionych

Przerośnięty trzeci migdał

26.11.10, 13:59
Wiem, że problem dotyczy zdrowia więc proszę o zostawienie mojego wątku. Mały ma zdiagnozowany przerost 3 migdała stopień między 2 a 3. Wieczny zapchany nos, chrapanie, spanie z otwartą buzią, częste przeziębienia. Dodam, że nie mamy poważnych infekcji typu zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc; zazwyczaj są to gorączka, zalegający katar, kaszel, ból gardła. Laryngolog, który nas prowadził mówi aby nie wycinać migdała; udaliśmy się ostatnio do znanego specjalisty od razu po badaniu wypisał skierowanie do szpitala mówiąc, że nie ma na co czekać trzeba wyciąć (uprzedzając, że jest to poważny zabieg). Proszę was o radę, opis swoich doświadczeń.
Obserwuj wątek
    • gosionica Re: Przerośnięty trzeci migdał 26.11.10, 14:22
      Miałam (mam) podobną sytuację i identyczne objawy u syna. Zaufany laryngolog zasugerował, że skoro syn nie choruje często, tak aby musiał dostawać antybiotyk (tylko ropny katar w sezonie od jesieni do wiosny), to mam się wstrzymać z usuwaniem migdała. Dodam, ze miał zrobione profesjonalne badanie słuchu, które nie wykazało ubytku słuchu i to też przemawiało za tym aby nie wycinać zbyt pochopnie. Trzeci migdał wchłania się około 11 roku życia.
      To było 2 lata temu - syn wciąż ma ropny katar, ale znacznie mniejszy odkąd zaczął chodzić do szkoły.
      Wstrzymaj się z tym usuwaniem. Możesz odwiedzić jeszcze trzeciego specjalistę.
      • majka003 Re: Przerośnięty trzeci migdał 26.11.10, 21:30
        Usunęłam i mam spokój teraz w koncu po ciagłym L4 z pracy a nawet zwolnieniu. Mała jak miała katar to od razu gardło i kaszel i tak prawie co dwa tyg. Usunęłam,ale najpierw kuracja lekami na zmniejszenie nic nie pomogło.
    • thegimel Re: Przerośnięty trzeci migdał 26.11.10, 14:23
      Skąd jesteś? Może spróbuj znaleźć na forum lokalnym namiary na jakiegoś jeszcze innego dobrego laryngologa?
      Z tego co wiem, to przerośnięty trzeci migdał raczej trzeba wyciąć i skłaniałabym się tu ku opinii tego znanego specjalisty.
      Pozdrawiam
    • pszczolaasia Re: Przerośnięty trzeci migdał 26.11.10, 14:24
      ja ci swoje doswiadczenia opisze po 20 grudnia. corka ma przerost wsyztskich migdalow wiec bedzie miala wycinany 3 i przycinane boczne. ciagle choruje + bezdechy+ chrapanie.
      same bezdechy i chrapanie ponoc kwalifikuja do operacji. takze..powodzenia. szczerze mwoaic to ja nie wiem jak to przezyjeuncertain moja mala coreczka..
    • monika-wit Re: Przerośnięty trzeci migdał 26.11.10, 14:36
      U mojego synka przerost migdała dawał takie samobjawy. Tyle tylko, że miał bezdechy w nocy i tocoraz dłuższe. Byłam przerażona. Zdecydowaliśmy się na zabieg. Zanim doczekaliśmy terminu - anie było to długo - musieliśmy z mężem wprowadzić nocne dyżury i pilnować by mały oddychał - tak już było źle. Miał wtedy 2 lata i 9 miesięcy. Po usunięciu - jak ręką odjął.
      Obserwuj swojego dzieciaczka. Jak zacznie źle oddychać - nie ma co czekać aż będą dokuczać bezdechy, o zbyt niebezpieczne.
      • kropkacom Re: Przerośnięty trzeci migdał 26.11.10, 19:15
        Jak wyglądały te bezdechy? Co to znaczy źle oddychać?
        • mamaivcia Re: Przerośnięty trzeci migdał 27.11.10, 13:07
          bezdechy wyglądają strasznie
          dziecko się zawiesza w trakcie snu i nie oddycha
          przy stanie już naprawdę strasznym to musiałam dzieckiem poruszyć, żeby złapało oddech
          potem bierze nagle taki głęboki wdech
          no nie wiem jak to opisać ...
          dodatkowo to u Piotrka był świszczący oddech i chrapanie
          to wszystko się oczywiście nasilało w czasie infekcji
          • kropkacom Re: Przerośnięty trzeci migdał 27.11.10, 13:13
            Dzięki za odpowiedz. Córka też chrapie. Momentami mam wrażenie, że klatka piersiowa się nie napełnia a potem wdech albo przewraca się na bok. Ale nie jest to jakiś gwałtowny wdech. Już sama nie wiem czy to faktycznie bezdech. Mamy regularne wizyty u laryngologa i nigdy nie wiem co odpowiedzieć. Moja matka twierdzi, że prawdziwy bezdech jest nie do pomylenia.
            • mamaivcia Re: Przerośnięty trzeci migdał 27.11.10, 13:50
              kropka opisz to lekarzowi na wizycie
              bo wg. mnie to jest bezdech
              łagodna wersja w wykonaniu Piotrka tak wyglądała
              dopiero, gdy przerost migdała był ok. 80 % i totalnie zatkany nos przy infekcji to
              czas do złapania powietrza był dłuższy i wdech bardziej głęboki
              wcześniej wyglądało to dość łagodnie, tak jak opisujesz i też z reguły zmieniał wtedy pozycję snu na boczek
            • kub-ma Re: Przerośnięty trzeci migdał 27.11.10, 14:11
              Po wycięciu, migdałki mojego syna wzięli do jakiś badań naukowych smile Przy wypełnianiu ankiety było m.in. pytanie, czy zdarzały się bezdechy dłuższe niż 10 sekund. Myślę więc, że warto żebyś sprawdziła jak długo takie wstrzymanie trwa u córki i powiedziała lekarzowi. Mój syn 10 sekund nie osiągał, ale był blisko i w całym zestawieniu z chrapaniem, wyginaniem główki i niemożnością spania na wznak, to moim zdaniem było niepokojące.
    • mamaivcia Re: Przerośnięty trzeci migdał 26.11.10, 14:48
      No to mój syn jest już po wycięciu migdała, podcięciu bocznych i drenażu uszu.
      U nas oprócz częstego zapalenia gardła były zapalenia uszu z wysiękiem i wieczne antybiotyki.
      Dodatkowo chrapanie, bezdechy, zatkany nos.
      W styczniu nagle ogłuchł, badania słuchu wykazały znaczny niedosłuch. Płyn w uszach zalegał i niestety nie ustępował.
      W marcu syn miał zabieg. Jest o niebo lepiej ! Teraz infekcja to jedynie katar. Koniec z wiecznie chorym gardłem i uszami.
      U nas przerost migdała określano zawsze procentowo więc nie wiem jak się odnieść do tych stopni. Ale zdaje się, że tak do 50% przerostu to próbują farmakologicznie obkurczać, a wszystko powyżej raczej kwalifikują do zabiegu.
      Może spróbuj jeszcze skonsultować się z innym laryngologiem i zapytaj o możliwość innego leczenia.
    • betticzka Re: Przerośnięty trzeci migdał 26.11.10, 19:05
      Bardzo wszystkim dziękuję!
    • iza0750 Re: Przerośnięty trzeci migdał 26.11.10, 19:18
      Witam .Mój starszy syn miał to samo przerośnięte i ropne migdały. Ciągle chorował co tydzień co dwa na antybiotyku ciągłe anginy i 40 gorączki wymioty i tak przez 3pierwsze dni choroby lekarka laryngolog dała nam skierowanie do szpitala na wycięcie, miałam wątpliwości bo znajomi mnie straszyli że teraz mu przejdzie na płuca i poczekałam jeszcze kilka miesięcy ale lekarka nam mówiła że musi mieć wycięte w końcu poszliśmy wyciąć i od tej pory choroby się skończyły.
    • kazet.1 Re: Przerośnięty trzeci migdał 26.11.10, 20:56
      moja 4 letnia córka miała bardzo przerośnięty migdał chociaż nie chorowała, antybiotyk dostała tylko 2 razy w życiu. za to w okresie jesienno - zimowym rozpoczynał się katar i przez to strasznie kaszlała, osłuchowo było wszystko w porządku ale ten kaszel męczył ją i mnie nieraz pół nocy. lekarz stwierdził do tego jeszcze wysiękowe zapalenie uszu i niedosłuch oraz brak umiejętności prawidłowego wymawiania głosek nosowych. w czerwcu usunięto jej trzeci migdał, zbieg przy pełnej narkozie (ale bez żadnego kłucia, tylko wdychanie jakiegoś gazu) trwał 15 min., po godzinie wyszliśmy do domu ( klinika prywatna ale kontrakt z NFZ tak, że nie płaciliśmy). od tej pory kaszel ustał, słuch wrócił do normy bez konieczności drenażu, córka zaczęła ładnie wymawiać głoski. ja widzę same plusy i cieszę się że tak się poprawiło.
    • anik0987 Re: Przerośnięty trzeci migdał 26.11.10, 21:26
      Córka miała zdiagnozowany przerośnięty trzeci migdał i skierowanie na zabieg usunięcia (takie rozwiązanie sugerował też laryngolog w prywatnej klinice). Często miała katar, a z niego zapalenie ucha/uszu (uszy trzy razy w roku). Na to dostawała antybiotyk. Ja się jednak bałam tego zabiegu i poszłam z nią do innego laryngologa. Nowy laryngolog nawet nie wspomniał o trzecim migdale (chociaż zabiegi wykonuje w znanej klinice). Na razie leczenie (a właściwie lekkie kuracje) przynoszą efekt. Cieszę się, że nie zdecydowałam się na zabieg. Mała nie choruje częściej niż przeciętne dziecko (chociaż przez pierwsze dwa lata przedszkola katar sporo namieszał). Nigdy nie chrapała i nie spała z otwartą buzią, dlatego też szukałam innych rozwiązań. Zobaczymy, co będzie dalej. Migdał zawsze można wyciąć, ale może warto zasięgnąć innej opinii i się z tym zabiegiem nie spieszyć.
    • otojestemtu Re: Przerośnięty trzeci migdał 26.11.10, 22:14
      Wieczny katar. Zapalenie ucha non stop i na okrągło. Wiecznie antybiotyk, Zyrtec, czyszczenie uszu, krople do nosa i zwalanie winy na alergię. W końcu zmieniłam lekarza, dostałam niezły opierdziel od lekarza za stan zdrowia dziecka. Nie uwierzył, że byłam u laryngologa średnio co 2-3 tygodnie. Zaczęło się normalne, profesjonalne leczenie. Gdy już wyleczyliśmy zniszczoną od kropli śluzówkę nosa, podleczyliśmy zapalone zatoki, padła decyzja o usunięciu trzeciego migdała i drenażu uszu. Nie zastanawiałam się ani chwili. Zabieg nie jest poważny, choć pod narkozą. Po paru godzinach po zabiegu dziecko czuło sie już dobrze. Katar czasem powraca, ale rzadko i od tego czasu nie było ani razu zapalenia ucha i całej otoczki. Pewno nie jest to złoty środek dla każdego, dla nas był. I jeszcze jedno, było kilka dzieci na oddziale w różnym wieku i te młodsze 2, 3, 4-latki lepiej to znosiły niż 7, 8, 9-latki.
    • changeone Re: Przerośnięty trzeci migdał 26.11.10, 22:45
      U nas odkąd Młoda (3 latka) poszła do przedszkola w zasadzie ma cały czas katar, kaszel b. często i wysięk w uszach. I trzy antybiotyki w 2 m-ce i to Jej jedyne antybiotyki, wcześniej nie miała.
      Jeden laryngolog nie zauważył nic specjalnego, drugi na początku też, ale po badaniu słuchu okazało się, że jednak ten trzeci migdał jest tak na granicy czyli, że w chorobach zatyka trąbki słuchowe (czy jakoś tak wink).
      No w każdym razie mamy odroczkę, skierowanie wypisał, ale mamy poczekać na rozwój wypadków. Za pół roku kontrola i jak będzie gorzej to za rok operacja, ale mam mieszane uczucia. Chętnie ten rok poczekamy aby zobaczyć, jak to się będzie rozwijać.
      Operacji wolałabym uniknąć, ale jeśli miałaby utracić częściowo słuch czy mieć problemy z prawidłową wymową to przestaję się bać operacji!
    • gaja78 Re: Przerośnięty trzeci migdał 27.11.10, 00:16
      Od laryngologa usłyszałam, że są dwie szkoły: wycinać i nie wycinać, ciężko powiedzieć która lepsza.
    • kub-ma Re: Przerośnięty trzeci migdał 27.11.10, 10:50
      To jeszcze ja się wypowiem, bo jesteśmy właśnie po zabiegu.
      Laryngolog nam mówiła, że bezwzględnym wskazaniem do zabiegu są bezdechy lub problemy ze słuchem.
      Mój mały miał wycinany trzeci i przycinane boczne. Przez te boczne rekonwalescencja była trochę dłuższa. Ale zmiana jest diametraln: bardzo ładnie śpi, nie chrapie i może swobodnie spać na wznak (wcześniej nie mógł).
      Przeszedł już infekcję po zabiegu i obeszło się bez poważnych lekarstw, a katar lepiej schodził nosem niż wcześniej.
      • marminia Re: Przerośnięty trzeci migdał 27.11.10, 11:53
        zanim mój syn miał przycinane dwa migdały i wycinany trzeci chodziliśmy do dwóch laryngologów. Obaj mówili - nie trzeba ciąć, zaszkodzi, nie ma niepokojących objawów poza bezdechami w nocy i wiecznym katarem. Dziecko coraz bardziej sią męczyło, było niewyspane, w końcu doszło do tego, że po wejściu na drugie piętro nie mógł złapać tchu. Trafiliśmy do superlaryngologa w naszej klinice, już po tygodniu była operacja Od tego czasu (minęło pięć lat) prawie nie choruje.
        • kub-ma Re: Przerośnięty trzeci migdał 27.11.10, 14:24
          Masakra, gdy lekarz bezdechy nie traktuje jako poważny objaw. Nam lekarka tłumaczyła, że brak fizjologicznego snu nie jest dobry.
          • mama.czarka Do mam dzieci, którym wycięto trzeci migdał i ... 27.11.10, 16:44
            podcięto boczne
            Mój synek też czeka na zabieg (pierwszy termin 31.01.2011) wycięcia trzeciego i podcięcia bocznych. Strasznie chrapie, miewa bezdechy, ma problemy z przełykaniem, gorzej mówi, oddycha buzią...Mam nadzieję, że po zabiegu przestanie się tak męczyć...
            Słabo przybiera, jest szczuplutki, ma 5,5 lat i waży niecałe 18kg. Moje pytanie: Czy Wasze dzieci zaczęły lepiej rosnąć, przybierać po zabiegu? Jakie jeszcze pozytywne skutki zauważyłyście po zabiegu?
            • mamaivcia Re: Do mam dzieci, którym wycięto trzeci migdał i 27.11.10, 17:52
              O to podobnie do mojego w chwili zabiegu smile
              W miesiąc po zabiegu musiałam mu zakupić całą nową wyprawkę spodni i bluzek, bo wszystkie były za krótkie smile
              Przytył 2 kilo. Dla mnie to było dość spektakularne przytycie, bo po zabiegu to 2 tygodnie miał wyjęte z życia ;P tzn. jedzenia. Gardło go niemiłosiernie bolało i jadał papki i zupy różnej maści. Przez cały tydzień brał leki przeciwbólowe.
              Po tych dwóch tygodniach zaczął wszystko nadrabiać smile
              Poprawiła się mowa - ale do logopedy chodzimy cały czas i jeszcze długa droga przed nami.
              No i nie choruje. To chyba najważniejsze.
              • mamaivcia Re: Do mam dzieci, którym wycięto trzeci migdał i 27.11.10, 17:54
                O jakości snu i pobudkach z uśmiechem na twarzy, bez marudzenia to już nie wspomnę ;P
                Pewnie też będziesz zaglądać do niego i sprawdzać czy oddycha big_grin bo przestaniesz słyszeć dziecko w nocy big_grin
              • kub-ma Re: Do mam dzieci, którym wycięto trzeci migdał i 27.11.10, 18:43
                Mój po zabiegu następnego dnia jadł kanapki na śniadanie w szpitalu smile Strasznie był głodny. Trochę go bolało (wnioskuję z obserwacji, bo tego mi jeszcze powiedzieć nie potrafił) i jeden dzień miał temperaturę (lekarka uprzedziła). Poza tym nie można mu było podać nurofenu (groziło krwotokiem) tylko panadol i jedzenie nie mogło być gorące ani drażniące gardło. Po tygodniu jedna strona była wygojona, a druga po kilku kolejnych dniach.
                Acha, mój syn miał jeszcze nacinane błony w uszach, żeby sprawdzić czy nie ma płynu.
            • kub-ma Re: Do mam dzieci, którym wycięto trzeci migdał i 27.11.10, 18:37
              Chrapanie, bezdechy jak ręką odjął (oczywiście po wygojeniu). Pierwszy raz od bardzo, bardzo dawna zobaczyłam jak moje dziecko śpi na wznak z rękami do góry jak niemowlę smile
              Wagę zawsze miał ok. Ale aż z ciekawości zważę go dzisiaj i zobaczymy czy coś przybrał na wadze.
              Głos mu się zmienił, wydelikatniał.
    • spicy_orange Re: Przerośnięty trzeci migdał 27.11.10, 17:20
      proszę cię bardzo. tekst będzie z punktu widzenia pacjentki wink

Chorowałam na okrągło, nie wiem czy chrapałam i miałam bezdechy ale w wieku lat 6 wysłano mnie na zabieg-był rok 84 więc nie jakiś tam szał w zakresie medycyny. Lekarz zbadał czy dobrze słyszę (mnie i kilkanaście innych dzieciaków które były wtedy w szpitalu w tym samym celu). Sprawdzanie polegało na zajrzeniu do uszu a potem szeptaniu (lekarz stał w jednym kącie gabinetu a ja w drugim po przekątnej) z prośbą bym powtórzyła co doktor powiedział. Potem był sam zabieg (pewnie były jeszcze jakieś inne badania ogólne ale tego nie pamiętam). Pamiętam że siedziałam w fotelu i lekarz wsadził mi w nos takie śmieszne druciki owinięte watą i nasączone jakimś płynem. Kazał otworzyć usta, zrobiłam aaaaa i wot cały "poważny zabieg". Przez jakiś czas bolało mnie gardło, jadłam jakieś świństwa, ale moje dzieciństwo nie ucierpiało na tym ani trochę-zdrowie natomiast polepszyło się bardzo i myślę że rodzice odetchnęli z ulgą. Aaaa, pamiętam jeszcze, że byłam nadąsana, bo doktor nie chciał mi pokazać wyciętego migdała i to mnie bardziej przejęło niż wszystko inne big_grin
      • gaja78 Re: Przerośnięty trzeci migdał 27.11.10, 17:47
        spicy_orange napisała:

> Przez jakiś czas bolało mnie gardło, jadłam jakieś świństwa,
        > ale moje dzieciństwo nie ucierpiało na tym ani trochę-zdrowie natomiast poleps
        > zyło się bardzo i myślę że rodzice odetchnęli z ulgą.

Tak było z moim mężem - w siódmym roku życia jego zdrowie znacznie się polepszyło. Tyle że jemu powiększonego migdała nie usunięto tongue_out
      • el_jot Re: Przerośnięty trzeci migdał 27.11.10, 19:08
        Ależ teraz to wygląda całkiem inaczej
        • spicy_orange Re: Przerośnięty trzeci migdał 29.11.10, 14:42
          tzn jak? Ja miałam chyba znieczulenie miejscowe, natomiast wiem, ze można w ogólnym, ale sama technika wycinania jest ta sama? Zabieg jak zabieg-jednym idzie gładko a inni maja komplikacje. Zajrzałam na inne forum w tym temacie i aż mi włosy dęba stanęły, ale tam opisywano głównie przypadki dorosłych osób które musiały usunąć. Dowiedziałam się np że dzieciom owszem się wycina a dorosłym wyrywa. :o No wierzyć mi się nie chce, ale dobrze że miałam to zrobione wtedy kiedy nie bardzo wiedziałam ocb i przeżyłam w błogiej nieświadomości - netu nie było a ja nie miałam dostępu do książek o chirurgii więc musiałam uwierzyć mamie że trochę później będzie boleć ale będzie dobrze wink
    • el_jot Re: Przerośnięty trzeci migdał 27.11.10, 19:03
      Moja córka 5 lat miala 31 maja. Przez dwa lata ciągły ropny katar, non stop powiększone węzły chlonne, przez pół roku przed wycieciem co dwa tyg. antybiotyk. Było chrapanie, bezdechy(strrrasznesad) spanie z otwartą buzią , wyginanie głowki do tyłu w czasie spania no i ja przez rok prawie non stop na l-4. Od wycięcia migdałka ani razu nie była chora, w tym tygodniu dostala kataru i siedzi w domu, ale tylko dla spokojności pani nauczycielki w zerówcewink Nie ma bezdechów, troszkę pochrapuje i nadal śpi z otwartą buzią, ale tego trzeba po prostu oduczyć przez odpowiednie ćwiczenia logopedyczne.
      Co do samego zabiegu, oj miałyśmy przejścia, o czym pisalam już wcześniej, nie będę straszyć, ale lekarz ma rację: ten zabieg to nie jest bułka z masłem, jak się niektórym wydaje.
      • el_jot errata 27.11.10, 19:05
        Moja córka ma 5 lat, zabieg miała 31 maja
        • hanka20074 Re: Przerośnięty trzeci migdał 27.11.10, 22:26
          A nam odmówiono zabiegu (córka ma 2 lata 8 m-cy) z racji niskiej masy ciała.Mała waży ok 12 kg.W odpowiedzi na skierowanie laryngologa ma napisane żeby laryngolog kontrolował jej stan zdrowia.Nic więcej.
          Aha gdybyśmy sie "uparli" na zabieg to skierowano nas do UM w Lublinie.
          Mała chrapie,mówi przez "nos" ale mam apetyt i mówi b.dobrze jak na niespełną 3 latkę.Bezdechy?Miewa ale trwają max.3sek. Też często ma katar ale ostatnio jej choroba miała łagodny przebieg.Nie wiem co robić bo nie tyle obawiam się zabiegu co samej narkozy.
          • arim28 Re: Przerośnięty trzeci migdał 27.11.10, 23:36
            Mojej corce usuwano trzeci migdal 2 razy i raz podcinano boczne.
            Ostatnio usuwano w czerwcu i ponownie odrosl sad
            Wiecznie zatkany nos, chrapanie, bole glowy sad
            Nie choruje, wczesniej miala duzy niedosluch.
            Zaczynam powaznie zastanawiac sie nad usunieciem bocznych migdalow chociaz do tej pory walczylam o pozostawienie. Uwazam, ze kazdy przypadek jest inny i nie mozna napisac - usun, bedzie dobrze.
    • betticzka Re: Przerośnięty trzeci migdał 29.11.10, 11:07
      Jeszcze raz bardzo dziękuję wszystkim za odpis.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka