Dodaj do ulubionych

Szczepienia

13.12.10, 08:23
Proszę Was o podpowiedź, jaka jest różnica w skuteczności szczepień przeciwko bakteriom HIB i pneumokokom. Zastanawiam się nad wykupieniem tej dodatkowej prevenar. Starszej córce wykupilismy jak była niemowlakiem dodatkowo przeciwko Hib, teraz syn ma to bezpłatnie. Córka ma 5 lat, chodzi do przedszkola, a syn ma 1,5 miesiąca. Mam tak mieszane uczucia, że pytam was o zdania. Pediatra oczywiście mnie zostawił wybór. Z góry dziękuję o rady!
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: Szczepienia 13.12.10, 20:50
      Nie do końca rozumiem o co pytasz? Czy mogłabyś sprecyzować, to może będziemy mogły pomóc. Czy pytasz o skuteczność szczepionki p-ko pneumokokom tzn. o ile zmniejsza ryzyko zachorowania albo u ilu dzieci się "przyjmuje"? Czy który preparat jest najskuteczniejszy? Czy pytasz, czy lepiej zaszczepić dziecko p-ko pneumokokom czy HiB?
      • annie_laurie_starr Re: Szczepienia 13.12.10, 23:08
        Ja tez nie zrozumialam pytania. Zarowno HIb jak i pneumokoki w skrajnach przypadkach moga wywalac posocznice. Szczepienie na Hib jest chyba u nas czestsze - wchodzi w sklad szcepionek skojarzeniowych takich jak Infanrix (5 w1) lub Infanrix Hexa (6 w 1). Na pneumokoki jest osobna szczepionka Prevenar..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka