Dodaj do ulubionych

Xylitol do buzi?

04.01.11, 11:57
W wątku Szyszuni wyczytałam o xylitolu do paszczy. Kulma - mozesz mik blizej wyjasnic? gdzie kupujesz, ile kryształków, itp. Bardzo m nie to zainteresowało. Dzięki smile
Obserwuj wątek
    • babsee Re: Xylitol do buzi? 04.01.11, 12:13
      Nie do mnie to bhlo, ale ze moja corcia jadla ksylitol blisko dwa lata to sie wypowiem:
      przyjmuje sie,ze dzialanie bakteribojcze ksylitolu działa na zeby-bo ruzmiem,ze o to chodzi w Twoim pytaniu?
      ksylitol rozpuszczony w slinie potrafi likwidowac niewielkie ubytki prochnicze.
      Powiem,ze nigdy tego nie praktykowalam,ale zastanawia mnie fakt,ze moje corka, mimo, ze my z mezem nie mamy dobrych zebow,ma fantastyczne zeby i zero prochnicy
      Moze to zbieg okolicznosci.
      Ksylitol kupowalam w sklepach ze zdrowa zywnoscia.Nie jest specjalnie tani- w porwnaniu do zwyklego cukru.
      Acha!nie kupuj cukru tzw brzozowego!!!to nie jest ksylitol.
      • babsee Re: Xylitol do buzi? 04.01.11, 12:16
        Achja!jedyne co probowalam, to roztwor zakrapialam do nosa, podczas kataru.Trwal on tyle samo, czyli 7 dni ale nie przechodzil w zielone gluty ani w ropną zoltą forme.Po prostu sie konczyl.I tego jestem pewna,ze ten ksylitol na to działal.
      • ib_k Re: Xylitol do buzi? 04.01.11, 12:26
        > ksylitol rozpuszczony w slinie potrafi likwidowac niewielkie ubytki prochnicze.

ooo odkrywcze! stomatolodzy do lamusa

ksylitol może co najwyżej zapobiec rozwojowi próchnicy poprzez mniejsze namnażanie się grzybów i bakterii (w porównaniu do zwykłego cukru)

> Acha!nie kupuj cukru tzw brzozowego!!!to nie jest ksylitol.

ksylitol inaczej cukier brzozowy-otrzymuje się go przede wszystkim z kory brzozy, występuje również w niektórych owocach i warzywach
        • ib_k Re: Xylitol do buzi? 04.01.11, 12:27
          www.ksylitol.info/
    • bri Re: Xylitol do buzi? 04.01.11, 12:14
      Ja kupuję w delikatesach (ok. 24 zł za ćwierć kilo), używam czasem do słodzenia kawy. Córce robię lemoniadę słodzoną ksylitolem.
    • aniorek Re: Xylitol do buzi? 04.01.11, 12:22
      W Finlandii 90% gum do zycia na rynku zawiera ksylitol, moze da sie je kupic w internecie, tutaj link:

www.leaf.eu/brands/jenkki.html
      • krypteia Re: Xylitol do buzi? 04.01.11, 12:32
        w Polsce też są gumy z ksylitolem, czasami chwalą się tym faktem na opakowaniu a czasem można to wyczytać w składzie
        ja kupuję dziecku gumy do życia w Lidlu - mają 15% ksylitolu
    • penelopa40 Re: Xylitol do buzi? 04.01.11, 14:30
      nie bardzo rozumiem po co podawać xylitol dziecku? xylitol/ksylitol to cukier, można nim co najwyzej coś posłodzić...
      to cukier z brzozy, najlepszy z fińskiej, o szczegolnych wlasciwościach: nie tuczy, lepiej się wchłania i nie wyrządza tylu szkód co zwykły cukier, nadaje się dla diabetyków np., ma postać miałkiego cukru zwyczajnego, przynajmniej ten co kupowałam...
      może chodzi o to, że nie psuje zębow jak nadmiar cukru i cukierków...
      za 1kg płaciłam ok 50zł, via internet...
      • bri Re: Xylitol do buzi? 04.01.11, 14:38
        Legendy głoszą, że ksylitol pomaga w leczeniu wielu dolegliwości.
    • moni692 Re: Xylitol do buzi? 04.01.11, 16:44
      Ja kupuje dla nas xylitol.
      Corka ma zdrowiutkie zabki, a dentysta powiedzial, ze dawno juz takich czystych zabkow u dziecka nie widzial.
      Ja (normalnie mam problemy z zebami) nie mam zadnych nowych ubytkow, od 3 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka