kufferrek 04.01.11, 11:57 W wątku Szyszuni wyczytałam o xylitolu do paszczy. Kulma - mozesz mik blizej wyjasnic? gdzie kupujesz, ile kryształków, itp. Bardzo m nie to zainteresowało. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babsee Re: Xylitol do buzi? 04.01.11, 12:13 Nie do mnie to bhlo, ale ze moja corcia jadla ksylitol blisko dwa lata to sie wypowiem: przyjmuje sie,ze dzialanie bakteribojcze ksylitolu działa na zeby-bo ruzmiem,ze o to chodzi w Twoim pytaniu? ksylitol rozpuszczony w slinie potrafi likwidowac niewielkie ubytki prochnicze. Powiem,ze nigdy tego nie praktykowalam,ale zastanawia mnie fakt,ze moje corka, mimo, ze my z mezem nie mamy dobrych zebow,ma fantastyczne zeby i zero prochnicy Moze to zbieg okolicznosci. Ksylitol kupowalam w sklepach ze zdrowa zywnoscia.Nie jest specjalnie tani- w porwnaniu do zwyklego cukru. Acha!nie kupuj cukru tzw brzozowego!!!to nie jest ksylitol. Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Xylitol do buzi? 04.01.11, 12:16 Achja!jedyne co probowalam, to roztwor zakrapialam do nosa, podczas kataru.Trwal on tyle samo, czyli 7 dni ale nie przechodzil w zielone gluty ani w ropną zoltą forme.Po prostu sie konczyl.I tego jestem pewna,ze ten ksylitol na to działal. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Xylitol do buzi? 04.01.11, 12:26 > ksylitol rozpuszczony w slinie potrafi likwidowac niewielkie ubytki prochnicze. ooo odkrywcze! stomatolodzy do lamusa ksylitol może co najwyżej zapobiec rozwojowi próchnicy poprzez mniejsze namnażanie się grzybów i bakterii (w porównaniu do zwykłego cukru) > Acha!nie kupuj cukru tzw brzozowego!!!to nie jest ksylitol. ksylitol inaczej cukier brzozowy-otrzymuje się go przede wszystkim z kory brzozy, występuje również w niektórych owocach i warzywach Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Xylitol do buzi? 04.01.11, 12:14 Ja kupuję w delikatesach (ok. 24 zł za ćwierć kilo), używam czasem do słodzenia kawy. Córce robię lemoniadę słodzoną ksylitolem. Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: Xylitol do buzi? 04.01.11, 12:22 W Finlandii 90% gum do zycia na rynku zawiera ksylitol, moze da sie je kupic w internecie, tutaj link: www.leaf.eu/brands/jenkki.html Odpowiedz Link Zgłoś
krypteia Re: Xylitol do buzi? 04.01.11, 12:32 w Polsce też są gumy z ksylitolem, czasami chwalą się tym faktem na opakowaniu a czasem można to wyczytać w składzie ja kupuję dziecku gumy do życia w Lidlu - mają 15% ksylitolu Odpowiedz Link Zgłoś
penelopa40 Re: Xylitol do buzi? 04.01.11, 14:30 nie bardzo rozumiem po co podawać xylitol dziecku? xylitol/ksylitol to cukier, można nim co najwyzej coś posłodzić... to cukier z brzozy, najlepszy z fińskiej, o szczegolnych wlasciwościach: nie tuczy, lepiej się wchłania i nie wyrządza tylu szkód co zwykły cukier, nadaje się dla diabetyków np., ma postać miałkiego cukru zwyczajnego, przynajmniej ten co kupowałam... może chodzi o to, że nie psuje zębow jak nadmiar cukru i cukierków... za 1kg płaciłam ok 50zł, via internet... Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Xylitol do buzi? 04.01.11, 14:38 Legendy głoszą, że ksylitol pomaga w leczeniu wielu dolegliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
moni692 Re: Xylitol do buzi? 04.01.11, 16:44 Ja kupuje dla nas xylitol. Corka ma zdrowiutkie zabki, a dentysta powiedzial, ze dawno juz takich czystych zabkow u dziecka nie widzial. Ja (normalnie mam problemy z zebami) nie mam zadnych nowych ubytkow, od 3 lat. Odpowiedz Link Zgłoś