Dodaj do ulubionych

ZAPALENIE KRTANII :(((

21.04.04, 08:28
Witajcie emamy,
niedawno pisałam w poście o dziwnym kaszlu i chrypce.Byłyśmy u lekarza i
okazało się,że jest to zapalenie gardła (krtani), ponieważ ma w gardle
pęcherzyki. Pani doktor przepisała spongie tosta, homeodose (lek
homeopatyczny), syropek na kaszel i vit. C. Chyba zaczęło jej to pomagać, bo
ma mniejszą chrypkę, a kaszel z "dziwnego" przeistoczył się w zwykły mokry.Co
Wy o tym myślicie, czy rzeczywiście to jakaś poprawa?? Teraz podaję jej syrop
na kaszel mokry Ambrosol (nie homeopatyczny, bo nigdy jej nie pomagał), ale
nie wiem czy dobrze robię?Mam też pytanie ile razy jej podawać spongie i
przez jaki okres jeszcze, jeżeli jej już troszkę lepiej?
Aha, mam pytanie, czy to normalne, że jeżeli mała jest podziębiona (katar,
kaszel) to pochrapuje (charcze) jak śpi?Bo jeżeli jej nic nie dolega to śpi
normalnie bez pochrapywania,czasami się wsłuchuję czy oddycha, tak cichutko
śpi (ale muszę się jeszcze wsłuchać, bo może wariuję).
Bardzo proszę o radę,lekarka jak zaglądała w gardło nie zauważyła
powiększonych migdałków
Serdecznie pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • granna Re: ZAPALENIE KRTANII :((( 21.04.04, 09:08
      Witaj
      Wydaje mi sie ze spongia tez jest homeopatyczna. Leki homeopatyczne podaje sie
      rzadziej w miare poprawy. Szkoda, ze lekarka dokładnie tego nie wyjaśniła, a
      skoro nie piszesz jak czesto podajesz to i nie wiadomo o ile zwiekszac odstępy
      miedzy dawkami. NIe kazała przyjsc na kontrolę? To moze zadzwoń jak bedziesz
      widziała, ze jest lepiej i zapytaj jak masz podawac. Myśle, ze jesli kaszel
      sie zmienił to jest poprawa, jesli dziecko pozwoli to zajrzyj mu sama do
      gardła, skoro to pęcherzyki to tez powinnas je dojrzec lub nie jesli ich juz
      nie ma (ja przed wizyta u lekarza zajrzałam i zobaczyłam takie piękne krostki,
      wiec potem nie miałam problemu ze stwierdzeniem ze juz ich nie ma smile)
      Co do syropu oczyswiscie ze mozesz podawac jakikolowek byle skuteczny tyle ze
      homeopatycznych syropów na rynku jest kilka wiec moze tylko ten jeden nie
      pomagał (one sie róznia nieco składem miedzy soba i czasem akurat ten inny
      składnik jest dla danej osoby korzystniejszy, ja stosuje Stodal, Drosetux a
      przy gardłowych sprawach moja homeopatka polecała tez Homeovox, ale poniewaz
      miałam w domu Drosetux to stwierdziła, ze skład podobny i moze byc ten)
      A przy przeziębieniach w tym jak najbardziej przy gardle/krtani moze sie
      zdarzyc charczenie, pochrapywanie i sapanie .
      Pozdrawiam życze spokoju i mniej paniki (z kazdą infekcja bedziesz
      mądrzejsza smile)
      granna
      • vailet Re: ZAPALENIE KRTANII :((( 21.04.04, 09:34
        dzięki za odpowiedź,
        spongie podawałam przez 1 godzinę co 15 minut po 3 granulki,później co godzinę
        po trzy granulki, a tera zastanawiam się czy nie zacząć podawać trzy razy
        dziennie (tylko nie wiem po ile granulek).Lekarka (ale nie nasza) mówiła, żeby
        przyjść jak nie będzie poprawy, ale i tak się wybiorę (do naszej) dla kontroli,
        ponieważ mała chodzi do żłobka i chcę wiedzieć od kiedy może pójść?
        A do gardła córcia za nic nie da sobie zajrzeć. Syropów (homeoptycznych) to
        wypiła chyba ze cztery, teraz też jesteśmy na Stodalu i dodaktowo raz w ciągu
        dnia na Ambrosolu.
        A jakie byście mogły mi polecić jeszcze leki homeopatyczne na gardło (krtań)i w
        jakiej są cenie, bo spongia nie jest droga 8,00zł. To tak na przyszłość
        Pozdrawiam
        • beba2 Re: ZAPALENIE KRTANII :((( 21.04.04, 09:39
          Witaj ,o zapaleniu krtani byl niedawno wątek.Opisałam tam wiele leków
          homeopatycznych.Poszukaj na tym forum.
          Wszystkie leki homeo. z Boiron są w podobnej cenie (7-10 zł).
          Dawkowanie zmniejsza się powoli.Teraz lepiej podawaj co dwie godziny,jutro co
          trzy itd.Nie zmniejszaj porcji granulek.Jednorazowo podaje się zawsze 3-5
          granulek - nie mniej.
          • vailet Re: ZAPALENIE KRTANII :((( 21.04.04, 10:00
            dzięki wielkie!
            mam może trochę głupie pytanie, w nocy nie muszę budzić dziecka, żeby podać
            granulki.Wystarczy tylko w dzień???
            • beba2 Re: ZAPALENIE KRTANII :((( 21.04.04, 15:15
              Wystarczy w dzień.
              Pozdrawiam.
    • mama5611 Re: ZAPALENIE KRTANII :((( 21.04.04, 22:13
      witam chrapanie przy chorobie to normalka to przez wydzieline z nosa czy gardla
      ktora splywa a poza tym moga byc troche powiekszone migdaly bo sie bronia...to
      ze kaszel zmienil sie na mokry to znak ze ostra faza infekcji przeszla wiec
      bedzie dobrze..homeopatie dawaj az przejdzie calkiem choroba te srodki sa nie
      szkodliwe...ambrosol rozciencza gesta wydzieline przy kaszlu tylko nie dawaj na
      noc..pozdrowienia
    • adaan Re: ZAPALENIE KRTANII :((( 22.04.04, 00:17
      Witajcie!
      Mam 22 miesięczną córeczkę i wczoraj byłam z nią u lekarza, który stwierdził
      zapalenie krtani. Zdaniem lekarza może jej pomóc tylko antybiotyk!!!
      Proszę napiszcie czy mogę moją córkę wyleczyć z zapalenia krtani bez podawania
      jej antybiotyku? Dodam jeszcze, że córka nie gorączkowała. Proszę o rade!
      • vailet Re: ZAPALENIE KRTANII :((( 22.04.04, 08:13
        nasza pani doktor, najpierw poradziła nam spongie tosta.Jest to lek
        homeopatyczny po 8,00 zł. Skuteczny, nam pomogło i obyło się bez antybiotyku.
        Jest smaczny, nasza córcia 18 miesięcy gryzie go bez popijania (i mogłaby tak
        cały dzień).Do tego zaproponowała VIT C, oklepywanie, nawilżanie i spacery +
        kąpiele.
        Więc zanim zdecydujesz się na antybiotyk spróbuj homeopatii.
        Objawy naszej córci:chrypka, dziwny kaszel i też bez gorączki
        Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka
        • vailet Re: ZAPALENIE KRTANII :((( 22.04.04, 08:17
          Aha, mamusie mam pytanie, bo moja mała po tym zapaleniu krtani dostała dużego
          kataru, co jest dobre na katar dla 18 miesięczniaka. Mam jakieś kropelki (chyba
          na O się zaczyna nazwa, kosztowały 10,00 zł), ale się już kończą i może bym coś
          innego zastosowała.
          Pozdrowionka
          • granna Re: ZAPALENIE KRTANII :((( 22.04.04, 10:42
            Skoro jestesmy przy homeopatii to spróbuj Cinnabaris (Dagomed nr 3). W
            homeopatii rozróznia sie jaki to katar, tzn zółty , zielony, przezroczysty,
            gęsty, wodnisty itd. Pod tym kątem dobiera sie lek. Cinnabaris jest lekiem
            kompleksowym i u nas skutkuje niezalznie od tego jaki katar. Na mnie nie
            działał jednak kiedy miałam strasznie zatkany nos sad ale cos mi sie kojarzy, ze
            spongie tez podaje sie przy katarze smile)
            Poza tym mozna krople do nosa w formie spray'u Euphorbium Compsitum S (dośc
            drogie ok. 20 zł) po jednej dawce do kazdej dziurki 2 razy dziennie
            pozdrawiam
            granna
            • beba2 Re: ZAPALENIE KRTANII :((( 22.04.04, 20:24
              Cinnabaris (z firmy Boiron) to lek pojedynczy,a w Dagomedzie nazwano tak lek
              złożony z kilku składników (w tym cinnabaris).Cinnabaris jako taki stosuje się
              przy katarze spływającym po tylnej ścianie gardła,ciągnącym się i gdy chory
              odczuwa ból grzbietowej części nosa,mogą także wystąpić kłujące bole w okolicy
              oczodołów.
              Na zatkany nos działa tak naprawdę tylko Sticta pulmonaria.
              A żeby wiedzieć jaki lek podać trzeba wziąć pod uwagę wszelkie objawy .Czy
              śluzowy, czy ropny ,czy podrażnia skórę koło noska czy nie,czy dziecko
              kicha,czy jest obfity itd.Leków jest więc bardzo wiele np.:
              Allium cepa
              Arsenicum album
              kalium iodatum
              Kalium sulfuricum i muriaticum
              Dulcamara
              Kalim bichromicum
              Mercurius solubilis
              Hydrastis canadensis
              I to jeszcze nie wszystkie.Świadczy to jedynie o tym,że nie leczymy "kataru
              samego w sobie" tylko działamy na objawy jakie występują.Jeśli podamy
              niewłaściwie dobrany lek to pieniądze wyrzucone w błoto,bo napewno nie
              zadziała.A kompleksowe leki ( w większości) są na wszystko i zarazem na
              nic.Trzeba mieć dużo szczęścia,żeby któryś z ich składnikow trafił w nasze
              dolegliwości.
              • vailet Re: ZAPALENIE KRTANII :((( 23.04.04, 08:49
                O rany beba, z kąd Ty masz taką wiedzę.
                Obserwowałam katarek u mojego dziecka, napewno nie wiem czy ją coś boli, ale
                katarek ma przezroczysty, cieknie jej z nosa (czasami nic nie leci, ale
                słychać, że katarek jest), a w nocy ciężko jej się oddycha (charcze). Kichać
                kicha, ale żadko, noi czasami kaszle, ale po mału kaszel z mokrego przeobraża
                się w suchy.
                Co byście mi poleciły w takim wypadku.
                Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego dnia
                • beba2 Re: ZAPALENIE KRTANII :((( 23.04.04, 09:06
                  Podaj SULFUR IODATUM 9 CH - 5 granulek jednorazowo i koniec.
                  Na drugi dzień podaj PULSATILLA 30 CH 3 granulki.I podawaj do 8 dni 1 x
                  dziennie.Jeżeli objawy ustąpią wcześniej przerwij stosowanie leku.Postaraj
                  się,żeby dziecko nie rozgryzało granulek,tylko jak najdłużej trzymało je w
                  ustach (lek wchłania się najlepiej ze śluzówek w miejscu pod językiem).Wiem,że
                  to trudno wytłumaczyć maluchowi.Jeśli Ci się nie uda,to lepiej rozpuść kulki w
                  maleńkiej ilości wody i podaj na łyżeczce (nie używaj do tego przedmiotów
                  metalowych,np.plastikową łyżeczkę).
                  I jeszcze jedno : pół godziny przed i po zażyciu leku nie można nic brać do ust
                  (jedzenia,ani picia).
                  • vailet Re: ZAPALENIE KRTANII :((( 23.04.04, 12:20
                    a co to są za leki, homeopatyczne??? I ile kosztują???
                    • beba2 Re: ZAPALENIE KRTANII :((( 23.04.04, 12:52
                      To są leki firmy BOIRON (homeopatyczne oczywiście).Kosztują mniej więcej 7-8 zł
                      każdy.
                      • vailet Re: ZAPALENIE KRTANII :(((do bebe 23.04.04, 13:53
                        Wielkie dzięki za rady,z kąd Ty masz taką wiedzę dziewczyno???
                        Mam jeszcze pytanie, czy jeżeli małej przeszedł dziwny kaszel i chrypa (ale nie
                        wiem jak wygląda gardło, bo nie da zajrzeć)to czy nadal mam podawać jej
                        spongie.Lekarka zalecała przez 7 dni, a ja podaję od poniedziałku, albo wtorku,
                        zwiększając przerwy między podawaniem (noi już mi się skończyłe spongia i nie
                        wiem czy jeszcze kupować)???
                        Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego weekendu
                        • beba2 Re: ZAPALENIE KRTANII :(((do bebe 23.04.04, 18:40
                          Do Vailet.
                          Wiedza (jaka taka)nabyta w czasie praktyki,czyli doświadczeń na skórze własnej
                          i dziecka.No i czytam sobie literaturkę w tym temacie.
                          Jeśli przeszła chrypka i kaszel to nie podawaj już spongii.Podaje się ją
                          głównie w stanach ostrych (a to już u Was przeszło).Natomiast sulfur iodatum
                          (zmniejsza przekrwienie i stany zapalne) i pulsatilla (klasycznie przepisywana
                          w tym okresie) - w tym wypadku - są podawane w okresie ustępowania objawów
                          (pod koniec ostrych infekcji).
                          Pozdrawiam i życzę zdrowia.
              • granna Re: ZAPALENIE KRTANII :((( do Beby 23.04.04, 13:07
                Beba dzieki za takie wyczerpujace wyjasnienia. Poniewaz sama nie dysponuje taka
                wiedza jak ty to przy lekkich infekcjach Cinnabaris Dagomedu wytarczył. Gdzies
                juz sobie tą Sticte wyszukałam ale jakos w koncu samo przeszło smile Zazwyczaj nie
                stosuje leków kompleksowych, poza tym Cinnabarisem, Aconitum i Pasiflorą
                (Dagomedu). Latem na alergie stosuje Alium Cepa, lae jak mam taki silny katar i
                straszne swędzenie gardła to juz nie pomaga całkowicie. Masz moze pomysł na to
                co jeszcze moge wziac na cieknący piekący katar i swędzące gardło? Moja
                homeopatka przyjmuje tylko prywatnie wiec szkoda mi kasy jesli nie umieram smile))
                Dzieki z góry bo w sumie Tobie tez mozna by płacic za porady smile)
                granna
                • beba2 Re: ZAPALENIE KRTANII :((( do Beby 23.04.04, 19:04
                  Do Granny.
                  Nie było moim zamiarem "zjechanie" Cinnabarisu Dagomedu (o lekach kompleksowych
                  pisałam ogólnie).A powyższy jest akurat całkiem niezły.Ze względu na dobrze
                  dobrany skład przeważnie trafi którymś ze składników w dany objaw choroby.
                  Doskonale Cię rozumiem jeśli chodzi o prywatne wizyty u homeopatów (słono sobie
                  liczą).Dlatego nie polecam leczenia się bez zupełnej kontroli lekarza,ale są
                  przypadki na tyle oczywiste i niezbyt groźne,że można poszukać samemu.
                  Jeśli chodzi o twoja alergię.wygląda na to ,że objawem dominującym u Ciebie
                  jest drażniący ,piekący wyciek z nosa.Jeżeli dodatkowo występuje przekrwienie
                  spojówek i błony śluzowej nosa to lepszy (choć o podobnej modalnosci do Allium)
                  byłoby ARSENICUM ALBUM .
                  Jeśli do powyższych objawów dołącza pieczenie oczu i obrzęk powiek oraz pojawia
                  się bolesny ucisk u nasady nosa to lepszy będzie KALIUM IODATUM.

Wszystkie leki w tym przypadku podawane są w potencji 9 lub 15 CH (im większe
                  podobieństwo leku do Twoich objawów tym wyższe rozcieńczenie -tu wyższe będzie
                  15. Im bardziej nasilone objawy ,tym częściej zażywać po 5 granulek.Ale ,żeby
                  nie pójść z torbami można zrobić coś takiego :
                  - 5 granulek leku rozpuścić w połowie szklanki wody i zażywać jak najczęściej
                  (nawet co 15 minut) po łyżeczce.Łyżeczka musi być plastikowa (nie używać
                  metalowych ).
                  A może bardziej doskwiera Ci np. uczucie zakanego nosa lub kichanie?
                  Niestety trzeba znać wszystkie objawy,żeby trafić z lekiem.Jak chcesz to napisz
                  dokładniej jak to u Ciebie przebiega,chyba,że to co napisałam dobrze do Ciebie
                  pasuje.
                  No to mi płaćcie.... hehehehe!

Nie jestem lekarką, więc dzielę się tylko tym, co juz wiem - za "Bóg zapłać".
                  Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka