Dodaj do ulubionych

Diphergan - wasze opinie

07.02.11, 15:37
Mala przeziebila sie strasznie. Katar wodnisty splywa jej na gardelka i strasznie meczy ja przez to kaszel. W nocy nie moze spac - tak kaszle. Bardzo pomaga jej wlasnie Diphergan. Mala spokojnie spi cala noc. Jednak slyszalam rozne opinie na temat tego syropu. Podobno niekorzystnie wplywa na uklad nerwowy i serduszko. Moja lekarka niechetnie mi go przepisuje.
Oczywiscie mala dostaje go w ostatecznosci, kiedy juz od tego kaszlu zwymiotuje itp.
Jezeli nie diphergan to jaki syrop jest wedlug wszysch obserwacji rownie dobry?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Diphergan - wasze opinie 07.02.11, 15:44
      Moi dostają w ostateczności jak wymiotują od kaszlu. Syrop pozwala im spokojnie przespać noc co uważam jest bardzo ważne jak dziecko chore. Nie zarejestrowałam skutków ubocznych choć byłam ostrzegana przez lekarza że mogą wystąpić ale wygląda na to, że tolerują go dobrze. Syn mojej koleżanki natomiast reagował na niego zupełnie przeciwne, syrop go pobudzał, tak nienaturalnie, nerwowo.
    • mahonora Re: Diphergan - wasze opinie 07.02.11, 16:28
      Moja też dostała Diphergan - męczył ją bardzo kaszel i miała po nim przespać spokojnie noc. Skutek był odwrotny. Była bardzo pobudzona, serce biło jej przeraźliwie i w efekcie ani ja ani ona nie przespałyśmy całej nocy. Nigdy więcej jej tego nie poddam.
      Oczywiście to są skutki uboczne, u twojej małej wcale tak być nie musi.
      • morelee Re: Diphergan - wasze opinie 07.02.11, 16:32
        Moi oboje reagowali dobrze, syn dostawał na kaszel i wymioty, kilka razy obojgu dałam przed długą podróżą samochodem.
    • marchefka4 Re: Diphergan - wasze opinie 07.02.11, 17:31
      ja podaje diphergan tylko na wymioty(przy zatruciach,jelitówkach itp)
      nigdy nie na kaszel.
      • magdalas Re: Diphergan - wasze opinie 07.02.11, 19:23
        ja podaję na nocny kaszel, jestem zadowolona. Nie może być taki niebezpieczny, bo lekarz zapisał mi go w ciąży na wymioty. Moim zdaniem jest ok
    • super-mikunia Re: Diphergan - wasze opinie 07.02.11, 20:11
      podaję od czasu do czasu odkąd był w zasadzie niemowlęciem, na suchy, męczący kaszel, jest niezastąpiony, przy ostrej jelitówce tez ukazał się niezastąpiony gdy dostał go domięśniowo , u mojego syna nie było żadnych skutków ubocznych tego leku jak do tej pory
    • marta-zs Re: Diphergan - wasze opinie 07.02.11, 20:23
      mam w apteczce, ale kiedy pierwszy raz podałam córce to nie przypadł jej do gustu, o drugim razie nie ma mowy.
      W nocy jak już raz zwymiotuje, to już spi spokojnie do rana.
      • mama_karusi Re: Diphergan - wasze opinie 07.02.11, 21:38
        ja podawalam synowi przy zapaleniu ucha i zaraz go uspokajalo i lepiej spal nie mam zlych doswiadczen z tym syropem
    • minerwamcg Re: Diphergan - wasze opinie 07.02.11, 23:04
      Zażywałam Diphergan jako małe i większe dziecko - nic, żadnych problemów, serce mam zdrowe. Córce po raz pierwszy podałam niedawno, przy paskudnej wirusówce. Też było raczej ok.
    • memphis90 Re: Diphergan - wasze opinie 07.02.11, 23:20
      Na kaszel daję na noc sinecod. Jak Lila jest dodatkowo b. niespokojna, to diphergan, ale unikam.
    • dorek3 Re: Diphergan - wasze opinie 07.02.11, 23:38
      To NIE jest lek na kaszel!
      Jak trzeba to podaj Supremin/Sinecod.
      • slonko1335 Re: Diphergan - wasze opinie 08.02.11, 07:52
        to prawda. P.kaszlowo daję sinecod. Diphergan to lek "zmulający". Dostawałam go w ciąży jak miałam skurcze przedwczesne, padałam po nim jak mucha i spałam kilka godzin. On nie działa jako tako na kaszel tylko zmula do tego stopnia, że po prostu po nim się śpi a nie kaszle czy wymiotujewink
        • marghot Re: Diphergan - wasze opinie 08.02.11, 09:09
          czytając ulotkę
          www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=708
          dziwię się, ze lek podawany jest dzieciom w przyp. kaszlu uncertain
          • slonko1335 Re: Diphergan - wasze opinie 08.02.11, 09:16
            on nie jest przepisywany jako przeciwkaszlowy(chyba że w działaniu antyalergicznym) ale bardziej jako uspokajający
    • olcia71 Re: Diphergan - wasze opinie 08.02.11, 17:19
      Piszecie nie lek przeciwkaszlowy- racja, nie ma o tym nawet wzmianki na ulotce. Ale niezależnie dwóch lekarzy poleciło podać rocznemu dziecku (fakt, ze bardzo małą dawkę) na noc kiedy kaszel sie nasili. Pełna zaufania do lekarzy (tym bardziej ze niezależnych) dawałam to małej i zaciekawiona cudownym działaniem (mała mimo tak znikomej dawki -2,5 ml w soku, którego jeszcze całego nie wypiła- przespała bez pobudki 21-6 rano, co się wczesniej nigdy nie zdarzyło) zaczęłam szperac po necie i znalazłam wiele kontrowersji.
      Przepisany był właściwie przeciwwymiotnie, bo mała na początku choroby miała strasznie wysoką temp i wymiotowała, ale miała też zaczerwienione gardło i lekarka stwierdziła, że podać przeciwwymiotnie ale jak choroba zacznie się rozwijać w kierunku gardłowym to podac na noc jak kaszel się nasili i nie pozwoli spać. Konsultowałam sie jeszcze z innym pediatrą i jak zapytała co było przepisane, stwierdziła to samo....
      Skutków ubocznych nie stwierdziłam, jedynie w ciągu dnia mała często traciła równowagę, ale też nie wiem czy to akurat po tym, czy po chorobie była osłabiona (nie jadła przez 2 dni, tylko piła). Chyba nawet nie ma takiego skutku ubocznego na ulotce... A spała jak marzenie! Niestety wszystko wróciło do normy- 3 pobudki albo i więcej...
      • pelapa Re: Diphergan - wasze opinie 09.02.11, 09:14
        www.nil.org.pl/xml/oil/oil57/gazeta/numery/n2008/n200806/n20080616
        "Niebezpiecznym lekiem, który jest nadużywany w pediatrii, we wskazaniu kaszel i infekcje dróg oddechowych, które nie zostało oficjalnie zarejestrowane, jest prometazyna (diphergan, promethazine). W 2006 roku w wielu krajach agencje rządowe odpowiedzialne za bezpieczeństwo farmakoterapii wydały komunikaty dotyczące zakazu stosowania tego leku u dzieci do ukończenia 2. roku życia.
        Komunikat bezpieczeństwa dotyczący zagrożeń związanych ze stosowaniem prometazyny u dzieci do 2. roku życia ukazał się w lutym 2007 roku na stronach polskiego Urzędu Rejestracji. Stosowanie prometazyny w tej populacji pacjentów, zwiększa ryzyko nagłego zgonu w następstwie depresyjnego wpływu leku na ośrodek oddechowy (5).

Błędem jest stosownie prometazyny jako leku przeciwkaszlowego, gdyż zahamowanie kaszlu, jakie występuje po prometazynie, jest konsekwencją depresji funkcji ośrodkowego układu nerwowego z uwagi na wielokierunkowy wpływ leku na ośrodkowe receptory HI, modyfikacje funkcji układu serotoninergicznego i dopaminergicznego. Należy pamiętać także, a jest to nierzadko przyczyną nieporozumień, że leki przeciwhistaminowe nie wykazują efektu przeciwkaszlowego. Silny efekt cholinolityczny prometazyny niekorzystnie modyfikuje strukturę wydzieliny drzewa oskrzelowego, a także zmniejsza transport wydzieliny oskrzelowej, który dokonuje się przy udziale aparatu rzęskowego.
        Dodatkowo zastosowanie prometazyny u dzieci z gorączką może powodować występowanie zaburzeń pozapiramidowych oraz bezdechów sennych. Stosowanie prometazyny jako leku przeciwkaszlowego, w sytuacji kiedy na rynku dostępne są skuteczne i bezpieczne leki przeciwkaszlowe (dekstrometorfan, butamirat) specyficznie wpływające na ośrodek kaszlu, nie znajduje uzasadnienia. Łączne podanie prometazyny i pyralginy zwiększa ryzyko wystąpienia ciężkiej hipotermii."

• dianaro Re: Diphergan - wasze opinie 09.02.11, 10:28
          Czytając powyższe opinie też stwierdzam, że Diphergan nie powinien być stosowany w przypadku kaszlu. , jeśli rzeczywiście nie ma przy tym innych objawów. Jest to lek, który ma działanie przeciwalergiczne, przeciwwymiotne i uspokajające. Mój syn alergik dostał ten syrop na alergię, miał też go trochę uspokoić, ale niestety skutek był odwrotny. Dziecko było pobudzone, rozdrażnione.
          Na kaszel podaję Sinecod, który wspaniale się sprawdza, syn po jego zażyciu przesypia bez kaszlu spokojnie noc. Poza tym na podrażnione gardło od kaszlu i wydzieliny nosowej jest cała masa syropów z niewielkim skutkiem ubocznym i to bez recepty- syrop prawoślazowy, Lipomal, Rubital, herbatka z Lipy, Tantum Verde.
          • wuwuem Re: Diphergan - wasze opinie 09.02.11, 11:02
            dwóch pediatrów kilka razy córce przepisywało diphergan jako lek p/kaszlowy w czasie infekcji uncertain
            wczytywałam się w ulotkę namiętnie i nijak nie mogłam wskazań dopasować, raz nawet spróbowałam małej podać ale kompletnie na nią nie podziałało (nie wyciszał kaszlu, nie uspokajał, nie pobudzał) i wróciłam do sprawdzonego i działającego sinecodu, a lekarzom przestałam już tłumaczyć, że nie zamierzam dziecku tego podawać wink
          • set_ka1 Re: Diphergan - wasze opinie 09.02.11, 12:07
            Uwierz mi, ze syropy takie jak prawoślazowy, Lipomal, Rubital pomogaja ale przy malym kaszelku. Natomiast kiedy dziecko ma kaszel tak meczacy, ze nie spi cala noc i ma odruchy wymiotne trzeba czegos mocniejszego. Musze sprobowac Sinecod, zobaczymy.
            • dorek3 Re: Diphergan - wasze opinie 09.02.11, 21:31
              Znam taki kaszel aż nazbyt dobrze. Ale wole na śpiocha robić inhalacje z Ventolinu niż podawać taki szajs jak Diphergan.
        • olcia71 pelapa... 09.02.11, 11:25
          Wiem, na taką min notke trafiłam w necie. Skoro taki niebezpieczny i takie może mieć fatalne skutki, to nie rozumiem zaleceń..... Ide dzisiaj na szczepienie do pani pediatry, do której zawsze chodzę (wtedy gdy mała była chora ta była na urlopie) i przy okazji zapytam co ona o tym sądzi.
          A jeśli chodzi o przepisywanie leków nie przeznaczonych specjalnie do wieku dziecka to też norma. Być moze zbyt ufam lekarzom, ale sama też lekarzem nie jestem, więc co mi pozostaje. Na necie można natrafić na różne "sensacje"...
          • pelapa Re: pelapa... 09.02.11, 11:54
            To nie jest jakaś tam sobie informacja z netu, gdzie jak wiadomo można znaleźć różne kwiatki. To oficjalny komunikat działu Urzędu Rejestracji dotyczacy bezpieczeństwa stosowania leków. Podobne komunikaty wydały agencje europejskie i FDA. Rozumiem ze przeciętny rodzic ma prawo o tym nie wiedzieć, ale kurczę lekarz to jednak powinien.
            • olcia71 Re: pelapa... 09.02.11, 21:05
              Też mi się tak wydaje. A ja zapomniałam o to zapytać pediatry "prowadzącej"... Moje dziecko ostatnio po chorobie już na widok lekarza wrzeszczy a co dopiero kiedy szczepienie w zapasie...I mnie też wszystko z głowy wypadło, zresztą nie było warunków... bo juz zresztą i tak musztarda po obiedzie. Kiedyś zapytam na pewno.
    • ga-ti Re: Diphergan - wasze opinie 09.02.11, 10:18
      Moje dzieci czasem dostają, a czasem sama daję im na noc, gdy okropnie kaszlą. Na syna działa dobrze, hamuje kaszel, zwłaszcza nocny. Bywa, że młody budzi się w nocy około 4 i kaszle strasznie, wtedy Diphergan i efekt widoczny po kilku minutach. Ale na córkę raczej nie działa, kaszlu nie powstrzymuje.
      Ja sprawdziłam też Levopront, hamował suchy kaszel u mojej dwójki. Jednak nie powiem Ci nic więcej o tym syropie, bo dawno zgubiłam ulotkę, może poszukaj w Internecie.
      Mieliśmy jeszcze Salbutamol, podobny do Dipherganu.
      • ancymon123 Re: Diphergan - wasze opinie 09.02.11, 11:55
        Ja dostałam Levopront na suchy męczacy astmatyczny kaszel.
    • w_miare_normalna Re: Diphergan - wasze opinie 10.02.11, 12:28
      Moja 2,5 letnia córka dostaje diphergan już przewlekle. jako, że ma astmę i często ma napady duszności oraz silne zaostrzenia to diphergan mam w domu zawsze i używam go na prawdę często. Z reguł zawsze kiedy jest chora podaję. Np. jak zaczęła brać 5 grudnia, to dawałam aż do 13 stycznia. Mało bo mało, ale dawałam. Rozmawiałam już na ten temat z kilkoma osobami, czy to z Pulmonologiem czy z lekarzami na pogotowiu. Można go podawać, ale z głową.
      • dorek3 Re: Diphergan - wasze opinie 10.02.11, 12:59
        Naprawdę takie masz zalecenia od lekarzy???????????? Przewlekle (bo wszystko co powyżej miesiąca to podpada pod przelwekłe leczenie)???????????
        W głowie się nie mieści.
        • pelapa Re: Diphergan - wasze opinie 10.02.11, 13:06
          Prometazyna nie powinna być stosowana w objawach z dolnych dróg oddechowych w tym w astmie, co jest jasno opisane w charakterystyce produktu leczniczego. Ale widocznie niektórych lekarzy zgony dzieci po prometazynie opisane w raporcie FDA nie przekonują sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka