07.05.04, 11:52
czy kóreś z Waszych maleństw przechodziło ospę w okresie 2-3 miesiąca zycia?
Proszę o opinie
Dziekuję
Obserwuj wątek
    • 30i Re: OSPA !!!! 07.05.04, 14:40
      Mój Szymi. bardzo łagodnie. Dodam, ze karmilam piersią i w dzieciństwie
      chorowałam na ospę
      • fasolka99 Re: OSPA !!!! 14.05.04, 10:13
        A moj maly zlapal od siostry jak mial 5 m-cy (tez karmilam piersia i tez
        przechodzilam wczesniej ospe - to nie zabezpiecza przd ospa u dziecka).
        Przebieg byl niestety dosc ciezki, ale z powodu powiklan - zap. pluc leczone w
        szpitalu zakaznym. Sama wysypka nie sprawiala wrazenia uciazliwej dla malucha,
        a byl mocno ssypany. Uwaga! Nie stosujemy pudrodermu bo moze prowadzic do
        zakazen, smaruje sie wypryski gencjana (roztworem wodnym - strasznie brudzi) -
        to sa zalecenia z dzieciecego szpitala zakaznego na ul. Wolskiej w Warszawie,
        czyli z naprawde kompetentnego zrodla. Dziecko kapiemy codziennie (tylko
        splukujac woda, bez tarcia) i delikatnie osuszamy, bez pocierania (pisze to, bo
        niektorzy pediatrzy zakazuja kapieli!). Bardzo swedzace miejsca mozna ew.
        naokolo (nie sam wyprysk) posmarowac fenistilem. W przypadku uporczywego
        swedzenia mozna zastosowac fenistil w kroplach, ale to pod kontrola lekarza (no
        i chyba dla starszego dziecka, bo jak zapytac niemowlaka, czy go swedzi? Ja to
        mialam awaryjnie dla starszej corki, ale nie bylo potrzebne). Acha, no i podaje
        sie leki przeciwgoraczkowe, jesli potrzeba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka