Dodaj do ulubionych

Czy dzieci potrafią świadomie wywołać chorobę?

27.06.11, 08:53
Młoda ma 6 lat i astmę. Przebieg łagodny, choroba ujawnia się czasami z okazji wirusówki albo silnego stresu. Albo... świadomie?
- kiedy usiłowała coś wymusić, była histeria i duszność
- kilka razy musiałam wcześniej wracać z delegacji, bo ojciec sobie nie dawał rady z kaszlem albo do przedszkola wzywano karetkę
- kiedy nie chce czegoś robić w przedszkolu (brać udziału w występie albo w zajęciach muzycznych) - w przeddzień ma atak

Kiedyś zagroziłam, że jak się będzie dusić, to nie pojedzie na wakacje z dziadkami nad morze, bo dziadkowie nie będą z nią latać po szpitalach. Może przypadek, ale przez kilka tygodni był spokój.
Znów pojechała do dziadków. Babcia musi jeszcze przez kilka dni chodzić do pracy, więc Młodą zajmuje się mniej atrakcyjny dla niej dziadek. "Babciu, khy, khy, khy, proszę, khy, khy, nie idź do pracy, khy, khy, daj mi berodual". Babcia przerażona - taki atak dla nieprzyzwyczajonych wygląda paskudnie - i nie wierzy, że świadomie można wywołać świsty w oskrzelach.

A ja w sumie nie wiem, co mysleć...
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Czy dzieci potrafią świadomie wywołać chorobę 27.06.11, 09:02
      Moja astmatyczka ma napady w czasie silnego stresu i zdenerwowania. Moim zdaniem sytuacje o których napisałaś mogą być stresem spowodowane a co za tym idzie powodować ataki, w wywoływanie specjalne nie wierzę.
    • dorek3 Re: Czy dzieci potrafią świadomie wywołać chorobę 27.06.11, 10:12
      No ale przecież ona nie świsty wywołuje tylko kaszle. Na oko babcia nie stwierdzi. I w tym tkwi siła młodej.

Mój jak się popłacze tak w złości to też się rozkaszuje ale bez duszności.
      Ale myślę, że dzieciaki wiedza jak przyciągnąć naszą uwagę, skłonić do ustępstw. Wyczuwają te miękkie punkty bezbłędnie. Moi brali mnie na uszy. Jak słyszałam że "boli ucho" to już byłam w gotowości, wyczulona. Czasami słusznie, czasami nie. W końcu zabroniłam informowania mnie o wszelkich pyknieciach, strzyknieciach w uchu.
    • feel_good_inc To może być nerwica 27.06.11, 10:23
      Fizyczne objawy dość często wyglądają tak jak opisujesz - ataki kaszlu zbliżone do astmatycznych lub zapalenia gardła, problemy z przełykaniem itp.
      Często sami pacjenci miesiącami wędrują po lekarzach, którzy często też nie są w stanie odróżnić, czy objawy mają podłoże psychiczne czy fizyczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka