Dodaj do ulubionych

Grzyb na migdałkach?

19.10.11, 21:27
Mój 8-latek przeszedł przeziębienie leczone bez antybiotyku - objawowo+ steryd do inhalacji. Było dobrze odstawiłam Pulmikort, ale mały z nocy na noc coraz bardziej chrapał i "przytkało" go porządnie - uczucie zatkania nosa, niewyraźna mowa. Mówił, że gardło go nie boli, ale czuje, jakby coś w nim miał. Gdy zaglądnęłam do buzi zobaczyłam mocno powiększone migdały i białe naloty. Dziwiło mnie tylko, że nie ma goraczki, samopoczucie super, apetyt również. Wiedziałam, że pediatra od razu da antybiotyk. Pojechała prywatnie do laryngologa-alergologa. Stwierdził, że to grzybica ( powiedział, że młody nie ma powiększonych węzłów ). Zalecił doustnie nystatynę w syropie + kontynuacja leków na alergię, które bierze syn. Jestem zadowolona, że antybiotyku nie dałam, syn chodzi do szkoły , zachowanie i samopoczucie dobre. Naczytałam się jednak o tych anginach paciorkowcowych i boję się, czy może się zdarzyć angina bez charakterystycznych objawów ( powikłania są straszne ). Czy spotkałyście się mamy z podobnym przypadkiem i kiedy będzie można zauwazyc poprawę. Bo nystatyna dopiero od doby i jakieś znaczącej poprawy nie ma ( naloty, obrzęk migdałków ).
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Grzyb na migdałkach? 19.10.11, 21:42
      Grzyba ma po sterydach czyli Pulmicorcie.
      Po każdej inhalacji z Pulmicortem należy obowiązkowo przepłukać buzię.
      • solaris31 Re: Grzyb na migdałkach? 20.10.11, 11:02
        dokładnie. dobry laryngolog odróżni czopy ropne od grzybiczych.

ale jeśli masz wątpliwości, wystarczy zwykły wymaz zrobić wink
    • aniutka4 Re: Grzyb na migdałkach? 20.10.11, 18:28
      Już 2 dni "jest na nystatynie", a poprawy nie ma. Denerwuję się trochę, bo syn bardzo "jest przytkany' i mówi przez nos, w nocy strasznie chrapie. Gorączki na razie brak, je bez oporów, ale mimo, że ból gardła nie jest duży to widzę , że trudno mu przełykać. Mam nadzieję, że laryngolog się nie pomylił i to faktycznie zapalenie "grzybem". Czy długo to potrwa. Myslałam o wizycie u pediatry, bo ponownie do laryngologa - "drogo". Założę się jednak, że pediatra każe podać antybiotyk.
      • misia33 Re: Grzyb na migdałkach? 20.10.11, 19:42
        my kiedys płukalismy gardło i jamę ustna wodą z jodyną (pół szkl wody i 4 krople j)
    • aniutka4 Re: Grzyb na migdałkach? 21.10.11, 21:57
      No niestety. Osąd laryngologa był błędny. Podawanie nystatyny nic nie dało, a stan dziecka pogarszał się . Noc - straszne bezdechy, rano wymioty, niechęć do jedzenia, znużenie,kłopoty z przełykaniem; choć gorączki nadal brak i bólu gardła również. Byłam u pediatry. Powiedziała, że naloty są ropne. Muszę wierzyć , podała Duomox, mam nadzieję, że pomoże.
      • arim28 Re: Grzyb na migdałkach? 21.10.11, 22:48
        Mam nadzieje, ze pediatra wie co robi.
        U mojej corki grzyb na migdalach pojawil sie po dlugiej kuracji antybiotykiem, wczesniej byly inne objawy Candidy calkowicie ignorowane przez lekarza. Nystatyna pomogla chwilowo sad
        Zabija grzyba a on obumierajac dodatkowo zatruwa organizm i czesto dochodzi do pogorszenia stanu dziecka.
        Moja corka od kilku lat jest na diecie gdzie cukier i konserwanty sa bardzo, bardzo ograniczone.
        • arim28 Re: Grzyb na migdałkach? 21.10.11, 22:51
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka