Dodaj do ulubionych

Drenaż uszu - pomocy!!

07.06.04, 15:53
Witam wszystkie emamy - potrzebuję pomocy.

Naszą Magdulę czeka najprawdopodobniej drenaż uszu. Proszę napiszcie mi na
czym polega ten zabieg, ile trwa, czy jest w znieczuleniu ogólnym, ile czasu
dziecko pozostaje w szpitalu i jak czuje się potem dziecko?????

pozdrawiam i dziekuję za wszystkie informacje

Mariola
Obserwuj wątek
    • emonika.25 Re: Drenaż uszu - pomocy!! 07.06.04, 23:23
      Drenaż jam bębenkowych jest to zabieg,który przeprowadza się w przypadku
      wysiękowego zapalenia ucha srodkowego z niedosłuchem, u dzieci zwykle razem z
      operacją usuniecia trzeciego migdałka.U dzieci z reguły przeprowadza się go w
      znieczuleniu ogólnym. U dorosłych i starszych dzieci mozna wykonać w
      znieczuleniu miejscowym błony bębenkowej.Polega na nacięciu błony bębenkowej i
      założeniu tzw dreników wentylacyjnych (przypominających szpuleczki).W przypadku
      znieczulenia ogólnego dziecko wychodzi do domu następnego dnia.
      pozdrawiam
    • kasza75 Re: Drenaż uszu - pomocy!! 08.06.04, 10:53
      Równo za tydzień syn ma termin na wycięcie trzeciego migdałka i drenaż jednego
      ucha. W środę powinniśmy być w domu, więc jeśli nadal będziesz zainteresowana
      poinformuję cię jak ten zabieg przebiegał. Na razie wiem tylko, że będzie
      wykonany po wycięciu migdałka, przy jednej narkozie. Pozdrawiam.
      • mariajolanta1 Re: Drenaż uszu - pomocy!! 08.06.04, 11:31
        Bardzo dziekuję, strasznie jestem tym wszystkim przerażona. Oczywiście kasza75
        napisz mi jak już będziecie po tym zabiegu. A gdzie będzie przeprowadzony...czy
        w Warszawie na Pstrowskiego?

Mariola
        • kasza75 Re: Drenaż uszu - pomocy!! 08.06.04, 15:37
          MA być przeprowadzony w Kajetanach, ale nie wiem czy dojdzie do skutku, właśnie
          konsultowałam się z lekarzem i z takimi wynikami syna może zabieg moze być
          przesunięty. Zobaczymy co powie lekarz w poniedziałek. Oczywiście dam ci znać
          jak posżło.
    • magda0 Re: Drenaż uszu - pomocy!! 09.06.04, 23:33
      moj syn ma do wyciecia 3 migdal i podciecie dwu przednich , jaki szpital
      polecacie, w Kajetanach podobno jest o.k. ale termin wizyty mamy na koniec
      listopda, a zabieg to juz nie waidomo kiedy, a chcialabym to zrobic w miare
      szybko, pozdrawiam, magda.
      • emonika.25 Re: Drenaż uszu - pomocy!! 12.06.04, 15:26
        Spróbujcie na Niekłańskiej ,Marszałkowskiej lub w Dziekanowie Leśnym.
      • kasza75 Re: Drenaż uszu - pomocy!! 16.06.04, 15:50
        Właśnie dziś wróciliśmy z Kajetan. Syn miał wczoraj wyciętego 3 migdałka i
        usunięcie zrostów z uszu. Drenaż uszu podobno nie był potrzebny, ale o tym
        lekarz zadecydował w trakcie operacji. Niektóre dzieci miały robiony drenaż.
        Zabieg odbywa się w narkozie ogólnej, wycięcie razem z drenażem trwają ok. 30
        min. W Kajetanach bardzo dba się o małego pacjenta. Dziecko przy mnie zasypiało
        i przy mnie budziło, w nocy byłam z synem. Wenflon zakładano już w narkozie,
        lekarstwa podawano w nocy, w trakcie snu, żeby dzieci nie stresowały się.
        Ogólnie odbyło się wszystko sprawnie, aczkolwiek wolałabym nie mieć więcej
        takich doświadczeń w życiu. Teraz odreagowujemy stres, jemy tort lodowy i
        oglądamy bajki. Pozdrawiam.
        • kasza75 Re: Drenaż uszu - pomocy!! 16.06.04, 15:53
          Jakbys miała jakieś jeszcze pytania pisz na priva: kasza75@tlen.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka