Dodaj do ulubionych

Trzeci Migdał

31.05.12, 23:19
Jestem nowa na emama moja znajoma tu zagląda i pomyśłam że mogę poklikać.
U mojego synka wykryto przerośnięty trzeci migdał i zastanawiamy sie z moim M czy jak pójdziemy kolejny raz do laryngologa i jak powie ze ma to czy mamy wyciąć i czy to nie będzie powikłań.
Byliśmy raz u lar. ale miał kaszel i kazał jeszcze raz przyjść.Boję sie trochę.
Obserwuj wątek
    • yenna_m Re: Trzeci Migdał 31.05.12, 23:24
      a laryngolog próbował farmakologiczne zasuszać ten migdał?
      mojemu synowi taka kuracja pomogła, choć są dzieci, które na takie leczenie nie idą

nasz laryngolog mówił nam, że absolutnym wskazaniem do wycięcia 3 migdała są problemy ze słuchem

po pierwsze więc - zbadałabym słuch dziecka
      po drugie - zanim oddałabym dziecko pod nóż, zapytałabym jeszcze jakiś 2-3 mądrych, dobrych laryngologów o zdanie
      • monia_1981 Re: Trzeci Migdał 31.05.12, 23:36
        Miał w tamtym roku problemy nawet w szpitalu wylądowaliśmy miał ropne zapalenie ucha środkowego
        Ale jak teraz padał to mówił ze uszy OK
        Przejdziemy sie jeszcze do innego zobaczymy.
        A farmakologicznie to jak można zasuszyć?
        • yenna_m Re: Trzeci Migdał 01.06.12, 00:09
          lekarz włącza leki doustne i krople
          z tego, co pamiętam, syn miał (ale to dawno było, więc mogę coś pomylić) leczenie rozpisane chyba na miesiąc
          najpierw miał brać (tydzien albo 7 dni?) krople do nosa, chyba 3 razy dziennie, lek przeciwalergiczny na noc i ACC 2 razy dziennie
          potem 10 dni przerwy i płukanie nosa 3 razy dziennie woda morską
          a potem chyba tydzien albo 10 dni? podawania szczepionki donosowej irs-19

powiem Ci, że nie wierzyłam, że uda się wyleczyć syna tymi lekami
          liczyłam się z tym, że dzieciak trafi na stół

udało się - warto więc zapytac lekarza o możliwość leczenia zachowawczego w tym konkretnym wypadku

jeśli jesteś z Wrocławia lub okolic - mogę Ci podać namiary na bardzo dobrego laryngologa specjalizującego się w takich rzeczach
    • karolina17w Re: Trzeci Migdał 01.06.12, 09:38
      Jeśli masz wątpliwości - idź do innego laryngologa.

Mój syn ma prawie 3 lata i będzie miał wycinany migdał. Byliśmy u laryngologa, który stwierdził i pokazał nam na monitorze (badanie endoskopowe) przerośnięty i ropny migdał. A syn był wówczas zdrowy. W gabinecie obok zrobiono mu badania słuchu - ma 50% niedosłuchu w 1 uchu i to zakwalifikowało go do zabiegu. Co ciekawe, jakieś 3 miesiące przed tym badaniem miał też badanie, wszystko ok było.
      • monia_1981 Re: Trzeci Migdał 01.06.12, 11:47
        Jestem z Kalisza dzięki jak pójdę z młodym po niedzieli jeśli nie będzie miał kaszlu i kataru bo znowu ma-tydzień OK i znowu kaszel i katar ja już nie wiem co to jest ale albo migdał albo jest uczulony na coś.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka