dzidzia_78 24.06.04, 09:17 Drogie eMamy. Mam ze swoim dzieckiem skierowanie na takie właśnie usg. Powiedzcie mi na czym polega i co ma wykryć takie badanie. Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczna. POzdrawiam Marta i śpiący Mikołaj Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beba2 Re: USG PRZEZ CIEMIĄCZKO 24.06.04, 09:29 Jest to badanie nieinwazyjne, bezbolesne. Lekarz jeździ taką niedużą głowicą po ciemiączku dziecka i widzi na ekranie to co chce zbadać, czyli struktury mózgu. Jest wiele możliwości, co takie badanie ma wykryć, ale powinnaś się zorientować sama. Dlaczego dziecko w ogóle dostało skierowanie na USG? Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_78 Re: USG PRZEZ CIEMIĄCZKO 24.06.04, 09:53 MOja dzidzia dostała skierowanie ponieważ została stwierdzona asymetria ułożenia. Dlatego zastanawiam sie dlaczego i po co w tym przypadku usg? MOże ktoś wie?? Odpowiedz Link Zgłoś
monika_lwo Re: USG PRZEZ CIEMIĄCZKO 24.06.04, 10:16 Ja miałam to samo i wszystko na usg wyszło dobrze. Jednak mojej koleżance wyszło, ze jej dzidzia ma niewielką asymetrię półkul mózgowych, dostała skierowanie na rechabilitację i teraz już też jest ok. (jeśli jest asymetria ciałka tzn. dziecko układa się w rogalik, to lepiej sprawdzić czy wszystko jest dobrze, bo ćwiczenia wcześnie zaczęte eliminują te objawy). Jakoś nieskładnie to napisałam, przepraszam, ale mała mi się kręci pod nogami. Odpowiedz Link Zgłoś
ewka35 Re: USG PRZEZ CIEMIĄCZKO 24.06.04, 12:16 moja mala miala to robione. Nieinwazyjne- lekarz jezdzi glowica sg po ciemiaczku duzym- oglada struktury mozgu. Jesli cos wykryje to wczesniejsze leczenie przynosi skutki. Pa ( bylam zafascynowana tym badaniem - tak blisko mozgu jeszcze nire bylam ) Odpowiedz Link Zgłoś
bmarkiel Re: USG PRZEZ CIEMIĄCZKO 28.06.04, 11:45 jak to badanie wygląda już wiesz; a ma wykryć ewentualne przyczyny neurologiczne asymetrii np. krwawienie do komór mózgowych (efekt porodu urazowego chodź przy naturalnym też się zdarza) Odpowiedz Link Zgłoś
yasmin24 Re: USG PRZEZ CIEMIĄCZKO 29.06.04, 18:11 Moj synus tez ma asymetrie ulozeniowa ciala i dostalismy tez skierowanie na usg.Wypytalam lekarza robiacego badanie co moze wykazac takei usg- co sprawdza. Wiec, przede wszytskim symetrycznosc polkul mozgowych, wielkosc komor (czy nie sa poszerzone) i czy nie doszlo do wylewu z powodu niedotlenienia podczas porodu Odpowiedz Link Zgłoś
matylka Re: USG PRZEZ CIEMIĄCZKO 29.06.04, 20:09 U moich dzieci: Mikołaja (16.03.2000) i Matyldy (12.03.2004) USG przezciemia czkowe wykazało asymetrię rogów czołowych komór bocznych (poza tym budowa mózgu prawidłowa). Mikołaj miał asymetrię ułożeniową i był od 4 miesiąca do 9 rehabilitowany metodą Vojty (teraz rozwija się prawidłowo choć wykazuje symptomy dysleksji mimo że nikt w rodzinie dyslektykiem nie był) a Matylda mimo że ma prawie 4 miesiące nie podnosi główki ciągnięta za rączki i też prawdopodobnie będzie rahabilitowana (czekamy na wizytę u neurologa). Czy ktoś wie - czy istnieje związek między asymetrią mózgu a anomaliami związanymi z napięciem mięśniowym u niemowląt, czy ta asymetria może być genetyczna i czy jakie są jej inne przyczyny. czy to coś groźniego i czy mozna to zniwelować tzn. Zmniejszyć bądź zlikwidować asymetrię rogów czołowych. U moich dzieci nie stwierdzono realnych przyczyn zwiększonego lub zmniejszonego napięcia (ciąża i poród przwidłowe; rozwój do 3 miesiąca również) więc szukam innych symptomów. Odpowiedz Link Zgłoś
matylka Re: USG PRZEZ CIEMIĄCZKO 30.06.04, 18:45 To jeszcze raz ja. Może polecicie mi jakąś dobrą stronę www na ten temat (budowa i anomalie w budowie mózgu oraz napięcie mięśniowe) Odpowiedz Link Zgłoś