27.06.12, 09:39
witam!moja córka od 1-klasy ma tiki(mruga oczkami,przekręca głowkę,czasem pociąga noskiem)neurologicznie jest ok,EEG też wyszło dobrze.z polecenia neurologa podawałam jej przez kilka miesiecy haloperidol po 2 krople rano i wieczorem.tiki przeszły ale po odstawieniu leku wróciły.zastanawiam się co dalej robic?nie chcę jej faszerowac lekami cały czas ,ale martwię się zeby dzieci nie zaczęły się z niej smiac.córka dobrze sobie radzi w szkole,ale jest nadpobudliwa i wrazliwa.czy któras z Was miała ten problem z dzieckiem i moze mi coś doradzic?czy jest szansa ze to minie?córka obecnie konczy 2-gą klasę szkoły podstawowej.pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • gemmavera Re: tiki 27.06.12, 10:58
      Mój syn miewa tiki - przychodzą i odchodzą. Przez kilka tygodni miesięcy np. mruga, potem przestaje, a za jakiś czas zaczyna się coś innego.
      Ważne, żeby dziecka nie strofować i nie zwracać na tiki uwagi. Z wlasnego doświadczenia (tiki miewam do dziś) wiem, że im bardziej się człowiek skupia na tym, żeby tików nie było, tym one są silniejsze.
      Powiem szczerze, że nigdy bym haloperidolu nie podała tylko ze względu na tiki...
    • iz88 Re: tiki 27.06.12, 22:45
      dzięki za odpowiedz.moze ktos jeszcze się wypowie na temat tików u dzieci,czy podajecie jakies lekarstwa?czy waszym dzieciom tiki mineły?pozdrawiam!
      • panelka76 Re: tiki 28.06.12, 22:39
        Mój syn ( 10 lat) ma tiki wokalne i też raz odchodzą i po jakimś czasie przychodzą, bardziej wiążę to ze szkołą(stres?) mimo że uczy się dobrze i jest lubiany.Zaraz wakacje więc jak co roku tiki z pewnością odejdą.A EEG też wyszło dobre.
        • iz88 Re: tiki 28.06.12, 23:30
          panelka 76 a po jakim czasie te tiki przechodzą twojemu synowi?i jak długo potem ma spokój?bo u mojej córki są cały czas oprócz okresu kiedy brała na nie leki
    • malwinamar Re: tiki 28.06.17, 09:43
      Czy córce przeszło?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka