Dodaj do ulubionych

suchy zębodół

04.07.12, 23:33
Moja 7-letnia córka ma głęboki autyzm. Dwa dni temu miała ekstrakcję dwóch szóstek. Dziś rano pojawiła się gorączka i nieprzyjemny zapach z ust. Nie wiem czy towarzyszy temu ból, bo dziecko z uwagi na swoja niepełnosprawność nie sygnalizuje tego typu dolegliwości. Dentysta poleciła przyjmowanie augmentinolu. Czytałam o różnych przemywaniach zębodołu, opatrunkach itp. Obawiam się, że sam antybiotyk doustny może nie wystarczyć, ale z drugiej strony córka nie pozwoli nawet obejrzeć dziąseł, nie umie też wypłukać buzi, a co dopiero okłady itp. Dodam jeszcze, że wyrywanie zębów odbyło się pod narkozą. Proszę o radę
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: suchy zębodół 05.07.12, 00:51
      dziecko i suchy zebodol raczej do siebie nie pasuja, to po pierwsze. Goraczka i suchy zebodol tym bardziej nie. Goraczka moze sugerowac jakies zakazenie, a z racji utrudnionego kontaktu z dzieckiem i kontroli rany, rozumiem, ze poza zleceniem antybiotyku niewiele wiecej da sie zrobic. Zwlaszcza, ze zdrowych szostek nikt siedmiolatkom nie usuwa, ergo- tam musial juz wczesnej byc stan zapalny, ktory prawdopodobnie sie zaostrzyl po zabiegu.
      Daj antybiotyk, jak zlecil lekarz, i obserwuj dziecko: gdyby goraczka i/lub obrzek narastaly, nawet po podaniu lekow p/goraczkowych i p/bolowych, albo pojawily sie trudnosci w polykanu, koniecznie skontaktuj sie z lekarzem (nawet- pogotowie). Ale tego typu problemy zdarzaja sie rzadko, prawdopodobnie za dzien-dwa bedzie juz znacznie lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka